Testosteronitason lasku murrosiässä
Onko mahdollista, että testosteronin tuotanto laskee pojalla kesken murrosiän ja keskeyttää tai hidastaa muutoksia, jos hänen elämäntavat muuttuvatkin testosteronin kannalta huonoiksi? Mikäli näin olisi käynyt, korjaantuisiko testosteronin taso elämäntapamuutoksen yhteydessä ja jatkuisivatko muutokset lopputulokseen, joka olisi saavutettu ilman mahdollisia ongelmia?
Hei Hhn! Fiksu kysymys.
Poikatyypillisten kehojen murrosiän muutoksia seurataan seuraamalla muun muassa kivesten kasvua. Murrosiän katsotaan käynnistyneen, kun kivesten (niiden kivespussin sisällä olevien nappuloiden) halkaisija on 2.5 cm. Kivekset ovat testosteronitehtaita. Kun pojan murrosikä on kerran käynistynyt, kehitys jatkuu melkeinpä vääjäämättä, oli tilanne mikä hyvänsä. Ainoa poikkeus tähän taitaa olla harvinainen, synnynnäinen kromosomiongelma, ns. Klinefelterin oireyhtymä. Klinefelterin oireyhtymää sairastavalla pojalla saattaa käydä niin, että kivekset alkavat kasvaa mutta sitten kehitys päättyy ja kivesten koko saattaa jopa pienetä. Tämän myötä testosteronin tuotanto saattaa laskea.
Veren testosteronimääriä saatetaan mitata erikoissairaanhoidossa, jos sairastaa jotain vaikeaa harvinaista tautia. Muuten murrosikäisen pojan veren testosteronitasoja ei yleensä ole tapana seurata. Ne heittelehtivät, se toki tiedetään. Hormonitasot yleensäkin heittelehtivät, koska kyseessä on hyvin monimutkainen kuvio ja erilaisten hormonien ja välittäjäaineiden vaikutukset toinen toisiinsa. Pelkästään yhden päivän kuluessa voi olla monenlaisia testosteronitasoja.
Elintapojen osalta tiedetään, että tupakointi voi madaltaa testosteronitasoa, ja tämä muutos voi heikentää lisääntymiskykyä muun muassa altistamalla erektiohäiriöille ja heikentämällä siemennesteen siittiöiden laatua. Kun tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaa, nämä asiat lähtevät helpottamaan. Vaikka lisääntymisterveys ei olisikaan itselle vielä ajankohtainen asia, on hyvä tiedostaa myöhempää elämää varten, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöllä on monia haitallisia vaikutuksia myös siihen.
”Huonot” elintavat voivat yleisesti heikentää kasvua ja kehitystä. Poikatyypillisissä kehoissa ne eivät kuitenkaan pysäytä kehitystä, eli toisin sanoen kivekset jatkavat kasvuaan ja testosteronin tuotantoa. Tyttötyypillisissä kehoissa on eri tilanne ja murrosiän kehitys saattaa kokonaan pysähtyä, jos esimerkiksi ei syö riittävästi tai on todella paljon stressiä.
Elintapojen parantaminen on fiksu juttu monella tavalla. Kun löytää säännöllisen, hyvän arkirytmin, syö jotakuinkin terveellisesti ja säännöllisesti, nukkuu riittävästi, liikkuu itselle mieluisalla tavalla, ja pysyy erossa tupakka- ja nikotiinituotteista, voi paremmin ja tukee omaa kehitystä.
Toivottavasti tämä vastaus helpotti huoliasi. Jos olet edelleen huolissasi murrosiän kehityksestäsi, kannustan sinua kertomaan asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle tai vaikkapa kouluterveydenhoitajalle. Hän ehkä ohjaa sinut koululääkärille, joka voi tutustua sinuun, terveyshistoriaasi ja yksilölliseen tilanteeseesi.