MieliNikotiinituotteet

Tukea on saatavilla kesäisinkin!

Kesäterkkarit kiertävät Helsingissä kesäisin kohtaamassa nuoria. Heille voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä mistä vain.

Tukea on saatavilla kesäisinkin!

Kesäterkkareita etsimässä

Kesäterkkarit ovat toisen asteen opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajia, jotka ovat kesäisin tavattavissa ympäri Helsinkiä. Talvisin, he ovat omissa oppilaitoksissaan normaaleina terveydenhoitajina. Kesäisin keskiviikkoisin hyvällä säällä heidät löytää Hietarannan kahvilan liepeiltä kello 14-18. He tekevät töitä maanantaista torstaihin nuorten suosimilla paikoilla. Heidät löytää elokuun alkuun asti ympäri Helsinkiä.

Puhua saa, mistä vaan

Kesäterkkarit jakavat tietoa muun muassa maksuttomasta ehkäisystä ja heille voi tulla matalalla kynnyksellä puhumaan kaikesta. Nuorten on hyvä tietää, että kesäterkkarit ovat tottuneet työskentelemään nuorten kanssa. He tapaavat 2 500-3 000 nuorta kesäisin ja aurinkoisina päivinä he saattavat puhua 300 nuorelle. Huonolla säällä tapaamisia voi olla vain kourallinen, mutta keskustelut nuorten kanssa ovat sitäkin antoisampia. Kesäterkkareiden kanssa on helppo puhua kaikesta, myös aroista aiheista. Suosittuja aiheita, joista nuoret puhuvat ovat ehkäisy, mistä saa apua kesällä ja muut terveyttä koskevat asiat.

Kesäterkkarit tekevät yhteistyötä

Kesäterkkareita työskentelee 14 henkilöä kesäisin ja he toimivat aina pareittain. He tekevät yhteistyötä vaihtelevasti liikuntacoachien, nuorisotyöntekijöiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kesäterkkarit ovat aloittaneet kesätoiminnan nuorten kanssa vuonna 2019 ennen koronaa. He toimivat jopa koronakesinä. Tänä vuonna on heidän toimintansa kuudes vuosi.

Ole rohkea, etsi kesäterkkari

Vaikeista aiheista voi olla vaikea puhua, mutta kesäterkkarit eivät tuomitse sinua. Heillä on salassapitovelvollisuus, joka estää heitä kertomasta henkilökohtaisia asioita eteenpäin. Jos kesäterkkareille puhuminen jännittää, voit aina ottaa ystävän mukaan ja mennä hänen kanssaan. Ole siis rohkea ja mene puhumaan kesäterkkarille, jos jokin asia mietityttää.

 

Kirjoittajat: Fressiksen kesätyöntekijät 2024 Elli, Sofia, Vanessa ja Camilla

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: en kerro
Ikä: 16-18v
Eka yhdyntäkerta ja veri onks normaali et ekan kerran jälkeen tulee verta ja alavatsa on kipeenä
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestäsi!

On ihan normaalia, että ensimmäisen yhdynnän jälkeen voi tulla vähän verta ja tuntua kipua alavatsassa. Tämä voi johtua siitä, että emättimen limakalvo tai immenkalvo on venynyt tai hieman vaurioitunut. Joskus kipu voi johtua myös jännityksestä tai siitä, että keho ei ollut täysin rentoutunut ja valmis toimintaan. Nirhaumat paranevat yleensä nopeasti, ja liukuvoide voi auttaa ehkäisemään niitä jatkossa. Liukuvoiteesta voit lukea lisää täältä. 

Jos kipu tai vuoto on runsasta, jatkuu pitkään tai toistuu seuraavilla kerroilla, on hyvä varmistaa lääkärissä, ettei taustalla ole esimerkiksi tulehdusta tai muuta syytä. Jos seksiin liittyy kipua, sitä kannattaa aina kuunnella – seksi ei saisi sattua. Voit aina ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai tulla juttelemaan asiasta Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Chatin löydät täältä. 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Nikotiinituotteet

Antti Niemi: ”Mihin olisinkaan pystynyt ilman nuuskaa?

Antti Niemi, entinen huippujalkapalloilija ja Huuhkajien maalivahtivalmentaja, aloitti nuuskan käytön 18-vuotiaana. Joukkuekaverit olivat aloittaneet käytön jo paljon aiemmin, mutta Antista nuuska tuntui pitkään oudolta ja tarpeettomalta. Ajan myötä siitä kuitenkin tuli tapa ja rutiini, joka liittyi rentoutumiseen ja tiettyihin hetkiin, kuten kahvin juomiseen.  Miten nuuska vaikutti Antin uraan?  Nyt 35 vuotta myöhemmin hän on lopettanut […]

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Juupv
Ikä: 13-15v
Murrosikä ja peniksen kasvu Kysymyksiä peniksen kasvuun liittyen.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestäsi!

On ymmärrettävää ja tavallista, että oman murrosiän eteneminen ja kehon muutokset mietityttävät. Murrosiän fyysinen kehitys alkaa syntymässä pojaksi määritellyillä keskimäärin 9–13-vuoden iässä kivesten kasvulla. Peniksen kasvu alkaa noin vuoden myöhemmin. Peniksen kasvua jatkuu puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Peniksen koko ja muoto ovat yksilöllisiä. Oman peniksen kasvuun ja kokoon ei voi vaikuttaa, mutta koon sijaan tärkeintä on, että penis toimii niin kuin kuuluu. Voit lukea peniksestä lisää täältä.

Jos huoli omasta kasvusta ja kehityksestä pohdituttaa, niin voit ottaa asian puheeksi uudelleen kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit tulla juttelemaan aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä tai ottaa yhteyttä Väestöliiton Poikien Puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?