Vesipiippu: onko siitä haittaa minulle tai muille?
Vesipiippuja näkee erityisesti ulkomailla. Niitä poltetaan usein yhdessä porukalla. Mitä haittaa vesipiipusta on? Ovatko yrttiseokset haitallisia?
Vesipiippu: mitä haittaa sen polttamisesta on?
Vesipiipussa poltetaan hiiltä, jolla kuumennetaan tupakkaa tai yrttiseoksia. Syntyvä savu sisältää nikotiinin lisäksi runsaasti muita myrkyllisiä yhdisteitä kuten häkää, tervaa, raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia aineita. Jotkut ajattelevat veden suodattavan haitallisia aineita, mutta veden suodattava vaikutus on lähes olematon.
Vesipiipun polttaminen vaikuttaa keuhkoihin ja hengitykseen samalla tapaa kuin tavallinen tupakointi. Koska vesipiippua poltetaan usein pitkiä aikoja kerrallaan, savua hengitetään moninkertaisia määriä savukkeisiin verrattuna. Vesipiipun polttamisessa muodostuvien haitallisten yhdisteiden määrää voikin verrata pahimmillaan jopa 20 savukkeen polttoon.
Tupakkakasvia sisältävää seosta polttamalla altistuu myös nikotiinille samaan tapaan kuin perinteisiä savukkeita polttamalla. Lue lisää nikotiinista.
Entä jos vesipiipussa polttaa yrttiseoksia?
Yrttiseoksia mainostetaan usein terveellisempinä vaihtoehtoina, koska ne eivät sisällä tupakkakasvia eivätkä siten myöskään nikotiinia. Yrttiseokset sisältävät kuitenkin huomattavia määriä muita terveydelle haitallisia yhdisteitä. Lisäksi, kun hiili palaa vesipiipussa, syntyy häkää ja syöpävaarallisia aineita riippumatta siitä, millaista seosta piipussa käytetään. Siksi myös yrttiseosten polttaminen on haitallista terveydelle.
Onko vesipiipusta haittaa muille?
Passiivinen tupakointi liittyy vesipiippuun samalla tapaa kuin tupakointiinkin. Vesipiippua poltettaessa ympäristöön leviää myrkyllistä savua kuten tupakan poltossa. Vesipiipun polttamisesta syntyvässä savussa on runsaasti haitallisia aineita. Tyypillisen vesipiipun käyttökerran aikana syntyvät savun häkäpitoisuudet ovat 35-kertaisia verrattuna yhden savukkeen polttamisesta syntyviin häkäpitoisuuksiin. Vesipiippua poltetaan usein yhdessä, suljetussa tilassa ja pitkiä aikoja. Savulle altistuvat passiivisesti sekä samassa tilassa olevat sivulliset että ne, jotka itse polttavat vesipiippua.
Kun vesipiippua poltetaan porukalla, sama suukappale kiertää usein käyttäjältä toiselle. Tähän liittyy sairauksien, esimerkiksi herpeksen ja hepatiitin, leviämisen riski.
Lue lisää vesipiipusta.