Voiko HPV-rokotteen saanut tartuttaa virusta muihin?
Hei, voiko HPV-rokotteen saanut henkilö tartuttaa muille HP-virusta?
Jos esimerkiksi on saanut kansallisessa rokoteohjelmassa HPV-rokotteen, voiko sama henkilö levittää HP-virusta aikuisena?
Heippa!
HPV-rokote estää HPV-infektion, jolloin infektio ei voi tarttua eteenpäin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että HPV-rokote estää vain tiettyjen HPV-tyyppien infektiot sekä tarjoaa ristisuojaa myös joidenkin muiden HPV-tyyppien infektioita vastaan. Rokote ei siis suojaa kaikkien HPV-tyyppien infektioilta, jolloin tällaisen HPV-tyypin infektion saatuaan henkilö voi tartuttaa infektion eteenpäin. HPV-tyyppejä on yhteensä yli 200, joista vain osa aiheuttaa syöpää. Suomen rokoteohjelmassa oleva Cervarix-rokote on kehitetty HPV-tyyppejä 16 ja 18 vastaan. Nämä HPV-tyypit aiheuttavat suurimaan osan syövistä.
HPV-rokote on tehokkain tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta syöviltä. Rokote annetaan tällä hetkellä kouluterveydenhuollossa 11–12-vuotiaille tytöille ja vuoden 2020 syksystä eteenpäin myös 5.–9. -luokkalaisille pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, rokotteen voi myös ostaa apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista.
HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä myös muilla keinoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25–30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti oli saanut rokotetta tai ei.