Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Addiktio itsetyydytykseen
Mitä tehdä kun itsetyydyttämisen tarve häiritsee elämää? Moi, olen 12v poika ja minulla on itsetyydytykseen addiktio. Tämä alkaa jo häiritsemään. Mitä pitäisi tehdä? Saatan itsetyydyttää jopa 6 kertaa päivässä.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Hyvä, että lähdit hakemaan apua tilanteeseesi, jossa kerrot itsetyydyttämisen häiritsevän elämääsi. Itsetyydyttäminen sinänsä on tavallista ja normaalia, vaikka sitä tekisi ajoittain useammankin kerran päivässä. Sitä halutaan tehdä, koska se tuntuu hyvältä ja tuottaa nopeasti hyvää oloa. Kerrot, että koet olevasi addiktoitunut, eli riippuvainen itsetyydytyksestä. Riippuvuuden syntyminen on pitkä prosessi ja sen taustalla on monesti sille altistavia tekijöitä, kuten huolia, stressiä tai ahdistuneisuutta, joita on mahdollista ja kannattaakin käsitellä ammattilaisen kanssa. Monesti myös muun tekemisen puute ajaa tekemään jotain asiaa enemmän kuin itse haluaisi.

Itsetyydytyksestä riippuvaisella ihmisellä aika kuluu enimmäkseen joko itsetyydytykseen tai sen miettimiseen. Riippuvaisella itsetyydytys on pakonomaista, eli silloin tuntuu, että sitä on ”pakko tehdä”, ja on hankalaa itse hallita milloin ja missä sitä tekee. Lisäksi muut tärkeät asiat, kuten perhe, kaverit, koulu ja harrastukset jäävät taka-alalle. Riippuvaisella itsetyydyttämisen tarve siis häiritsee monella tavoin tavallista elämää.

Sinun kannattaakin nyt jutella luotettavan aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa tilanteestasi ja keinoista, jotka voisivat kohdallasi auttaa. Jos asia tuntuu vaikealta ottaa puheeksi, voit hakea rohkaisua juttelemalla siitä aluksi nimettömänä ja luottamuksellisesti esim. seksuaalineuvojan kanssa Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Lue vielä lisää riippuvuudesta itsetyydytykseen Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.

Tsemppiä ja rohkeutta sinulle! Tilanteeseesi saadaan varmasti muutos, kunhan saat siihen tukea. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Pelaaja
Mitä tehdä, jos kokee että itsellä on peliriippuvuus? Moi, mitä tehdä kun mulla on paha peliaddiktio ja saatan pelata päivässä 20 tuntia?
Fressis

Moikka!

Tiedätkö, että on tosi hienoa, että tunnistat että voisit tarvita apua ja lähdit sitä hakemaan. Se on ensimmäinen iso askel oman tilanteen muuttamisessa.

20 tuntia päivässä on pitkä aika ja sillä voi olla monenlaisia seurauksia. Pelaten vietetty aika voi eristää muusta elämästä ja aiheuttaa myös fyysisiä oireita, kuten niska- ja hartiakipua, päänsärkyä ja uniongelmia. Osaatko sanoa, miksi pelaat niin paljon? Mitä pelaaminen sinulle antaa, ja voisitko saada niitä kokemuksia muilla keinoin? Joskus saatetaan esim. pelata, kun arjessa ei tunnu olevan muuta mielekästä, kivaa tekemistä. Tai se voi olla pakokeino, jos kokee esim. kiusaamista tai arjessa on muita kurjia asioita.

Se, että pelaa paljon ei tarkoita suoraan riippuvuutta. Riippuvuudesta voi olla kyse silloin, jos pelaamisen lopettamisesta, tai pelittömistä päivistä seuraa ahdistusta, tai ne tuntuvat ihan mahdottomalta ajatukselta. Onko sinulla tällainen tilanne? Mitä kotona olevat aikuiset sanovat tilanteeseen? Jos kotona ei asiaan puututa, on syytä hakea tukea kodin ulkopuolelta. Onko koulussa joku sellainen aikuinen, jonka kanssa voisit asiasta jutella? Tai esim. nuorisotilalla?

Voisit itse kokeilla vähentää pelaamista pienin askelin. Kokonaan lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta mitä jos otat ensin tavoitteeksi, että lopetat pelaamisen vaikka aina tiettyyn kellonaikaan? Tai koitat pitää viikossa edes yhden päivän – tai puolikkaan – jolloin et pelaa lainkaan? Yksin pelaamisen vähentäminen voi olla vaikeaa, varsinkin jos pelaaminen tarjoaa jotain sellaista, jota et muuten elämässäsi saa. Siksi olisi nyt hyvä, että juttelisit asiasta aikuisten kanssa. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella myös esim. nimettömänä lasten ja nuorten chatissa. Löydät chatin tästä linkistä.

Tilanteeseen saadaan varmasti muutos, kun vain saat siihen tukea!

Oliko vastauksesta hyötyä?