Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 13v poika
Alkoholin vaikutukset kasvavan nuoren kehitykseen Olin joskus kevääl juomassa alkoholii kavereiden kanssa nii onko mun kehitykselle käyny jotai ja ne haluis mun kaa mennä juomaa mut kieltäydyin ja ei...
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Hienoa, että pohdit alkoholin käytön vaikutuksia kehitykseesi ja että vedät omaa linjaa kieltäytymällä juomasta alkoholia kavereidesi kanssa.

Kerrot käyttäneesi kerran alkoholia ja miettiväsi nyt, onko tämä yksi kerta vaikuttanut jotenkin kehitykseesi. Ei huolta, yhdestä kerrasta tuskin on aiheutunut kehityksellesi mitään haittaa. Jo yksi kerta-annos alkoholia kuormittaa kyllä sydäntä ja vaikuttaa aivojen toimintaan, mutta vasta usein toistuvalla, runsaalla tai jatkuvalla alkoholinkäytöllä voi olla vakavia vaikutuksia tärkeinten elinten, kuten maksan ja aivojen toimintaan ja kehittymiseen. Alkoholin vaikutukset kehoon ja suorituskykyyn ovat yksilöllisiä ja tilannekohtaisia, mutta täysin riskitöntä alkoholinkäyttöä ei ole. Fressiksen tietopankista voit lukea lisää siitä, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja millaisia ovat alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat, sekä muut terveyshaitat.

Edellä mainittujen syiden vuoksi me täällä Fressiksellä suosittelemme olemaan juomatta alkoholia. On tärkeää tiedostaa ja pohtia alkoholinkäyttöön liittyviä erilaisia riskejä ja punnita sen kautta omaa suhtautumistaan alkoholiin. Hienoa, että olet juuri näin tehnytkin! Tiedostat hienosti myös sen, ettei kavereiden painostuksen takia kannata tehdä juomispäätöstä, joten haluamme rohkaista sinua toimimaan niin myös jatkossa.😊

Voit halutessasi lukea myös Fressiksen artikkelit Alkoholi ja murrosiän kehitys sekä Alkoholi ja aivot

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 14 poika
Muutaman alkoholiannoksen vaikutukset nuoren suorituskykyyn Moikka! Olen 14v, 186cm pitkä ja 64 kg painava poika ja mietin että mikä on olotila parin tai kolmen oluen juomisen jälkeen. pysyykö niinkun...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa ja tärkeää, että mietit etukäteen alkoholin vaikutuksia.

Alkoholin vaikutukset kehoon ja suorituskykyyn ovat yksilöllisiä ja tilannekohtaisia, joten on vaikea arvioida miten alkoholi vaikuttaa juuri sinun kohdallasi. Kuitenkin jo varsin pienet alkoholiannokset vaikuttavat lamaavasti aivojen toimintaan. Yksittäisestä alkoholin käyttökerrasta saattaa seurata haittoja, kuten kehon motoriikan heikentymistä sekä tasapainon ja harkintakyvyn huononemista, sosiaalisia haittoja tai tapaturmia. Eli vähäinenkin määrä alkoholia voi vaikuttaa valppauteen, vireyteen ja suorituskykyyn. Täysin riskitöntä alkoholinkäyttöä ei ole.

Alkoholin vaikutukset riippuvat painosta, iästä ja sukupuolesta. Sama määrä alkoholia johtaa naisilla vahvempaan humalatilaan, kuin miehillä, koska miehen kehon keskimääräinen vesimäärä on 75% ja naisilla 66 %, eli paljon pienempi. Alkoholi vaikuttaa nuoreen voimakkaammin kuin aikuiseen. Nuorilla suurempi humalavaikutus johtuu pienemmästä koosta ja elimistön tottumattomuudesta alkoholiin, ja veren alkoholipitoisuus voi nousta hetkessä korkeaksi.

Lisäksi alkoholin vaikutukset riippuvat siitä, miten tiiviiseen tahtiin alkoholiannokset juodaan. Yksi alkoholiannos vastaa esim. yhtä 0.33l keskiolutta tai siideriä. Promillelaskurilla laskettuna olisi veren alkoholipitoisuus sinun kokoisellasi miehellä kolmen 0.33l kokoisen keskioluen juomisen jälkeen 0.3 promillea, jos ne juotaisiin 3 tunnin sisällä. On tärkeää huomioida se, että promillelaskuri ei huomioi ikää, eli sitä, että sama määrä alkoholia vaikuttaa voimakkaammin nuoreen kuin aikuiseen.

Vielä yleisasioina on hyvä tiedostaa, että alkoholi vaikuttaa negatiivisella tavalla nuoren kehittyviin aivoihin ja muuhun elimistöön. Se aiheuttaa myös riippuvuutta, eli sitä, että käyttöä on vaikeampi lopettaa, vaikka haluaisi. Riski riippuvuuden kehittymiseen on huomattavasti suurempi nuorilla kuin aikuisilla, ja siksikään alkoholia ei olisi suositeltavaa käyttää nuorena ollenkaan. Lapsena tai nuorena aloitettu alkoholinkäyttö voi aiheuttaa pitkäkestoisia ja jopa peruuttamattomia vaurioita kehittyvissä aivoissa. Alkoholinkäytön 18-vuoden ikäraja on asetettu siksi, jotta alaikäisiä voitaisiin suojella näiltä alkoholin haittavaikutuksilta.

Edellä mainittujen syiden vuoksi me täällä Fressiksellä suosittelemme olemaan juomatta alkoholia. On tärkeää tiedostaa ja pohtia alkoholinkäyttöön liittyviä erilaisia riskejä ja punnita sen kautta omaa suhtautumistaan alkoholiin. Myöskään kavereiden painostuksen tai jonkun muun houkuttelevan esimerkin takia ei juomispäätöstä kannata tehdä.

Fressiksen tietopankista voit lukea lisää siitä, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja millaisia ovat alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat, sekä muut terveyshaitat.

Turvallista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Alkoholi

Pidä huolta aivoistasi – ne ovat tärkein työvälineesi nyt ja tulevaisuudessa

Alkoholin välttäminen suojelee aivoja. Lukijoiden toiveesta haastattelimme asiantuntijalääkäriä aiheesta. Lue superkiinnostavat faktat!