Hei Nipsu – ja kiitos viestistä.
Kirjoitit, että olet ottanut useampana iltana 3 olutta ja sen jälkeen on ilmaantunut rintakehän puristusta. Kerroit, että et ole urheillut noina iltoina ja olet perusterve ja normaalipainoinen – etkä epäile sydäntä. Jos tosiaan tuntemukseen ei liity mitään liikuntaa (sydämen kuorman lisääntymistä) eikä ole rytmihäiriötuntemuksia eikä hengenahdistusta, niin seuraavaksi kääntäisin huomion ruuansulatuselimistöön.
Ensimmäisenä tulee mieleen närästys – tyyppinen ongelma. Oire on epämiellyttävä, mutta yleensä vaaraton.
Voit kysyä apteekista sopivaa närästyslääkettä ja mikäli tästä omahoidosta ei ole apua, palaa asiaan esim. omalle terveysasemalle. Sinne kannattaa olla suoraan yhteydessä myös, jos edellä mainittuja muita oireita ilmenee rintakehän puristuksen lisäksi.
Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa alkoholittomaan elämään, jotta alkoholin käytön ikäviltä haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.
Hyvää kevättä!
Heippa ja kiitos viestistäsi!
Me täällä Fressiksellä suosittelemme, että jätät kiljun valmistuksen kokonaan väliin. Kilju on käymisteitse valmistettu alkoholijuoma. Siten sen juomiseen liittyy siis ihan samoja haittoja, kuin muihinkin alkoholijuomiin. Nuoren aivot ja elimistö ovat vielä kehitysvaiheessa ja näihin kehittyviin rakenteisiin alkoholi vaikuttaa erittäin haitallisesti. Erityisesti tämän vuoksi alkoholille on myös asetettu ikärajaksi 18 vuotta.
Jo varsin pienillä annoksilla alkoholi vaikuttaa lamaavasti aivojen toimintaan. Mitä suurempia käytetyt alkoholimäärät ovat, sitä merkittävämpiä ovat myös vaikutukset aivoihin. Vaikutukset voivat näkyä muun muassa vahvoina mielialan vaihteluina, tasapainon heikentymisenä sekä oman toiminnan ja seurauksien arvioinnin heikentymisenä. Säännöllinen alkoholinkäyttö voi lisäksi muun muassa heikentää työmuistia, tarkkaavaisuutta ja toiminnanohjausta. Alkoholin vaikutuksista aivoihin voit lukea lisää artikkelistamme. Yleisemmin terveyshaitoista löydät lisää tietoa tietopankistamme.
Ja kyllä, kilju voi haista huoneessa.
Tsemppiä kevääseen, pärjäät vallan mainiosti ilman kiljua!
Hei 14 v poika!
Hienoa että pohdit alkoholin vaikutuksia elimistöön! Alkoholillahan on paljonkin erilaisia vaikutuksia erityisesti nuoren kehittymiseen, elimistöön ja terveyteen. Satunnaisellakin käytöllä voi olla monenlaisia vaikutuksia ja haittoja.
Siihen, millaisia vaikutuksia alkoholin käytöllä on juuri maksaan, liittyy myös juojan yleinen terveydentila sekä mahdolliset muut maksaa rasittavat tekijät, kuten jokin lääkitys. Terveellä ihmisellä kertaluontoinen ja/tai vähäinen satunnainen käyttö rasittaa maksaa, mutta ei välttämättä aiheuta pysyvää haittaa tai muita pidempiaikaisia vaikutuksia. Yleensä siihen, että alkoholi aiheuttaa isompia tai pysyviä haittavaikutuksia, vaaditaan pidempiaikaista ja runsasta alkoholin käyttöä. Jos epäsäännöllinen juominen on runsasta, voi silläkin olla pysyviä haittavaikutuksia.
Mikäli alkoholin juominen ja sen seuraukset mietityttävät ja huolestuttavat sinua, ei sitä kannata tehdä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.
Pidä huolta aivoistasi – ne ovat tärkein työvälineesi nyt ja tulevaisuudessa
Alkoholin välttäminen suojelee aivoja. Lukijoiden toiveesta haastattelimme asiantuntijalääkäriä aiheesta. Lue superkiinnostavat faktat!