Hei, kiitos kysymyksestäsi.
Ei hätää, ehkäisykapseli ei mene rikki, vaikka nukkuisit käsivarren päällä, eikä kapselia tarvitse muutenkaan varoa arjessa 😊
Ehkäisykapseli on pieni, taipuisasta materiaalista valmistettu noin tulitikun kokoinen ehkäisymenetelmä. Ehkäisykapseleita on kahta eri vaihtoehtoa: 1-sauvainen 3 vuoden ehkäisyyn ja 2-sauvainen 5 vuoden ehkäisyyn. Suomessa käytössä olevat ehkäiskapselit sisältävät keltarauhashormonia. Hormoni estää munasolun irtoamisen (ovulaation) ja paksuntaa kohdunkaulan limakalvoa, mikä vaikeuttaa siittiöiden liikkumista.
Ehkäisykapseli on erittäin luotettava ehkäisymenetelmä. Lääkäri tai hoitaja asettaa sauvan (tai sauvat) paikallispuudutuksessa ihon alle olkavarren sisäsivulle. Kun ehkäisykapseli on asetettu, se toimii jatkuvasti jopa 3 tai 5 vuoden ajan. Kun hedelmällisyys halutaan palauttaa, kapseli poistetaan pienellä leikkauksella ja sen vaikutus lakkaa hyvin nopeasti.
Hyvää alkanutta kevättä sinulle!
Moikka! Hyvä kysymys! Hienoa, että pohdit asiaa.
Oikeaoppisesti käytettynä kondomin ehkäisyteho on 98%, eli kondomi on varsin luotettava ehkäisykeino. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että oikein käytettynäkin on olemassa pieni mahdollisuus raskauden alkamiselle. Mikään ehkäisymenetelmä ei valitettavasti ole sataprosenttisen varma keino ehkäistä raskautta. Kaikkein varmin ehkäisy on käyttää kondomin lisäksi hormonaalista ehkäisyä, eli niin kutsuttu tuplaehkäisy.
Kondomi on kuitenkin ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa paitsi raskaudelta, myös seksitaudeilta. Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi. Kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää jo ennen kuin on seksiä toisen kanssa. Täältä voit lukea lisää kondomin käytöstä.
Kondomin ehkäisytehon säilymisen kannalta sitä on tärkeää paitsi käyttää myös säilyttää oikein. Kondomit tulee säilyttää huoneenlämmössä, suojassa valolta ja jatkuvalta hankaamiselta tai teräviltä esineiltä. Jos kondomi on kulkenut mukana vaikkapa lompakossa, se kannattaa uusia kuukauden välein.
Moi!
Pysyviä haittoja ei jälkiehkäisyllä ole. Se ei aiheuta lapsettomuutta eikä mitään muutakaan pitkäaikaista terveyshaittaa. Jälkiehkäisyn haitat ovat lyhytaikaisia ja ohimeneviä. Haittoja voivat olla esimerkiksi kuukautiskierron muutokset, rintojen arkuus, päänsärky ja pahoinvointi.
Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, esimerkiksi useita kertoja vuodessa, se tarkoittaa, että ehkäisyasioissa on korjattavaa. Jälkiehkäisy ei ole yhtä tehokas kuin vaikka säännöllisesti käytetyt e-pillerit, saati kierukka tai ehkäisykapseli. Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, on hyvä käydä keskustelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa siitä, miten pitkäaikainen ehkäisy kannattaisi kohdallasi hoitaa.
Mutta vastaus varsinaiseen kysymykseesi: jälkiehkäisy ei ole riski millekään pitkäaikaiselle terveysongelmalle.
Lue lisää jälkiehkäisystä Hyvä kysymys -sivun artikkelista ja erilaisista ehkäisymenetelmistä Fressiksen tietopankista.
Hei,
Kiitos hyvästä kysymyksestäsi! Mietit ehkäisyasioita omalla kohdallasi ja kerrotkin kokeilleesi joitakin vaihtoehtoja. Ymmärsin viestistäsi, että sinulla on seksiä vaihtelevasti sekä tuttujen, että tuntemattomampien ”yhden illan juttujen” kanssa. Yksiselitteisin vastaus tilanteeseesi on, että sinun tulee käyttää tuplaehkäisyä varmistaaksesi mahdollisimman tehokkaasti sen, että et tule raskaaksi, etkä saa seksitauteja.
Mikään raskaudenehkäisykeino ei ole 100%, eikä etenkään ns. ”varmat päivät”, eli laskemalla ne päivät, jolloin ei voisi olla ovulaatiota. Ovulaatio voi olla käynnissä myös odottamattomana ajankohtana. Raskauden ehkäisyyn ainoat keinot ovat kondomin lisäksi hormonaaliset ehkäisymenetelmät, joita on monia erilaisia. Kerroit, että et terveydellisistä syistä uskalla kokeilla yhdistelmäehkäisyä.
Minulla ei ole mahdollisuutta kysellä tässä palvelussa sinulta tilanteestasi enempää, joten en voi myöskään antaa tarkempia ohjeistuksia ehkäisyn suhteen. Olet kuitenkin kokeillut joitakin minipillereitä, jotka aiheuttivat tiputteluvuotoja. Yleensä 3 kk kokeilujakso on minimi, jotta näkisi tuotteen soveltuvuuden itselle, joten kokeilua kannattaa venyttää yli sen 3 kuukauden tai kokeilla toista vaihtoehtoa sen sijaan. Usein yhdistelmäehkäisypillerit ovat siedetympiä (vähemmän mm. tiputteluvuotoja) ja niillekin on vaihtoehtoja olemassa . Kerrot pelkääväsi hormonien mahdollisia haitallisia vaikutuksia. Kuulostaisi nyt sieltä, että sinun kannattaa mennä keskustelemaan ehkäisyasioista ja mm. peloistasi oman paikkakuntasi ehkäisyneuvolaan tai vastaavaan paikkaan, jossa on mahdollisuus keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa ehkäisyvaihtoehdoista. Tilanteessasi on todella tärkeää huolehtia säännöllisestä ja ”kunnollisesta” raskauden ehkäisystä.
Kuvaat nykyistä tapaasi toimia seksitilanteissa: käytät kondomia osan seksikumppaneista kanssa ja osan et. Sillä tavoin et pysty varmistamaan sitä, ettetkö saisi tai tartuttaisi muihin seksitauteja, sillä ei ole olemassa ns. ”turvallisia kumppaneita”, jos kumppanit ovat olleet seksikontaktissa myös muiden kanssa sinun lisäksesi. Kun seksikumppanit sinulla vaihtuvat joka tapauksessa, on hyvin mahdollista paitsi saada itse seksitauteja, niin lisäksi tartuttaa tauteja eteenpäin kumppaneillesi, joiden kanssa et käytä kumia. Osa taudeistahan voi olla oireettomia ja tarttua silti. Sinulla kuitenkin on myös vastuu siitä, ettet tartuta tauteja kumppaneillesi. Kondomi on ainut väline, jolla niitä voi estää tarttumasta.
Se, että koet kondomin keskeyttävän seksin, on ehkä enemmän ”tekninen asia”. Kondomin asettamisen voi ottaa osaksi seksiä tavalla, joka ei vähennä kiihottumista. Se, että kondomi pitää seksitavasta toiseen siirryttäessä vaihtaa, jos välillä annat suuseksiä, on samalla tavalla mahdollista ottaa mukaan osaksi seksiä niin ettei se keskeytä sitä. Vain mielikuvitus on tässää rajana 😊
Muistathan sen, että myös suuseksissä on käytettävä suojaa eli joko kondomia tai suuseksisuojaa, koska seksitaudit tarttuvat myös suuhun/nieluun. Seksitautien varalta voisit samalla mennä seksitautitesteihin, kun hakeudut ehkäisyneuvontaan. Olisi hyvä varmistaa tilanne nyt, ja jatkossa huolehtia ehkäisyasiat niin, että minimoit paitsi riskin saada itse seksitauti myös riskin että tartutat sitä eteenpäin.
Voit halutessasi käydä juttelemassa aiheesta vielä lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Siellä voit keskustella seksuaalineuvojan kanssa mm. seksin ja ehkäisyn yhteensovittamisesta siten, ettei kondomin käyttö tuntuisi keskeyttävän seksiä.
Mukavaa alkanutta vuotta!
Moikka! Kiitos kysymyksestä.
Tavallisesti raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä pääsee tavalla tai toisella emättimeen. Kerrot, että ette harrastaneet yhdyntää, mutta seksikumppanisi kuitenkin sai siemensyöksyn paljaana olevaan alapäähäsi. On vaikea arvioida, mitä aluetta kehossasi tarkalleen tarkoitat, mutta jos kuvailemassasi tilanteessa on pieninkin mahdollisuus, että siemennestettä on päätynyt emättimeesi asti, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa ja sinun olisi hyvä hakea jälkiehkäisytabletti apteekista. Voit lukea lisää jälkiehkäisystä ja sen hankkimisesta täältä. Jälkiehkäisy ei ole tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisena ehkäisymenetelmänä. Muistathan jatkossa huolehtia ehkäisyn käyttämisestä, jotta voit nauttia seksistä murehtimatta raskaaksi tulemista tai seksitaudin saamista. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta.
Mukavaa joulunodotusta!
Moi ja kiitos hyvästä kysymyksestä! On hienoa, että mietit tupakkatuotteiden ja ehkäisyvalmisteiden samanaikaisen käytön vaikutuksia.
Ensiksi haluamme tähdentää, että nuuskaaminen ja tupakan polttaminen on tapa, josta sinun kannattaa pyrkiä eroon ihan terveytesi takia. Tämän varmasti jo hyvin tiesitkin. Pyöräytä itsellesi hyvä syy lopettaa ja hae apua lopettamiseen omalta terkkariltasi ja Fressiksen lopettamisen tuki -sivulta. Lataa myös kännykkääsi Erovirasto-sovellus, joka tsemppaa ja tukee sinua lopettamispäätöksessäsi.
Tupakka ja nuuska sekä yhdistelmäehkäisy (kuten perinteiset e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari) eivät sovi yhteen. Yhteiskäyttö voi aiheuttaa verenkiertohäiriöitä, jotka voivat olla hengenvaarallisia, jos ne tapahtuvat sydämessä tai aivoissa. Turvallisempaa on käyttää pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita. Näitä ovat minipillerit, ehkäisykapselit ja hormonikierukat. Myös kondomi ja kuparikierukka, joissa ei ole hormoneja, ovat turvallisia ehkäisymenetelmiä tässä tilanteessa.
Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa sinua lopettamaan tupakoinnin ja nuuskaamisen. Pystyt siihen kyllä! Lopettamisesta on paljon muutakin hyötyä kuin se, että voit käyttää kaikenlaisia ehkäisyvalmisteita. Tupakointi mm. vanhentaa ihoa ja nuuskaaminen aiheuttaa suuhun pahalta haisevia limakalvomuutoksia. Lue vielä lisää tupakka- ja nikotiinituotteiden terveyshaitoista täältä.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että pohdit ehkäisyasioita! Seksistä voi nauttia huoletta, kun ehkäisy on kunnossa. Kondomi tosiaan on oikein käytettynä oiva ehkäisykeino, ja myös ainoa, joka suojaa seksitaudeilta. Kerroit, että olet harrastanut anaaliseksiä muutaman kerran ilman ehkäisyä. Muistathan, että seksitaudit tarttuvat myös suojaamattomassa anaaliseksissä. Olettehan kumppanisi kanssa siis varmoja siitä, ettei kummallakaan ole seksitautia? Seksitautitesti on ainoa tapa varmistua asiasta, jos epäilee että olisi mahdollisesti joskus saanut tartunnan. Seksitautien tarttumisesta voit käydä lukemassa lisää täältä.
Hienoa, että asuinkuntasi tarjoaa ilmaisen ehkäisyn! Maksuttomia kondomeja pitäisi siis saada kouluterkkarilta tai ehkäisyneuvolasta. Ole siis yhteydessä joko omaan kouluterveydenhoitajaasi tai ehkäisyneuvolaan. Muistathan myös, että pillerit eivät ole ainoa vaihtoehto kondomin lisäksi, vaan olemassa on myös muita ehkäisymenetelmiä. Voit lukea niistä lisää esimerkiksi Väestöliiton sivuilta. Jos haluat itsellesi myös muun ehkäisymenetelmän kondomin lisäksi, niin ota silloinkin rohkeasti yhteyttä kouluterkkariin tai ehkäisyneuvolaan, niin voitte yhdessä pohtia sinulle sopivaa ehkäisymenetelmää.
Palaan vielä vähän kondomeihin. On täysin ymmärrettävää, että kondomien ostaminen hieman nolottaa. Kyseessä on kuitenkin erittäin vastuullinen ja fiksu ostos, joten rohkaisen sinua ehdottomasti menemään kortsuostoksille! Myyjät ovat todennäköisesti myyneet useita kortsupaketteja, eikä ostos heitä sen enempää hetkauta 😉 Jos lähikaupassa asiointi nolottaa kovasti, aina voi mennä kauemmas ostoksille. Ja toisaalta jos sinulla on verkkopankkitunnukset, voit tilata kondomeja myös netistä.
Fressiksen tietopankista voit käydä lukemassa lisää seksistä, ehkäisystä ja seksitaudeista.
Kivaa kesän odotusta!