Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hienoa, että olet päässyt eroon energiajuomista.
Energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia, minkä vuoksi niitä ei suositella nuorille. Runsas kofeiinin saanti voi muun muassa aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, unen laadun heikkenemistä, vapinaa ja sydämen tykytystä. Lisäksi energiajuomat sisältävät usein paljon sokeria, minkä vuoksi ne eivät sovi päivittäiseen käyttöön. Sokerista saa ylimääräistä energiaa ja se lisää myös hampaiden reikiintymistä. Happamat ja sokeripitoiset juomat vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota.
On vaikea tarkkaan arvioida, millaista haittaa viime syksyn päivittäinen energiajuomien käyttösi on sinulle aiheuttanut. Ehkä olet energiajuomia käyttäessäsi juuri huomannut vaikutuksia esimerkiksi uneen? Pysyvämpää haittaa ei liene aiheutunut muuten, mutta ehkä seuraavalla hammaslääkärikäynnillä voi selvitä, näkyykö hampaissa jotain energiajuomien aiheuttamia muutoksia.
Kerroit viestissäsi myös, että juot kahvia kaksi kuppia päivässä. Kahvin on todettu sisältävän terveydelle hyödyllisiä ainesosia. Kahvi sisältää kuitenkin myös kofeiinia, eikä sen juomista siksi suositella nuorille. Jos tykkäät kahvin mausta, voisitko ehkä vaihtaa sen kofeiinittomaan versioon?
Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen artikkelista.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Tosi hienoa, että pohdit energiajuomien haittoja. Sen sijaan, että lähtisit testailemaan energiajuomia, suosittelen että pysyt aiemmassa kannassasi olla ilman niitä. Energiajuomissa ei tosiaan ole mitään hienoa 🙂
Energiajuomia ei suositella lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niiden juomisella on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin, joka on keskushermostoon vaikuttava piriste. Kofeiinin määrä saattaa jo pienessäkin annoksessa energiajuomaa olla todella suuri. Sen vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta voi aiheuttaa kuitenkin usein etenkin suurissa määrissä nautittuna myös mm. univaikeuksia, päänsärkyä, sydämentykystä ja pahoinvointia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja hermostuneisuutta.
Energiajuomia ei kannata juoda myöskään siksi, että ne sisältävät runsaasti sokeria. Sokerista kertyy ylimääräistä energiaa kehon tarpeisiin nähden, mistä voi olla monenlaista haittaa. Sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen lisää myös hampaiden reikiintymistä, ja koska energiajuomat ovat usein vielä happamia, reikiintymisen riski on sitäkin suurempi. Lisää aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.
Muistathan, ettei energiajuomia tai mitään muutakaan tarvitse kokeilla vastoin omaa tahtoaan esimerkiksi sen vuoksi, että kaverit tekevät niin. Paljon rohkeampaa ja fiksumpaa on pitäytyä omissa mielipiteissään ja tehdä oman terveyden kannalta hyviä valintoja. Energiajuomien nauttimisen sijaan omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi monipuolisten välipalojen avulla.
Lue lisää energiajuomista Fressiksen artikkelista.
Aurinkoista kevättä!
Miksi energiajuomista valitetaan? | BuenoAsk
Miksi energiajuomista valitetaan? – Miksi energiajuomat ovat trendikkäitä ja cooleja? Mitä kaikkea energiajuomat sisältää?Moikka ja kiitos viestistäsi!
Harmi, ettet ole löytänyt kofeiinia tai energiajuomia koskevia sisältöjämme. Puhumme kofeiinista ja energiajuomista esimerkiksi Ruoka -teeman alla sekä energiajuomia ja jaksamista koskevissa artikkelissamme. Olemme myös vastanneet täällä Kysy asiantuntijalta -palstalla energiajuomia koskevaan kysymykseen. Käy ihmeessä lukemassa 😉
Mukavaa loppusyksyä!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hyvä että kysyit tätä aihetta, joskin emme osaa antaa ihan täydellistä vastausta. Gfuel on Yhdysvalloissa tuotettava energiajuoma, jota markkinoidaan etenkin e-urheilua harrastaville. Juomaa myyvä Gamma Labs ei kuitenkaan ilmoita juoman lyijypitoisuutta. Tämän vuoksi mahdotonta sanoa, kuinka vaarallista se on tai kuinka paljon sitä on sen lyijypitoisuuden puolesta turvallista juoda. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa vaikuttaisi olevan vireillä oikeusjuttu yrityksen puutteellisista pakkausmerkinnöistä johtuen.
Huolenaiheesi on kuitenkin hyvin tärkeä, sillä lyijy on sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle haitallinen raskasmetalli, ja etenkin lapsille ja nuorille lyijyn saaminen voi olla vaarallista. Lyijy ei nimittäin poistu elimistöstä kuten monet muut aineet, vaan se varastoituu sisäelimiin ja voi aiheuttaa jopa pysyviä vaurioita etenkin hermostolle, munuaisille, maksalle ja sydämen toiminnalle. Tällaiset vauriot syntyvät kuitenkin suuren altistumisen seurauksena esimerkiksi vanhoista lyijypohjaisista maaleista.
Euroopassa ruokien turvallisuutta ja myös niiden lyijypitoisuutta valvotaan tarkasti. Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen on asettanut suosituksen, ettei ruoasta tai juomasta tulisi saada yli 0,5 mikrogrammaa (µg) lyijyä painokiloa kohden vuorokaudessa. Jos painaa siis esimerkiksi 50 kilogrammaa, ei päivittäinen lyijymäärä saisi olla yli 25 mikrogrammaa (µg). Mikäli saat jostain selville, paljonko lyijyä GFuelissa on, voit itse verrata, paljonko saat tuotteesta lyijyä näihin suosituksiin nähden.
Energiajuomia ylipäänsä kannattaisi kuitenkin välttää, sillä niissä on paljon sokeria sekä kofeiinia. Lisätietoa energiajuomista voit lukea Fressiksestä.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Juomilla on väliä
Sillä on väliä mitä juomia juot. Tässä infograafissa on tiivistettynä suositeltavat ja vältettävät juomat.
Energiajuomat – älä mene halpaan
Keeps You Going. Virkistää, piristää ja saa sinut keskittymään. Antaa siivet. Näillä lauseilla markkinamiehet myyvät energiajuomia. Kohderyhmää ovat etenkin nuoret. Harmi vain, että energiajuoma on turhake ja mainoslauseet – no, mainoslauseita.
Energiajuomat eivät ole suositeltavia juomia lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niillä on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin. Energiajuomia säännöllisesti juovilla nuorilla on todettu enemmän mm. univaikeuksia ja päiväväsymystä. Tämä vaikuttaa esimerkiksi jaksamiseen koulussa ja harrastuksissa.
Kofeiini on keskushermostoon vaikuttava piriste. Lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa kyllä aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta aiheuttaa kuitenkin usein etenkin liian suurissa määrin nautittuna myös univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä, sydämentykytystä, pahoinvointia ja ripulia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita kuten päänsärkyä, hermostuneisuutta ja uneliaisuutta.
Sokeripitoisissa energiajuomissa on myös paljon sokeria. 0,33 litran tölkin sisältämä sokerimäärä vastaa 14 palaa sokeria ja 0,5 litran pullon yli 20 sokeripalaa. Se on todella paljon! Suosittelen siis, ettet joisi energiajuomia lainkaan. Omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi välipalojen avulla.
Lue myös Energiajuomat – älä mene halpaan