Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Hsv2stressi
Ikä: Yli 18v
Kysymyksiä HSV2-infektiosta Kysymys on pitkä ja yksityiskohtainen ja jätetään siksi julkaisematta. Se koskee HSV2-infektiota ja sen tarttuvuutta oireisessa ja ei-oireisessa vaiheessa.
Fressis

Hei!

Onpa ikävä kuulla, että et ole saanut vastauksia mieltäsi painaviin kysymyksiin. Tutkimustieto herpesviruksista karttuu jatkuvasti, ja vanhentuneeseen tietoon ja väärinkäsityksiin on mahdollista törmätä edelleen. Hienoa kuulla, että herpesinfektio on ollut oireettomana jo kaksi vuotta. Asia ymmärrettävästi aiheuttaa hämmennystä ja ahdistustakin. Voisi ehkä olla hyödyllistä pysähtyä miettimään, onko ahdistus aiheen ympärillä jo siten elämää rajoittavaa, että kannattaisi hakea apua sen käsittelemiseksi? Rohkaisen sinua tähän tarvittaessa!

Herpesvirus painuu ensimmäisen infektion aiheutettuaan tällä kyseisellä alueella olevaan hermojuureen lymyämään ja joko pysyy siellä inaktiivisena tai jossain tapauksissa aktivoituu uudelleen ja aiheuttaa uusintainfektion tällä samalla alueella, jota kyseinen hermo hermottaa. Virus ei voi siis vaeltaa elimistössä eri paikkaan eli näin ollen genitaalialueella oireillut herpes ei voi erittyä sylkeen. Eli, et voi tartuttaa genitaaliherpestä suutelemalla tai antamalla oraaliseksiä.

Oireisten uusintainfektioiden todennäköisyys on suurimmillaan ensimmäisen vuoden aikana primaari-infektiosta ja uusintainfektioiden määrä vähenee ajan kanssa. Uusintainfektiot ovat myös tyypillisesti oireiltaan lievempiä kuin primaari-infektio. Joskus niitä edeltää tunnistettavat ennakko-oireet, mikä auttaa varotoimiin ryhtymistä.

On totta, että myös oireeton herpes voi tarttua. Tämän merkitys korostuu ihmisten kohdalla, jotka eivät tiedä infektiostaan. Monet levittävät oireettomana herpestä tietämättään. Sinun kohdallasi tilanne on parempi, koska olet ryhtynyt kaikkiin mahdollisiin toimiin levittämisen ehkäisemiseksi. Herpeksen tartuttavuutta voi vähentää käyttämällä estolääkettä, kuten oletkin jo tehnyt, ja käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa (kun naisella genitaaliherpes ja hänelle annetaan suuseksiä).

Ehkä sinua lohduttaa ajatus, että jopa joka viidennellä suomalaisella on ollut HSV-2 ja HSV-1 noin 50-70 prosentilla. Herpes-infektiosta ei tarvitse syyttää itseään ja infektion saaminen jostain elämän varrella on siis varsin todennäköistä. Olet tehnyt asian eteen voitavasi ja tosiaan, voit suudella ja antaa oraaliseksiä ilman pelkoa viruksen levittämisestä. Oireettomana ja estolääkittynä ja kondomilla/suuseksisuojalla suojattuna riskit tartuttamiseen ovat minimoidut.

Mikäli asia pyörii edelleen mielessäsi toistuvasti, ehdottaisin vielä kertaalleen hakeutumista seksitautien hoitoon keskittyneelle poliklinikalle keskustelemaan aiheesta. Kaikkia riskejä ei voi hallita täydellisesti ja tämän taudin kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Tästä aiheesta kumpuava ahdistus on myös ihan relevantti hoidon aihe, jos tuntuu ettet pääse asiasta eteen päin omin voimin. ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jalea
Ikä: Yli 18v
Voiko suuseksissä suun alueelle saatu herpestartunta oireilla myöhemmin genitaalialueella? Hei, jos kumppanini saa minulta genitaaliherpes (minulla lääkärin toteama tartunta) tartunnan suuseksin aikana, oireeleeko herpes vain suun alueella, vai voiko se tulevaisuudessa ilmentyä genitaali...
Fressis

Hei Jalea,

kiitos viestistäsi. Kysyit, voiko sinun genitaaleistasi seksikumppanisi huuleen tarttunut herpes tulevaisuudessa oireilla myös kumppanisi genitaaleissa. Lyhyt vastaus kysymykseesi on, että ei voi.

Kun puhutaan herpeksestä, on hyvä tietää, että Herpes simplex-virusta (HSV) on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2, jotka molemmat voivat aiheuttaa herpeksen iholle ja sukuelinten limakalvoille. Suupielen huuliherpeksen eli yskänrokon tai muun ihoalueen herpeksen aiheuttaa useimmiten HSV-1 ja sukuelinherpeksen HSV-2, joskin nykyään jopa kolmannes sukuelinherpestartunnoista on myös HSV-1:n aiheuttamia.

Virus siirtyy lähikosketuksessa, esimerkiksi suudellessa, suuseksissä ja yhdynnässä. Tartunnan jälkeen virus siirtyy hermosäiettä pitkin hermotumakkeeseen, jonne se jää asumaan piilevään muotoon. Usein jokin stressitekijä, esim. vilustuminen, saa viruksen aktivoitumaan, jolloin se aiheuttaa joko oireettoman viruserityksen tai oireisen taudin. Tauti voi uusiutua vaihtelevien aikojen kuluttua. Joillakin näkyvää herpestä ei ole koskaan, joillakin jopa kuukausittain.

Vaikka herpes voi tarttua huulesta genitaaleihin ja genitaaleista huuleen, se kuitenkin uusiutuu vain tartunta-alueelleen. Eli toisin sanoen, jos tartunta on tullut huuleen, myös jatkossa näppylät ilmestyvät kasvojen iholle, ei genitaaleihin.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aleksi
Ikä: 16-18v
Suuseksi ja herpestartunta Olen nuollut kaverini alapäätä ja nyt epäilen että minulla on herpes ylähuulessa. Mitä pitäisi tehdä sillä en uskalla kertoa vanhemmilleni? Kiitos vastauksesta etukäteen.
Fressis

Moi Aleksi! Hyvä, että laitoit meille viestiä huolesi kanssa.

Suun alueella oleva herpes on yleinen tauti, jonka saa arvioiden mukaan yli puolet suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. Monet eivät edes tiedä tartunnastaan. Toisilla herpes on täysin oireeton tai oireet puhkeavat vain kerran, kun taas toisilla herpes oireilee useammin. Herpeksen alkuvaiheessa huulessa tuntuu yleensä kirvelyä, kuumotusta ja punoitusta, minkä jälkeen ilmestyy rakkuloita, jotka paranevat noin 1–2 viikon kuluessa.

Epäilet itselläsi tartuntaa ja pohdit, mitä sinun pitäisi tehdä asian kanssa. Ainakin sinun kannattaa keskustella seksikumppanisi kanssa, että olet mahdollisesti saanut häneltä herpestartunnan huuleen. Hän voi mennä seksitautitesteihin, mutta herpeksen voi testata ainoastaan silloin, kun herpes on aktiivinen. Tuolloin lääkäri toteaa taudin joko silmämääräisesti tai ottamalla näytteen rakkula-alueelta.

Seksitautitesteihin kannattaa muutenkin hakeutua, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä – olipa kyseessä suuseksi, penis-emätinyhdyntä tai anaaliseksi. Kerroit antaneesi suojaamatonta suuseksiä, joten klamydia- ja tippurinäyte kannattaa ottaa myös nielusta.

Kun herpeksen on saanut, virus jää pysyvästi elimistöön. Oireita on kuitenkin mahdollista lievittää apteekista saatavilla voiteilla. Oireiden ollessa lieviä, hoitoa ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Mikäli herpes aiheuttaa voimakkaita oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Hän määrää tarvittaessa suun kautta otettavan lääkkeen, joka auttaa lievittämään oireita tai estämään herpeksen uusiutumista tiheään.

Suun alueen herpes voi tarttua sukuelimiin ja toisinpäin, minkä lisäksi se voi tarttua suudellessa. Kannattaa myös muistaa, että kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, minkä vuoksi kannattaa käyttää suojaa. Annettaessa suuseksiä penikselle käytetään kondomia ja annettaessa suuseksiä pimpille tai peräaukolle käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia. Kun huuliherpes on aktiivisena eli rakkulavaiheessa, tulee pidättäytyä suutelusta ja suuseksin antamisesta, jotta ei tartuta toista. Rakkulavaiheessa herpes tarttuu erittäin herkästi. Toisaalta herpes voi tarttua myös oireettomana, mutta tämä on harvinaisempaa.

Vanhemmillesi sinun ei tarvitse kertoa herpestartunnasta, mikäli et halua. Mikäli mahdollinen tartunta kuitenkin herättää sinussa huolta, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa. Voit myös keskustella aiheesta anonyymisti Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Mukavaa ja aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ana
Palaute KA-palstan vastauksesta Moro, sivuillanne on kysymys herpekseen liittyen, joka menee näin: ”Hei! Jos molemmat partnerit kantavat genitaalialueen herpestä (hsv2), voiko suuseksiä annettaessa se tarttua vielä suun alueelle?” Vastaatte...
Fressis

Moi!

Kiitos tarkkaavaisesta ja valistuneesta huomiosta ja palautteesta! Olemme kanssasi samaa mieltä, että vastaus täytyy tarkistaa ja päivittää. Kyse ei olekaan aivan yksinkertaisesta asiasta, ja siitä on vaihtelevaa tietoa. Selvitämme siis asiaa ja päivitämme vastauksen sen mukaisesti.

Mukavaa joulun aikaa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Herpes2
Voiko suun alueen genitaaliherpes tarttua suutelemalla? Jos sairastaa genitaaliherpestä suun alueella, voiko se tarttua toiseen suutelemalla?
Fressis

Hei!

Vastaus kysymykseesi on kyllä, herpes voi tarttua suutelemalla. Ihmisen herpesviruksiin kuuluvia herpes simplex-viruksia on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Tyypillisesti HSV-2 aiheuttaa genitaalialueiden infektioita ja HSV-1 suun seudun ja ihon infektioita. HSV-2 voi kuitenkin aiheuttaa myös suun alueen infektioita ja HSV-1 puolestaan genitaalialueen infektioita. Herpesvirukset ovat yleisiä, noin puolet ihmisistä kantaa tyypin 1 HSV:tä ja noin viidesosa tyypin 2 HSV:tä. Suurin osa kantajista ei kuitenkaan koskaan oireile. Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta myös ns. oireeton viruseritys on yleistä. Puolet tartunnoista tapahtuukin oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Sama ihminen voi saada sekä tyypin 1 että tyypin 2 HSV-tartunnan.  Herpesinfektion oireena esiintyy iholla ja limakalvoilla ensin kutinaa ja kirvelyä, ja sen jälkeen ilmestyvät infektiolle tyypilliset rakkulat ja haavaumat.

Herpes simplex-virukseen ei ole parantavaa lääkitystä. Virus jää pesimään elimistöön hermosolmukkeeseen ja sitä ei saada poistettua sieltä millään lääkkeellä. Virus voi aktivoitua yleensä esimerkiksi stressin tai muun infektion laukaisemana. Oireita voidaan lievittää ja taudin kestoa lyhentää kyllä lääkekuurilla. Lääkekuurin teho on paras, kun se aloitetaan mahdollisimman nopeasti oireiden ilmettyä.

Uuden ja tilapäisen kumppanin kanssa olisi tärkeää aina käyttää kondomia – ja myös suuseksissä suojautua kondomilla ja suuseksisuojalla! Säännöllisen ja vakituisen kumppanin kanssa infektion tartuntaa voi olla vaikea täysin välttää. Säännöllisessäkin seurustelusuhteessa kuitenkin oireisen infektion aikana kondomin ja suuseksisuojan käyttö on suositeltavaa, koska infektio tarttuu helpoiten oireilevana aikana. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Väestöliiton artikkelista.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NuuskaSeksi
Nimimerkki: Leevi.K
Nuuskapussin päätyminen emättimeen ja huuliherpeksen tarttuminen Pitäisikö olla huolissaan, kun eilen harrastin suuseksiä tyttöystäväni kanssa, ja huulessani ollut nuuska päätyi hänen emättimeensä siinä samassa. Nuuskapussi saatiin monen tunnin yrittämisen jälkeen...
Fressis

Moikka!

Nuuskan päätyminen tyttöystäväsi emättimeen on voinut aiheuttaa esimerkiksi ärsytystä emättimen limakalvoille. Tilanteessa ei kuitenkaan liene syytä sen suurempaan huoleen. Mikäli tyttöystävälläsi ilmenisi vielä jotain oireita tilanteesta, kuten kirvelyä tai polttelua, on hyvä olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon. Jatkossa kannattaa pitää nuuska pois huulesta suuseksin aikana ja muutenkin 😉

Kysyit myös huuliherpeksen tarttumisesta. Huuliherpes voi tarttua suuseksin välityksellä alapäähän. Tartuttavuus on suurinta oireisessa vaiheessa, mutta virus voi myös tarttua silloin, kun oireita ei ole. Suuseksissä onkin hyvä käyttää kondomia tai suuseksisuojaa. Oireisessa vaiheessa voi olla hyvä välttää suutelua ja suuseksiä. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Kivaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Kaktus
Herpes intiimialueella? Hei. Olen harrastanut suojaamatonta seksiä saman ja ainoan seksikumppanini kanssa runsaan vuoden. Menetimme neitsyytemme toisillemme. Viimeisimmän seksikertamme jälkeen minulle ilmestyi muutamia erillään olevia aftan...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä! Kannustaisin sinua käymään lääkärissä, jos rakkoja on yhä näkyvissä. Jos ne ovat jo parantuneet, kannattaa jäädä seuraamaan, uusiutuvatko ne joskus vielä.

Kuvauksesi sopisi hyvin herpekseen. Voisiko olla niin, että kumppanillasi olisi huuliherpes, kuten meistä monilla on ja se olisi tarttunut intiimialueellesi? Herpes voi tarttua suuseksissä suupielestä sukuelimiin. Huuliherpes ei ole seksitauti sinänsä, sen moni saattaa saada jo pikkulapsena esimerkiksi vanhempien kautta.

Jos suuseksiä ei ole ollut ja epäilet, ettei yllä oleva ole mahdollista, selitys on jokin muu. Kuitenkaan isoa huolta ei nyt ole. Jos kyseessä olisikin herpes, senkin kanssa voi elää pääosin oireettomana. Diagnoosin varmistamiseksi käynti lääkärissä voi olla paikallaan, jos rakkoja yhä näkyy, tai sitten voit tosiaan jäädä seuraamaan tilannetta. Jos rakot palaavat myöhemmin uudelleen, pyri silloin pian lääkäriin.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Huolissani
Herpeksen tarttuminen Hei! Poikaystävälläni on sukupuoliherpes. Miten voin itse suojautua? Jos hän on antanut suuseksiä naiselle, jolla myös tartunta, niin voinko minä saada herpeksen kun suutelen...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Asia on hiukan monimutkainen. Herpesviruksia on erilaisia, ja suun ja sukuelinten tulehduksia aiheuttavat virustyypit HSV1 ja HSV2. Ne voivat olla käytännössä missä tahansa päin kehoa. Huuliherpes on yleinen, se löytyy isolta osalta suomalaisia. Useimmiten tartunta on saatu jo lapsena, esimerkiksi omilta vanhemmilta. Sukuelimissä herpestä on noin joka viidennellä, eli harvinaisuus ei ole sekään. Kaikki virusta kehossaan kantavat eivät suinkaan oireile mitenkään.

Poikaystävälläsi on siis sukuelinherpes. Tauti tarttuu herkimmin silloin, kun iholla on oireita, eli kutinaa, kihelmöintiä, rakkuloita tai parantuvia rakkuloita. Herpes voi kuitenkin tarttua myös silloin, kun mitään oireita ei ole, mutta se saattaa olla vähän harvinaisempaa. Suojautuminen tarkoittaa siis sitä, että kun poikaystävällisiä on oireita ja harrastatte seksiä, käytätte huolellisesti kondomia. Tämä ei takaa täysin suojautumista, sillä virusta voi olla myös alueilla, jota kondomi ei peitä.

On hieman epäselvää suojaako huuliherpes sukuelinherpekseltä, jos nämä ovat eri virustyyppiä. On mahdollista, että huuliherpeksen kantajalla on vasta-aineita veressä, jotka voivat suojaavat toisen herpesvirustyypin aiheuttamalta sukuelinherpeksen tarttumiselta. Tämä toimii toisinkin päin.

Kysyit myös suuseksiin liittyvästä tilanteesta. Jos poikaystävälläsi olisi kehossaan sama virustyyppi kuin henkilöllä, jolle hän on antanut suuseksiä, hänellä on vasta-aineita tätä virusta vastaan, joten loogista olisi, ettei hänelle tulisi oireita suuhun ja kasvojen alueelle. Näin riski sinun tartuttamiseen suudellessa on pieni. Mutta jos virustyypit ovat erilaiset, on tilanne tuo yllä kuvattu – eli tarttumisen riski on pienentynyt, mutta olemassa.

Jos sinulla ei ole mitään oireita, ei oikein ole testiä, jolla asiaa setviä. Vasta-ainemittauksia tehdään joskus verestä. Jos oireita tulisi, on tilanne toinen.

Herpesjutut ovat tosi kinkkisiä, jos niitä lähtee miettimään erilaisten skenaarioiden kautta. On syytä välillä myös lohduttaa itseään – kyseessä on hyvin yleinen vaiva, johon on olemassa lääkitystä oireiden lievittämiseen. Suurimmalla osalla kuitenkin herpeksen kantajista tauti oireilee vähän ja harvoin. Iso osa tuskin edes tietää kantajuudestaan. Siksi ei kannata käyttää aivan valtavasti aikaa ja energiaa asiasta huolehtimiseen. Jos asia sinua kuitenkin vielä vaivaa, on hyvä jutella asiasta vielä esimerkiksi lääkärin kanssa.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: hsv2
Ikä: 13-15v
Genitaalialueen herpeksen tarttuminen suun alueelle Hei! Jos molemmat partnerit kantavat genitaalialueen herpestä (hsv2), voiko suuseksiä annettaessa se tarttua vielä suun alueelle?
Fressis

Vastaus kysymykseesi on kyllä, jos kyseessä on eri herpesvirus-tyypit. Ihmisen herpesviruksiin kuuluvia herpes simplex-viruksia on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Tyypillisesti HSV-2 aiheuttaa genitaalialueiden infektioita ja HSV-1 suun seudun ja ihon infektioita. HSV-2 voi kuitenkin aiheuttaa myös suun alueen infektioita ja HSV-1 puolestaan genitaalialueen infektioita. Herpesvirukset ovat yleisiä, noin puolet ihmisistä kantaa tyypin 1 HSV:tä ja noin viidesosa tyypin 2 HSV:tä. Suurin osa kantajista ei kuitenkaan koskaan oireile.

Sama ihminen voi saada sekä tyypin 1 että tyypin 2 HSV-tartunnan.  Molemmat tartunnat voi saada myös sekä suun että sukuelinten alueelle. Toisin sanoen, vaikka olisikin jo saanut genitaalialueen HSV-2-tartunnan, voi silti saada myös suun alueen tartunnan (eri herpesvirus-tyypin) toiselta henkilöltä esimerkiksi juuri suuseksin välityksellä.

Herpesinfektion oireena esiintyy iholla ja limakalvoilla ensin kutinaa ja kirvelyä ja sen jälkeen ilmestyvät infektiolle tyypilliset rakkulat ja haavaumat. Herpes simplex-virukseen ei ole parantavaa lääkitystä. Virus jää pesimään elimistöön hermosolmukkeeseen ja sitä ei saada poistettua sieltä millään lääkkeellä. Virus voi aktivoitua yleensä esimerkiksi stressin tai muun infektion laukaisemana. Oireita voidaan lievittää ja taudin kestoa lyhentää kyllä lääkekuurilla. Lääkekuurin teho on paras, kun se aloitetaan mahdollisimman nopeasti oireiden ilmettyä. Jos herpesinfektio uusiutuu tiheästi, voidaan kokeilla myös säännöllisesti otettavaa estolääkitystä estämään infektion uusiutumista.

Uuden ja tilapäisen kumppanin kanssa olisi tärkeää aina käyttää kondomia – ja myös suuseksissä suojautua kondomilla ja suuseksisuojalla! Säännöllisen ja vakituisen kumppanin kanssa infektion tartuntaa voi olla vaikea täysin välttää. Säännöllisessäkin seurustelusuhteessa kuitenkin oireisen infektion aikana kondomin ja suuseksisuojan käyttö on suositeltavaa, koska infektio tarttuu helpoiten oireilevana aikana.

Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?