Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asia tarkalleen ottaen huolettaa sinua. Pohdin voisiko se liittyä siihen, että hien haiseminen jollain tavalla hävettää sinua? Ovatko murrosikään kuuluvat muutokset kehossa, kuten hikoilu ja hien voimakkaampi haju asioita, joista et mielellään puhu? Onko äitisi ehkä huomauttanut sinulle hien hajusta joskus ikävään sävyyn?
Hikoilun lisääntyminen ja hien voimakkaampi haju ovat luonnollisia, murrosikään kuuluvia asioita, joita jokainen käy kehossaan läpi ennemmin tai myöhemmin. Toki se on myös yksilöllistä, kuinka kukin hikoilee ja kuinka voimakkaasti kunkin hiki haisee. Mitään noloa siinä ei kuitenkaan ole. 😊 Hien hajuun voi myös jossain määrin itse vaikuttaa huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniasta. Tässä siihen muutama vinkki:
- Suihkussa kannattaa käydä kerran päivässä ja aina hiostuttavan liikkumisen jälkeen. Päivittäinen peseytyminen poistaa iholta bakteereita ja likaa, joka ehkäisee hien haisemista.
- Peseytymisen jälkeen kainaloihin voi laittaa deodoranttia, joka ehkäisee hikoilua.
- Myös alusvaatteet (alushousut, sukat ja aluspaita) kannattaa vaihtaa pesun jälkeen. Peseytymisestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen pukee päälle likaiset vaatteet.
Vaikka hien hajun voimistuminen ja murrosiän muutokset muutenkin ovat elämään kuuluvia luonnollisia asioita, voi niistä puhuminen tuntua vaikealta ja nolostuttavalta. Sinun ei tarvitse siis puhua näistä asioista äitisi kanssa, jos et halua. Voi olla kuitenkin hyvä, jos ilmaiset asian (että et halua puhua tästä) äidillesi, niin sinun ei tarvitse pelätä, että hän ottaa itse asian puheeksi. Jos äitisi on puhunut asiasta sinulle jotenkin ikävään sävyyn, myös se on hyvä kertoa hänelle, jotta hän osaa toimia jatkossa eri tavalla. Uskon, että äitisi ei joka tapauksessa tarkoita asiasta puhuessaan mitään pahaa.
Haluamme kuitenkin myös kannustaa juttelemaan murrosiän mukanaan tuomista muutoksista, ajatuksista ja mahdollisista huolista luotettavan aikuisen kanssa. Usein jo asiasta keskustelu voi helpottaa omaa oloa. Näistä asioista voi jutella myös nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Nuortennetissä. Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Mukavaa syksyä!