Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Yksinäinen
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun kaverit jättävät ulkopuolelle? Kaksi kaveriani jättävät minut ulkopuolelle jatkuvasti. He esimerkiksi eivät odota minua ja tuntuu että joudun roikkumaan heidän perässään. He eivät myöskään puhu paljon minulle....
Fressis

Heippa Yksinäinen,

Tosi ikävä kuulla, että kaverisi kohtelevat sinua tuolla tavalla. Se kuulostaa todella epäreilulta ja ikävältä ja tuntuu pahalta sinun puolestasi. ☹

Kaverisuhteet ovat toisinaan hankalia, eikä tähänkään valitettavasti ole olemassa yksinkertaista ratkaisua. Jokaiselta voi odottaa asiallista käyttäytymistä ja mukaan ottamista. Emme kuitenkaan voi estää kavereitasi myöskään viettämästä aikaa kahdestaan.

Neuvoisin sinua ottamaan asian puheeksi jonkun sinulle läheisen aikuisen kanssa. Yleensä lähellä olevat aikuiset voivat auttaa selvittämään kaverisuhteita. Joskus tilanne voi ratketa yhteisellä keskustelulla.

Voi kuitenkin olla, että tilanne ei helpotu näiden kavereiden kanssa. Haluan kuitenkin rohkaista sinua, että vaikka nyt tuntuu vaikealta, nämä eivät tule olemaan sinun ainoat kaverisi.

Voi olla, että luokaltasi ei löydy uusia kavereita, mutta voisitko löytää niitä esimerkiksi harrastuksista tai muilta luokilta? Toki ymmärrän, että omalla luokalla kaverit ovat usein erityisen tärkeitä.

Joka tapauksessa, suosittelen keskustelemaan joko opettajan, koulupsykologin tai koulukuraattorin kanssa asiasta. Myös vanhempasi tahtovat varmasti auttaa sinua. Tärkeintä on, että et jää asian kanssa yksin!

Tsemppiä tilanteeseesi, toivottavasti asia lähtee järjestymään. ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Miten kerron ihastukselleni että tykkään hänestä? Miten kerron ihastukselleni että tykkään Hänestä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ihastuksesta kertominen voi tuntua jännittävältä, mutta se kannattaa, jos haluaa tietää, että tunteeko toinen samoin 🙂 Tunnetteko jo toisenne? Jos ette, tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista voit lukea hyviä vinkkejä ihastukseen tutustumiseen.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tai täysin oikeita sanoja ihastuksen kertomiseen, joten on hyvä toimia itselle hyväksi tuntemalla tavalla. Miten sinä haluaisit, että sinulle kerrottaisiin asiasta? Usein tällaiset asiat kannattaa kertoa kahden kesken, ja viestillä kertominenkin on täysin ok, jos se tuntuu itsestä paremmalta idealta. Viestillä kertominen antaa myös toiselle aikaa pohtia mitä tunteita kertomasi hänessä herättää 🙂 Kun teillä on kahdenkeskeinen hetki tai viestittelette, voisit esimeriksi sanoa lyhyesti ja suoraan tykkääväsi hänestä tai olevasi ihastunut häneen. Tai jos haluat, voit kertoa laajemmin, miksi pidät hänestä ja miksi tykkäät viettää aikaa hänen kanssaan. Miten ikinä päätätkään asiasta kertoa, ole rohkeasti oma itsesi ❤

On hyvä myös pohtia tilannetta ja varautua siihen, ettei ihastuksesi tunne samoin. Tässä tapauksessa hänen vastaustaan tulee kunnioittaa. Torjutuksi tuleminen on normaalia ja se tuntuu pahalta hetken, mutta helpottaa ajan kanssa. Vaikka näin kävisi, ole ylpeä itsestäsi, että kerroit tunteistasi. Parhaimmillaan ihastuksesi kohde tuntee samoin kuin sinä ❤

Rohkeutta ja tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Milaj
Ikä: 9-12v
Ihastuksesta kertominen Hei! En ole vielä kertonut ihastukselleni että pidän hänestä koska minua pelottaa että hän ei tykkää takaisin ja ajattelee minut outona tyttönä ja alkaa...
Fressis

Moikka Milaj,

Ymmärrän tunteesi! Ihastuksesta kertominen on aina sekä riski että mahdollisuus, sillä sen seurauksena kuulee mitä toinen itsestä ajattelee.

Joskus riskin ottaminen kannattaa ja vastapuolellakin on tunteita sinua kohtaan tai kertominen muutoin helpottaa tunteita. Toisinaan taas seurauksena on sydänsuruja, kun vastakaikua omille tunteille ja ajatuksille ei löydy.

Ymmärrän myös huolesi siitä, että ihastuksesi alkaisi vältellä sinua. Joskus ihmiset toimivat yllättävillä tavoilla kuullessaan toisten ihastumisesta. Välttelyn mahdollisuus johtuu siitä, että joskus ihmisiä kiusaannuttaa olla sellaisen ihmisen seurassa, joka on häneen ihastunut. Luultavasti syynä on se, että he eivät oikein tiedä miten olla ja käyttäytyä kun tietää toisen tunteista. Välttelyn syynä on siis enemmänkin heidän oma ajatus itsestään, kuin se, että sinä olisit jotenkin outo. Ihastuneena olemisessa ei ole mitään outoa ❤

Ymmärrän kuitenkin huolesi täysin!

Ymmärsin viestistäsi, että harkitset asiasta puhumista ihastuksellesi. Mikään pakko ihastuksesta ei ole kuitenkaan kertoa sen kohteelle. Joskus ihastuksen tunteesta voi nauttia myös yksin. Toisinaan ihastuksen tunteet menevät myös ohi ajan myötä. Sekin on täysin ok.

Suosittelen joka tapauksessa kertomaan tunteistasi jollekin läheisellesi kuten kaverille, sisaruksille tai vanhemmillesi! Tunteiden jakaminen helpottaa ikäviä tunteita ja rikastuttaa hyviä tunteita. Kenelle voisit kertoa tunteistasi?

Jos kuitenkin haluat kertoa tunteistasi ihastuksellesi, kannattaa valita sille sopiva aika ja paikka hyvin. Suosittelen asian kertomista kasvotusten, sillä silloin väärinymmärryksen riski pienenee. Kaverit tai vanhempasi voivat auttaa myös tässä ja keksiä mikä olisi paras keino lähestyä ihastustasi!

Tsemppiä tilanteeseesi! Ajan myötä tunteet kyllä helpottavat joka tapauksessa. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joona
Ikä: Yli 18v
Jätetyksi tulemisen pelko Minä ja Mimmi, seurustellaan tykkään siitä mutta pelottaa että Mimmi jättää minut:(
Fressis

Moikka ja hienoa että laitoit meille viestiä huolestasi!

Se että löytää rinnalleen ihmisen, josta pitää, on ihana juttu. Hienoa että olet sellaisen ihmisen löytänyt ❤ Mitä enemmän toisesta pitää, sitä herkemmin saattaa mukaan tulla kuitenkin myös pelkoa toisen menettämisestä.

Peloista kannattaa aina puhua kumppanille. Oman pään sisällä pienistäkin asioista tulee nimittäin usein liian isoja pelon ruokkiessa mielikuvitusta. Pelot voivat aiheuttaa myös etäisyyttä välillenne. Asian voi ottaa esille sanomalla suoraan, että välität kumppanistasi ja hän on sinulle tärkeä, mutta pelkäät että hän jättää sinut. Pelossa, tai sen sanomisessa ääneen ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin – omista tunteista kertominen on rohkeaa ja osa hyvää parisuhdetta. Omien ajatusten jakaminen kumppanin kanssa auttaa häntä ymmärtämään sinua ja pelkoasi paremmin.

Ennen kertomista voisit kokeilla miettiä mistä pelkosi kumpuaa – onko sinut jätetty aiemmin? Tai onko kumppanisi tehnyt jotain sellaista, joka on saanut sinut pelkäämään? Jos omia ajatuksia on vaikea selkiyttää yksin, voit käydä juttelemassa pelostasi nimettömänä esimerkiksi Väestöliiton nuorten chatissa. Juttelu voi antaa sinulle selkeyden lisäksi uusia näkökulmia ja rohkeutta ottaa asia esille kumppanisi kanssa. Mitä pidempään asian käsittelyä välttelet, sen isommaksi pelkosi voi kasvaa. Ota siis rohkeasti asia esille joko ensin chatissa, tai suoraan kumppanisi kanssa. Asioilla on usein tapana selvitä, kun niistä vain uskaltaa puhua. Tänne viestin laittaminen oli jo hyvä alku!

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Mietteliäs tyttö
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, haluaako koskaan seurustella kenenkään kanssa? Mistä tietää, haluaako koskaan seurustella kenenkään kanssa? Miltä se tuntuu, jos haluaa sellaista?
Fressis

Moikka Mietteliäs tyttö!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! 🙂

Seurustelun aloittamiselle ei ole olemassa mitään yleispätevää sääntöä, jonka mukaan seurustelu tulisi aloittaa kun tietyt ehdot täyttyvät. Useimmiten ihmiset ihastuvat toiseen, jonka myötä heillä herää halu viettää kyseisen ihmisen kanssa entistä enemmän aikaa. Jos tunne on molemminpuolinen, tämä johtaa usein seurustelun aloittamiseen.

En voi sanoa puolestasi, haluatko koskaan  seurustella. Kuulostaa siltä, että nyt asia ei ole sinulle ajankohtainen, mutta voi ihan hyvin olla, että myöhemmin alat kaipaamaan seurustelua. Useimmat ihmiset haluavat jossain vaiheessa parisuhteeseen, mutta ei ole myöskään tavatonta haluta elää yksin.

Käytännössä seurustelu on siis länsimaisessa yhteiskunnassa kattokäsite jonkinlaiselle kahden ihmisen väliselle sopimukselle yhteisestä ajanvietosta ja toisiinsa tutustumisesta. Tyypillisesti seurusteluun liittyy myös romanttisia elementtejä. Joidenkin kohdalla seurustelu tähtää avioliittoon, tai muuten vakiintuneeseen suhteeseen, mutta toisaalta aina seurustelulla ei ole tarkkaa päämäärää.

Yksinkertaistetusti seurustelun halun voisi sanoa tunnistavan kahdesta tarpeesta: ensimmäinen tarve syntyy ihastumisesta tai kiinnostuksesta toista ihmistä kohtaan. Sinulla herää tarve ja halu tutustua tähän tiettyyn ihmiseen erityisen paljon ja tunteisiin sisältyy romanttisia ajatuksia. Toisen tarpeen kohdalla tarve on enemmän yleinen kaipuu elämänkumppanille, jonka kanssa jakaa ilot ja surut elämässä. Et ole siis löytänyt ketään tiettyä ihmistä, mutta tunnistat, että tällainen olisi mukavaa.

En ole ihan varma, minkä ikäinen olet, mutta ihmisen toiveet ja tarpeet muuttuvat paljon iän myötä. Jos sinulla ei vielä ole ollut halua seurustella, älä ota siitä paineita. Mikäli sen aika tulee myöhemmin, niin sitten tulee. Toisaalta, jos sinulla ei ole tarvetta tai halua seurustella myöhemminkään, niin sekin on täysin okei ja mahdollistaa paljon asioita, mitkä ovat parisuhteessa eläville mahdotonta. Kyse on siis enemmänkin erilaisista elämäntyyleistä.

Mielestäni on tärkeää tutustua itseensä tässä asiassa. Minkälaisia toiveita tai tarpeita minulla on tällä hetkellä? Joskus voi olla viisasta miettiä myös pidemmälle horisonttiin, kuten mitä mahdollisesti voisin haluta kun olen 50-vuotias. Sekin voi selkeyttää omaa suuntaa.

Tsemppiä itsetutkiskeluun! Uskon kyllä, että vastaukset löytyvät, kun niitä pysähtyy miettimään ja kysyy myös muilta apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: ääk niin noloa
Ikä: 13-15v
Ihastuksesta kertominen ääk oon niin nolo haha, mut miten mun pitäis kertoo mun luokkalaiselle pojalle et tykkään siitä, oon tykänny siitä jo niinku siis 7lk asti...
Fressis

Heippa! Kiitos hyvästä kysymyksestä! Ymmärrän hyvin, että voi tuntua nololta kysyä tällaista, mutta minusta se ei ole noloa. 🙂 Hienoa, että kysyt, näitä miettii moni muukin!

Ihastuminen on mahtava tunne! Siihen liittyy niin monenlaisia tunteita. Toisaalta innostusta ja ihailua, ja toisaalta taas epätoivoa ja surua. Elämää sen kaikissa väreissä.

Mukava kuulla, että sinusta vaikuttaa, että poika voisi olla kiinnostunut myös sinusta. Toisen ihastumista ja tunteita voi olla tosi vaikea päätellä ulkoapäin. Ihmisen käyttäytymiseen vaikuttaa niin monenlaiset tekijät, että varmuutta on melkein mahdotonta saada, ilman että asiasta kysyy suoraan. Ihastuneena usein myös tulkitsee asioita liian helposti suuntaan tai toiseen. Tunteet tavallaan värittävät meidän havaintojamme ja saavat toisen käytöksen vaikuttamaan milloin miltäkin. Kannattaa siis olla myös varovainen siinä, mitä tulkitsee!

Jos kuitenkin haluat kysyä asiasta, voit tehdä sen hienovaraisesti joko ehdottamalla hänelle jotain yhteistä tekemistä tai näkemistä. Hänen vastauksestaan saa jo varmasti hyvin vihjettä siitä, mitä hän sinua kohtaan tuntee. Paras tapa saada selville toisen tunteet on tietysti kysyä asiasta suoraan joko kasvotusten tai viestitse. Jotkut saattavat laittaa myös ystävänsä asialle, mikäli he saisivat tietää toisen tunteista paljastamatta sinua.

Ikävä kyllä sen ihmeellisempää neuvoa minulla sinulle ei ole. Ei ole olemassa mitään taikakeinoa selvittää toisen tunteita. Vastaukseen liittyy aina jännitystä. Ja hyvä niin, se kuuluu elämään ja tekee elämästä elämisen arvoista. Muista, että tunteista ei ole myöskään koskaan pakko kertoa. Ihastumisesta on lupa nauttia myös yksin.

Toimit niin tai näin, älä jää ihastuksesi ja pohdintojesi kanssa yksin! Suosittelen kertomaan asiasta jollekin ystävälle. On mukava, kun saa jakaa asian jonkun luotetun kanssa. Halutessasi voit kääntyä myös jonkun luotettavan aikuisen puoleen. Ehkä hekin voivat auttaa sinua kertomaan tunteistasi. Vaihtoehtoisesti myös netistä löytyy paikkoja, joissa jutella luotettavasti asiasta, esimerkiksi Lasten ja nuorten chatissä tai Netarissa.

Tsemppiä ihastukseesi, toivottavasti käy hyvin! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: surullinen
Ikä: Yli 18v
Onko normaalia, että ystävyyssuhteet katkeaa elämänmuutosten myötä? Onko se normaalia, että lapsuudessa/nuoruudessa alkaneet ystävyyssuhteet katkeaa myöhempien elämänmuutosten yhteydessä (esim. kun jompikumpi vaihtaa koulua tai muuttaa muualle opintojen perässä) tai yleensä kun...
Fressis

Heippa surullinen,

Ikävä kuulla, että lapsuuden- tai nuoruudenaikaiset ystävyyssuhteesi ovat katkenneet. Voin kuitenkin lohduttaa sinua kertomalla, että se on erittäin yleistä. Uskon sen olevan paljon yleisempää kuin se, että suhteet jatkuvat läpi elämän.

Vaikka suhteiden katkeaminen on surullista, on sille paljon luonnollisia syitä. Ihmisillä on tapana viettää aikaansa niiden kanssa, jotka asuvat fyysisesti heitä lähellä tai joiden kanssa heillä on yhteisiä mielenkiinnonkohteita tai arvoja. Kun asuinpaikka tai mielenkiinnonkohteet muuttuvat, on normaalia, että ystävätkin vaihtuvat pikkuhiljaa.

Aina ystävien vaihtumiseen ei liity sen suurempaa draamaa. Jossain vaiheessa ihmiset vain huomaavat, että joku tai jotkut ovat jääneet taka-alalle elämässä. Se voi olla haikeaa ja harmillista. Hankalaksi asian tekee se, jos toinen ystävistä haluaisi edelleen olla ystävä, mutta toinen onkin muuttunut paljon.

Vuosikymmenten voimaa ei kannata aliarvioida. Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua hämmentävän paljon asioita, sen mukana ihmiset muuttuvat ja myös ystävyyssuhteet muuttuvat. Se on täysin normaalia.

Ystävyyksien ylläpitäminen voi vaatia toisinaan työtä. Joskus ihmiset saattavat tehdä arvovalintoja sen puolesta, että haluavat säilyttää tiettyjä ihmisiä elämässään. Lapsuuden- ja nuoruudenystävät ovat usein tällaisia henkilöitä, ja joillekin pitkä ystävyys voi olla arvo itsessään.

En tunne sinua, enkä tiedä mitä ystävyyksien katkeamiseen sinun kohdallasi liittyy, mutta lähtökohtaisesti en ole asiasta huolissani. Kuten sanoin, mainitsemasi asia on toki harmillinen, mutta hyvin yleinen, eikä välttämättä liity varsinaisesti sinuun vaan on osa nuoruudessa tapahtuvaa kasvua ja muutosta. Toisilla lapsuudenystäviä on enemmän kuin toisilla ja siihen vaikuttaa erittäin moni tekijä!

Joka tapauksessa on hyvä pohtia, voiko omissa ystävyystaidoissa olla parannettavaa. Kannattaa miettiä, minkälainen ystävä minä olen tai minkälainen haluaisin olla. Ehkä voit myös kysyä asiasta joltakin luottamaltasi henkilöltä?

Pieni toivon sana vielä tähän loppuun. Toisinaan ystävyyssuhteet myös heräävät henkiin, joskus jopa vuosien tai vuosikymmenten jälkeen. Tiedän tarinoita, joissa nuoruudenystävät ovat löytäneet toisensa pitkän ajan päästä uudestaan. Ehkä sinunkin kohdallasi voi joskus käydä niin!

Tsemppia ja viisautta vanhoihin ja uusiin ystävyyssuhteisiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Miten?
Ikä: 16-18v
Vanhempien reaktio vanhempaan seurustelukumppaniin Hei! Olen juuri lukion aloittanut tyttö. Aloin kesällä seurustelemaan itseäni reilusti (yli 10 v) vanhemman miehen kanssa. Kun kerroin vanhemmille, he olivat aluksi tosi...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Vanhempien tärkein tehtävä on pitää huolta lapsistaan, mutta osata päästää myös pienin askelin irti heidän kasvaessaan ja tehdessään omia valintojaan. Aina se ei ole helppoa, sillä luontainen tarve suojella voi olla kova.

Sinun ja poikaystäväsi ikäero voi tuntua heistä suurelta ja aiheuttaa huolta esimerkiksi siitä, oletteko samanlaisessa elämäntilanteessa; ikäero saattaa vaikuttaa esimerkiksi siihen missä vaiheessa ja miten haluaa edetä mahdolliseen yhteen muuttoon tai perheen perustamiseen. Sinun kohdallasi opinnot ovat yhä kesken kun taas poikaystäväsi on mahdollisesti jo pitkällä työelämässä. Voikin olla, että vanhempiasi huolettaa, että tilanne vaikuttaisi ratkaisuihisi oman elämäsi suhteen.

Tärkeintä kuitenkin on (ja kertomasi kuulostaa siltä), että olette jutelleet asiasta poikaystäväsi kanssa ja löytäneet yhteisymmärryksen siinä, mitä pidätte suhteessa tärkeänä ja miten suhteessa edetään. On hienoa, että suhteenne on tasapainoinen ja olet antanut vanhemmillesikin mahdollisuuden tutustua poikaystävääsi. Se, että olet voinut kertoa hänestä vanhemmillesi kertoo siitä, että teillä on hyvä keskusteluyhteys ja sen myötä isoimmat epäluulotkin ovat ilmeisesti jo hälvenneet.

Seurustelusuhteissa tulee lähes aina kurjiakin vaiheita. Jos näitä tulee eteen, olisi tärkeää että saat kotoa tilanteeseen tuen, eikä sinun tarvitse salailla tai teeskennellä, että kaikki on hyvin jotta vanhempiesi epäluulot eivät kasva. Tästäkin syystä olisi hyvä vielä pyrkiä purkamaan huolia. Voisitko vielä avata keskustelun vanhempiesi kanssa ja kysyä heiltä suoraan mitä he mahdollisesti pelkäävät ja lieventää heidän pelkojaan? Kysymällä annat heille mahdollisuuden kertoa tunteistaan ja viestität, että heidän ajatuksillaan ja tunteillaan on sinulle väliä. Voi myös olla hyvä järjestää jatkossakin tilaisuuksia joissa vanhempasi ja poikaystäväsi voivat tavata, mahdollisesti jonkin kivan yhteisen tekemisen äärellä ja tutustua lisää.

Kiirehtiä ei kannata, sillä huolia ei voi pakottaa pois. Pikkuhiljaa ne kyllä hälvenevät kun vanhempasi huomaavat, miten vastuullisesti suhtaudut parisuhteeseesi ja miten haluat rakentaa luottamusta myös vanhempiesi ja poikaystäväsi välille. Tsemppiä teille kaikille osapuolille tilanteen etenemiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Onko ok, jos ei ole poikaystävää 14-vuotiaana? Onko ok jos ei ole poikaystävää 14 vuotiaana vaikka haluaisi?
Fressis

Moikka Tyttö,

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Moni ikäisesi tyttö ja nuori pohtii samanlaisia asioita!

On täysin ok ja myös normaalia, että ei ole poikaystävää, vaikka haluaisi. Joskus voi tuntua siltä, että monilla kavereilla ja tutuilla on jo poikaystävät. Lupaan sinulle kuitenkin, että on paljon yleisempää olla sinkku 14-vuotiaana kuin seurustella.

Ymmärrän, että haluaisit jo seurustella ja odottelu voi tuntua vaikealta. Seurusteluun liittyy monia kivoja asioita, joista on mukava haaveilla. Sinulla on kuitenkin vielä paljon aikaa, enkä kiirehtisi poikaystävän etsinnässä. Päinvastoin, voi tuntua hankalalta neuvolta, mutta kannattaa yrittää iloita siitä ajasta, kun olet vielä ilman poikaystävää. Sekin on ainutlaatuista ja mahdollistaa paremman keskittymisen esimerkiksi muihin ihmissuhteisiin tai omiin kiinnostuksenkohteisiin, kuten harrastuksiin. Seurustelu kyllä koittaa vielä sitten kun on sen aika, ja sopiva seurustelukumppani osuu kohdallesi.

Toivottavasti vastaukseni rauhoitti mieltäsi. Hyvää jatkoa sinulle! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: ihastunut
Ikä: 13-15v
Miten saada selville, tykkääkö ihastukseni minusta myös? Moi tykkään tosi paljon yhestä luokkalaisestani pojasta mutta en tiedä tykkääkö hän minusta myös. Miten saisin selville tykkääkö hän minusta myös?
Fressis

Moikka ihastunut!

Kiitos kysymyksestä ja hyvä, että lähetit sen meille. Ihastuminen on samaan aikaan ihanaa ja jännittävää. Ajatusten ja tunteiden jakaminen tekee varmasti hyvää!

Kerroit, että tykkäät oman luokan pojasta. On varmasti kutkuttavaa nähdä ihastustasi päivittäin luokkahuoneessa. Nauti tästä tunteesta ja ajasta. Ihastuminen voi antaa paljon virtaa ja väriä elämään!

Toisaalta ihastuneena oleminen ei ole aina helppoa. Voi esimerkiksi olla vaikea päästä ihastuksen tunteesta irti, jos toista näkee jatkuvasti. Varsinkaan kun ei tiedä, mitä toinen itsestä ajattelee.

Pohditkin sitä, mistä voit tietää tykkääkö ihastuksen kohde myös sinusta. Ihastumisen voi joskus nähdä ja havaita ihmisen käyttäytymisestä. Voit miettiä miten itse toimit silloin, kun olet ihastunut. Hakeudutko mielellään pojan seuraan, katseletko häntä enemmän kuin muita, tykkäätkö hänen somekuvistaan vai pysytkö kenties mahdollisimman kaukana? Huomaatko, että poika käyttäytyisi jotenkin samalla lailla?  Voit yrittää selvittää pojan ajatuksia hakeutumalla hänen seuraansa ja tunnustelemalla, miten poika tähän reagoi. On toki tärkeä muistaa, että ihmiset käyttäytyvät eri tavoin ollessaan ihastuneita, eli käyttäytymisestä ei voi varmaksi päätellä toisen tunteita.

Kaikki merkit voivat siis myös johdattaa harhaan. Jos siis todella haluat tietää, miten asian laita on, onko hän sinuun ihastunut vai ei, niin ainoa tapa selvittää se, on kuulla se pojalta itseltään. Olisiko mahdollista, että joku kaverisi kenties tiedustelisi asiaa kysymällä pojan ajatuksia sinusta? Vai voisitko itse kysyä häneltä asiasta suoraan? Kysyä voi ihan kasvotusten, kun olette kahdestaan tai vaikkapa viestillä, jos se tuntuu helpommalta.

Kävi tilanteessa miten kävi, muista, että olet ollut rohkea kun olet uskaltanut kysyä asiasta. Siitä voi olla ylpeä! Paras lopputulos tietenkin on, jos ihastuksen tunteenne kohtaavat, mutta jos näin ei käykään, muista ettei vika ole sinussa. Aina tunteet eivät vain kohtaa, eikä siihen tarvita mitään erityistä syytä.

Tsemppiä sinulle syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?