Moikka! Kiva että otit yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta 😊
Ihokarvoja voi tosiaan poistaa, jos itse haluaa ja jos ne itseä jollain tavalla häiritsevät. Niin ei kuitenkaan tarvitse, eikä millään tavalla kuulu tehdä. Ihokarvojen poistamiseen on monia erilaisia tapoja, ja joillain tavoilla poistettuna karvat pysyvät pidempään poissa kuin toisilla. Karvojen kasvu ja se, mitkä menetelmät sopivat kullekin, on myös yksilöllistä. Siksi on vaikea sanoa, mikä menetelmä ja kuinka usein tehtynä voisi sopia sinulle.
Mainitset itse höylällä sheivaamisen. Sheivaamalla poistetut karvat kasvavat sänkenä takaisin parissa-muutamassa päivässä. Tällä menetelmällä voi joutua poistamaan karvat parinkin päivän välein, jos haluaa, että esimerkiksi kainalot pysyvät sileänä. On kuitenkin hyvä huomioida, että on tavallista, että ihokarvojen poistamisen jälkeen iho ärsyyntyy. Tällöin iho kutisee ja siihen tulee näppylöitä, eli lopputulos ei välttämättä olekaan sileä. Tämä on yleinen ja tavallinen vaiva kaikilla, jotka ihokarvoja poistavat. Syynä siihen ovat ihon rikkoutuminen karvoja poistettaessa ja karvatupen tulehtuminen.
Koska kerrot, että ihosi on aika herkkä, voi olla, että sinulle voisi sopia paremmin jokin toinen keino poistaa karvat. Iholle hieman hellävaraisempia keinoja ovat vahaus ja sokerointi, ja näillä menetelmillä karvat pysyvät usein myös pidempään poissa kuin esimerkiksi sheivaamalla. Voit lukea lisää karvojen poistamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Luettelemasi taudit ovat seksitauteja, jotka tarttuvat pääsääntöisesti suojaamattomassa seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Voit käydä lukemassa seksitautien tarttumisesta lisää Väestöliiton sivuilta.
Luettelemistasi taudeista hiv ja hepatiitti (tarkemmin hepatiitti b ja c) ovat kuitenkin tauteja, jotka tarttuvat seksin lisäksi myös veren välityksellä, pääsääntöisesti likaisista ruiskuista ja neuloista. Tartunta verisen höylän kautta voisi siis periaatteessa olla myös mahdollista. Höylän kautta tartunnan saaminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Jotta tartunta höylän välityksellä olisi edes jotenkin mahdollista, tulisi hiv:iä tai hepatiittia sairastavan käyttää höylää niin, että siihen päätyisi hänen vertansa. Sitten höylän lainaajan tulisi käyttää tätä samaa höylää melko pian ilman pesua ja vielä niin, että höyläämisestä aiheutuisi naarmu tai haava, jonka kautta sairastuneen verta pääsisi lainaajan verenkiertoon. Kun on kyse veren välityksellä tarttuvasta taudista, ei olisi väliä mitä osaa kehosta höylää. Hiv- tai hepatiittitartunnan saaminen höylästä on siis periaatteessa mahdollista, mutta erittäin, erittäin epätodennäköistä.
Et varmastikaan siis ole saanut kaverisi höylästä mitään tautia. On kuitenkin epähygieenistä käyttää toisen höylää, joten käytäthän jatkossa vain omaasi, ja ethän lainaile omaasi myöskään muille. Muista myös aina puhdistaa höylä käytön jälkeen ja anna sen kuivua kunnolla, jotta se on puhdas seuraavaa käyttökertaa varten! 😉
Mukavaa kevättä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Sinulla ei mitä todennäköisimmin ole syytä suurempaan huoleen, sillä esimerkiksi rintasyöpä on erittäin harvinainen sinun iässäsi.
Kainalon patit ovat aika yleisiä. Yleisin syy kainalon iholle syntyvään pattiin on paise, joka muodostuu tulehtuneesta karvatupesta. Tämä tapahtuu yleensä karvanpoiston jälkeen. Tällaisia paiseita voi esiintyä kainaloissa jatkuvasti tai satunnaisesti. Jotkut ihmiset ovat taipuvaisempia karvatupen tulehduksille kuin toiset. Joskus tulehtunut patti vaatii lääkärin arvion ja mahdollisesti antibioottikuurin. Joskus kainalon patti voi olla myös suurentunut imusolmuke. Imusolmukkeet voivat turvota, mikäli kehon puolustusjärjestelmä on heikentynyt tai jos kehossa vallitsee bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdustila. Jos imusolmuke on jatkuvasti turvonnut, tulee sitä käydä näyttämässä lääkärille.
Kerroit, että olet juuri aloittanut sheivaamisen, joten tulehtunut karvatuppi on todennäköisin selitys patillesi. Sheivaamisessa on tärkeä huolehtia, että höylä on terävä ja puhdas. Lisäksi on hyvä huolehtia kainalon ihon puhtaudesta ja pestä kainalot ennen nukkumaanmenoa, jotta iho saa rauhoittua ja hengittää yöllä. Kainalon iho on herkkää ja joidenkin kainaloita voi ärsyttää esimerkiksi antiperspiranttien aineosat. Etenkin tällöin on hyvä välttää vahvoja kemikaaleja ja sen sijaan käyttää ihoystävällisiä tuotteita.
Huolehdi siis ensin herkän ihon hoidosta ja puhtaudesta (varsinkin jos sheivaat) ja seuraile tilannetta. Jos patti ei kotikonstein parannu, on tulehtunut (punoittaa, kipeä – varsinkin jos sinulle nousee kuume) ja/tai on turvoksissa pitkään, on sitä hyvä käydä näyttämässä lääkärille.
Hyvää kevättä!