Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.
Ystävyydessä iällä ei ole merkitystä. On toki luonnollista pohtia asiaa, ja nuorempana parinkin vuoden ikäero voi tuntua suuremmalta kuin hieman vanhempana. Voit kuitenkin hyvin olla kaveri itseäsi vanhemman ja myös nuoremman henkilön kanssa. Hyvä henkinen yhteys toiseen, yhteiset mielenkiinnon kohteet ja arvomaailma tai toimiva keskusteluyhteys voi ja saa olla minkä ikäisen henkilön kanssa tahansa.
Kaikissa ystävyyssuhteissa tärkeää on, että ystävyys on molemmin puolin turvallista ja elämänlaatuun positiivisesti vaikuttavaa. Se, että on eri-ikäisiä ihmisiä ympärillä, voi laajentaa ymmärrystä toisista ihmisistä ja opettaa puolin ja toisin asioita. Pidä ihmeessä kiinni ystävästäsi, ikäeronne ei loppupeleissä ole kovinkaan suuri. <3
Hei,
Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. On tosi hyvä asia varmistaa etukäteen, ettei vahingossakaan joudu tilanteeseen, joka voisi olla toista kohtaan ja vielä lainkin mukaan väärin. Seurustelu ja ihastuminen ovat ihania asioita, eikä sille sinänsä ole lain mukaista ikärajaa. Tärkeää kuitenkin on, että osapuolet kokevat tasaveroista yhteyttä ja tunnetta toisiaan kohtaan, eikä ikäero tunnu vaikuttavan siten että kehityserot ovat kumppanusten välillä suuret. Silloin yhdessäolo tuntuu tasapuoliselta ja tasaveroiselta ja omaa ikää ja kehitystasoa vastaavalta.
Mikäli seurusteluun tai yhdessäoloon liittyy seksuaalisia tekoja, on tilanne heti erilainen. Suomen laissa on asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, joihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Jokaisen ihmisen kohdalla kehittyminen ja sen eteneminen on yksilöllistä, samoin kokemus siitä, milloin on valmis mihinkin. Tässä Hyvä kysymys -palvelun artikkelissa on kerrottu tarkemmin mitä on seksuaalinen teko, suostumus ja suojaikäraja: Mitä suojaikäraja tarkoittaa? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)
Olette olleet yhdessä aika lyhyen aikaa vielä ja teillä on tutustuminen vielä alkuvaiheessa. Olisi tärkeää antaa aikaa ja rauha sille, että saatte luotua toisiinne luottamuksellisen suhteen, jossa molemmat varmuudella kokevat turvallisuutta ja kykyä vaikuttaa seurusteluun ja siinä etenemiseen. Lisäksi poikakaverisi on ikänsä perusteella kehityksessään sinua taaempana. Anna siis myös hänelle tilaa ja aikaa kehittyä ja saada varmuutta oman suostumuksensa taustalle. Jutelkaa paljon asioista, myös läheisyydestä ja siihen liittyvistä tuntemuksista ja toiveista. Tässä Fressiksen artikkelissa on koottu asiaa seksistä ja siihen valmistautumisesta. Kannattaa näitäkin lukea yhdessä ja erikseen ennen varsinaisia seksuaalisia tekoja, eli seksiä: Mitä seksi on? – Fressis
Mikäli haluat vielä keskustella asioista luottamuksella, voit olla nimettömästi yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin: Seksuaalineuvontachat nuorille | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)
Kivaa kevään jatkoa!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Suomen laki asettaa ikärajan sille, minkä ikäisen kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä, eli niin sanotun suojaikärajan. Seksin harrastaminen ei tarkoita vain yhdyntää vaan muutakin seksuaalista toimintaa. Lain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa, eli laki suojaa alle 16-vuotiaat seksisuhteilta itseään vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. Lain tarkoitus on suojella nuorta ja estää selkeästi vanhemman ja mahdollisesti auktoriteettiasemassa olevan ihmisen yritykset käyttää hyväkseen kehityksessään vielä kesken olevaa nuorta.
Kuvaat, että tämä viestittely on sinulle tärkeää ja että olet pystynyt jakamaan sinua mietityttäviä asioita hänen kanssaan. Se on hieno asia ja ihastuminen on varsin ymmärrettävää. Ihastumisessa on kuitenkin mahdollista myös se, että ihastuu omaan mielikuvaan toisesta ihmisestä, etenkin jos häntä ei ole nähnyt kasvotusten. Omat unelmat ja fantasiat vielä vahvistavat mielikuvaa, että toinen on täydellinen. Olisiko mahdollista, että kertoisit ihastumisestasi vasta siinä vaiheessa kun olet tavannut ihastuksesi kohteen oikeasti? Vanhempiesi suuttumus johtuu todennäköisimmin myös siitä, että he ovat enemmänkin huolissaan asiasta ja haluavat suojella sinua.
Nettiystävien suhteen kannattaa aina olla hieman varovainen, vaikka kuinka hyvältä tyypiltä ruudun toisella puolella oleva henkilö vaikuttaisikin. Koska et ole tätä ihmistä vielä livenä nähnyt, en suosittele lähettämään kuvia itsestäsi. Et voi tietää mihin kuvia oikeasti käytetään. Olisiko mahdollista ottaa hänen kanssaan vaikka videopuhelu, jotta pystyt varmentamaan kenen kanssa viestittelet? Jos tapaatte livenä, tulee paikan olla julkinen tai voit ottaa vanhempasi tai jonkun ystäväsi mukaan ensimmäisellä kerralla. Kannustan siis varovaisuuteen ja harkintaan aina nettiystävien kanssa. Lue lisää nettituttavuuden riskeistä Väestöliiton artikkelista.
Jos kerrot tunteistasi ja mikäli kävisi niin, etteivät tunteesi saisikaan vastakaikua, muistathan ettei vika ole sinussa. Lähes jokainen tulee jossain vaiheessa elämäänsä torjutuksi ja jos näin käy, ainakin saat asian tietoosi ja voit alkaa suunnata ajatuksiasi pikkuhiljaa muualle. Ihastuksen tunteen ohi meneminen voi toki kestää aikansa, mutta tekemällä itselle mieluisia asioita, se helpottaa ajan mittaan.
Tsemppiä tilanteeseesi!
Moikka!
Seurustelulle ei ole varsinaisesti mitään lain asettamia ikärajoja, jos siihen ei liity mitään seksuaalista. Usein seurusteluun kuitenkin liittyy seksuaalisia tekoja, joten on hyvä olla tietoinen lain määrittämästä suojaikärajasta. Se tarkoittaa, että yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Lain tarkoitus ei ole kuitenkaan rajoittaa nuorten keskinäistä, tasavertaista seurustelua. Eli jos nähdään, että nuoret ovat kehitysasteeltaan samalla tasolla ja seurustelu on tasavertaista, ei siinä rikota lakia. Suojaikärajasta voit lukea lisää täältä.
Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä vähemmän ikäerolla on merkitystä. Mutta nuoruudessa kolme vuotta voi tuntua isolta erolta. 18-vuotiaana mietitään ja ehkä jo eletäänkin itsenäistä elämää, eli hyvin erilaisia asioita kuin 15-vuotiaana. Jokainen kuitenkin kehittyy omaan tahtiin, joten mitään yhtä oikeaa vastausta, lakia lukuun ottamatta, ei ole. Seurustelussa tärkeänä elementtinä on tasavertaisuus, eli se että molemmilla on yhtäläinen oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa suhteen etenemiseen ja siinä tapahtuviin asioihin.
Et kertonut viestissäsi tietääkö tyttö tunteistasi ja ovatko ne molemminpuolisia. Jos ovat, niin asiasta on hyvä jutella molempien vanhempien kanssa, jotta kaikki ovat selvillä siitä, mitä tapahtuu. Tämä on jo tuon lain puitteissa tärkeää. Jos juttelu tuntuu haastavalta, niin voisit alkuun käydä juttelemassa nuorille tarkoitetussa, nimettömässä chatissa tilanteestanne. Voitte osallistua keskusteluun joko yhdessä, tai erikseen.
Jos tyttö ei tiedä tunteistasi, niin voisitteko aloittaa ihan kavereina? Kaverimielessä tutustuminen antaa teille molemmille tilaa tarkkailla omia tunteitanne hieman tarkemmin. Voi olla, että tutustumisen myötä omat tunteet voivat muuttua, tai saatatte huomata ikäeron vaikutuksen vahvemmin.
Tsemppiä tilanteeseen!