Hei,
Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.
Voimia toipumisen tielle!
Moikka Poika!
Hyvä, että laitoit meille viestiä. Moni ikäisesi pohtii omaa kehoaan ja kokee oman kehon suhteen epävarmuutta. Et todellakaan ole tämän asian kanssa siis yksin.
Pohdit miten tuleva murrosikään liittyvä kasvupyrähdys vaikuttaa kehoosi, eli laihdutko pituuskasvun myötä. Niin kuin olet ehkä kuullutkin, murrosikä ja kasvupyrähdys tosiaan muuttavat kehoa. Pojilla kasvupyrähdys on yleensä voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä. Kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Silloin usein painoa ei ehdi kertymään samaa tahtia kuin pituutta ja lapsuuden pyöreys häviää. Kun kasvu alkaa olla lopuillaan, alkaa ruumiinrakennekin usein vahvistumaan ja lihasmassaakin kertymään. Jokainen keho ja ruumiinrakenne on tietenkin yksilöllinen.
Lievästä ylipainosta ja lapsuuden pyöreydestä ennen murrosikää ei siis kannata todellakaan olla huolissaan. Terveelliset elintavat ovat tietysti tärkeitä ja ne myös tukevat kasvua ja kehitystä. Kerrotkin, että harrastat jääkiekkoa ja pidät myös pesäpallosta. Todella hienoa! Kannustan jatkamaan näitä sinulle mieluisia liikunnallisia harrastuksia ja myös kiinnittämään huomiota muihin terveisiin elintapoihin kuten monipuoliseen ja säännölliseen syömiseen sekä lepoon. Lisätietoa säännöllisestä syömisestä voit katsoa esim. Tixtuu youtube videolta “24h lautasmallin mukaan”.
Mikäli asia vielä huolettaa niin voit käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa juttelemassa ajatuksistasi kehoosi ja painoon liittyen. Voit myös lukea mitä muut ovat kysyneet murrosikään, kehoon ja kasvupyrähdykseen liittyen esimerkiksi täältä ja täältä. Jos haluat vielä jutella aiheesta lisää nimettömästi netin välityksellä, voit olla yhteydessä esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatiin.
Kivaa kesää ja hyviä harrastushetkiä sinulle!
Moikka!
Kurvikkaalla tarkoitetaan usein henkilöä, jolla on kehossa selkeästi erottuvia muotoja. Esimerkiksi kurvikkaassa kehossa mm. rinnat, lantio tai takamus voivat korostua.
Murrosiässä kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, ja myös vartalonmuodot alkavat usein hiljalleen muuttua. Lisätietoa murrosiän muutoksista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivustolta.
Kivaa kesää!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Pohdit kysymyksessäsi, että kasvatko enää pituutta. Kerroit, että murrosikäsi on alkanut 10-11 vuotiaana. Murrosiän alussa pituuskasvu on hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Pojilla kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä ja tämän jälkeen pituutta tulee vielä lisää hitaampaan tahtiin 3-5 vuoden ajan. Yleensä pojat saavuttavat lopullisen pituutensa 18-vuoden iässä. Kerrot olevasi 15-vuotias, eli voit hyvinkin kasvaa vielä pituutta.
Vanhempien pituus antaa osviittaa siitä, kuinka pitkäksi nuori keskimäärin kasvaa. Kuitenkaan vanhempien pituus ei yksinään määritä nuoren lopullista pituutta. Pituuteen vaikuttaa vanhempien pituuden lisäksi, geeniperimä ja elintavat. Esimerkiksi kasvuun ja kehitykseen tarvittavaa kasvuhormonia erittyy aivoissa syvän unen aikana ja siksi nuoren on tärkeä saada riittävästi unta. Pidäthän siis huolta riittävästä levosta, monipuolisesta ruuasta ja liikkumisesta ja teet kivoja juttuja kavereiden kanssa. Näin tuet kasvuasi, kehitystäsi ja hyvinvointiasi.
Muistathan, ettei pituus tai mikään muukaan ulkoinen olemus määritä sinua ihmisenä. Olet juuri sopiva sellaisena kuin olet!
Moikka!
Murrosiässä keho saattaa muuttua paljonkin ja se voi aiheuttaa hämmennystä sekä itsessä, että muissa – kuten nyt sinulle on käynyt. Koska tyttöjen ja poikien kehot kehittyvät eri lailla, herättävät tyttöjen kehon muutokset pojissa myös uteliaisuutta.
Jokaisella on kuitenkin vastuu käyttäytyä niin, että ei aiheuta toisille ikävää oloa. Sinulla on oikeus pukeutua juuri niin kuin itsestäsi hyvältä tuntuu, eikä muuttaa itseäsi siksi, että muut katsovat. Voi olla, että pojat eivät tajua kuinka häiritsevää tuijottaminen voi olla tai ajattelevat sen olevan imartelevaa. Tuijottaminen voi kuitenkin tosiaan tuntua ikävältä ja sinulla on oikeus sanoa siitä ihan suoraan ja pyytää heitä lopettamaan. Jos se ei auta, voi asiasta sanoa myös esim. opettajalle tai terveydenhoitajalle, joka voi puuttua asiaan yleisemmällä tasolla, ilman että sinun nimesi tulee esiin. Ota asia siis rohkeasti esille, jotta et joudu kokemaan epämukavaa oloa.
Pohdit viestissäsi myös itsetuntoa. Itsetunto rakentuu ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja se, millaista palautetta saamme ympäriltämme, vaikuttaa käsitykseemme itsestämme. Niinpä on tärkeää ympäröidä itsensä sellaisilla ihmisillä tai viesteillä, jotka ruokkivat myönteistä minäkuvaa. Oman itsetunnon kannalta on esim. hyvä aika ajoin tarkastella millaisia somesisältöjä seuraa, sillä usein vertailemme itseämme muihin. Jos oma olo tuntuu huononevan esim. tiettyjä sisältöjä seuraamalla, kannattaa seuraaminen lopettaa. Itsetunto kehittyy myös iän myötä, ja usein sinun iässäsi itsetunnossa tapahtuu muutoksia. Ole siis salliva itseäsi kohtaan ja kiinnitä säännöllisesti huomiota kaikkeen siihen hyvään ja ainutlaatuiseen, jota sinussa on!