Suosituimmat avainsanat
Kysy asiantuntijalta -palvelu on joulutauolla ja aukeaa taas 7.1.2025.
Joulutauon aikana voit olla yhteydessä näihin palveluihin:
- Sekasin Chat
ma-pe 9-24, la-su 15-24 - MLL:n Lasten ja nuorten puhelin
Puhelin päivystää ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20 numerossa 116 111. Chat- ja nettikirjepalvelu ovat auki joka päivä klo 17-20 ja ne löytyvät täältä. - Katso kaikki avoinna olevat nuorille suunnatut chatit ja verkkopalvelut Netarissa.
Myös MIELI ry:n Kriisipuhelin palvelee joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Kiireellisissä terveyteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai soittamalla hätänumeroon 112.
Hyvää joulua!
Suosituimmat avainsanat
Moikka!
Hyvä kysymys, ja hienoa, että pohdit vapen käytön haittoja. Sähkösavukkeen eli vapen käytön haitoista ei vielä tiedetä kaikkea kovinkaan tarkasti, sillä tutkimustietoa ei vielä ole tarpeeksi.
Se tiedetään kuitenkin jo, että lyhytaikainenkin vapen käyttö voi ärsyttää nielua ja hengitysteitä, lisätä limaisuutta ja yskää sekä aiheuttaa tulehdustilaa keuhkoissa. Jos käytät nikotiinia sisältävää vapea, on hyvä muistaa, että nikotiini koukuttaa nopeasti eli aiheuttaa riippuvuutta. Riippuvuusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, huimaus ja pahoinvointi. Oletko huomannut kuuden kuukauden aikana tällaisia oireita?
Pitkäaikaisemman käytön haitoista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Kaikki vapea käyttävät ottavat siis suuren riskin, koska ei tiedetä mitä kaikkia mahdollisia haittoja pitkäaikaisella käytöllä voi olla. Toki esimerkiksi nikotiinin osalta nämä haitat tunnetaan jo hyvinkin ja jo sen perusteella voidaan sanoa, että käyttö ei ole millään tavalla suositeltavaa.
Onneksi 6 kuukauden käyttö ei luultavasti ole aiheuttanut sinulle pysyviä haittoja. On kuitenkin vaikea sanoa, kuinka pitkään vapea täytyy käyttää, ennen kuin vakavampia haittoja syntyy. Siksi suosittelen harkitsemaan lopettamista. Sen avulla voit varmistaa, ettei mitään vakavaa haittaa synny sinulle jatkossakaan. Lopettaminen on siis sinulle hyväksi, vaikka et olisikaan huomannut haittoja vielä nyt.
Tsemppiä pohdintoihisi! Tee rohkeasti päätöksiä, jotka tukevat hyvinvointiasi.
Voit halutessasi lukea lisää vapen ja nikotiinin aiheuttamista terveyshaitoista täältä: vapen ja nikotiinituotteiden haitat.
Hei!
Ymmärrän pohdintasi murrosiän alkamisesta ja peniksen koosta. Samaa pohtivat monet muutkin ikäisesi. Hyvä, että laitoit meille viestiä!
Murrosikä alkaa pojilla tyypillisesti 9 – 13-vuotiaana, yksilöllisistä eroista riippuen. Kerroit olevasi 12-vuotias, joten todennäköisesti murrosikäsi on joko alkanut tai pian alkamaisillaan. Oletko kenties huomannut kivesten kasvaneen tai karvoituksen lisääntyneen? Edellä mainituista muutoksista voidaan monesti päätellä murrosiän käynnistyneen. Yleensä noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta alkaa myös penis kasvaa. Peniksen kasvu voi jatkua sitten muutamankin vuoden. Koska murrosikä alkaa ja etenee jokaisella omaan tahtiinsa, tapahtuu siten myös peniksen kasvu osalla aikaisemmin, ja osalla myöhemmin.
Uskon, että monet kehon muutokset, mukaan lukien peniksen koon kasvu, ovat kohdallasi vielä kesken. On siis tuskin syytä olla huolissaan peniksen koosta, tai mainitsemastasi mikropeniksestä vielä tässä kohtaa. Mikropenis on kehityshäiriö, joka myöskin havaitaan terveydenhuollossa usein jo hyvin varhaisessa vaiheessa. On hyvä tiedostaa, että peniksiä on valtavasti erinäköisiä ja –kokoisia ja toisaalta kokoa ja ulkonäköä tärkeämpää on, että penis toimii kuten sen on tarkoitettu. Peniksen lopulliseen kokoon kukaan ei voi vaikuttaa, vaan se määräytyy pitkälti perintötekijöiden eli geenien vaikutuksesta.
On ihan tavallista vertailla itseä muihin, varsinkin jos ympärillä muut samanikäiset kehittyvät eri tahtiin kuin itse, ja osa on jo pidemmällä murrosiän tuomien muutosten kanssa. Luotathan kuitenkin siihen, että kehityt juuri sinulle sopivaa tahtia! Vaikka omaan kehitykseen ei voi varsinaisesti itse vaikuttaa, on kaiken myllerryksen keskellä tärkeä muistaa huolehtia itsestä ja panostaa terveelliseen ruokavalioon, uneen, liikuntaan, ihmissuhteisiin sekä itselle mieluisiin harrastuksiin.
Mikäli asia jää mietityttämään, kannustaisin sinua vielä pohtimaan terveydenhoitajan kanssa keskustelua. Ymmärrän, että terveydenhoitajan luokse juttelemaan meneminen näin henkilökohtaisesta asiasta voi tuntua epämiellyttävältä ja haastavalta. Terveydenhoitajat ovat kuitenkin tottuneet kohtaamaan nuoria ja tukemaan juuri tällaisissa murrosikään liittyvissä pohdinnoissa, eikä mitään asiaa tarvitse siten häpeillä. Mikäli haluat kuitenkin mieluummin keskustella asiasta nimettömästi, ovat esimerkiksi Poikien puhelin ja Seksuaalineuvontachat myös hyviä vaihtoehtoja.
Toivottavasti tämä auttoi sinua pohdinnoissasi. Mukavaa joulua ja pian alkavaa lomaa sinne!
Hei ja kiitos kysymyksestä,
Sinulle on ilmaantunut kurkkukipua ja pohdit, voisiko se johtua tupakoinnista. Tämä on ihan mahdollista. Tupakointi nimittäin ärsyttää suun ja kurkun limakalvoja sekä hengitysteitä, ja voi siten aiheuttaa mm. kurkkukipua.
Kerroit käyttäväsi myös vapea ja nikotiinipusseja. Oletko pohtinut, olisiko jatkossa mukavampi olla ilman näitä? Näin välttyisit monilta terveyteen liittyviltä haitoilta. Ehkä rahaakin säästyisi johonkin muuhun mukavaan, sillä tupakka- ja nikotiinituotteet ovat aika kalliita. Jos pohdit lopettamista, voit saada siihen vinkkejä Fressiksen lopettamisen tuen sivuilta.
Mukavaa loppuvuotta!
Moi, kiitos viestistäsi!
Emme valitettavasti pysty suoraan vastaamaan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi.
Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen.
Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Hei! Kiitos viestistäsi!
Uusien oireidesi syy täytyy ensin ilman muuta selvittää, ja sen jälkeen pohtia mikä aiemman klamydian hoidossa mahdollisesti meni pieleen, jos edelleen klamydiatesti olisi positiivinen. Olette esimerkillisesti käyneet molemmat testeissä ja saaneet hoidon yhtä aikaa, mikä on hieno juttu.
Tapahtumien aikataulu ja käytetyt lääkkeet eivät käy kysymyksestäsi tarkemmin ilmi, joten tapahtumien tarkempi analysointi on hieman vaikeaa ja jää arvelun varaan. Oletettavasti olet saanut ensin atritromysiinin ja sitten doksisyliini-kuurin, joista jälkimmäisen teho on perinteisesti ollut erittäin hyvä, joten tyypillisesti kyse on todennäköisimmin uudesta tartunnasta kuin epäonnistuneesta hoidosta, jos testi näyttää edelleen positiivista. Pohdittavaksi jää, onko lääke imeytynyt, onko muistettu syödä koko kuuri ja olisitko ehtinyt saada uuden tartunnan kumppanilta ennen kuin hänen tautinsa oli parantunut? Onhan testit otettu kaikista tarvittavista paikoista, joissa tartunta on mahdollinen?
Tässä kannattaa nyt ensin selvittää oireiden syy ja varmistua, että myös muut seksitautitestit on katsottu samalla. Tavanomainen virtsatieinfektiokin on mahdollinen. Ja jatkossa kannattaa huolellisesti noudattaa annettuja ohjeita seksikiellosta, jos uusia hoitoja tulee.
Toivottavasti tämä vastaus auttoi sinua asian kanssa eteenpäin!
Hei,
Maitorauhasesi ovat kipeät ja mietit tulehduksen mahdollisuutta. Kipuoireen vuoksi voisi olla hyvä hakeutua terveydenhuollon arvioon ja vähän tilanteestasi riippuen se voisi toteutua esimerkiksi koulun terveydenhoitajan kautta tai sitten oman terveysaseman. Täältä voit lukea ohjeet lääkärille hakeutumiseen.
Kysymyksestäsi jää valitettavasti epäselväksi oireen kesto ja mahdolliset havaittavat muutokset rinnassa. Jos huomaat rinnassa erillisen kyhmyn tai patin, ne pitää aina arvioida terveydenhuollossa. Tulehduksellinen syy (varsinkin jos oire on molemminpuolinen) on erittäin epätodennäköinen.
Onko sinulla ketään aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä ja pyytää auttamaan ajanvarauksessa? Mikäli ei, kysy apua koulun terkkarilta tai esimerkiksi kuraattorilta.
Mukavaa joulukuuta sinulle!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Itsetyydytyksessä parasta on juuri se, että se voi olla mitä vain, mikä sinusta tuntuu hyvältä!
Kiinnostus itsetyydyttämisen aloittamiseen on yksilöllistä, jotkut aloittavat jo sinun ikäisenäsi, toiset taas paljon myöhemmin ja toiset eivät koskaan. Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja saada mielihyvän tunnetta. Tärkeintä on, että itsetyydytys tuntuu mukavalta. On myös normaalia, että sinun iässäsi kiinnostus seksiin tai omaan seksuaalisuuteen voi vähitellen herätä. Seksuaalisuus ja siihen liittyvät toiveet ja tarpeet kehittyvät ja muuttuvat läpi elämän. Itsetyydytys on tosi hyvä tapa oppia omasta seksuaalisuudesta.
Tyypillisesti itsetyydytyksessä liikutellaan esinahkaa peniksen päällä tai hyväillään klitorista, mutta hyvää oloa tuottavia alueita voi olla eri puolella kehoa. Esimerkiksi rinnat, reidet, niska, korvat tai peräaukon seutu saattavat olla herkkiä alueita kosketukselle.
Ei ole mitään oikeaa tapaa itsetyydyttää, vaan jokainen tekee sitä omalla tavallaan. Voi olla, että itsetyydytystä täytyy alkuun hieman harjoitella. Genitaalialueen eli alapään koskettaminen ei välttämättä siis tunnu erityiseltä, mutta kun löydät itselle sopivan tavan tai herkän kohdan, tätä luonnostaan usein haluaa lisää. Tuntemukset voivat vahvistua kosketuksen myötä ja lisäksi itsetyydytykseen voi ottaa mukaan myös miellyttäviä mielikuvia, eli fantasioita.
Itsetyydytystä kannattaa harrastaa omassa rauhassa, sellaisessa paikassa missä ei tule häirityksi, esimerkiksi omassa huoneessa.
Toivottavasti sait tästä vastauksesta tukea pohdintoihisi!
Moikka,
Itsetyydytyksellä tarkoitetaan seksuaalisen nautinnon ja mielihyvän kokemista omaa kehoa ja sukuelimiä hyväilemällä. Itsetyydytykseen ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä tapaa, vaan sitä voi tehdä monella tavalla. Itselleen sopivan tavan löytää usein kokeilemalla. Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.
Moikka ”kissakansi”,
On tosi luonnollista, että murrosiässä seksiin liittyvät asiat alkavat kiinnostaa. Kerroit olevasi 11-vuotias. 11-vuotiaana on vielä hyvin alussa oman kasvun ja kehityksen suhteen. Oma mieli ja keho tulevat muuttumaan vielä paljon murrosiän kehityksen myötä. Ikäisellesi nuorelle turvallisin ja paras tapa tutustua seksiin on itsetyydytyksen kautta. Seksiin toisen kanssa ei ole mitään kiirettä.
Siinä vaiheessa kun seksi toisen ihmisen kanssa tulee ajankohtaiseksi, on tärkeää että seksiin löytyy turvallinen kumppani. Kumppanin kanssa tulisi pystyä keskustelemaan avoimesti seksiin liittyvistä asioista. On tärkeää tunnistaa omat rajansa, tunteensa ja toiveensa, ja kertoa niistä kumppanille. Lisäksi ehkäisyyn liittyvät asiat on hyvä olla mietittynä kumppanin kanssa ennen seksin aloittamista.
Pohdit kysymyksessäsi myös, mistä kondomeita voi ostaa alaikäisenä. Kondomien ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa. Kondomeita voi ostaa esimerkiksi ruokakaupoista ja apteekeista.
Seksin aloittamisesta voit lukea lisää vastauksesta nimimerkille Emppu.
Mukavaa loppuvuotta!
Moi, kiitos viestistäsi!
Hienoa, että haet tukea pohdintoihisi, kun koet epävarmuutta. Emme valitettavasti voi vastata suoraan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi. Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen. Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Hei ”Pelokas” – mielestäni sinun ei tarvitse olla huolissasi. Kerroit, että uusi tuttavuutesi suuteli sinua kevyesti kasvojen alueelle. Olet huolissasi tartuntariskistä tässä tilanteessa, koska kasvoillasi oli edellisenä yönä verta vuotaneita finnejä.
Ensinnäkin: Seksitaudit eivät käytännössä tartu suudellessa, sillä sylki ei ole otollinen seksitaudin elinalusta. Poikkeuksena on herpes-virus: aktiivinen herpes voi tarttua suusta, jos suussa on rakkuloita. Toiseksi: Kuten itsekin viestissäsi kuvasit, elimistö reagoi ihorikkoihin/ puhjenneisiin finneihin teettämällä ihorikon päälle suojan, esimerkiksi kuvailemasi kuivuneen veren. Tämän kuivuneen veren välityksellä eivät taudit enää tartu sinuun.
Kuvaamassasi tilanteessa ei ole siis käytännössä seksitaudin tarttumisen riskiä tai riski on hyvin hyvin pieni. Jos seksitaudin mahdollisuus kuitenkin joskus mietityttää, ainoa tapa varmistua asiasta on hakeutua seksitautitesteihin.
Hyvää syksyn jatkoa!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi,
Voi olla ihan mahdollista, että kuukautisvuoto alkaa sattumalta masturboinnin eli itsetyydytyksen jälkeen. Itsetyydytys ei kuitenkaan mitenkään aiheuta kuukautisvuodon alkamista.
Joskus itsetyydytyksen yhteydessä saattaa tulla jonkinlaisia nirhaumia, jotka voivat myös aiheuttaa pientä vuotoa. Tämä on kuitenkin yleensä ihan harmitonta. Jos näin pääsee käymään, kannattaa jatkossa itsetyydyttää vähän hellävaraisemmin.
Moikka ”taikasauva” ja kiitos kysymyksestä,
Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin usein suurenee. Rintojen kehitys kestää noin 3-5 vuotta. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin, esimerkiksi raskauden tai imetyksen jälkeen.
Erilaisia rintoja on olemassa oikeastaan yhtä paljon kuin maailmassa on ihmisiä. Mitään oikeaa muotoa tai kokoa ei rintojen suhteen ole ylipäänsä olemassa. On siis ihan normaalia, jos rinnat ovat esimerkiksi kolmion muotoiset.