Moikka,
Kiitos kysymyksestäsi.
Kivesten korkeutta ja kivespussin kireyttä säätelevät cremaster-lihakset, jotka kiinnittyvät kiveksiin ja jatkuvat kivespussista nivuskanavaan. Kun cremaster-lihakset kiristyvät, kivekset nousevat ylöspäin ja lihasten rentoutuessa kivekset taas laskeutuvat kivespussissa alaspäin. Tämän toiminnon tarkoitus on säädellä kiveksille optimaalista lämpötilaa.
Jos cremaster-lihas supistuu voimakkaasti, se voi imaista kiveksen osittain tai kokonaankin nivuskanavaan (”kehon sisään”) hetkellisesti. Jos kives palautuu takaisin kivespussiin ja kivekset ovat pääasiassa siellä pussissaan, ei tästä tarvitse olla huolissaan. Cremaster-lihaksen supistumisrefleksiä voi kokeilla provosoida sivelemällä kevyesti yläsisäreittä, jolloin lihas tyypillisesti supistuu ja kives kohoaa.
Vastaus kysymykseesi siis on, että on normaalia, kunhan kives myös laskeutuu takaisin kivespussiin.
Hei nimimerkki Teetee,
Tarua on, ei totta. Kivekset eivät juurikaan missään tilanteessa turpoile.
Ethän nyt sekoita kiveksiä kivespussiin? Kivespussiin voi kertyä turvotusnestettä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä siemennestetuotannon kanssa. Nesteen kertyminen kivespussiin liittyy lähinnä siihen, miten herkästi vatsaontelosta pääsee valumaan nesteitä kivespussiin.
Kolmas asia, jota jäin miettimään, on että milloin poika ei voisi saada siemensyöksyjä. Jos on tarve, siemensyöksy tulee lopulta vaikka ihan itsekseen, yöllä. Siemennestettä muodostuu enemmän, jos sille on käyttöä, ja vähemmän, jos ei kovin usein halua saada siemensyöksyjä.
Lue lisää kiveksistä Väestöliiton Hyvä kysymys -sivuilta.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Nivustaipeissa ja sukuelimissä voi esiintyä monenlaisia iho-oireita. Joskus iho voi olla vain kuiva, tai kyse voi olla ihottumasta. Tavallisimpia ihottumia ovat ärsytys- tai kosketusihottumat, tali-ihottuma ja atooppinen ihottuma, joiden tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus ja kutina. Näkemättä on valitettavasti hankala arvioida tarkasti, mistä sinun kohdallasi on kyse. Muista huolehtia hyvästä hygieniasta eli päivittäisestä pesusta lämpimällä vedellä (ilman saippuaa) ja alusvaatteiden vaihdosta. Suosi alusvaatteita, jotka eivät pääse hankaamaan haaraväliä. Kuivaan ja kutisevaan kohtaan voit pesun jälkeen laittaa tavallista perusvoidetta kosteuttamaan ihoa. Jos kutina jatkuu, pahentuu tai tulee lisää oireita, varaa rohkeasti aika terveydenhoitajalle tai lääkärille 🙂
Mukavaa kevättä!