Hei!
Teoriassa HP-virus voi olla kehossa kolmekin vuotta, mutta liki kaikki tulehdukset paranevat vuoden aikana. HP-viruksen aiheuttamista syövistä yleisin on kohdunkaulan syöpä. Jos emättimen ja kohdun omaava henkilö käy säännöllisesti papa-tutkimuksessa, jäävät syövän varhaiset esiasteet yleensä nopeasti kiinni. Osa näistäkin esiasteista paranee itsestään ja osassa tapauksista gynekologin tekemät toimenpiteet poistavat muutokset niin, ettei syöpää kehity.
Syövän esiasteet eivät välttämättä oireile mitenkään. Joskus saattaa olla yhdynnän jälkeistä verenvuotoa. Itse syöpä oireilee muun muassa poikkeavina vuotoina. Immuniteetista löytyy kirjallisuudesta huonosti tietoa. Luultavasti jonkinlainen vasta-ainesuoja sairastetusta tulehduksesta jää, mutta se ei varmaankaan ole elinikäinen, eli ei anna vuosien mittaista suojaa virustulehduksia vastaan. Rokote on tällä tietoa paras tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta solumuutoksilta ja syövältä.
Koska aihe on monimutkainen, suosittelen, että tutustut esimerkiksi Terveyskirjaston HPV-artikkeleihin, joita on lukuisia. Voit lukea lisää HPV:stä myös Fressiksen tietopankista.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Olit huolissasi, että sinulla on kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulan syöpä on erittäin harvinainen alle 25-vuotiailla. Vaikka netistä löytyy paljon hyvää tietoa eri aiheista, ei googlettelun perusteella kannata useinkaan vetää sen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Kuvaamasi oireet voivat viitata moneen muuhunkin, eikä sinulla siis liene asian suhteen syytä huoleen. Jos jokin terveyteen liittyvä asia mietityttää kovasti, on se hyvä selvittää terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Kerroit, että valkovuotosi haisee välillä. Valkovuodon haju voi vaihdella erilaisista syistä. Joskus haju voi johtua esimerkiksi hautuneesta alapäästä, siis esimerkiksi hikoilun seurauksena tai hautuvien vaatteiden alla muhineesta limakalvosta ja ihosta. Joskus emättimen bakteerikanta saattaa kuukautiskierron eri vaiheissa muuttua siten, että hajua tuottavien bakteereiden määrä kasvaa. Tilanne menee usein ohi itsestään, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Jos valkovuoto haisee voimakkaasti ja samaan aikaan on limakalvojen arkuutta, kutinaa, kirvelyä tai alavatsakipuja, on syytä käydä lääkärissä. Tällöin voi olla kyse emättimen tulehduksesta. Jos sinulla ei siis ole muita oireita voit huoletta seurailla tilannetta. Alapäätä voi ”hoitaa” ilmakylvyillä, pehmeillä alusvaatteilla sekä puristamattomilla housuilla. Lisäksi on hyvä välttää pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä.
Kerroit myös, että sinulle tulee verta käydessäsi kakalla. Usein tämän taustalla voi olla esimerkiksi haava peräaukon seudulla tai peräpukamat. Kyseessä ei siis välttämättä ole mitään sen vakavampaa, mutta verisen ulosteen syy on kuitenkin aina hyvä selvittää. Suosittelen, että kerrot asiasta vanhemmillesi ja olette sitten tarvittaessa yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon.
Sinua mietitytti myös se, että kuukautisesi ovat myöhässä. Etenkin ensimmäisten vuosien aikana on varsin tavallista, että kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset. Kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset esimerkiksi stressin, sairastelun tai painossa tapahtuneiden suurten muutosten takia. Jos kuukautiset jäävät pois useammassa kierrossa, on hyvä keskustella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Mikäli raskauden mahdollisuus on olemassa, on toki syytä tehdä raskaustesti.
Viestissäsi kerroit monista sinua mietityttävistä asioista. Kyse ei välttämättä ole mistään sen vakavammasta, mutta jos oireesi edelleen jatkuvat, suosittelen että olet yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai omaan terveysasemaasi tilanteen selvittämiseksi.
Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä! Kohdunkaulan syövän tärkein yksittäinen riskitekijä on HP-virus (HPV) eli ihmisen papilloomavirus. HPV tarttuu yleensä seksissä yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä. Suurin osa, n. 80 %, ihmisistä saa HPV infektion elämänsä aikana ja suurin näistä infektioista myös paranee itsekseen. HP-viruksia on erilaisia ja vain osa aiheuttaa syöpää. Näitä viruksia kutsutaan myös suuren riskin virustyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällainen suuren riskin HPV-infektio ja syövän kehittymiseen menee vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta. HPV aiheuttaa pitkittyessään solumuutoksia, jotka voivat kehittyä ajan kuluessa pahanlaatuiseksi syöväksi. Kaikki suuren riskin infektiot eivät suinkaan pitkity ja sen lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Ja kuten todettu suurin osa HPV-infektioista tosiaan paranee itsestään. Voit lukea lisää HPV:stä Fressiksen tietopankista.
Nuorilla HPV-infektiot alkavat lisääntymään selvästi seksielämän aloittamisen jälkeen. On kuitenkin tutkittu ja todettu, että nuorilla HPV-infektiot, myös suuren riskin infektiot, paranevat lähes aina parin vuoden kuluessa. Lisäksi kohdunkaulan syövän ilmaantuvuutta väestössä on seurattu vuosikymmenien ajan ja alle 25-vuotiailla syövän ilmaantuvuus on pysynyt hyvin matalana. Etenkin teini-ikäisillä syöpä on vuosikymmenten saatossa ollut hyvin, hyvin harvinainen. Ja lopuksi, kuten tuossa mainittiin aiemmin, syövän kehittymiseen menee pitkä aika ja itse asiassa alle 30-vuotiaillakin löytynyt solumuutos usein paranee itsekseen seurannan aikana. Useiden tutkimusten avulla on todettu, että alle 25-vuotiaiden seulomisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Haitoilla tarkoitetaan esimerkiksi turhia kohdunkaulan alueelle tehtäviä toimenpiteitä, turhia seurantatutkimuksia sekä ahdistusta ja stressiä solumuutosten löytymisestä, jotka olisivat parantuneet itsekseenkin.
On siis todella pieni mahdollisuus, että 14-vuotiaalla voisi lähteä kehittymään kohdunkaulan syöpä. Riski on niin pieni, ettei sen vuoksi kannata nuoria seuloa eikä nuorten menettää yöuniaan kohdunkaulan syövän pelossa. On silti hyvä tietää, miten kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä. HPV-rokote vaikuttaa olevan nuorilla tällä hetkellä tehokkain tapa ehkäistä HPV:n aiheuttamien syöpien kehittymistä aikuisiällä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista.
Omaan syöpäriskiin voi vaikuttaa myös muilla tavoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan tosiaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein (kutsuikä riippuu omasta kotikunnasta). Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.
Mukavaa syksyä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tämänhetkisen tiedon mukaan HPV-infektio eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama infektio on tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövälle. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä.
HPV aiheuttaa ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka pitkän ajan kuluessa voivat kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulalla on HPV-virukselle herkkä alue. Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää.
Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Jopa 80 % ihmisistä saa HPV-infektion elämänsä aikana ja infektion alkuperää on vaikea jäljittää, koska se voi puhjeta vasta pidemmänkin ajan kuluttua tartunnasta. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen. Nuorilla kohdunkaulan syöpä on siis hyvin harvinainen ja syövän saaminen alle 15-vuotiaana on erittäin, erittäin epätodennäköistä.
Kannattaa muistaa, että HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä. Tehokas tapa suojautua yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä on HPV-rokote. Rokote annetaan tällä hetkellä 11-12-vuotiaille tytöille, mutta mahdollisesti jatkossa myös pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, sen saa myös ostettua apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.
Mukavaa kevään jatkoa!
Hei ja kiitos kysymyksestä! Syöpäriskiä on sinun tai kenenkään kohdalla tarkalleen vaikea arvioida. Sinulla on todennäköisesti ollut kyseessä itsekseen jo aikoinaan parantunut ja harmiton HPV-infektio, jolloin syövän kehittyminen nyt 25 vuoden jälkeen tuon todetun infektion seurauksena on kyllä erittäin epätodennäköistä.
Nykyisen tietämyksen mukaan pitkittynyt HPV-infektio eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Syövän syntyyn tarvitaan siis tällainen pitkittynyt infektio, jonka seurauksena hiljalleen tulee syöpään johtavia pahanlaatuisia muutoksia. Syövän kehittymiseen kuluu vuosia, keskimäärin kymmenen vuotta. HPV-infektiot ovat yleisesti ottaen hyvin yleisiä, oireettomia ja paranevat itsekseen. Suurin osa ihmisistä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Erityisesti nuorilla ihmisillä HPV-infektiot ovat hyvin yleisiä ja paranevat lähes aina. HPV-tyyppejä on erilaisia, toiset ovat harmittomia ja toiset ärhäkämpiä, herkemmin syöpää aiheuttavia. HPV tarttuu ihmisestä toiseen iho- ja limakalvokontaktissa, yleensä seksissä. Tietyt HPV-tyypit voivat tosiaan aiheuttaa naisen kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpää sekä lisäksi myös nielun ja peräaukon syöpää.
HPV:n aiheuttamia syöpiä voidaan onneksi ehkäistä. Suomessa on kansallinen kohdunkaulan syövän seulontaohjelma, johon naiset saavat kutsun viiden vuoden 25- tai 30-vuotiaasta ylöspäin kotikunnasta riippuen. Seulonnassa syövän esiaste ja yleisimmin syöpää aiheuttavat HPV-infektiot voidaan todeta ja esiasteet hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy.
Kannattaa ehdottomasti myös välttää tupakointia, koska tupakointi pitkittää HPV-infektion paranemista. Kondomi suojaa noin 70 %:lta HPV-tartunnoista. Samalla kondomi suojaa myös muilta seksitaudeilta. Erityisesti klamydian on myös todettu lisäävän HPV-infektion etenemistä syöväksi. Uuden seksikumppanin kanssa kannattaa siis käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavan mukaan. Nykyään Suomessa HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja annetaan 11-vuotiaille tytöille ja kohta ehkä myös pojille. Rokote suojaa juuri näiltä ärhäkämmiltä HPV-infektioilta. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista.
Riippuen tilanteestasi on mahdollista, että voit saada vielä uuden HPV-infektion. Se ei välttämättä johda mihinkään vakavaan. Sinulla on myös onneksi useampi keino suojautua jatkossakin kohdunkaulan syövältä! Oli rokotetta otettuna tai ei, kaikkien naisten, myös sinun, kannattaa käydä säännöllisesti seulonnassa aina kutsun tullessa. Jos tupakoit, kannattaa lopettaa. Jos et tupakoi, loistavaa! Lisäksi elämäntilanteesi mukaan sinun kannattaa suojautua seksissä, jos sinulla on vaihtuvia kumppaneita.
Voit lukea lisää HPV:stä Fressiksestä. Kohdunkaulan syövän seulonnasta löydät lisää tietoa Ilmansyöpää -sivulta. Jos asia jäi vielä mietityttämään, voit keskustella asiasta luottamuksellisesti Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelussa esimerkiksi chatin kautta.
Tsemppiä kevääseen!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Nuorilla ihmisillä kohdunkaulan syöpä on hyvin, hyvin harvinainen ja yleisesti kaikilla nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsekseen. HPV-infektiot ovat ihmisillä todella yleisiä ja vain harva niistä kehittyy vuosien kuluessa syöväksi. 4/5 ihmisestä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä ja yleensä ne ovat harmittomia. Tietyt HPV-virustyypit aiheuttavat herkemmin ja suurimman osan kohdunkaulan syövistä.
Isovanhempasi syövän kehittymiseen on voinut vaikuttaa moni asia. Kohdunkaulan syövän riski kasvaa esimerkiksi iän karttuessa. Sinun ei tarvitse menettää yöunia tai stressata perinnöllisestä alttiudesta, sillä harvojen syöpien tiedetään todella olevan perinnöllisiä.
Kohdunkaulan syöpää vastaan voi onneksi suojautua. HPV-rokote on esimerkiksi tehokas keino. Voit keskustella siitä kouluterveydenhoitajan kanssa, jos et ole saanut rokotetta. Lisäksi tiedetään, että kohdunkaulan syövän kohdalla HPV-infektion lisäksi tupakointi ja muut seksitaudit erityisesti, klamydia, voivat lisätä syövän kehittymisen riskiä. Tupakkatuotteista kannattaa siis pysyä kaukana ja lisäksi seksin aikana niin yhdynnässä kuin suuseksissäkin kannattaa käyttää kondomia. Kondomi suojaa noin 70 % HPV-tartunnoista. Ja samalla se toki suojaa myös muilta seksitaudeilta. Lisäksi Suomessa 25-30-vuotiaat naiset saavat viiden vuoden välein kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan. Seulonnassa kannattaa ehdottomasti aina käydä, kun kutsu tulee. Seulontatestin avulla kohdunkaulan syövän kehittyminen voidaan ehkäistä, kun sitä edeltävä muutos löydetään ajoissa.
Voit lukea lisää HPV:stä ja kohdunkaulan syövästä esimerkiksi Fressiksen tietopankista.
Hyvää joulun odotusta!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kysyit, voiko suihkulla tapahtuva itsetyydytys olla riski kohdunkaulan syövälle. Itsetyydytys ylipäätään, suihkulla tai ilman, ei ole riskitekijä kohdunkaulan syövälle. Eli itsetyydytystä ei tarvitse vältellä tämän vuoksi. Kerroit myös, että sinulla on todettu hpv. Jos siihen liittyvät asiat mietityttävät sinua, voit lukea lisätietoa täältä. Syöpään liittyvissä kysymyksissä voit myös tarvittaessa olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin.
Mukavaa joulun odotusta!