Kysymys
RytmiYleinen
Nimimerkki: Sairastunut
Altistaako sairastettu korona muille sairauksille? Voiko korona aiheuttaa pysyviä muutoksia ihmiseen, esim. aivotoimintaan? Altistaako sairastetty korona muille sairauksille, esim. syöville, vai onko se ihan vaan flunssantapainen tauti josta on...
Fressis

Moikka!

Vastaamme kysymykseesi nyt hyvin yleisellä tasolla, koska se ei ole aihepiiriltään asiantuntemusalaamme. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeistuksessa olemme kuvanneet, että Fressiksen asiantuntijoilta voit kysyä tupakka- ja nikotiinituotteisiin, ruokaan, liikuntaan, uneen ja arkirytmiin, alkoholiin, aurinkoterveyteen, mielen hyvinvointiin sekä seurusteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista.

Covid-19-infektion pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta kovin hyvin, mutta ympäri maailmaa tehdään aiheesta runsaasti erilaista tutkimusta ja tietoa aiheesta tulee vähitellen lisää. Nyt jo tiedetään, että etenkin vakavampien tautimuotojen jälkeen on mahdollista, että kehoon jää jotain pitkäaikaisia ja mahdollisesti pysyviäkin vaikutuksia. Sairastetulla infektiolla on huomattu yhteyksiä kognitiivisiin toimintoihin ja muistiin, mutta vielä on liian aikaista arvioida ovatko nämä muutokset pysyviä. Covid-19-infektion mahdollista yhteyttä syöpäsairauksiin ei ole vielä tutkittu (review-artikkeli 01/22). Se alkaa kuitenkin olla selvää, että Covid-19-infektion haitat eivät kaikissa tapauksissa rajoitu pelkästään akuuttiin tilanteeseen, vaan erilaisia jälkiseuraamuksia voi olla.

Lisätietoa koronaviruksesta saat THL:n sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: kornu
Tarttuuko korona nuuskasta? moi! tarttuuko korona nuuskasta?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Taudinaiheuttajat eli virukset ja bakteerit voivat siirtyä nuuskan mukana. On siis mahdollista saada koronavirustartunta, jos esimerkiksi käyttää sairastuneen käytettyä nuuskaa eli ns. rottaa. Ensisijaisesti koronavirus tarttuu kuitenkin pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa.

Me Fressiksellä suosittelemme ehdottomasti pitämään muiden käyttämät nuuskat pois omasta suusta – nyt ja tulevaisuudessa. Nuuskaaminen ylipäätään on todella epäterveellistä ja nuuskan terveyshaitoista voi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesän odotusta!

 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
TupakkaYleinen
Nimimerkki: corona
Onko vaarallista, jos tupakoi ja saa koronaviruksen? Tupakoin ja nyt pelottaa koronavirus. Luin että on vaarallista jos polttaa ja saa sen. Onko se totta?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosi hienoa, että suhtaudut vakavasti tupakointiin ja koronavirukseen, joka vaikuttaa tällä hetkellä meidän kaikkien elämään.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tupakointi voi lisätä riskiä sairastua koronavirukseen ja se voi pahentaa koronavirusinfektion oireita. Se ei tarkoita suoraan, että kaikki tupakoitsijat sairastuvat koronaan tai saavat vakavia oireita, mutta riski sairastua virukseen ja saada vakavampia oireita on suurempi kuin ei-tupakoivilla. Tupakointi heikentää mm. vastustuskykyä ja keuhkojen toimintaa. Siksi tupakointi aiheuttaa suuremman alttiuden esimerkiksi hengitystieinfektioille ja nykyinen koronavirus iskee nimenomaan hengitysteihin.

Monen koronavirukseen sairastuneen oireet ovat lieviä, mutta joillekin virus voi aiheuttaa vakavia oireita, jotka voivat vaatia sairaalahoitoa. Tupakoinnin lopettaminen on tärkeä keino suojata itseään virustartunnalta ja tukea omaa terveyttä myös jatkossa. Oli sitten kyse päivittäisestä tupakoinnista tai satunnaisista kokeiluista.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa vastustuskykyä jo parissa päivässä ja keuhkojen toiminta alkaa elpyä! Tukea ja vinkkejä tupakoinnin lopettamisen tueksi löydät Fressiksen tietopankista.

Tupakoinnin lopettamisen lisäksi muistathan hyvän käsihygienian, vältä ylimääräistä oleskelua julkisilla paikoilla ja pidä yhteyttä kavereihin älypuhelimen tai verkon välityksellä. Tarkempia tietoja koronaviruksesta ja siitä suojautumisesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme!

Oliko vastauksesta hyötyä?