Nimimerkki: Uimaan 13v
Kuukautiset ja uiminen Hei! Minulla olisi huomenna uintia koulussa, mutta minulla on kuukautiset. En halua käyttää tamponia tai kuukuppia. Voiko uimahalliin mennä siis ilman suojaa, sillä vuotoni...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi! Pahoittelut että saat vastauksen vasta nyt, kun sinulla on jo ollut koulussa uintia. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon kuluessa siitä, kun olemme ne saaneet. Toivottavasti löysit tilanteeseesi jonkin hyvän ratkaisun ilman vastaustammekin.

Kuukautisten aikana voi kyllä mennä uimaan, mutta runsaimpina vuotopäivinä suositellaan käytettävän tamponia tai kuukuppia. Jos vuoto on selvästi vähentynyt ja on enemmänkin valkovuodon sekaista rusehtavaa vuotoa, tamponin käyttö ei ole tarpeen. Laitoitkin, ettet halua käyttää tamponia. En tiedä syitäsi sille, miksi et halua käyttää tamponia, mutta jos se liittyy esimerkiksi siihen, ettet ole aiemmin käyttänyt tamponia niin sen käyttöä voi hyvin harjoitella vastaavia tilanteita varten. Markkinoille on tullut myös menkkauikkareita. Oletko törmännyt sellaisiin? Uikkareissa vuoto imeytyy housujen haaraosaan, jonka vedenpitävä, antibakteerinen erikoismateriaali lukitsee vuodon sisäänsä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, jos kuukautisten aikana haluaa uida. Monissa kouluissa uinnin voi jättää myös välistä, jos on kuukautiset. Mahdollisuutta tähän voi kysyä omalta liikunnanopettajalta.

Suurentunutta riskiä tulehduksille uidessa ei ole kuukautisten aikana verrattuna vuodottomiin päiviin. Uida voi siis milloin vain luottavaisin mielin. Tamponia käyttäessä siihen imeytyy hieman vettä. Uima-allasvedessä voi olla bakteereita, mikä tarkoittaa, että uiminen tamponin kanssa voi sisältää pienen tulehdusriskin. Riskit ovat kuitenkin niin pienet, että normaali peseytyminen ja tamponin vaihto uimisen jälkeen riittävät minimoimaan tulehdusriskiä.

Toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua vastaaviin tilanteisiin tulevaisuuden varalle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: Mä vaan
Ikä: 9-12v
Menkkoihin varautuminen Miten voisin varautua leiriin jonka pitäisi olla juuri menkkojeni aikana kun pelottaa ette menkat tulee läpi yöllä
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Menkkojen ajoittuminen harrastusten, matkojen ja leirien kohdalle voi ymmärrettävästi jännittää! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska tällaisiin tilanteisiin voi onneksi tosiaankin usein jollain tavalla varautua, mikä voi lieventää omaa huolta asiasta! 😊

Viestistäsi ei käy tarkemmin ilmi millaista kuukautisvuotosi tavallisesti on eikä millaisia kuukautissuojia olet tottunut käyttämään, joten vastaan kysymykseesi nyt yleisellä tasolla. Vuodon runsaus vaikuttaa muun muassa siihen, millaisia kuukautissuojia kannattaa käyttää. Kuukautissuojia kun on erilaisia riippuen mm. siitä, onko vuoto niukkaa, ”normaalia” vai runsasta. Voi myös olla, että kuukautisvuodon alku- ja loppupuolella käytössä on erilainen suoja kuin silloin kun vuoto on runsaimmillaan, tai että yöllä käyttää erilaista suojaa kuin päivällä. Myös kokemus siitä, millaiset kuukautissuojat sopivat itselle, on tosi yksilöllinen.

Onkin hyvä tutkia kaupassa eri tuotevaihtoehtoja ja niiden ominaisuuksia ja ostaa testattavaksi mitkä niistä tuntuvat itselle ja omalle vuodolle sopivilta suojilta. Oletko testaillut erilaisia vaihtoehtoja? Mainitsit kysymyksessäsi, että sinua huolettaa se, tulevatko menkat yöllä läpi. Ehkä sinulla on tästä jo jonkinlainen kokemus, koska tämä erityisesti huolettaa sinua. On tavallista, että niinä vuotopäivinä, kun vuoto on runsaimmillaan, voi öisin olla tarpeen käyttää kahdenlaistakin eri suojaa. Käytössä voi olla esimerkiksi kuukuppi ja kuukautisside tai kuukautisalushousut. Joillekin riittää hyvin näistä myös toinen tai että yöksi alushousuihin laittaa yökäyttöön tarkoitetun siteen, joka on pidempi, imukykyisempi ja suunniteltu nimenomaan estämään yölliset ohivuodot.

Kuukuppi on erinomainen kuukautissuoja myös öisin, onko se sinulle tuttu? Sen käyttö toki vaatii hieman opettelua, mutta hyvä asia on, että kuukuppia voi harjoitella laittamaan, vaikkei olisi kuukautiset juuri nyt meneillään. Kuukuppi on siitä hyvä, että sitä harvoin tarvitsee tyhjentää niin usein, kuin siteitä tai tamponia täytyy vaihtaa. Monilla se riittääkin ainoaksi suojaksi myös öisin. Jotkut toki saattavat kuukautisten aikaan herätä yöllä tyhjentämään kuukupin, jos vuoto on oikein runsasta.

Uskon että oikeanlaisten ja sinulle sopivien kuukautissuojien kanssa pärjäät hyvin ja vältyt läpivuodoilta! 😊 Varmista siis, että sinulla on vuotoosi sopiva suoja ja vaihda se (tai tyhjennä kuukuppi) juuri ennen nukkumaan menoa, sekä heti herättyäsi. Jos käytät tamponia tai kuukuppia, voit varmuuden vuoksi laittaa vaikka vielä siteen tai kuukautisalushousut yön ajaksi. Muista myös ottaa tarpeeksi suojia leirille, ja tarvittaessa särkylääkettä, jos kärsit kuukautiskivuista. Muutamat ylimääräiset pikkuhousut ovat myös hyvä idea, jos nyt jostain syystä menkat pääsisivätkin tulemaan läpi.

Haluan loppuun vielä rohkaista sinua sillä ajatuksella, että ei myöskään haittaa, vaikka menkat tulisivat yöllä läpi. Se on toki sotkevaa ja voi tuntua siksi harmilliselta ja aiheuttaa häpeän tunnetta. Noloa se ei kuitenkaan millään tavalla ole, vaan täysin luonnollista ja normaalia. ❤

Tsemppiä ja kivaa leiriä sinulle, se menee varmasti hyvin menkoista huolimatta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: Evina
Voiko menkkojen alkamiseen vaikuttaa itse? Voiko menkkojen alkamista siirtää ite .mulla on ollut valkovuoto keväästä asti . En vielä.lähi aikoina haluaisi menkkojen alkamista koska mul on esim uinnissa kisa...
Fressis

Hei Evina! Kiitos kysymyksestä!

Osalla valkovuoto kestää joitakin kuukausia, ja osalla jopa pari vuotta, ennen menkkojen alkamista. Omilla teoilla ei voi valitettavasti vaikuttaa menkkojen alkamiseen, vaan ne alkavat kullakin juuri silloin kun keho on siihen valmis. Ymmärrän, että toivoisit menkkojen alkavan vasta kisakauden päätyttyä, mutta mikäli menkat alkaisivatkin lähiaikoina, niin tamponin tai kuukupin kanssa uintikin onnistuu. Kuukautissuojien käyttö vaatii aina vähän harjoittelua, mutta käyttöön kyllä tottuu nopeasti. 😊 Älä siis suotta jännitä menkkojen alkamista ❤

Kuukautisia on niiden alettua mahdollista siirtää myös hieman eteenpäin keltarauhashormonivalmisteiden avulla, mutta tällaisesta tarvitsee aina keskustella lääkärin kanssa. Eli kun ja jos asia on joskus ajankohtainen esimerkiksi joidenkin toisten kisojen vuoksi, voi lääkäriltä kysyä asiasta.

Toivottavasti pystyt nauttimaan kisakaudesta etkä liikaa murehdi menkkojen alkamista. Ja mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit myös rohkeasti kysyä kavereilta, miten he ovat yhdistäneet kisakauden ja menkat tai ovatko he miettineet samaa, mikäli menkat eivät ole vielä alkaneet. Meillä kaikilla on lopulta aika samanlaisia pohdintoja ja mietteitä ja usein auttaa, kun jakaa niitä toisten kanssa. Jos aihe on kovasti mielen päälläsi, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten äitisi kanssa.

Ihanaa syksyn jatkoa sinulle sinne!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: .
Ikä: 16-18v
Miten saa laitettua tamponin, jossa ei ole asetinta? Moi. Mulla on ollu kuukautiset jo yli kaks vuotta mutta en oo kertaakaan osannu laittaa tampoonia. Oon yrittänyt, mutta se sattuu joka kerta ja...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moikka,

Kiitos yhteydenotostasi!

Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.

Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.

Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.

Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: ??
Ikä: 13-15v
Huono olo, kun on poistanut tamponin uimisen jälkeen moi! minulla on ollut kolmet kuukautiset ja olen käyttänyt tamppoonia kun olen käynyt pari kertaa uimassa. tampoonin poiston jälkeen on tuntunut epämukava tunne ja...
Fressis

Hei ”??”

Kysyt tampoonin käytöstä ja kerroit että olet käyttänyt uidessa tamponia ja kokenut huonoa oloa, kun poistat tamponin. Uimisen jälkeen on tosiaan hyvä hetimmiten vaihtaa tamponi, jotta uimavedestä tamponiin tarttuneet epäpuhtaudet tai kloori eivät jää muhimaan tamponiin ja sitä kautta emättimeen.

Jos olet poistanut tamponin heti uimisen jälkeen, en osaa kuvitella tuon epämiellyttävän tuntemuksen olevan mitään vaarallista. Ehkä tamponi on imenyt itseensä niin paljon nestettä, että sen poistaminen vain tuntuu epämiellyttävämmältä kuin muulloin. Voisikohan se olla mahdollista?

Minusta sinun ei tarvitse olla huolissasi, kunhan tosiaan muistat vaihtaa tamponin uinnin jälkeen. 😊 Jos asia sinua kovasti mietityttää, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte jutella myös muista kuukautissuojavaihtoehdoista, jos haluat niitä kokeilla.

Hyvää syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: Helle
Ikä: 13-15v
Ruskea vuoto Hei! Tänää ku olin vessassa huomasin että mulla oli tullu ihan ruskeeta vuotoo
Fressis

Moikka!

Viestistäsi ei käy ihan selkeästi ilmi, mitä haluaisit kysyä. Pohditkohan ehkä, oliko tuo ruskea vuoto kuukautisvuotoa?

Jos kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet, voi olla hyvin mahdollista että tuo huomaamasi ruskea vuoto oli ensimmäinen kuukautisvuotosi. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Oletkohan huomannut aiemmin tällaista vuotoa? Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa tulee kuvaamaasi ruskeaa vuotoa tai vuodon seassa voi olla myös pinkkiä/punaista väriä.

Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja vuotoa ei välttämättä tule joka kuukausi. Ei siis kannata huolestua, jos vuotoja ei hetkeen tule. Vuotoihin kannattaa kuitenkin varautua pitämällä laukussa mukana kuukautissuojia. Kuukautissuojista voit lukea lisää täältä.

Lisätietoa kuukautisista löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: :D
Ikä: 13-15v
Kuuluuko tamponin narun tuntua? Kuuluuko tamponin naru tuntua? Kun veikkaisin, että tamponi on ihan hyvin mutta naru ärsyttää.
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tamponi on todennäköisesti asetettu oikein, mikäli sen käyttö ei tunnu juuri miltään. Näin ollen myöskään tamponissa kiinni olevan narun ei pitäisi tuntua pahalta. Voit tarkistaa oikeaoppisen tamponin asettamisen kuvituskuvien avulla täältä.

Tamponin naru on usein niin pitkä, että osa siitä jää näkyviin senkin jälkeen, kun tamponi on asetettu paikoilleen. Näkyviin jäävän narunpätkän voi taitella ns. piiloon lähelle emätintä, jolloin sen ei pitäisi häiritä. Narun ajatuksena on helpottaa tamponin pois ottamista.

Mikäli tamponi ei tunnu hyvältä, on kuukautissuojia onneksi monia erilaisia. Tärkeintä on löytää itselle toimiva ja hyvältä tuntuva ratkaisu.

Mukavaa pian alkavaa joulukuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: Tarviin apuuu
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos ei uskalla kertoa äidille kun kuukautiset alkavat? Hei oon 12 vuotias tyttö ja mun äiti aina vaa sanoo et sano sit kun alkaa mut ku en uskalla ei oo tosin viel...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on jo ilmeisesti alkanut valkovuoto. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Tarkkaa ajankohtaa kuukautisten alkamiselle on mahdotonta sanoa, mutta kyllä ne sieltä tulevat aikanaan 😊

Kerroit viestissäsi, että sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen äidille. Ymmärrän hyvin, että tällainen asia voi jännittää, mutta kuukautisten alkamista tai mitään niihin liittyvää asiaa ei tarvitse mitenkään hävetä. Äitisi on myös käynyt itse saman asian läpi nuoruudessaan ja häneltä voit saada tukea ja tietoa asiaan liittyen. Jos sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen, voisittekohan jo etukäteen jutella äitisi kanssa asiasta ja ehkäpä käydä yhdessä ostamassa kuukautissuojia, jotta sinulla olisi niitä valmiina, kun kuukautiset jossain vaiheessa alkavat.

Mikäli haluat jutella asiasta vielä nimettömästi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton neuvontachattiin.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Miten kuukautissiteitä käytetään? Miten käytän kuukautissiteitä, ja milloin ne pitää vaihtaa?
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kertakäyttöinen kuukautisside asetetaan pikkuhousujen sisäpinnalle siten, että siteen liimapinta tulee pikkareita vasten ja imukykyinen pinta ihoa vasten. Kertakäyttöiset siteet tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein. Samalla kannattaa tehdä alapesu käsisuihkulla, jos se on vain mahdollista.

Jos side tuntuu kostealta ihoa vasten tai haiskahtaa, ei kannata odottaa, vaan vaihtaa se. Jos kuukautiset ovat todella runsaat, tulee sidettä vaihtaa useammin. Jos vuoto on puolestaan hyvin niukkaa, voi joskus riittää kevyempi pikkuhousunsuoja, jota kuitenkin tulee vaihtaa myös riittävän usein. Käytetyt siteet kietaistaan vessapaperiin ja heitetään roskiin. Siteitä ei tule heittää pönttöön, koska ne voivat helposti tukkia viemärin.

Käytä siteitä vain kuukautisvuodon ajan. Esimerkiksi valkovuodon takia ei kannata käyttää suojia, sillä muovia sisältävä side hengittää huonosti, ja jatkuvalla käytöllä iho saattaa alkaa hautua ja hankautua, jolloin myös esimerkiksi hiivatulehduksen riski kasvaa.

Itselle parhaat kuukautissuojat löytyvät kokeilemalla ja vaihtoehtoja riittää! Erilaisten siteiden lisäksi kuukautissuojia on muitakin, kuten esimerkiksi tamponeja ja kuukuppeja, jotka mahdollistavat esimerkiksi uimisen kuukautisten aikana. 😊

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?