Moikka ja kiitos viestistäsi!
Menkkojen ajoittuminen harrastusten, matkojen ja leirien kohdalle voi ymmärrettävästi jännittää! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska tällaisiin tilanteisiin voi onneksi tosiaankin usein jollain tavalla varautua, mikä voi lieventää omaa huolta asiasta!
Viestistäsi ei käy tarkemmin ilmi millaista kuukautisvuotosi tavallisesti on eikä millaisia kuukautissuojia olet tottunut käyttämään, joten vastaan kysymykseesi nyt yleisellä tasolla. Vuodon runsaus vaikuttaa muun muassa siihen, millaisia kuukautissuojia kannattaa käyttää. Kuukautissuojia kun on erilaisia riippuen mm. siitä, onko vuoto niukkaa, ”normaalia” vai runsasta. Voi myös olla, että kuukautisvuodon alku- ja loppupuolella käytössä on erilainen suoja kuin silloin kun vuoto on runsaimmillaan, tai että yöllä käyttää erilaista suojaa kuin päivällä. Myös kokemus siitä, millaiset kuukautissuojat sopivat itselle, on tosi yksilöllinen.
Onkin hyvä tutkia kaupassa eri tuotevaihtoehtoja ja niiden ominaisuuksia ja ostaa testattavaksi mitkä niistä tuntuvat itselle ja omalle vuodolle sopivilta suojilta. Oletko testaillut erilaisia vaihtoehtoja? Mainitsit kysymyksessäsi, että sinua huolettaa se, tulevatko menkat yöllä läpi. Ehkä sinulla on tästä jo jonkinlainen kokemus, koska tämä erityisesti huolettaa sinua. On tavallista, että niinä vuotopäivinä, kun vuoto on runsaimmillaan, voi öisin olla tarpeen käyttää kahdenlaistakin eri suojaa. Käytössä voi olla esimerkiksi kuukuppi ja kuukautisside tai kuukautisalushousut. Joillekin riittää hyvin näistä myös toinen tai että yöksi alushousuihin laittaa yökäyttöön tarkoitetun siteen, joka on pidempi, imukykyisempi ja suunniteltu nimenomaan estämään yölliset ohivuodot.
Kuukuppi on erinomainen kuukautissuoja myös öisin, onko se sinulle tuttu? Sen käyttö toki vaatii hieman opettelua, mutta hyvä asia on, että kuukuppia voi harjoitella laittamaan, vaikkei olisi kuukautiset juuri nyt meneillään. Kuukuppi on siitä hyvä, että sitä harvoin tarvitsee tyhjentää niin usein, kuin siteitä tai tamponia täytyy vaihtaa. Monilla se riittääkin ainoaksi suojaksi myös öisin. Jotkut toki saattavat kuukautisten aikaan herätä yöllä tyhjentämään kuukupin, jos vuoto on oikein runsasta.
Uskon että oikeanlaisten ja sinulle sopivien kuukautissuojien kanssa pärjäät hyvin ja vältyt läpivuodoilta! Varmista siis, että sinulla on vuotoosi sopiva suoja ja vaihda se (tai tyhjennä kuukuppi) juuri ennen nukkumaan menoa, sekä heti herättyäsi. Jos käytät tamponia tai kuukuppia, voit varmuuden vuoksi laittaa vaikka vielä siteen tai kuukautisalushousut yön ajaksi. Muista myös ottaa tarpeeksi suojia leirille, ja tarvittaessa särkylääkettä, jos kärsit kuukautiskivuista. Muutamat ylimääräiset pikkuhousut ovat myös hyvä idea, jos nyt jostain syystä menkat pääsisivätkin tulemaan läpi.
Haluan loppuun vielä rohkaista sinua sillä ajatuksella, että ei myöskään haittaa, vaikka menkat tulisivat yöllä läpi. Se on toki sotkevaa ja voi tuntua siksi harmilliselta ja aiheuttaa häpeän tunnetta. Noloa se ei kuitenkaan millään tavalla ole, vaan täysin luonnollista ja normaalia.
Tsemppiä ja kivaa leiriä sinulle, se menee varmasti hyvin menkoista huolimatta!
Moi nimimerkki Pelottaa!
Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että syytä huoleen ei välttämättä ole. Kuukautisvuoto on yleensä runsainta kahtena tai kolmena ensimmäisenä vuotopäivänä. Voi olla, että pieraistessasi olet ikään kuin ponnistanut, jolloin emättimessä ollutta kuukautisverta on valunut samalla ulos.
Kerroit viestissäsi, että aamulla verta oli tullut pikkareihisi ja jalkoihisi, joten pohdin, oliko kuukautisveri mennyt läpi kuukautissuojasta vai oliko sinulla ollut suojaa? Kuukautisten aikana kuukautissuojaa olisi hyvä käyttää päivin öin sekä vaihtaa kuukautissuoja riittävän usein vuodon runsauden mukaan. Toisinaan voi toki käydä niin, että kuukautisvuoto tulee suojasta läpi ja tahrii vaatteita. Näin on esimerkiksi silloin, jos vuoto on runsasta, kuukautissuoja ei ole asettunut hyvin tai se on ehtinyt täyttyä verestä. Kyse on joka tapauksessa normaalista ja yleisestäkin asiasta, ei siis huolta
Murrosiässä ja joillakin myös sen jälkeen kuukautiskierto voi olla epäsäännöllistä, eli kuukautiskierron pituus, kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella. Tästä syystä joillakin kerroilla kuukautisvuotoa voi tulla runsaammin ja toisina kertoina niukemmin. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista ”Menkat – 12 kysymystä ja vastausta”.
Mainitsit myös, että heräsit aamulla vatsakipuun, joka on voinut olla yksi kuukautisten aiheuttama oire. Jotkut tuntevat joskus tai joka kerta kuukautisten aikana kipua alavatsassa, alaselässä ja/tai reisissä. Kivun voimakkuus ja kesto voivat vaihdella kuukautisista toisiin. Kuukautiskipuja voi yrittää lievittää esimerkiksi asettamalla lämpötyynyn alavatsalle, harrastamalla kevyttä liikuntaa tai apteekista saatavien särkylääkkeiden avulla. Mikäli nämä keinot eivät auta tai kipu tuntuu voimakkaalta, kannattaa mennä puhumaan asiasta terveydenhoitajalle tai lääkärille.
Moikka! Yleisesti ottaen tosiaan suositellaan, ettei papa-koetta otettaisi kuukautisten aikana, koska veri voi haitata näytteen tulkintaa. Valitettavasti emme kuitenkaan osaa ottaa kantaa siihen, onko mainitsemasi tuhruvuoto vielä sellaista, joka näytteen tulkintaa haittaa. Suosittelemmekin että kysyt asiasta vielä paikasta, jonne olet menossa papa-kokeen ottamaan.
Moikka! Hienoa, että olet käynyt asiasta lääkärissä, vaikka harmillista, ettet ole kokenut siitä olleen apua.
Kannustaisin sinua siitä huolimatta olemaan lääkäriin uudestaan yhteydessä. Tilanteesi on sellainen, ettemme valitettavasti pysty ottamaan siihen kantaa, koska yhden viestin perusteella arvion tekeminen on vaikeaa. Muutenkin suosittelemme Fressiksessä ottamaan lääkitystä koskevissa asioissa (jollaiseksi myös hormonaalinen ehkäisymenetelmä lasketaan) yhteyttä lääkäriin. Näin tilanteesta on mahdollista jutella kanssasi enemmän ja kokonaisvaltaisemmin.
Suosittelen sinua myös tutustumaan sinulle asetetun ehkäisykapselin pakkausselosteeseen/käyttöohjeisiin, jossa on kuvattu tarkasti ehkäisykapselin asettamisen sivuvaikutuksia, jollaisia kaikenlaiset muutokset kuukautisvuodoissa ovat. Koska kuvailemasi vuoto kuulostaa pitkäkestoiselta, on asiasta tärkeä olla joka tapauksessa yhteydessä myös lääkäriin.
Huomioithan, että myös jotkin seksitaudit voivat aiheuttaa poikkeuksellista vuotoa. Jos sinulla siis on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, hakeudu seksitautitesteihin. Seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea lisää tästä artikkelista.
Toivottavasti saat huoleesi avun. Mukavaa syksyä!
Hei!
Menkkojen idea on tyhjentää kohdun sisäpuoli niin että kohdun limakalvoon voidaan kasvattaa uusi, tuore paksuuntunut limakalvo ottamaan vastaan munasolua, jos se on hedelmöittynyt. Jos tulee runsasta vuotoa, kohdun sisäpinta ja sisäpuolella mahdollisesti olevat asiat (munasolu, alkio eli muutamasoluinen vauvan alku) poistuvat. Toisin sanoen, jos kuukautiset tulevat suhteellisen säännöllisesti ja jotakuinkin yhtä runsaina kuin aiemminkin, raskaus ei varmaankaan voi kohdun sisällä jatkua, vaikka sellainen olisi alkanutkin.
Jonkun verran pientä veristä vuotoa voi raskauden aikana esiintyä. Joillakin naisilla kuukautiset ovat normaalistikin tosi niukat. Silloin pienestä vuodon määrästä on aika vaikea sanoa mitään.
Nykypäivänä tällaisia asioita ei pitäisi joutua kuitenkaan miettimään. Ruokakaupat, apteekit ja jopa R-kioskit myyvät raskaustestejä, jotka ovat hyvin luotettavia. Jos on siis mahdollista, että spermaa on päässyt emättimeesi tai vaikka vain ulkosynnyttimillesi, tee raskaustesti kolme viikkoa tapahtuneen jälkeen. Silloin tiedät varmasti, mikä on tilanne raskauden suhteen.
Hei,
Sinulla on kysymyksiä liittyen kuukautiskiertoon. Ensinnäkin kivuista. Sekä ovulaatiokipu että kuukautisvuotoon liittyvät kivut ovat hyvin vaihtelevia niin esiintyvyydeltään kuin voimakkuudeltaan ja luonteeltaan. Kivut voivat myös vaihdella kiertojen välillä. Ehkä yleisimpiä kivun luonteen kuvailuun käytetyistä termeistä on krampit ja kouristukset, jotka voivat myös säteillä alavatsalta esimerkiksi selkään tai reisiin. Ovulaatiokipua monet kuvaavat nipistelyksi tai vihlonnaksi. Kivun kokemukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä eikä myöskään pahoinvointi ole mitenkään tavaton oire. Monet raportoivat valkovuodon koostumuksen muutoksia eri kierron vaiheissa. Pidän siis hyvinkin mahdollisena, että kuvaamasi oireet voivat liittyä kuukautiskiertoon. Etenkin mikäli ne toistuvat syklisesti kuukausittain.
Kysyt pitääkö näitä oireita kestää joka kuukausi, jos haluaa niin sanotusti luonnolliset menkat. Se on hyvin paljon mahdollista. Toki oireet voivat muuttua iän myötä jonkin verran. Onkin aika yleistä, että kivuliaiden ja/tai runsaiden tai muuten hankalien kuukautisoireiden hoitoon aloitetaan hormonaalinen ehkäisyvalmiste (myös ilman, että on varsinaista raskauden ehkäisyn tarvetta). Epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta voi olla vaikea ennustaa vuotojen alkamista. Ehkä voisit kirjata oireitasi ja vuotojen esiintymiset ylös ja yrittää hahmottaa, onko jotain toistuvia ennusmerkkejä. Vaaleat housut kannattanee ajoittaa vuotojen päättymisen jälkeisiin päiviin ja viikkoihin.
Jos epäsäännöllinen kierto ja kivut stressaavat, ehdotan harkitsemaan palaamista ehkäisyvalmisteen käyttöön, jos siihen ei liittynyt mitään käyttöä estävää pulmaa. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.
Moikka ja hyvää uutta vuotta!
Ikävä kuulla, että olet joutunut lopettamaan sinulle hyvin toimineen yhdistelmäehkäisyvalmisteen. Joskus näitä tilanteita valitettavasti tulee ja sitten yritetään keksiä jokin korvaava ratkaisu. Valitettavasti tilanteesi jatkon ennustaminen on hyvin hankalaa ja oikeastaan lähes mahdotonta. Aknella on taipumusta helpottaa iän myötä ja on toki mahdollista, että se ei enää ainakaan aivan samassa mittakaavassa palaa, mutta tätä en toki uskalla luvata. Koska taustalla on PCOS, voi sekin aiheuttaa aknea.
Aknen hoitoon on muitakin vaihtoehtoja ja usein jokin aknen paikallishoitovalmiste (eli iholle levitettävä lääkevoide) kannattaakin aloittaa jo mahdollisten ensimmäisten näppyjen palatessa. Tarvittaessa lääkärin vastaanotolla voidaan arvoida myös antibioottihoidon tarvetta, jos akne äityisi pahaksi.
Jos PCOS:n myötä oli ennen pillereitä epäsäännölliset vuodot, on mahdollista, että ne palaavat. Samoin suotuisat vaikutukset vuodon määrään voivat pillerin loppumisen myötä kadota. Onkohan tilanteesi sellainen, että myöskään keltarauhashormonivalmisteita ei voi käyttää? Jos ne sopivat, drospirenonipilleriä (kauppanimeltä Slinda) voisi kokeilla vuotojen säännöllistämiseen ja vuodon määrän hillitsemiseen. Se tosin voi pahentaa aknea, mutta joillakin ihovaikutus on ollut jopa suotuisa. Tämä selviää parhaiten kokeilemalla. Ihon huolellisesta puhdistamisesta toki kannattaa myös huolehtia. Farmaseutti osaa tarvittaessa neuvoa puhdistus- ja ihonhoitotuotteiden valinnassa.
Jos minipillerit eivät myöskään sovi sinulle, tai et halua niitä käyttää, niin joissain tapauksissa on mahdollista käytettää myös lyhyissä sykleissä keltarauhashormonivalmistetta kohdun limakalvon hyperplasian hoitoon. Jos siis vuodot muodostuvat ongelmaksi, suosittelen että hakeudut lääkärin arvioon, jotta pääset keskustelemaan erilaisista hoitovaihtoehdoista ammattilaisen kanssa tarkemmin.
Toivottavasti tilanteeseesi löytyy ratkaisu!
Hei nimimerkki Menkat,
kiitos yhteydenotosta. Hyvä, että kysyt neuvoa asiaasi. Valitettavasti kuukautisvuodon tai vuotopäivien määrään ei voi kotikonstein vaikuttaa. Sen sijaan esimerkiksi kuukautiskipujen lieventämiseen voi auttaa liikunta ja itselle hyvää mieltä ja oloa tuottaviin asioihin keskittyminen. Esimerkiksi itsetyydytys ja orgasmin kokeminen voivat lievittää hetkellisesti kuukautiskipuja.
Jos kuukautisvuodot ovat runsaat, kivut voimakkaat ja/tai kierto lyhyt (eli että kuukautiset tulevat tiheästi), niin suosittelen kääntymään herkästi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puoleen, sillä kuukautisiin liittyviä vaivoja voidaan hoitaa tehokkaasti oikeanlaisella lääkityksellä. Kipuja voidaan lievittää oikea-aikaisella särkylääkityksellä ja esimerkiksi hormonaalisista ehkäisyvalmisteista on usein apua myös vuodon määrään ja kierron epäsäännöllisyyteen. Jos joudut jäämään säännöllisesti pois koulusta tai harrastuksista kuukautisiin liittyvien vaivojen vuoksi, niin suosittelen lämpimästi hakemaan itselle apua, sillä tehokas kuukautisvaivojen hoito voi lisätä huomattavasti elämänlaatua. Voit lukea lisää aiheesta Fressiksen artikkelista.
Suosittelen sinua myös lukemaan Väestöliiton artikkeleita kuukautisista Hyvä kysymys -palvelusta. Voit myös halutessasi keskustella asiasta lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.
Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Pohdit kysymyksessäsi sitä, ovatko kuukautisesi jo alkaneet. Kertomasi mukaan sinulla on ollut vatsakipuja, mutta varsinaista vuotoa ei ole vielä ollut.
Ensimmäiset kuukautiset voivat tosiaan olla vain muutama huomaamaton tippa vuotoa ja seuraava vuoto voi olla vasta kuukausien kuluttua. Kuukautiskierto voi olla jopa muutaman ensimmäisen vuoden ajan hyvinkin epäsäännöllinen ja vuodot niukkoja. Kierron säännöllistyttyä se on yleensä 23–35, keskimäärin 28 vuorokautta pitkä. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa (eli päivien lukumäärää) vuodon alkamisesta seuraavan vuodon alkuun. Kuukautisvuoto kestää säännöllistyttyään tavallisimmin n. 5 päivää, mutta se voi kestää myös vähemmän aikaa tai pidempään.
Kuukautisten alkamisikä vaihtelee 10–16 ikävuoden välillä. Alkamisikään vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta sekä lapsuudessa sairastetut sairaudet tai niiden lääkehoito. Koska ilmoitit ikäsi sijoittuvan 13 – 15-vuoden välille, on hyvin mahdollista, että kuukautisesi ovat voineet alkaa. Voit halutessasi lukea lisää kuukautisista Fressiksen uudesta artikkelista ja muista Kysy asiantuntijalta -palvelun vastauksista.
Vatsakipuihin voi olla toki myös lukuisia muita syitä. Mikäli kivut jatkuvat ja niitä on usein, suosittelisin hakeutumaan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Hän auttaa hoidon tarpeen arvioinnissa ja ohjaa tarvittaessa parhaiten soveltuvaan jatkohoitopaikkaan.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa!
Heippa,
Ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Kuukautisiin liittyvä hygienia on aina ajankohtainen aihe.
Pohdit kysymyksessä sitä, milloin ja miten usein kuukautisside tulee vaihtaa. Vaihtoväli riippuu kuukautisvuodon runsaudesta ja siteestä. Kertakäyttöinen, päiväkäyttöön tarkoitettu side suositellaan vaihdettavaksi vähintään 8 tunnin välein. Jos vuoto on kovin runsasta, siteen voi joutua vaihtamaan jopa muutaman tunnin välein. Vuodon määrä voi vaihdella eri päivinä kovastikin. Side kannattaa siis vaihtaa aina silloin, kun se tuntuu selkeästi kostealta ihoa vasten.
Siteen vaihdon yhteydessä suositellaan alapesua vedellä. Iho tulee myös kuivata huolellisesti. Näin pidät yllä hyvää hygieniaa ja suojelet genitaalialueen herkkää ihoa esim. ihorikoilta.
Kuukautisveri on otollinen kasvualusta bakteereille, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittaa tai jopa tulehduksen. Siksi hygieniasta on tärkeä huolehtia kuukautisten aikana. Itselle parhaiten sopiva sidemalli ja -merkki löytyvät kokeilemalla. Voit lukea myös muista kuukautissuojista täältä.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa!