Moikka! Tilanteesi kuulostaa nyt sellaiselta, että sinun olisi hyvä hakeutua pikimmiten lääkäriin. Ei ole normaalia, että pippeli on turvoksissa ja punainen, ja että esinahan alta tulee jotain märkää. On tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen, niin saat siihen varmasti oikeanlaisen avun.
Hei Phobos,
En usko, että sinulla on syytä huoleen. Tilanteesi kuulostaa ihan normaalilta. Aamuerektiot eivät ole vaarallisia 😊 Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, mikä voi aiheuttaa penikseen paineentuntoa. Uskon että tämä saattaa selittää tuntemusta, jota kuvailet.
Jos kuitenkin vaikuttaa siltä, että erektiot kestävät toistuvasti pitkään ja ovat oikeasti kivuliaita, suosittelen että hakeudut asiasta terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Lääkäriin on hyvä ottaa yhteyttä, jos heräät toistuvasti nimenomaan kivuliaaseen erektioon. Kivuliaan erektion voi yrittää saada laskemaan esimerkiksi käymällä viileässä suihkussa, kyykkäämällä tai kulkemalla portaissa. Myös itsetyydyttäminen voi helpottaa tilannetta, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja siihen on sopiva tilanne. Usein erektiot kuitenkin asettuvat itsestään, eikä niitä tarvitse yrittää itsetyydyttämällä laukaista.
Hei, lol4!
Hienoa, että olet tutkinut kiveksiäsi ja että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta😊 Voisit ehkä vielä koettaa katsoa, läpäiseekö patti valoa. Se onnistuu siten, että laitat taskulampun kivespussin taakse ja katsot (tai pyydät jotakuta toista katsomaan), miltä näyttää.
Pyöreä, pehmeähkö ja valoa läpäisevä patti on vaaraton, eikä sitä tarvitse näyttää lääkärissä. Myös nesteen kertyminen kivespussiin on vaaratonta. Sellainen nestekertymäkin läpäisee valoa.
Jos taas patti näyttää läpivalaistuna tummalta (niin kuin itse kiveskin), kannattaa mennä näyttämään sitä lääkäriin. Muutos voi silti olla ihan vaaraton, mutta ehkä tarvitaan esimerkiksi ultraäänitutkimusta asian selvittämiseksi.
Hei Mölö,
turha nolostella! Kaikki lääkärit ovat nähneet tosi paljon pippeleitä.
Ennen lääkärireissua voit kuitenkin kokeilla myös omia konsteja, joilla helpottaa vaivaa. Kerroit, että iho esinahan alla hilseilee. Voisiko kyse olla vain siitä, että iho on erittäin kuivaa? Ehkä olet pessut penistä turhan ahkerasti? Niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin, liika pesukaan ei ole hyväksi. Tämä johtuu siitä, että pestessä helposti poistaa ihon luontaista rasvakerrosta. Silloin iho haihduttaa liikaa ja kuivuu. Jos penis on välttämättä pestävä, älä käytä mitään pesuainetta. Ne erityisesti kuivattavat. Myös peseminen kylvettelemällä on hellävaraisempaa kuin suihkuttelu.
Kerran päivässä voisit laittaa peniksen iholle perusvoidetta. Perusvoide on apteekissa myytävä, hajusteeton ja allergiatestattu turvallinen voide. Erilaisia perusvoiteita on monia erilaisia, mutta ne eroavat toisistaan lähinnä rasva- ja vesipitoisuuksiensa mukaan. Paras voide on se, jota sinusta on miellyttävä käyttää. Ruokakaupoissakin myydään ihan hyviä voiteita, mutta niissä voi olla esim. hajusteita, jotka ärsyttävät herkkiä ihoalueita, joten niitä ei tulisi peniksen iholla siksi käyttää.
Arvelen, että säännöllinen voitelu perusvoiteella helpottaa jo oloasi. 😊 Jos arkuus jatkuu, käväise lääkärillä. Joskus on hyötyä esimerkiksi bakteereja tappavista voiteista, mutta lääkäri osaa sitten arvioida niiden tarpeellisuutta tarkemmin.
Moi! Kiitos yhteydenotostasi!
Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊 Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.
En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!
Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti emme tiedä, mitä kaikkea käyntiin ihotautilääkärillä tarkalleen kuuluu, ja se varmasti myös hieman vaihtelee lääkärissäkäynnin syyn mukaan. Joskus paino on tärkeä tietää jonkin asian hoitamisen kannalta – muuten vaan sitä ei lääkärissä varmastikaan mitata.
Painon mittaaminen voi olla herkkä asia, ja sen voi myös hyvin kertoa lääkärille, jos ei toivo sitä tehtävän. Näin lääkäri ainakin osaa olla asian suhteen huomaavainen. 😊
Me täällä Fressiksessä olemme sitä mieltä, että painon lukemia tärkeämpää on se, miltä oma keho itsestä tuntuu. Painon sijaan onkin hyvä keskittää huomiota siihen, mitä oma keho mahdollistaa, ja että syö ja liikkuu monipuolisesti, sekä huolehtii levosta.
Rohkeasti siis vain ihotautilääkärille!
Moi nimimerkki ella,
Kiitos kysymyksestä! Pohdit, mitä yhdestä vapen hatsista tapahtuu. Onkin yleistä, että nuoruudessa tällaiset kokeilut ja niiden haitat mietityttävät. Kysymys on kuitenkin hieman hankala, sillä vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei olla vielä tutkittu kovin paljon. Tiedetään kuitenkin, että se on terveydelle monin tavoin haitallista. Jo vähäisestä käytöstä voi aiheutua mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Lisäksi vapessa käytettävät nesteet sisältävät usein nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voit lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä. Suuremmat terveyshaitat eivät kuitenkaan vielä yhden kokeilun jälkeen ilmaannu, vaikka sitäkään ei voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Ainoastaan jättämällä vapettamisen kokonaan välistä voi olla varma, ettei altistu haitoillekaan.
Pohdit myös sitä, voiko vapen hatsit näkyä verikokeissa tai hammaslääkärissä. Tästä ei kannata olla huolissaan, sillä nikotiini pysyy elimistössä melko vähän aikaa eikä minkään normaalin verikokeen yhteydessä tutkita nikotiinia. Vapetus ei myöskään aiheuta nopeasti muutoksia suun limakalvoilla kuten vaikka nuuskaaminen aiheuttaa. Siksi yhdet hatsit eivät näy myöskään hammaslääkärissä.
En tiedä pohditko näitä kysymyksiä siksi, että pohdit vapen kokeilua vai siksi, että olet jo kokeillut ja mietit nyt tuliko sinulle siitä jotain haittaa. Mikäli kyse on siitä, että olet jo kokeillut hatsit, niin ei sinun kannata siitä olla liian huolissaan. Yhdet hatsit eivät aiheuta vielä mitään pysyvää haittaa ja haitalliset aineet poistuvat kehosta kyllä nopeasti. Kannustan kuitenkin lopettamaan kokeilut, tai olemaan kokeilematta kokonaan. Nikotiini voi koukuttaa nopeastikin ja sen takia käyttö voi lisääntyä ja vapettaminen tulla tavaksi, jolloin myös haittoja alkaa kertymään.
Kivaa syksyn alkua sinulle!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. 😊
Hyvä että laitoit viestiä sinua huolettavasta asiasta. Kerrot, että sinulla on ollut viime kuukausina vatsa usein kipeänä, ja että kipu tuntuu erityisesti pissatessa. Kerrot myös verestä, jonka epäilet tulevan enemmän takapuolesta. Tämä ei nyt mielestäni kuulosta kuukautisilta, ja siksi suosittelisin, että juttelisit asiasta huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, ja varaisitte yhdessä ajan lääkärille. Ohjeet siihen löydät täältä. On tärkeää, että asia saadaan selvitettyä pikimmiten, koska jos kyseessä on esimerkiksi jokin tulehdus, on siihen hyvä saada mahdollisimman pian hoitoa. Valitettavasti en pysty näin yhden viestin perusteella arvioimaan tämän tarkemmin sitä, mistä voisi olla kysymys. Ota siis asia rohkeasti puheeksi luotettavan aikuisen kanssa.
Hei, kuulostaa harmilliselta vaivalta!
Harmillista myös se, että valitettavasti meidän on vaikea arvioida asiaa viestisi perusteella. Sinun täytyykin nyt hakeutua vaivastasi lääkäriin, joka pystyy arvioimaan tilannettasi paremmin.
Normaalisti valkovuodossa on lähinnä limaa, maitohappobakteereja ja emättimen seinämästä irronneita soluja. Sinun tilanteessasi ”kiltit” maitohappobakteerit lienevät korvautuneet hapettomissa oloissa viihtyvillä bakteereilla. Tällaista tilannetta sanotaan bakteerivaginoosiksi. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta ne ovat epätodennäköisempiä.
Bakteerivaginoosille tyypillistä on, että valkovuoto alkaa haista tympeältä ja sen ulkonäkö muuttuu harmahtavaksi. Kierukan käyttäjillä bakteerivaginoosia esiintyy yleisemmin kuin muilla. Vaiva paranee kuitenkin hyvin lääkkeillä, mutta niitä varten tarvitset lääkärin kirjoittaman reseptin. Ota siis rohkeasti yhteyttä lääkäriin!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti en saa kysymyksestäsi oikein selvää, millaisesta ”pallosta” on kyse, ja asiaa on muutenkin vaikea arvioida näkemättä sinua ja voimatta keskustella asiasta tarkemmin. Suosittelen siis, että olet asiasta yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai suoraan lääkäriin. He pystyvät arvioimaan tilannetta paremmin ja saat huolta pois mielestäsi. 😊
Normaalisti kivesten kuuluu olla kuin kaksi kovaksikeitettyä, kuorittua, sileää linnunmunaa. Kiveksen yläosassa on lisäkiveskudosta, mutta normaalisti tätä ei kovin helposti pysty tunnustelemaan. Lähtökohtaisesti tilanteesi ei kuulosta huolestuttavalta, jos pallo on ollut kiveksessäsi jo vuosia, eikä ole kasvanut tai ollut kipeä. Olisi kuitenkin hyvä, että käyt hakemassa asiaan terveydenhuollon ammattilaisen arvion, koska erilaiset patit eivät kuitenkaan ole normaaleja kiveksissä ja siksi niiden syy on aina hyvä selvittää.