Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Sinun ei tarvitse olla huolissasi, sillä maito ei aiheuta rintasyöpää eikä muitakaan syöpiä. Nykytiedon mukaan maito on terveyden kannalta neutraali tai lievästi terveyttä edistävä tuote. Tämä tarkoittaa, että jos maito vaikuttaa terveyteen jollain tavalla, niin enintään positiivisesti, mutta vaikutukset eivät ole suuria. Ravitsemuksessa kuitenkin kokonaisuus ratkaisee ja yksittäisillä ruoilla on loppujen lopuksi aika pieni merkitys kokonaisterveyteen. Jos syö pääsääntöisesti terveellistä ruokaa säännöllisesti, niin sillä pääsee jo tosi pitkälle.
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan, että nestemäisiä maitotuotteita käytetään 5-6 dl päivässä. Tämä ei tarkoita, että maitoa tulee juoda puoli purkkia päivässä, vaan tähän lasketaan myös jugurtti, piimä, viili ym. maitotuotteet. Ja ilmankin maitoa pärjää mainiosti, mutta tällöin tulee kiinnittää huomiota muutamiin ravintoaineisiin, joita maitotuotteista saa. Maitotuotteet ovat ruokavaliossamme keskeisiä kalsiumin, jodin, D-vitamiinin sekä B12-ja B 2-vitamiinin lähteitä. Jos esimerkiksi suosii kasvipohjaisia jugurtteja ja kasvimaitoja, niin kannattaa varmistaa purkin kyljestä, että niihin on lisätty näitä vitamiineja.
Netissä esiintyy valtava kirjo kaikenlaisia terveysväitteitä ja muun muassa erilaisia listauksia siitä, mitä syöpiä mitkäkin ruoat aiheuttavat. Tällaisia väittämiä lukiessa kannattaa olla melko kriittinen ja miettiä, onko sivusto/tietolähde luotettava. Jos haluat lukea vielä lisää maidosta luotettavasta lähteestä, niin kannattaa tsekata Ruokatieto yhdistyksen artikkeli sekä Syö hyvää -materiaali.
Mukavaa kevättä!
Liha on hyvä proteiinin ja raudan lähde ja siitä saa myös tärkeitä B-vitamiineja. Toisaalta lihassa on epäterveellisempää tyydyttynyttä eläinrasvaa ja etenkin valmiit lihatuotteet voivat sisältää paljon suolaa.
Nykyisin suositellaan välttämään runsasta lihan käyttöä. Runsaaseen punaisen lihan käyttöön liittyy myös suurentunut syöpäriski. Suositeltu määrä lihaa on alle 500 g viikossa. Lihatuotteissa on hyvä suosia vähärasvaisia ja suolattomia vaihtoehtoja.
Lihan käyttöä omassa ruokavaliossa ei tarvitse siis lopettaa kokonaan, mutta sen kohtuullinen käyttö on terveellinen sekä samalla ekologinen ratkaisu. Korvaamalla punainen liha erilaisilla kasviproteiineilla (esim. herneet, pavut, linssit), kalalla tai kanalla omaan ruokavalioon saa myös mukavaa vaihtelua!
Maito ja maitovalmisteet ovat hyvä proteiinin, kalsiumin, jodin ja useiden vitamiinien lähde. Puoli litraa nestemäisiä maitovalmisteita ja muutama viipale juustoa päivittäin kattaa elimistön kalsiumin tarpeen.
Maidolla ei ole terveydelle haitallisia vaikutuksia, mutta maitotuotteet on tärkeää valita rasvattomina tai vähärasvaisina. Halutessaan maidon ja maitovalmisteet voi korvata kasviperäisillä elintarvikkeilla, joihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia (soijajuoma, kaurajuoma, monenlaiset jogurttia vastaavat kauratuotteet jne).
Janojuomana paras vaihtoehto on vesi.