Hei! Kiitos hyvästä kysymyksestä!
Lyhyt vastaus kysymykseesi on että kyllä, tunteiden ailahtelun voi osittain laittaa kuukautisten syyksi.
Kuukautiskierron aikana keho käy läpi erilaisia vaiheita ja muutoksia. Silloin keho tuottaa tiettyjä hormoneja, mm. estrogeeniä ja aivojen välittäjäaineita, mm. endorfiinia ja serotoniinia, jotka säätelevät tunteita ja mielialaa. Näiden vaiheiden myötä mieliala ja tunteet vaihtelevat esimerkiksi mielihyvän/mielipahan kokemukseen, jännittyneisyyteen, ärtyneisyyteen, herkistymiseen ym. Tässä yhteydessä puhutaan oireyhtymästä nimeltä PMS (premenstruaalinen oireyhtymä), jolla tarkoitetaan kuukautisia edeltäviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.
Siihen, miten nämä edellä mainitut hormonit ja välittäjäaineet vaikuttavat kehoon, aivoihin, tunteisiin ja mielialaan, ei ole mahdollista vaikuttaa, mutta omia tunteita on mahdollista käsitellä ja oppia pärjäämään niiden kanssa niin, etteivät ne vaikeuta omaa elämää ja olemista. Kannattaakin miettiä keinoja siihen, miten toimii, kun kokee tunteiden ja mielialan vaihteluita: millaiset asiat, ajatukset ja tekeminen helpottavat omaa oloa.
Jotkut purkavat tunteitaan luovaan tekemiseen, kuten kirjoittamiseen tai maalaamiseen, osa taas haluaa rauhoittua, vetäytyä omiin oloihinsa ja kuunnella vaikka musiikkia. Joillekin auttaa, kun purkaa tunteita liikuntaan tai juttelemalla luotettavalle ihmiselle. Mitkään tunteet eivät ole vaarallisia tai haitallisia, ne menevät aina ohi kuukautiskierron edetessä. On silti tärkeää, että tulet niiden kanssa toimeen, ja etteivät ne myöskään vaikuta liikaa muiden ympärilläsi olevien ihmisten elämään. Heille voi myös kertoa mistä tunteiden ailahtelu johtuu, ja ettei syy siihen ole heissä.
Mikäli koet, että tunteiden vaihtelua on sinulla paljon ja se liittyy selvästi kuukautisiin, kannattaa sinun jo ennalta suunnitella elämääsi niin, että sinulla on mahdollisuus ennen kuukautisia ja niiden aikana myös aina purkaa omia tunteitasi itsellesi hyvällä ja rakentavalla tavalla.
Hei ja kiitos viestistäsi, hienoa, ettet jäänyt pohtimaan asiaa yksin tämän pidempään.
Murrosikään kuuluu mielialan vaihtelut ja joskus olo voi olla todella kurja pidempäänkin ilman suurempaa syytä. Jos olo kuitenkin jatkuu yli kaksi viikkoa, tai se vaikuttaa aiemmin itselle tärkeisiin asioihin, kuten nyt sinulla, on asiaan syytä puuttua tarkemmin. Pitkään jatkunut olo voi johtaa esimerkiksi masennukseen, tai itselle tärkeiden asioiden, kuten harrastusten päättämiseen, jolloin asiat voivat mennä pahemmiksi. Sinussa ei ole varmasti mitään vikaa, usein syyt pahaan oloon ovat niin moninaisia, että niitä on itse vaikea ymmärtää. Omaa oloa ei siis ole mitään syytä hävetä. Mitä pidempään omaa oloa pohtii yksin, sen vaikeammaksi tilanne saattaa muuttua ja asiasta puhumisen kynnys kasvaa.
Usein moni asia selviää nopeastikin ja oma olo paranee, kun siihen saa hieman tukea ulkopuolelta. Nyt olisikin siis tosi tärkeää, että saat tilanteeseen tukea mahdollisimman pian. Jos tuntuu hyvältä, niin omasta olosta kannattaa kertoa kotona ja myös koulun terveydenhoitajalla on hyvä käydä. Voit esim. näyttää tämän meille kirjoittamasi viestin, jos tuntuu, että sanoja on vaikea löytää. Jos nämä vaihtoehdot eivät ole mahdollisia, tai kaipaat rohkaisua, käy juttelemassa nuorten chat-palveluissa. Hyviä palveluita tilanteeseen ovat esim. Sekasin-chat ja MLL:n lasten ja nuorten chat. Palveluissa voit jutella nimettömänä ja toivottavasti saat sieltä rohkaisua kertoa asiasta ihan kasvokkain kotona tai koulussa. Voit laittaa chattiin tämän saman viestin, jonka kirjoitit tänne.
Sinä ansaitset voida hyvin, joten pidä itsestäsi huolta ja hae rohkeasti apua. Mukavia asioita syksyysi!
Moikka ja kiitos meille lähettämästäsi viestistä!
Olet tosi hienosti kuunnellut omaa oloasi ja pysähtynyt sen äärelle pohtimaan, mikä sinulla voisi olla. Mieleen liittyvät sairaudet eivät ole ihan yhtä yksinkertaisia kuin vaikka flunssan toteaminen. Siksi olisi tärkeää, että niistä juteltaisiin aina terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Kerroit, että sinulla on todettu aikanaan masennus. Masennuksesta toipuminen voi viedä aikaa ja joskus masennus voi palata uudelleen myös itsestä riippumattomista syistä. Näin voi olla kohdallasi. Se ei välttämättä tule takaisin heti yhtä isosti kuin aiemmin, vaan ikään kuin koputtelee ja antaa pieniä merkkejä itsestään. On tärkeää, että niihin tarttuu silloin, jotta olo ei pääse kurjemmaksi. Omaa oloa ja ajatuksia voi pysähtyä tarkastelemaan erilaisten tehtävien kautta. Masennuksen hoidon tueksi on kehitetty nuorille oma ohjelma, josta löydät tällaisia tehtäviä. Tehtäviä voit tehdä, vaikka sinulla ei masennusta olisikaan. Löydät ohjelman täältä: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearviointi_omaapu/oma-apu/masennuksen_omahoito/Pages/default.aspx.
Jos tehtäviä, tai niihin liittyviä tekstejä lukiessasi sinulla herää ajatuksia ja koet, että olosi ei parane, on hyvä jutella aikuisen kanssa. Tarkastele oloasi myös esimerkiksi joululomalla – koetko päivien aikana iloa ja hyviä hetkiä? Mitä asioita voisit arjessasi tehdä, jotka ruokkivat hyvää mieltä – kaverille viestittely, tunteiden ilmaisu esim. maalaamalla tai musiikin kuuntelu. Jos tuntuu, että joululomalla olosi on pääasiassa kurja, juttele siitä rohkeasti sinulle tärkeille ihmisille. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella esim. nuorille tarkoitetussa chatissa nimettömästi: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/. Tärkeintä on, että et jää ajatustesi kanssa yksin, sillä ansaitset voida hyvin.
Levollista ja lämmintä loppuvuotta sinulle!