Hei ja kiitos viestistäsi!
Kerroit, että unen kanssa on ollut monenlaista pulmaa. Hienoa, että kirjoitit tänne, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin. Mitä pidempään uniongelmat jatkuvat, sitä enemmän saattaa nukkumaanmeno alkaa jännittää. Tämä voi vaikeuttaa unen tuloa tai heikentää unenlaatua entisestään.
Kerroit, että olet kokeillut jo monenlaisia asioita tuloksetta. Et kuitenkaan maininnut viestissäsi päivärytmistäsi tai arjestasi. Usein unta voi häiritä stressi, ahdistavat ajatukset tai huolet. Joskus ne on helppo tunnistaa, mutta voi myös olla, että alitajunnassa on huolia, joita ei välttämättä itse tiedosta. Yksi keino tarkastella omia ajatuksia on huolihetki. Siinä pysähdytään tietoisesti kuulostelemaan omaa mieltä. Käytännössä se toimii niin, että kirjaat viimeistään alkuillasta kaikki mieleen tulevat ongelmat ja huolet paperille – isot ja pienet. Sen jälkeen käyt jokaisen huolen läpi miettien mistä huoli syntyy, onko se realistinen tai voiko asialle tehdä jotain. Kirjaa vastaukset ylös, mutta älä jää pyörittelemään niitä kovin pitkään. Tarkoitus on, että kirjattuasi asiat, ne ovat pois mielen päältä ja saatat kirjata sellaisiakin asioita, joita et edes tiennyt mielessäsi olevan. Myös some kannattaa pitää kiinni tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta sieltä ei nouse lisää mieleen vaikuttavia asioita.
Kerroit myös ottavasi päiväunia. Yli 15–30 minuutin päiväunet saattavat haitata nukahtamista, eli siitä tavasta olisi hyvä pyrkiä eroon, tai ainakin lyhentää päiväunien kestoa pienin askelin. Nukahtamisvaikeuksia voi helpottaa myös oman uni-ikkunan tunnistaminen. Uni-ikkuna on aika, jolloin nukahtaminen ja unessa pysyminen on luonnostaan helpointa, eli se hetki, kun väsymyksen tunne tulee. Hetki voi olla hyvinkin lyhyt, jopa 15 minuuttia. Jos tällöin ei mene nukkumaan, olo voi virkistyä uudestaan ja voi mennä pitkään ennen kuin väsymyksen tunne palaa. Mitä jos kokeilisit vielä kiinnittää näihin asioihin huomiota? Löydät myös Uniliiton sivuilta lisää tietoa ja vinkkejä, joista voisit saada mielenrauhaa. Löydät sivut täältä: https://www.uniliitto.fi/auta-unta/
Mikäli nämäkään vinkit eivät auta, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan, jotta uniongelmat saadaan kuntoon. Tarvittaessa apua voidaan tällöin lähteä etsimään esim. nukahtamislääkkeistä, jotta saadaan unettomuuden aiheuttama jännitys ja kierre katkaistua. Älä siis jää asian kanssa yksin, vaan hae rohkeasti apua!
Lempeää alkuvuotta!
Moikka!
On ihan normaalia, että joskus vaikka olisi kuinka väsynyt, tuntuu ettei kuitenkaan saa unta. Joskus tälle on vaikea löytää mitään sen kummempaa syytä. Nukahtamista voivat kuitenkin häiritä esimerkiksi mieltä painavat asiat. Itseä mietityttävistä asioista olisikin hyvä keskustella esimerkiksi vanhempien kanssa ennen nukkumaanmenoa, jotta ne eivät ainakaan häiritsisi unta. Joillakin saattaa auttaa myös asioiden kirjoittaminen ylös paperille. Myös esimerkiksi television katsominen tai puhelimen selaaminen voivat häiritä nukahtamista, joten laitteet kannattaa laittaa kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Muita vinkkejä hyvään uneen löydät Fressiksen tietopankista.
Mikäli vaikeudet nukkumisessa jatkuvat pidempään, on sen taustalla olevat syyt hyvä selvittää. Tilanteesta kannattaa kertoa ensiksi vaikka vanhemmille ja voitte sitten yhdessä olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.
Kivaa alkanutta vuotta!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuulostaapa ikävältä tilanteelta. Murrosiässä joskus ihan kasvuun ja kehitykseen liittyvät tekijät voivat vaikuttaa uneen. Mutta kuten arvelit, myös stressi voi olla nukahtamisvaikeuksien takana. Myös positiivinen stressi ja positiivisetkin ajatukset voivat joskus pitää hereillä. Tähän voisi auttaa, että juttelet ennen nukkumaan menoa vanhempiesi kanssa päivän asioista, niin positiivisista kuin stressaavista asioista, jotta saat ne pois mielen päältä 😊
Uni on erittäin tärkeää kasvun ja kehityksen kannalta. Lyhytaikaiset univaikeudet ovat kuitenkin tavallisia ja on ihan normaalia, jos nukahtaminen joskus viivästyy. Useimmiten muutamien huonosti nukuttujen öiden jälkeen uni tulee jo helpommin. Jos nukahtamisvaikeutesi toistuvat useina iltoina viikossa ja tilanne jatkuu pidempään, kannattaa sinun kertoa siitä vanhemmillesi ja voisitte olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan.
Tsemppiä, ja toivottavasti saat pian helpommin unen päästä kiinni!