Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Asia riippuu hieman siitä, että onko tämä ensimmäinen kerta vai onko takana jonkin verran säännöllistä käyttöä? Joskus pidempi käyttö aiheuttaa limakalvoon norsunnahkamaista paksunnosta tai ikenen punoittamista. Yksittäinen kerta tuskin näkyy. Neuvoisin kuitenkin olemaan huoletta siitä, että näkeekö hammaslääkäri jälkeä vai ei. Heillä on vaitiolovelvollisuus ja voit kertoa nuuskan käytöstä ja muistakin huolistasi avoimesti. Heidän tehtävä on auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Me täällä Fressiksellä tietysti suosittelemme lopettamaan nuuskan käyttämisen ennen kuin mahdollisia jälkiä ehtii edes syntyä. Niistä voit lukea lisää täältä ja osoitteesta röökikroppa.fi voit katsoa ja lukea millaisia muutoksia suussa tapahtuu nuuskaamisen seurauksena.
Aurinkoista kesää!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Nuuskalla on monia terveyshaittoja ja nämä terveyshaitat ilmenevät yksilöllisesti. Siksi onkin vaikea arvioida tarkasti, miten eri määrät aiheuttavat kenellekin mitäkin haittoja. Vähentäminen kuitenkin kannattaa, sillä terveytesi kannalta on sen parempi, mitä vähemmän nuuskaat. Nuuska sisältää mm. myrkyllistä ja voimakasta riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia, ja mitä vähemmän nikotiinia pääsee elimistöösi, sen parempi. Nuuska aiheuttaa myös vaurioita suun limakalvoilla, mutta usein limakalvot paranevat, kun nuuskan käytön lopettaa. Jos esimeriksi pidät nuuskaa aina samassa kohdassa suussa, tekee vähentäminen varmasti hyvää tälle nuuskan vaurioittamalle kohdalle. Tässä oli vain muutama esimerkki, voit lukea lisää nuuskan haitoista Fressiksen sivuilta.
Vähentäminen kuulostaa siis oikein hyvältä idealta, ja on hienoa, että olet kiinnostunut omasta terveydestäsi. Vähentämistä kannattaakin jatkaa siihen asti, että pääset nuuskasta lopulta eroon kokonaan 😉 Nappaa vielä sen varalle talteen Fressiksen vinkit lopettamiseen.
Tsemppiä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa että olet tutkinut nuuskan vaikutuksia suussasi. On totta, että nuuskaaminen voi aiheuttaa ienvetäymiä, ja valitettavasti tällaiset muutokset suussa ovat pysyviä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla lainkaan huolissasi siitä, että jonkinlainen ienleikkaus otettaisiin vastaanotolla puheeksi. Hammaslääkäri saattaa kyllä kysyä tupakoinnista ja nuuskaamisesta ja kannattaakin olla asiasta rehellinen. Hammaslääkärin tehtävä on auttaa sinua kohti parempaa suun terveyttä, ei paasata tai syyllistää.
Parhaiten voit ennalta ehkäistä ikenien vetäytymistä puhdistamalla hammasvälit joka päivä esim. hammaslangalla tai väliharjalla sekä harjaamalla hampaat mieluiten sähköhammasharjalla kahdesti päivässä. Me täällä Fressiksellä tietysti suosittelemme nuuskaamisen lopettamista, ennen kuin siitä tulee liian vaikeaa ja ennen kuin sen käyttö aiheuttaa pysyviä muutoksia suussa. Lopettaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee. Pyöräytä itsellesi hyvä syy lopettaa ja nappaa talteen myös Fressiksen vinkit lopettamiseen.
Moikka ja kiitos viestistäsi,
nuuskan käytön lopettaminen on aina hieno ja erinomainen päätös. Olet käyttänyt nuuskaa puoli vuotta. Jos ja kun lopetat nyt, on hyvin todennäköistä, että nuuskan käytöstä aiheutuneet haitat suussa ja muualla elimistössä paranevat ja suun kunto palautuu normaaliksi nopeasti! Et maininnut viestissäsi, kuinka tiheää nuuskan käyttösi on ollut. Jo puolen vuoden nuuskan käyttö voi aiheuttaa jonkinlaisia vaurioita suuhun. Näitä voivat olla esimerkiksi ärtyneet ikenet. Tuo vaalea kerros ikenessäsi saattaa liittyä siihen, että suun limakalvot pyrkivät palautumaan nuuskan käytön rasituksesta ja sen aiheuttamasta ienten ärsytyksestä. Jos sinua mietityttää suusi kunto, kannattaa varata terveyskeskuksen kautta aika suun tarkistukseen hammashoitolasta! On myös hyvä huomioida, että nuuska vaikuttaa koko kehoon: Nuuskassa on runsaasti koukuttavaa nikotiinia, jonka toistuva käyttö pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Nikotiinin käyttö tihentää välittömästi sykettä ja nostaa tilapäisesti verenpainetta.
Nuuskan käytön lopettaminen on sitä helpompaa, mitä nopeammin käytön päättää lopettaa. Siksi juuri nyt on erittäin hyvä hetki jättää nuuska pois käytöstä. Jatkuva nuuskan käyttö aiheuttaa vaikean nikotiiniriippuvuuden ja suun vauriot pahenevat. Tsemppiä nuuskan käytön lopettamiseen! Voit lukea Fressiksen nuuskan käytön lopettamiseen liittyvät lisävinkit täältä:
https://www.fressis.fi/tietopankki/nikotiinituotteet/nain-lopetat/nuuskaamisen-lopettaminen/
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Tosi hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön!
Sinua mietityttää kuitenkin vielä nuuskan käytön aiheuttamat mahdolliset haitat. Kerroit, että nuuskan käyttösi on ollut satunnaista ja kestänyt alle vuoden. Nuuskan käytön haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti ja sen vuoksi haittojen ilmenemistä pidemmällä aikavälillä on valitettavasti vaikea tarkkaan arvioida. Sinulla ei kuitenkaan liene syytä sen suurempaan huoleen, koska nuuskan käyttö on ollut satunnaista ja melko lyhytaikaista, ja olet nyt lopettanut nuuskan käytön.
Kerroit, että huomasit nuuskaa käyttäessäsi jonkinlaisia oireita ikenissä. Nuuskan käytön aiheuttamat haitat näkyvätkin yleensä ensimmäisenä juuri suussa. Tavallisin nuuskan käytön aiheuttama vaurio on limakalvovaurio, joka ilmestyy siihen kohtaan, jossa nuuskaa pidetään. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa pysyviä muutoksia suuhun, kuten hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Lievemmät limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskan käytön lopettaa. Sinullakin ikenien oireet ovat luultavasti hävinneet käytön lopettamisen myötä.
Suun terveyden lisäksi nuuskan käyttö vaikuttaa toki haitallisesti koko kehon terveyteen. Säännöllisesti ja pidempään käytettynä se voi lisätä myös riskiä mm. 2 tyypin diabeteksen tai suun ja nielun alueen syöpien kehittymiselle. Mutta kuten aiemmin todettu, sinulla nuuskan käyttö on ollut melko lyhytaikaista ja satunnaista, joten vakavampia haittoja tästä tuskin on aiheutunut. Terveytesi ja hyvinvointisi kannalta on erittäin hyvä päätös, että jatkossakin pysyttelet erossa nuuskasta ja muista nikotiinituotteista!
Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.
Kivaa syksyä!
Kertooko hammaslääkäri nuuskaamisesta vanhemmille?
Kertooko hammaslääkäri nuuskasta vanhemmille? Hammaslääkäreitä sitoo vaitiolovelvollisuus, myös alaikäisen kohdalla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti ei siis kerro nuuskaamisesta vanhemmille. Mikäli hammaslääkärissä käy vanhempien kanssa, on hyvä huomioida, että hammaslääkäri saattaa...Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos olet käyttänyt nuuskaa vain pari pussia, niin on todennäköistä, että vaurioita ei ole vielä ehtinyt tapahtua. Nuuskan sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, jolloin muutamankin nuuskan käytöstä voi kuitenkin seurata pidempiaikainen riippuvuussuhde. Käytön säännöllistyessä ja jatkuessa hieman pidempään suun limakalvoille alkaa usein syntyä vaurioita. Mitä aikaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä vähemmän mitään vaurioita ehtii syntyä. Me täällä Fressiksellä suosittelemmekin pysymään kokonaan erossa nuuskasta. Lisätietoa nuuskan haittavaikutuksista voit lukea Fressiksen tietopankista.
Aurinkoista kesän odotusta sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Mahtavaa, että olet lopettanut nuuskan käytön! Kannustamme sinua täällä Fressiksellä myös jatkossa pysymään nuuskattomana.
Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu. Hammaslääkäri voi arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamat vauriot suussa.
Syövän syntyminen puolestaan on hyvin monivaiheinen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, elintavat ja ympäristö. Nuuskan käyttö on yksi tekijä, jonka on todettu lisäävän riskiä sairastua syöpään. Valitettavasti riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on hankala osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat juuri myös muut riskitekijät. Nuuskan käytön välttäminen on kuitenkin yksi merkittävistä tekijöistä, jonka kautta voimme itse vaikuttaa syöpäriskiin.
Kerroit, että sinulla on ollut lopettamisen jälkeen päänsärkyä. Päänsärky on erittäin yleinen vieroitusoire ja se voi kestää useamman viikonkin. Se tulee kuitenkin helpottamaan! Päättelin viestistäsi, että tarkoitit imusolmukkeita ja kerroit, että ne ovat sinulla turvonneet. Imusolmukkeiden turpoaminen kertoo usein tulehduksesta kehossa ja turpoaminen on yleistä esim. flunssassa. Kaulan alueen imusolmukkeet voivat myös turvota esimerkiksi suussa olevien tulehdusten yhteydessä. Et kuitenkaan kerro viestissäsi mitkä kehosi imusolmukkeet ovat turvonneet ja minkälainen on yleisesti terveydentilasi. Voisit ottaa yhteyttä lääkäriin ja keskustella tarpeesta tulla näyttämään turvonneita imusolmukkeita.
Nuuskasta voit käydä lukemassa lisää Fressiksen sivuilta.
Tsemppiä kevääseen!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet onnistunut lopettamaan nuuskan käytön! Siitä kannattaa pitää kiinni.
Kuvaamasi ikenien ryppyisyys/juonteisuus on todennäköisesti juuri ns. norsunnahkaa. ”Norsunnahkaa” muodostuu ikeneen siihen kohtaan, missä nuuskaa useimmiten pidetään. Ikenien parantuminen on yksilöllistä, mutta tavallisesti ne ovat parantuneet viimeistään 3-6kk kuluttua, mikäli nuuskan käyttö loppuu kokonaan. Muista myös puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella tai väliharjalla sekä harjata hampaat fluoritahnalla kahdesti päivässä. Näin ylläpidät hyvää suun terveyttä nuuskaamattomuuden lisäksi.
Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkiä Tervenuori.
Aurinkoista loppuvuotta sinulle!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet jo lopettanut tupakoinnin ja suunnittelet myös nuuskaamisen lopettamista! Tupakointi ja nuuskaaminen tosiaan aiheuttavat haittoja.
Nuuskan käytöstä aiheutuneet haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, jolloin hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu.
Eli kysyit, paraneeko nuuskan aiheuttamat vauriot ja kannattaako lopettaa? Suurin osa nuuskan aiheuttamista vaurioista suussa paranee, kun nuuskan käytön lopettaa ja todellakin kannattaa lopettaa. Vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista.
Myös nimimerkit Nuuskahirmu ja Snusse ovat kysyneet nuuskasta.
Hyvää kesää!