Mistä saan apua lopettamiseen?
Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettaminen vaatii sisua ja vaivannäköä. Myös tieto ja läheisten tuki on eduksi.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hienoa, että haluat päästä eroon nuuskasta. Se on päätös, missä ehdottomasti kannattaa pysyä!
Kysyit ensin ylähuuleen ja ikeneen ilmestyneistä haavoista. Nuuska tosiaan ärsyttää suun limakalvoja ja nuuskan aiheuttavat vauriot näkyvät suussa yksilöllisesti. Näin ikeniäsi näkemättä on vaikea sanoa tarkkaan, onko haavaumat aiheutuneet juuri nuuskan käytöstä vai jostain muusta. Suun haavaumien syy olisikin ihan hyvä selvittää hammaslääkärin vastaanotolla, varsinkin jos sinulla on ollut haavaumia jo pidempään. Hammaslääkärin kanssa voit luottamuksellisesti keskustella nuuskan käytöstä ja saada tarvittaessa myös vinkkejä nuuskan käytön lopettamisen tueksi. Todennäköisimmin kyse ei ole mistään vakavasta, sillä esimerkiksi suusyöpä on nuorilla todella harvinainen.
Nuuskan aiheuttamat suun limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Eli ehdottomasti kannustaisin sinua lopettamaan nuuskan käytön. Muutenkin on hyvä pitää huolta suun terveydestä puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella tai -väliharjalla ja harjata hampaat fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.
Kysyit myös vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen. Joillekin sopii paremmin, että lopettaa heti kokonaan ja osalle toimii paremmin se, että esimerkiksi vähentää vähitellen nuuskan käyttökertoja. Tärkeintä on tehdä päätös lopettaa nuuskan käyttö ja pysyä siinä. Vinkkejä vierotusoireiden helpottamiseen ja nuuskan käytön lopettamiseen valmistautumiseen löydät Fressiksen sivuilta. Tukea nuuskan käytön lopettamiseen on saatavilla myös ilmaisesta mobiilisovelluksesta, Erovirastosta.
Tsemppiä nuuskan käytön lopettamiseen ja kivaa kesää!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Ihan mahtavaa, että olet lopettanut nuuskaamisen. Se on mahtava päätös hyvinvointisi ja terveytesi kannalta. Kannustan sinua ehdottomasti pysymään nuuskattomana jatkossakin!
Unettomuus ja uniongelmat ovat erittäin yleinen ongelma, jotka vaivaavat välillä meitä jokaista. Usein taustalla voi olla esimerkiksi jokin elämänmuutos tai stressi, mutta unettomuus ja uniongelmat ovat myös nikotiiniriippuvuuden vieroitusoireita. Nuuska sisältää runsaasti riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia, ja kerroit käyttäneesi nuuskaa 7 vuotta. Siksi uskonkin, että uniongelmasi liittyvät nuuskan lopettamiseen, kuten hieman itsekin arvelit. Vieroitusoireet eivät onneksi ole pysyviä, vaan aina ne jossain vaiheessa helpottavat ja loppuvat. Kesto on yksilöllistä, mutta puhutaan muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.
Uskon siis, että uniongelmasi tulevat kyllä helpottamaan. Edesauttaaksesi unen paranemista pyri terveellisiin elintapoihin, eli liikkumaan, syömään terveellisesti, välttämään päihteitä ja pyrkimään uniongelmista huolimatta säännölliseen unirytmiin. Jos uniongelmat eivät kuitenkaan ala helpottamaan ja alkavat haitata jaksamistasi, kannattaa sinun kääntyä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan puoleen.
Tsemppiä ja kivaa kesää!
Nuuskaamisen lopettanut Arttu Lindeman: “Kun oli vaikeaa, pyysin tukea ystäviltä”
Viime marraskuussa tubettaja Arttu Lindeman, 23, lopetti nuuskaamisen. Päätöstä edelsi puolen vuoden pohdinta, jossa tärkeimmiksi asioiksi nousi kaksi asiaa: oma terveys ja raha.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että yrität lopettaa nuuskan käytön ja haet siihen tukea! Nuuskan käytön lopettaminen voi olla haastavaa, sillä se sisältää runsaasti riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskan käytön lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Joillakin se onnistuu kertaheitolla, joillakin pikkuhiljaa vähentämällä.
Kerrot käyttäväsi sellaista nuuskaa, joka sisältää runsaasti nikotiinia ja heräät myös yöllä siihen, että tarvitset uuden nuuska-annoksen. On siis hyvin mahdollista, että olet riippuvainen nuuskasta ja sen sisältämästä nikotiinista. Riippuvuuden tunnistaa riippuvuusoireista, kuten päänsärystä, levottomuudesta, univaikeuksista ja nuuskanhimosta. Nuuskanhimon voi laukaista myös jokin tietty arjen tilanne, esimerkiksi kävelymatka bussipysäkille tai nuuskaa tekee mieli aina ruuan jälkeen. Tunnistatko mahdollisesti näitä tilanteita omassa arjessasi? Nopeasti tehtävällä testillä voit myös tarkistaa, kuinka voimakas riippuvuus sinulla on nuuskaan.
Nuuskan käytön lopettamista on hyvä alkuun vähän suunnitella. Sinun kannattaa esimerkiksi kirjata ylös syitä, miksi haluat lopettaa nuuskan käytön ja mitä hyviä asioita nuuskaamisen lopettaminen toisi mukanaan. Esimerkiksi nuuskaamisen lopettaminen auttaa sinua urheilijana. Videolta voit kurkata, miten nikotiini vaikuttaa suorituskykyyn. Kun kirjaat nämä asiat ylös, lopettamisesta tulee sinulle konkreettisempaa ja tiukan tilanteen tullen voit aina palata näihin.
Jos nuuskaamisen lopettaminen kertaheitolla tuntuu haastavalta, voit ensin vähentää nuuska-annosten määrää. Voit esimeriksi pitää nuuskaa vähemmän aikaa suussasi ja vaihtaa vähemmän nikotiinia sisältävään nuuskaan. On tärkeää, että todella vähennät koko ajan nuuskan ja nikotiinin käytön määrää, jotta lopulta pystyt olemaan täysin ilman.
Nuuskaamisen lopettamisesta kannattaa myös kertoa vaikka kavereille. Kavereiden kanssa voit sopia, että he tukevat sinua nuuskaamisen lopettamisessa. Kaverit eivät esimerkiksi tarjoa sinulle nuuskaa tai anna sinulle tilaisuutta hankkia sitä. Vieroitusoireiden varalle voit pitää mukanasi esimerkiksi xylitol-purkkaa, jota voit tarpeen tulleen jauhaa nuuskan sijaan. On hyvä myös keksiä jotain muuta kivaa tekemistä, mikä vie ajatukset pois nuuskasta. Vieroitusoireet ovat onneksi sellaisia, että ne helpottavat vähitellen. Nuuskaamisen lopettamista tukee myös riittävät yöunet, monipuolinen ravinto ja liikkuminen.
Lisää nuuskaamisen lopettamisesta voit lukea Fressiksen tietopankista. Halutessasi voit myös lukea Juuson tarinan nuuskaamisen lopettamisesta.
Tsemppiä!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön! Nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suussa ja yleensä siinä kohdassa, missä nuuskaa on pidetty. Kerrot käyttäneesi nuuskaa 1-3 kiekon verran. Olet käyttänyt nuuskaa siis varsin vähän aikaa ja nyt olet lopettanut sen käytön. Sinulle tuskin on aiheutunut nuuskan käytöstä mitään suurempaa haittaa. Tärkeintä on, että pysyt nuuskattomana myös jatkossa. Siten vältyt parhaiten nuuskan aiheuttamilta haitoilta.
Nuuskan käytön haitoista ovat kysyneet myös nimimerkit Asiapoju ja haisuli.
Mukavaa kesää!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Nuuska on terveydelle haitallinen aine ja siksi onkin hienoa, että kaverisi kannustavat sinua olemaan ilman nuuskaa. Kavereilta voi muutenkin saada tukea nuuskaamisen lopettamiseen! Nuuska tosiaan sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia ja riippuvuus voi syntyä jo muutamien kokeilukertojen jälkeen.
Parhainta nyt olisi, jos yrittäisit lopettaa nuuskan käytön. Joillekin se onnistuu kertaheitolla ja joillekin vähitellen vähentämällä. Mitä vähemmän aikaa nuuskaa on ehtinyt käyttää, sitä helpommin siitä voi päästä eroon. Nuuskaamisen lopettaminen on aina terveytesi kannalta parempi vaihtoehto kuin, että jatkaisit nuuskan käyttöä.
Nimimerkit oopo ja Poika, 17v ovat myös kysyneet nuuskan käytöstä ja nuuskaamisen lopettamisesta. Kannattaa käydä kurkkaamassa, mitä heille on vastattu.
Vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista.
Tsemppiä!
Moikka Larppa!
Tosi hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön! Nuuskan käytön lopettaminen kannattaa aina. Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä helpommin siitä voi päästä eroon ja sitä vähemmän nuuska on ehtinyt aiheuttaa haittoja terveyteesi. Kun lopetat nuuskan käytön, esimerkiksi suun limakalvojen muutokset alkavat palautua, hengitys raikastuu ja makuaisti paranee.
Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa nuuskan käyttöä, sillä nuuskan käytön lopettaminen on terveytesi kannalta aina parempi vaihtoehto kuin että jatkaisit nuuskan käyttöä. Hammaslääkäri on suun terveyden ammattilainen ja oikea taho arvioimaan suun ja ikenien kunnon. Kannattaa siis hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle, jos suusi terveys mietityttää. Hammaslääkäriltä saat tarkempaa tietoa ja neuvoja.
Voit kokeilla lopettamisen tueksi esim. Erovirasto-sovellusta.
Tsemppiä kevääseen!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että haluat päästä nuuskasta eroon ja etsit tukea siihen! Nuuskan käytön lopettaminen voi olla haastavaa, sillä se sisältää runsaasti riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskan käytön lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Joillakin se onnistuu kertaheitolla, joillakin pikkuhiljaa vähentämällä.
Kerroit, että nuuskan käytöstä sinulle tulee olo, josta pidät. Nuuskan sisältämä nikotiini vaikuttaa aivoihin, joka johtaa mielihyvän tunteen syntymiseen. Kuitenkin toistuva nuuskan käyttö kasvattaa nikotiinin sietokykyä ja mielihyvän tunteen saamiseksi keho tarvitsee lisää nikotiinia. Tätä ilmiötä voi myös kutsua fyysiseksi riippuvuudeksi. Täällä voit tehdä testin nuuskariippuvuudesta.
Nuuskan käytön lopettamista kannattaa hieman suunnitella etukäteen. Esimerkiksi kavereille kannattaa kertoa aikomuksestaan lopettaa nuuskan käytön, jotta kaverit voivat tarvittaessa tukea lopettamisessa. Kavereiden kanssa voit sopia, etteivät he tarjoa sinulle nuuskaa vaikka pyytäisit.
Alkuun sinun kannattaa ihan kirjata ylös niitä syitä, miksi haluat lopettaa nuuskan käytön. Näin päätös nuuskan käytön lopettamisesta vahvistuu ja siitä tulee sinulle konkreettisempaa. Nuuskan käytön lopettamiseen voi liittyä vieroitusoireita, mutta oireet helpottavat päivä päivältä. Liikkuminen, riittävä uni ja terveellinen ruoka auttavat selviytymään niistä paremmin. Kannattaa varautua sellaisiin hetkiin, jolloin nuuskaa tekee mieli. Voit miettiä, mitä kivaa voit tehdä nuuskan käytön sijasta. Voit myös tiukan paikan tullen korvata nuuskan käytön xylitol-purukumilla tai sokerittomilla pastilleilla.
Lisää nuuskan käytön lopettamisesta voit lukea lisää Fressiksen tietopankista. Myös nimimerkit Tyttö1 ja K ovat kysyneet neuvoja nuuskan käytön lopettamiseen.
Tsemppiä lopettamiseen!