Moikka Nuuskis,
Hyvä, että laitoit meille viestiä. Ymmärrän, että oksettava olo heti nikotiinipussin kokeilun jälkeen nostaa huolen pintaan. Nikotiinihan on myrkky ja oksettava olo kuulostaa siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Nikotiinimyrkytysoireet kuten oksettava olo on kehon suojamekanismi, jonka avulla se yrittää viestiä sinulle, ettei nikotiini tee sinun kehollesi hyvää. Lievä nikotiinimyrkytys menee onneksi itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Luultavasti sinunkin olosi on jo helpottanut.
Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Tästä syystä tietysti suosittelen lämpimästi jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. ❤
Voit halutessasi lukea nikotiinin haitoista lisää Fressiksen tietopankista.
Kivaa kesää sinulle!
Moi nimimerkki Oliver!
On tosi ymmärrettävää ja yleistä, että uusien asioiden kokeilu kavereiden kanssa kiinnostaa nuorena. Tupakka- ja nikotiinituotteet kuten vape ovat kuitenkin terveydelle haitallisia, ja siksi onkin tosi hyvä, että olet alkanut pohtimaan sitä, millaista haittaa niiden käytöstä sinulle on, etkä ole enää halunnut käyttää vapea. On myös hienoa, että teet itse omat päätökset tällaisten asioiden suhteen, etkä vain seuraa sitä, mitä kaverit tekevät! 😊
Kysyit onko siitä, jos on välillä käyttänyt vapea, mitään pysyvää haittaa. Muutamat kokeilut kesällä ja sen jälkeen eivät varmasti ole vielä kerenneet aiheuttaa sinulle mitään pysyviä haittoja. Ei kylläkään voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä.
Kuten sanoit vape eli sähkösavukkeen käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia. Oletan, että teillä oli käytössä nikotiinittomat vapet, jotka ovat usein hyvänmakuisia makunesteiden takia. Nikotiinittomien makunesteiden höyrystä on löydetty monia haitallisia yhdisteitä ja jopa kasvimyrkkyjen tai lääkeaineiden jäämiä. Sähkösavukenesteillä on todettu myös olevan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Pahoinvointi voi siis olla myös kehon tapa ilmoittaa, että kaikkien näiden haitallisten aineiden ja niistä muodostuneen höyryn hengittely ei tee sinulle hyvää. Hienoa, että kuuntelet kehoasi!
Jos olette sen sijaan käyttäneet nikotiinia sisältävää vapea, niin pahoinvointi voi olla nikotiinimyrkytyksen oire. Nikotiini on tosiaan myrkyllistä ja lievän myrkytyksen oireita voivat olla juuri pahoinvointi tai esimerkiksi pääsärky ja vapina. Oireet häviävät onneksi nopeasti, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Nikotiinilla on paljon muitakin haittavaikutuksia ja niistä voit lukea lisää täältä.
Hyvä juttu siis, että olet nyt lopettanut vapen käytön. Näin voit olla varma, ettet altistu vapen haitoille jatkossakaan, ja ehkä esimerkilläsi motivoit myös kavereitasi lopettamaan 😊 Vapetus voi aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta ja siksikin kannattaa pysyä vapesta, sekä muistakin tupakka- ja nikotiinituotteista kokonaan erossa.
Kivaa syksyä sinulle!
Hei!
Oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on hyvä, mutta ei kuitenkaan 100%. On siis epätodennäköistä, joskaan ei mahdotonta, että olisit raskaana, jos olet muistanut ottaa pillerit säännöllisesti ja ajallaan, ja seurasit tarkasti ohjeita, kun aloitit pillereiden syömisen. E-pillereiden pakkausselosteesta voit lukea pillereiden käytöstä tarkemmin ja esimerkiksi siitä, montako tuntia pillerin ottaminen saa myöhästyä, ennen kuin se vaikuttaa valmisteen ehkäisytehoon. Jos raskauden mahdollisuus kovasti mietityttää sinua, kannattaa tehdä raskaustesti, jotta saat asiaan varmuuden. Mikäli raskaustesti on negatiivinen, suosittelemme, että olet yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty, jotta voit keskustella oireistasi ja käyttämästäsi ehkäisystä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.
Viestistäsi välittyy, että sinun on hyvin paha olla ja mielessäsi on käynyt itsesi vahingoittaminen. Kun oma olo on huono, on hyvin hankala nähdä ympärillä mitään hyvää. Tällöin voi helposti tuntua myös siltä, että kukaan ei toivo itselle hyvää, tai ympärillä olevat ihmiset eivät välitä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sinulla on varmasti ympärillä ihmisiä, joille olet tärkeä ja jotka eivät halua sinua menettää.
Kun oman pahan olon kanssa jää yksin pitkäksi aikaa, voi siitä olla hyvin hankala päästä eroon. Onkin siis tärkeää, että saat apua pikimmiten. Avun pyytäminen ja omasta tilanteesta puhuminen voi tuntua vaikealta. On kuitenkin hyvin tärkeää, että et jää pahan olon kanssa yksin. Jos läheisille aikuisille puhuminen jännittää, voi jutella asiasta aikuisten kanssa myös nimettömänä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa tai chatissa. Chat on auki joka ilta, joten voit käydä kokeilemassa vaikka jo tänään.
Kouluvuotesi on vasta alussa ja edessä on vielä monta uutta kokemusta ja mahdollisuuksia tutustua uusiin kavereihin. Se miltä sinusta tuntuu nyt, ei siis tarkoita sitä, että siltä tulisi tuntumaan aina, vaan uusien kokemusten ja ihmisten myötä olosi voi hyvinkin todennäköisesti muuttua paremmaksi. Omaa oloa parantaa, kun ympäröi itsensä ihmisillä ja asioilla, jotka tuovat hyvää mieltä. Jos siis mahdollista, niin vältä viettämästä aikaa sellaisten ”kavereiden” kanssa, jotka eivät oikeasti paranna oloasi. Omassa koulussasi tai nuorisotoiminnassa voi olla myös erilaista harrastustoimintaa, jonka kautta voi löytyä uusia kavereita. Kannattaa kysyä opettajalta näistä lisää.
Se, että laitoit meille viestiä, kertoo, että sinussa on valtavasti voimaa ja sisimmässäsi halua voida paremmin. Rohkeutta sinulle, uskalla luottaa siihen, että asiat kääntyvät parempaan suuntaan – sinä ansaitset voida hyvin.
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Tilanteesi kuulostaa aivan normaalilta, joten mikään ei ole vialla. Orgasmikokemusta ei oikein voi vertailla keskenään, koska ihmiset voivat saada hyvin erilaisia orgasmeja eri seksikerroilla tai eri elämänvaiheissa. Joillakin orgasmi voi olla lyhyt, intensiivinen tai kokonaisvaltainen koko kehon tuntemus. Toisilla taas pitempi ja tasaisempi siirtyminen kiihottumista tyydytyksen tunteeseen, jonka aikana nainen tuntee mielihyvää ilman räjähdysmäistä kokemusta.
Orgasmiin liittyvä kohdun supistelu ei ole samanlaista supistelua, joka liittyy esimerkiksi kuukautiskipuihin tai synnytykseen. Rytmikäs supistus kohdun, emättimen tai peräukkoa ympäröivien lihasten alueella kuvastaa nimenomaan orgasmin fysiologista tapahtumaa kehossa.
Kuvaamasi pahoinvointi on tyypillistä joillakin naisilla orgasmin jälkeen. Saattaa tulla väsymyksen tunnetta, mielialan laskua tai itkuisuutta. Tutkimuksissa ei ole vielä löydetty yksiselitteistä vastausta ilmiölle, mutta tämä voi johtua muun muassa hormonitasapainon muutoksista orgasmin aikana tai sen jälkeen.
Myös endometrioosi voi aiheuttaa pahoinvointia seksissä. Jos kuukautiset ovat erityisen runsaat ja kivuliaat tai yhdyntään liittyy muuta kipua, kannattaa aina olla yhteydessä lääkäriin.
Kysymyksesi herättää kyllä huolen siitä, miten todella voit. Johtuuko tunne siitä, että syöminen ahdistaa sinua ja ajatus ruoasta tekee sinut pahoinvoivaksi? Vai syötkö mielelläsi ihan hyvällä ruokahalulla ja silti sinua rupeaa oksettamaan ruokailun jälkeen? Onko sinulla mitään muita oireita?
Syömiseen liittyvä pahoinvoinnin tunne voi olla psyykkistä tai fyysistä. Syömishäiriöstä kärsivä ei pysty suhtautumaan ruokaan ja syömiseen normaalisti ja hänen kehonkuvansa voi olla vääristynyt. Syömiseen ja siitä johtuvaan painon nousuun voi liittyä esimerkiksi voimakasta ahdistusta, minkä takia tulee tarve oksentaa. Syömishäiriöt alkavat usein nuoruusiässä. On todella tärkeää, että syömishäiriöstä kärsivä nuori saa apua, sillä syömishäiriö ensinnäkin aiheuttaa nuorelle inhimillistä kärsimystä, mutta vaarantaa myös nuoren normaalin fyysisen ja psyykkisen kasvun ja kehityksen.
On toki myös joitakin fyysisiä sairauksia, joihin voi liittyä pahoinvointia ja jotka voivat aiheuttaa kuvaamisia oireita. Kehottaisin sinua ehdottomasti hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, jotta asiaa voidaan tutkia lisää. Voit myös käydä kouluterveydenhoitajan kanssa juttelemassa ensin ja hän voi ohjata sinut ehkä koululääkärin vastaanotolle. Haethan kuitenkin apua vaivaasi!