Moi Mietiskelijä! Kiitos hyvästä ja tärkeästä kysymyksestäsi!
Vastauksena ensimmäiseen kysymykseesi on, että on normaalia harrastaa seksiä joka päivä. Itse asiassa seksin harrastamisen määrälle ei ole olemassa normaalin rajoja, eikä niiden määrittelylle ole edes tarvetta. Sopiva määrä seksiä on sellainen, joka tuntuu teistä molemmista hyvältä ja jota molemmat haluatte. Mikäli molemmat nautitte seksistä ja siitä jää kummallekin hyvä mieli, ei syytä huoleen ole.
On varsin tavallista, että etenkin parisuhteen alussa tekee paljon mieli seksiä ja kumppanukset voivat harrastaa sitä lähes päivittäin tai useammankin kerran päivässä. Melko monissa suhteissa – muttei kaikissa – seksin määrä kuitenkin vähenee ajan myötä, mikä on sekin ihan normaalia.
Toisaalta on hyvä tiedostaa, että seksiä on monenlaista, ja seksuaalista mielihyvää voi saada ja tuottaa monin eri tavoin. Seksi ei siis suinkaan tarkoita pelkästään yhdyntää, vaan nautintoa voi saada ja tuottaa esimerkiksi käsillä, suulla tai seksivälineillä hyväilemällä eri puolilta kehoa. Jokainen ihminen on yksilöllinen sen suhteen, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mikä puolestaan ei.
Pohdit sitä, voiko jokapäiväisestä seksin harrastamisesta aiheutua haittoja. Yhtenä riskinä on, että jompikumpi ei uskalla sanoa, jos joskus ei teekään mieli seksiä tai jos jokin asia ei tunnu hyvältä. Yksi tärkeimmistä asioista seksissä onkin huolehtia, että teillä on aina yhteinen halu ja suostumus siihen, milloin ja millaista seksiä harrastetaan. On tärkeää uskaltaa tarvittaessa kieltäytyä sekä osata ottaa vastaan toisen kieltäytyminen. Seksin voi myös keskeyttää milloin tahansa, jos sitä ei enää huvitakaan tehdä syystä tai toisesta.
Lisäksi, jotta seksi on teille molemmille nautinnollista ja hyvää mieltä tuottavaa, tulee kommunikoida avoimesti siitä, mistä tykkää tai ei tykkää ja mitä asioita seksiltä toivoo. Nämä mieltymykset ja rajat voivat muuttua ajan kanssa, mistä on tärkeää kertoa kumppanille. Vinkkejä ja ideoita seksistä keskustelemiseen saat esimerkiksi Hyvä Kysymys -sivuston checklististä.
Yhtenä mahdollisena haittana jokapäiväisessä seksin harrastamisessa on, että sukuelinten (tai suun) limakalvot voivat ärtyä. Tällöin on hyvä pitää hetki taukoa. Sukuelinten limakalvojen ärtymistä tai hankausta voi kuitenkin ehkäistä käyttämällä vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta.
Myös raskauden ja seksitautien ehkäisystä on syytä pitää huolta. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa näiltä molemmilta. Mikäli olette varmistuneet, ettei kummallakaan teistä ole seksitauteja (eli olette joko toistenne ensimmäiset seksikumppanit tai olette käyneet seksitautitesteissä), voitte käyttää kondomin lisäksi tai sijasta jotain toista raskaudenehkäisymenetelmää, joista saat lisätietoa Ehkäisynetistä. Voi olla, että olette jo hoitaneet ehkäisyasiat kuntoon, mutta jos näin ei ole, ehkäisyn saa hankittua helposti varaamalla ajan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omalle terveysasemalle.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että pohdit poikaystäväsi päihteiden käytön vaikutuksia itseesi! Poikaystäväsi hengitys ja suu voivat tietysti haista ikävältä nuuskan käytön takia, mutta mitään vaarallisia aineita ei suusta sinuun suoraan siirry.
Poikaystäväsi puolestaan altistuu negatiivisille terveysvaikutuksille nuuskan takia. Nuuska vaurioittaa suun limakalvoja ja jatkuvasti käytettynä voi aiheuttaa esimerkiksi ienvetäytymiä, jotka eivät korjaannu, vaikka nuuskankäytön lopettaisi. Nuuskassa on myös runsaasti nikotiinia, jonka toistuva käyttö pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Pitkäaikainen käyttö lisää riskiä sairastua esim. sydämen vajaatoimintaan sekä kakkostyypin diabetekseen.
Ehkä voisitte keskustella poikaystäväsi kanssa nuuskan haitoista? 😊 Seurusteluun ja nuuskan käyttöön liittyvät kysymykset ovat mietityttäneet myös nimimerkkejä mietiskelijä, Tyttöystävä ja kreisi.
Kivaa kesää!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
On hyvin tyypillistä, että suhteen alkuvaiheessa asiat sujuvat paremmin ja nautinnollisille asioille on enemmän sijaa. Kun ihmiset alkavat tuntea enemmän toisiaan ja luottamus lisääntyy, he uskaltautuvat avaamaan enemmän omaa ajatus- ja tunnemaailmaa, myös niitä negatiivisia asioita.
Kerroit, että olet itse hankkinut uran ja haluat käyttää vapaa-aikasi mahdollisimman mukavasti. Kuvasit siis omaa arvomaailmaasi ja siinä tehtyjä valintoja, jotka sopivat sinulle. Voi olla, että kumppanisi ei ole tyytyväinen siihen, missä hän on menossa elämässään. Tämä lisää usein ihmisten tyytymättömyyttä sekä stressiä ja näkyy käyttäytymisessä esimerkiksi paasauksena ja elämälle itkemisenä, niin kuin kuvasit teidän tilannettanne.
Ihmisten olisi hyvä pysähtyä useammin ja pohtia arvojaan sekä keskittyä olemaan läsnä. Kun tunnistaa arvomaailmansa ja elää sen mukaan, on mahdollisuus tasapainoiseen ja oman näköiseen elämään. Hyvin usein tämä näyttäytyy myös onnellisuutena ja tyytyväisyytenä.
Rohkaisen sinua kysymään kumppaniltasi, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä elämässä. Kerro myös avoimesti omasta arvomaailmasta, johon kuuluu nautinto. Kerro, miksi se on sinulle merkityksellistä, ja että toivoisit voivasi jakaa sen kumppanisi kanssa. Tämän keskustelun avulla virität kumppaniasi pohtimaan omaa arvomaailmaa ja tuot toisaalta myös esille sitä, miten olisit hänen kanssaan onnellisempi. Parisuhteessa kahden arvomaailman kohtaaminen vaatii joustoa ja hyvät kommunikaatiotaidot. Joskus voi kuitenkin olla, että arvomaailmat eivät kohtaa ja tällöin joutuu pohtimaan ”onko ryhtynyt oikeanlaisen ihmisen kanssa leikkiin”.
Lisälukemista parisuhteesta ja parisuhteen lähtökohdista voit halutessasi lukea Väestöliiton sivuilta.
Nautinnollista kevään jatkoa!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuvailemasi tilanne vaikuttaa seksuaalisten halujen eriparisuudelta, joka on parisuhteessa normaalia. Kahden ihmiset halut kohtaavat harvoin täysin. On hyvin tyypillistä, että suhteen alussa kumppanit ovat seksuaalisesti aktiivisempia ja suhteen edetessä aktiivisuus tasoittuu. Mikäli eriparisuus tuottaa tyytymättömyyttä, kuten itse kuvaat, on asiaa hyvä lähteä tarkastelemaan tarkemmin.
Hienoa, että olet yrittänyt puhua asiasta suoraan, sillä molemmilla tulisi olla mahdollisuus kertoa omista toiveista seksin suhteen. Kuulostaa kuitenkin siltä, että kommunikointi asian suhteen on jumiutunut eikä se siksi ole enää hedelmällistä tai johda molempia tyydyttävään ratkaisuun. Suosittelen, että hakeutuisitte seksuaaliterapiaan, jossa seksielämäänne tarkastellaan eri näkökulmista ja molemmilla on mahdollisuus ottaa vastuu parisuhteen seksuaalisuudesta. Terapeutin vastaanotolla saattaa olla helpompi keskustella tilanteeseen liittyvistä tunteista sekä tuoda esille sanomatta jääneitä asioita.
Teillä molemmilla on oikeus seksuaaliseen tyytyväisyyteen. Avoimella ja rehellisellä keskustelulla voi päästä yhteisymmärrykseen siitä, millaiseksi seksielämänne muodostuu, niin että molemmat ovat siihen tyytyväisiä. Lisää parisuhteen seksuaalisuudesta voit lukea Väestöliiton sivuilta.
Oikein hyvää kevään alkua!
Ihastuminen ja tykästyminen ovat normaaleja juttuja, jotka kuuluvat jokaisen tytön ja pojan elämään jossakin vaiheessa. Toiset ihastuvat herkemmin, toiset harvemmin. Usein ensimmäiset ihastumisen koetaan koulussa, harrastus- tai kaveriporukassa. Ihastuessa tulee kiva tunne vatsanpohjaan, kun toinen on lähellä tai juttelee. Joillain ihastuminen syventyy tiiviimmäksi yhdessäoloksi ja jotkut päätyvät seurustelemaan.
Et kerro, minkäikäinen olet tai muita taustatietoja. Onpa harmillista, ettet voisi kertoa mahdollisesta seurustelusuhteesta kenellekään. Ehkä pelkäät kavereiden reaktioita tai vanhempien hyväksyntää. Joskus seurustelupari luokassa voi aiheuttaa hämmennystä, kiusaamista, epämukavaa kommentointia tai kateutta. Jokaisella on kuitenkin oikeus ihastumiseen, rakastumiseen ja seurusteluun sekä samalla koulurauhaan.
Vain kysymällä ja keskustelemalla vanhempiesi kanssa, voit tietää, miten he suhtautuisivat mahdolliseen seurusteluun. Mikäli tämä tuntuu sopivalta, voisit kertoa samalla heille, mitä sinulle kuuluu ja millaiset asiat ovat sinulle tällä hetkellä tärkeitä.
Toivottavasti sinulla on ainakin yksi luotettava ja hyvä kaveri, jonka kanssa voisit jutella ikäisillesi kuuluvista jutuista, kuten ihastumisista. Salassa pidettävät asiat ja suhteet ovat pidemmän päälle kuormittavia ja voivat tuottaa murheita.
Jos haluat keskustella ulkopuolisen aikuisen kanssa asiasta, löydät Väestöliiton sivuilta mm. nettivastaanoton tiedot.