Kysymys
Seksi
Nimimerkki: emiya
Seksiin ja raskaaksi tulemiseen liittyvät pelot Mua mietityttää hirveesti kaikki seksiin liittyvät riskit, jonka takia tuntuu etten uskalla harrastaa seksiä koskaan. Pelkään hirveesti tauteja ja raskaaksi tulemista. Oon jotenki varma...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kerroit pelkääväsi seksiin liittyviä riskejä ja tilanne estää sinua etenemästä, vaikka koet olevasi muuten valmis.

Pelko on kuormittava, voimia vievä tunne, joka saattaa estää elämästä itsensä näköistä elämää. Mitä pidempään pelkoa kannattelee yksin, sen voimakkaammaksi se voi muodostua. Siksi olisi tärkeää, että omista peloista pääsee puhumaan myös muiden kanssa. Et kertonut onko sinulla rinnallasi ihmistä, jonka kanssa seksi olisi ajankohtaista. Jos on, omista peloista voi olla luonnollista kertoa hänelle. Yhteinen keskustelu on tärkeää etenkin, jos seksikumppani ei ole satunnainen tuttu, vaan olet parisuhteessa. Muuten voi käydä niin, että pelko pääsee väliinne ja etäännyttää teitä. Puhumattomat asiat voivat aiheuttaa myös väärintulkintoja ja kumppanisi voi esim. luulla, että et halua olla hänen kanssaan. Jos ääneen asioiden esiin otto tuntuu vaikealta, voi ne sanoa myös ensin viestillä ja sitten jutella yhdessä.

Kysyit myös ehkäisystä. Ehkäisymenetelmiä on monia, mutta kondomi on yleisin, ja ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta. Oikein käytettynä kondomin suoja on todella hyvä. Kondomin käyttöä voi myös harjoitella etukäteen, jolloin riskit sen hajoamiseen pienenevät. Lisää kondomin luotettavuudesta voit lukea täältä. Luotettavin tapa suojautua sekä raskaudelta että seksitaudeilta on tuplaehkäisy, eli hormonaalisen ehkäisyn ja kondomin käyttö yhdessä. Oikein käytettynä sekä kondomi, että hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat hyvin luotettavia. Muistathan myös, että ehkäisy on yhteinen vastuu, eli siitäkin on hyvä puhua rauhassa kumppanin kanssa etukäteen.

Kerroit etsineesi jo paljon tietoa, joten ajattelisin että tiedon sijaan sinun voisi olla tärkeämpi jutella pelon tunteesta. Tässä viestissä on vaikea rauhoittaa tämän enempää, mutta yksi hyvä vaihtoehto on Väestöliiton nuorten seksuaalineuvonta -chat, jossa voit saada sekä lisätietoa, että jutella peloistasi seksuaalineuvojan kanssa joko ajanvarauksella tai ilman. Ajanvaraus-chattiin tarvitset sähköpostiosoitteen, ilman ajanvarausta tapahtuva chat on täysin nimetön. Palveluissa käyty keskustelu on kuitenkin luottamuksellista, eli voit huoletta aloittaa keskustelun vaikka samalla viestillä, jonka kirjoitit meille. Keskustelusta voit saada myös rohkaisua jutella asiasta mahdollisen kumppanisi kanssa, jos se tuntuu sinusta hyvältä.

Rohkeutta ja valoisaa alkuvuotta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Hoikkala
Mitä teen jos tiktokissa näkemäni sisältö pelottaa? Kysymystä on muokattu alkuperäisestä. Tiktokissa on pyörinyt jo useamman viikon ”meemi” jossa ihmiset tunkevat erilaisia esineitä kuten energiajuomatölkkejä sellaisiin paikkoihin, joihin ne eivät kuulu....
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kertomasi tilanne on tosi ikävä ja on ymmärrettävää, että tiktokin käyttö on alkanut pelottaa. On tosi hyvä, että kirjoitit tänne, etkä jäänyt asian kanssa yksin. Omista ikävistä kokemuksista on aina hyvä kertoa aikuiselle, sillä ne voivat jäädä vaivaamaan ja vaikuttaa hyvinvointiin. Kuvaamasi pelon tunne kertoo siitä, että asiasta olisi tärkeä jutella vielä kunnolla tämän viestin lisäksi.

Omien huolien esiin otto voi tuntua hankalalta ja hyviä vinkkejä ja rohkaisua keskustelun aloittamiseen löydät täältä. Samalta sivulta löydät chat-kalenterin, jossa on listattu avoimet nuorten chatit. Chateissa voit jutella nimettömästi aikuisen kanssa – se voi tuntua helpommalta kuin tutulle aikuiselle kertominen, ellei lähipiiristäsi löydy sellaista aikuista, jonka kanssa tuntuisi luontevalta jutella. Aikuisen ei tarvitse olla vanhempi, vaan se voi olla myös nuorisotyöntekijä tai koulun henkilökuntaa.

Myös tiktokista löytyy @suavarten_official -tili, jossa on vinkkejä ja mahdollisuus kysyä neuvoa juuri kertomasi kaltaisissa tilanteissa. Heidät löydät myös instasta samalla nimellä, tai Snäpistä nimellä suavarten_tiimi. Ennen kuin saat juteltua asiasta kunnolla, voi olla hyvä välttää tilanteita, joissa vastaavia videoita tulisi eteen. Mikäli kuitenkin haluat käyttää tiktokkia, voit piilottaa, tai rajata sen sisältöä, jolloin jatkossa vastaavan kaltaisia videoita ei pitäisi tulla ainakaan yhtä paljon vastaan. Ohjeet löydät täältä, kohdasta ”sisällön piilottaminen”.

Pyri pitämään joka päivä sellaisia hetkiä, jolloin teet jotain hyvää mieltä tuovaa. Mikäli ahdistavat ajatukset nousevat pintaan, voi niitä pyrkiä katkaisemaan kylmällä suihkulla, chilikarkeilla, fyysisellä toiminnalla kuten haarahypyillä tai lempimusiikin kuuntelulla. Ota kuitenkin yhteyttä viestissä mainittuihin tahoihin, niin pääset juttelemaan kokemuksestasi kunnolla. Näin saat huolet käsiteltyä ja pääset jatkamaan taas normaalia elämääsi.

Rohkeutta ja tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 13v tyttö
Rinnoissa tuntuva kipu ja huoli rintasyövästä Huomasin tässä eilen illalla maatessani että toiseen rintaan sattuu mut en aatellu siitä sit kummempia mut nytte halusin kokeilla kaiken varalta nii se rinta...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Huomasit maatessasi, että toiseen rintaasi sattuu ja kokeilemalla tunsit kovan kohdan rinnassa. Sinua mietityttää rintasyöpä.

Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia jäi huolettamaan sinua ja tuntuu varmasti pelottavalta.  Ei kuitenkaan hätää. Olet 13-vuotias ja näin nuorilla rintasyöpä on äärimmäisen harvinainen. En siis usko että sinun tarvitsee olla rintasyövästä huolissasi. Rinnoissa voi olla erilaisia tuntemuksia ja suuri osa näistä on täysin vaarattomia.

Rinnoissa voi ajoittain tuntua kipua ja/tai olla turvotusta, joka voi huolestuttaa. Kipu ja/tai turvotus voi olla myös toispuolista. Usein kyse on normaalista kuukautiskiertoon liittyvästä tilanteesta tai rinnan hyvänlaatuisista muutoksista.  Vääränlaiset ja huonosti tukevat rintaliivit voivat myös aiheuttaa kipua. Kipu saattaa heijastua myös muualta kehosta, lihaksista tai kylkiluiden rustokudoksesta.

Koska asia kuitenkin selvästi huolettaa ja mietityttää sinua, voisit olla yhteydessä esimerkiksi koulun terveydenhoitajaan ja kertoa hänelle asiasta. Niin saat huolta pois mielestäsi ja asiaa voidaan selvittää. Voi olla myös hyvä kertoa huolestasi huoltajillesi tai jollekin tutulle luotettavalle aikuiselle.

Hyvä, että olet tarkkana ja pidät huolta terveydestäsi. Yksin näiden huolien kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä eli on tärkeää, että kerrot turvalliselle aikuiselle asiasta.

Oikein hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ronja
Mistä johtuu että menkkoja ei ole ollut kahteen vuoteen? Moi! Oon 16-v. Mulla on ollut mun elämän aikana vaan yhdet menkat. 14-vuotiaana ensimmäiset mutta sen jälkeen ei ole näkynyt. Mua pelottaa ja mietin...
Fressis

Moi ja kiitos paljon viestistäsi!

Voit olla ylpeä itsestäsi, että uskaltauduit laittamaan meille viestiä, sillä olet joutunut elämään jo pitkään pelossa ja epävarmuudessa kuukautistesi poisjäännin vuoksi. On myös harmillista kuulla, ettet ole uskaltanut kertoa tilanteestasi äidillesi tai terveydenhoitajalle, mutta yhteydenottosi meille on jo hieno askel eteenpäin!

Kuukautisten epäsäännöllisyys niiden alkamisen jälkeen on tavallista. Sinun kohdallasi edellisistä kuukautisista on kuitenkin niin pitkä aika, että oikeastaan ainoa vaihtoehto asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi on mennä keskustelemaan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Kerroit kuitenkin, että pelkäät joutuvasi gynekologin vastaanotolle ja että syyksi paljastuu vakava sairaus. Gynekologisen tutkimuksen pelosta kannattaa mainita sinua hoitavalle lääkärille, jolloin hän osaa ottaa pelkosi huomioon. Lisäksi voi olla, että gynekologista tutkimusta ei tarvita, vaan kuukautisten poisjäämisen syitä selvitetään keskustelemalla elämäntilanteestasi sekä ottamalla verikokeet.

Lääkärin vastaanotolle ei kannata jättää menemättä siksi, että pelkää sairastavansa jotakin sairautta. Mikäli syyksi paljastuisi jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö tai keliakia, mitä pikemmin asia selviäisi, sitä nopeammin sitä voidaan alkaa hoitaa.

Yleensä kuukautisten poisjäämisen syyt ovat kuitenkin muualla, sillä kuukautiset häiriintyvät melko helposti. Onko elämässäsi ollut esimerkiksi stressiä tai isoja elämänmuutoksia? Myös raskas liikunta ja painonvaihtelu voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Aina kuukautisten poisjäämiselle ei löydetä mitään selkeää syytä. Joissakin tapauksissa kuukautiskierto käynnistetään hormonihoitojen avulla.

Toivotan sinulle suuresti rohkeutta ja voimia ottaa asian puheeksi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa! He ovat sinun terveyttäsi varten ja auttavat sinua pääsemään pois epätietoisuudesta. Jos kaipaat vielä lisää tukea tähän aiheeseen ja sen puheeksi ottamiseen, voit keskustella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Pelokas
Mikä avuksi kun pelkään sotaa ja ahdistaa? Kysymys on yksityiskohtainen kuvaus sodan pelosta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta, joka häiritsee tavallista elämää.
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Ukrainan tapahtumat aiheuttavat monessa pelkoa ja huolta ja pieni määrä huolta on ihan luonnollista. Kertomasi kaltainen pelko ja ahdistus on kuitenkin sellaista, joka kuulostaa haittaavan päivittäistä toimintaasi ja vie jatkuvasti voimia. Siihen on siis syytä saada nyt kunnolla apua. Mikäli olet koulussa, olisi peloistasi hyvä käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, tai mikäli et, voit käydä terveyskeskuksessa. Voit näyttää tämän kirjoittamasi viestin, olet siinä kuvannut tosi hienosti tunteitasi. Myös vanhempiesi on tärkeää tietää, miten syvällä pelko sinussa on.

Jos kertominen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua juttelemalla tunteistasi ensin muiden samaa kokevien kanssa, esim. nimettömässä chat-palvelussa. Tukinetissä järjestetään erilaisia, nuorille aikuisille tarkoitettuja keskusteluita, joissa voit vaihtaa ajatuksia. Löydät ne täältä. Toisena vaihtoehtona on Sekasin-Discord-alusta, jossa voit jutella myös tai Sekasin-chat, jossa voit jutella suoraan nimettömänä aikuisen kanssa kahden kesken.

Tärkeintä on, että et jää ajatustesi kanssa yksin, sillä huolet, epävarmuus ja pelko kasvavat isommiksi, jos niitä ei jaa. Uutisten katsomista ei kannata ehkä ihan kokonaan lopettaa, sillä se saattaa herättää myös epätietoisuutta, joka voi lisätä huolta entisestään. Uutisten seuraamisen rajoittaminen sen sijaan on tärkeää. Riittää, että uutiset katsoo esim. kerran päivässä. Vaihtoehtoisesti voitte myös sopia vanhempiesi kanssa, että he pitävät sinut ajan tasalla tapahtumista.

Suomeen ei ole kohdistunut suoraa sodan uhkaa, joten syytä suurempaan huoleen ei tässä kohtaa ole. Sodat eivät myöskään syty hetkessä, vaan tilanteet kehittyvät pidempien aikojen kuluessa. Mikäli viitteitä siitä olisi, että Suomessa olisi sodan uhka, saamme tästä hyvissä ajoin tietoa ja toimintaohjeita, sillä Suomessa turvallisuusasiat ovat hyvin hoidossa ja meillä varaudutaan jo ennakkoon.

Syytä huoleen ei siis ole, mutta omissa ajatuksissa huolet voivat tosiaan kasvaa valtaviksi. Käy siis jakamassa ajatuksiasi muiden kanssa, vaikka jo tänään. Pyri myös löytämään sellaista tekemistä, jossa saat ajatuksiasi muualle. On tärkeää, että mieli saa myös levätä ja päivässä on huoletontakin aikaa. Muuten on vaarana, että voimavarasi ehtyvät. Vinkkejä pelon käsittelyyn löydät esimerkiksi täältä. Hae rohkeasti apua tunteidesi käsittelyyn, älä jää yksin.

Sinä ansaitset voida hyvin ja elää ilman pelkoa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Itsetarkkailija
15-vuotiaan kyhmy rinnassa ja pelko rintasyövästä Moi. Olen 15-vuotias ja sellainen persoona, että tarkkailen suunnilleen kaikkea mun kehossa mikä on outoa. Aina kun johonkin sattuu, niin alan aina miettimään että...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että olet 15-vuotias ja huolissasi, koska olet nyt kuukautisten aikana löytänyt rinnastasi sormen pään kokoisen ”kyhmyn”. Nuoren rintarauhaskudos on usein tiivistä ja kyhmyistä ja hormonitoiminnalla on vaikutusta rintoihin. Ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana rinnat voivat tuntua aristavilta ja turvonneilta ja niissä voi tuntea epätasaisuutta. Tämän vuoksi rintojen tutkiminen ja tunnustelu suositellaan tehtäväksi kuukautisten loputtua. Voisit tunnustella rintasi uudelleen kuukautisten jälkeen ja katsoa, onko tuo tuntemasi ”kyhmy” vielä tunnettavissa. Rintasyöpä sinun ikäiselläsi on erittäin harvinainen, joten vielä tässä vaiheessa ei kannata asiasta huolestua. Voisit kuitenkin käydä vielä keskustelemassa aiheesta kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit kertoa hänelle pelostasi ja pyytää häntä tutkimaan rintasi. Hän osaa myös neuvoa, miten rintoja voi itse tutkia.

Toivoisimme, että pohdit myös sitä, mistä se voisi johtua, että tarkkailet itseäsi ja kehoasi tällä tavalla. Vaikeuttaako se normaalia elämääsi ja aiheuttaako se sinussa paljonkin huolta? Joskus oma mieli kehittää huolenaiheita kuin tyhjästä, ja siihen auttaa, kun pääsee purkamaan huolta ja jäsentämään omia ajatuksia juttelemalla niistä toisen ihmisen kanssa. Hyvä, että laitoit meille siis viestiä. Meidän mielestämme olisikin hyvä, että pääsisit keskustelemaan tästä aiheesta ja peloistasi lisää, esimerkiksi juuri kouluterveydenhoitajan kanssa. Nuorille suunnattuja chatteja on monia erilaisia, ja jossain sellaisessa keskustelu voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Netari on koonnut yhteen erilaisia chat-palveluja nuorille nettisivujensa alalaitaan. Niistä esimerkiksi Sekasin-chat voisi sopia sinulle, jos haluat keskustella aiheesta nimettömästi ja luottamuksellisesti aikuisen kanssa.

Kaikkea hyvää sinulle! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Ääää
Pelko sairastumisesta Moikka, minua on viime aikoina pelottamaan hirveästi Als. En tiedä mistä pelko tulee, mutta pelkään omaa ja läheisten sairastumista alsiin
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi. Hienoa, että kirjoitit meille, etkä jäänyt pohtimaan asiaasi yksin.

Osaatko sanoa mistä pelkosi on lähtenyt liikkeelle? Luitko esimerkiksi asiasta, näitkö jotain somessa, tai onko joku tuttusi sairastunut kyseiseen tautiin? Joskus lisätiedon saaminen auttaa, mutta se saattaa myös lisätä ahdistusta, etenkin jos tietojen kanssa jää yksin.

ALS-tauti on Suomessa hyvin harvinainen. Sairaudet ovat usein monimutkaisia ja monen asian summia, joita aikuistenkin on välillä vaikea ymmärtää. Niinpä nuorena on vielä vaikeampi sisäistää kaikkea tietoa. Sairaudenpelot ovat yleisiä nuorilla, eikä pelon tunteessa ole mitään noloa. Pitkittyessä pelon kanssa eläminen vie kuitenkin voimia ja iloa elämästä.

Oletko kertonut peloistasi kotona? Olisi tärkeää, että saisit pelkojesi käsittelyyn tukea, usein jo pelkkä asian ääneen sanominen helpottaa pelkoja. Jos tuntuu, että kotona asiasta on vaikea jutella, niin voisitko jutella asiasta esim. kouluterveydenhoitajan kanssa? Tai nimettömässä nuorten tukipalvelussa? Tärkeintä olisi, että et nyt jää asian kanssa yksin, joten ota se rohkeasti esille parhaaksi katsomallasi tavalla.

Rohkeutta ja levollista joululomaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: J.H
Seksin harrastaminen pelottaa Hei! Olen pitkään jo harkinnut että harrastaisin yhdyntää mutta se pelooottaa liikaa ja sitte tulee semmonen olo etten ookkaaan valmis ja sit taas haluisin...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kypsyys seksuaalisiin tekoihin kehittyy pikkuhiljaa. Mieli saattaa olla ensin ristiriitainen; halua olisi, mutta ajatus seksuaalisesta toiminnasta aiheuttaa hämmentäviä tunteita, kuten pelkoa. Pelko on kuitenkin hyvin luonnollinen tunne uusien kokemusten äärellä. Usein valmiuden seksiin tunnistaa silloin, kun halua on enemmän kuin pelkoa.

Yhdyntään ja seksiin ylipäänsä kannattaa ryhtyä rauhallisesti omaa kehoa ja mieltä kuunnellen. Hienoa, että olet jo keskustellut kumppanisi kanssa peloistasi. Seksin tulisi olla niin turvallista, että voit sanoa ääneen, mikäli jokin tuntuu epämiellyttävältä tai liian pelottavalta. Seksin voi myös keskeyttää missä vaiheessa tahansa. Tämä mahdollistuu avoimen kommunikoinnin ja luottamuksellisen suhteen kautta.

Olisiko sinulla lähipiirissä turvallinen aikuinen, jonka kanssa voisit keskustella tilanteestasi? Esimerkiksi oma vanhempi, terveydenhoitaja tai sukulainen? Haastavia tilanteita selventää usein se, että pääsee jonkun toisen kanssa keskustelemaan omista tunteista ja ajatuksista.

Seksistä ja sen aloittamisesta voit lukea lisää Väestöliiton sivuilta.

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Entiiämitäteen
Normaalia elämää häiritsevät pelot Okei, oon tulossa hulluksi pelkään joka ikistä asiaa mitä voi pelätä ja oon räjähtämispisteessä!! Mun pelot alkoi kasaantuu joskus viimesyksynä, ensin pelkäsin verisuonitauteja, sen...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi! Hienoa, että otit meihin yhteyttä.

Kerroit pelkääväsi monia eri sairauksia ja se vaikuttaa elämääsi hyvinkin voimakkaasti. Tämä on varmasti uuvuttavaa ja vie iloa elämästä, kuten kerroitkin. Usein tämän tyyppisten pelkotilojen taustalla voi olla jokin ikävä tapahtuma. Muistatko, tapahtuiko viime syksynä jotain, joka sai sinut pelkäämään? Sairastuiko joku läheisesi, oliko elämässäsi liiallista kuormitusta vaikka ihmissuhteisiin liittyen tai jotain muita huolia tai suuria muutoksia?  Voi myös olla, että pelkojen alkamisen taustalla ei ole mitään erityistä syytä, mutta tärkeintä olisi nyt pikimmiten saada noita ajatuksia hallintaan. Jos mielen päällä on paljon pelkoja ja huolia, vaikuttaa se myös kropan toimivuuteen ja se taas saa varmastikin pelkäämään enemmän. Tämä kierre on aika ikävä. Pelot voivat aiheuttaa esim. päänsärkyä, lihasjännityksiä ja vatsaoireita.

Saat aivan varmasti vanhan elämäsi takaisin ja pääset irti peloistasi, mutta yksin näiden asioiden muuttaminen ei taida onnistua. Eli nyt sinun olisi syytä kertoa peloistasi jollekin aikuiselle, jonka kanssa voitte yhdessä ottaa yhteyttä tarvittaessa lääkäriin. Lääkäri voi tutkia sinut, niin saat varmuuden siitä, että mitään ei ole pielessä ja voitte samalla jutella siitä, mistä pelot ehkä kertovat. Aikuiselle kertominen saattaa jännittää, mutta voit vaikka näyttää tämän meille kirjoittamasi viestin ja halutessasi tämän vastauksen. Olet viestissäsi kuvannut tosi hienosti tilannettasi! Aikuinen voi olla huoltajasi tai vaikka opettaja tai nuorisotyöntekijä. Tärkeintä on, että kerrot. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella asiasta ensin anonyymisti esimerkiksi nuorten nettipalvelussa Sekasin-chatissa. Ansaitset elää huoletonta elämää ja kuulostaa siltä, että tahto siihen on sinulla kova! Ota siis rohkeasti seuraava askel ja kerro asiasta, niin saat apua tilanteeseesi. Sinä olet tärkeä ja ansaitset voida hyvin!

Rohkeutta ja huoletonta kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?