Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.
Itseasiassa pohdintasi siitä, miten ottaa jokin asia puheeksi vanhempien kanssa mietityttää varmasti useita nuoria. Olipa kyseessä sitten mainitsemasi tekovaginan ostaminen, tupakoinnin lopettaminen tai vaikka ihastuksesta kertominen. Uusien asioiden puheeksi ottaminen vaatii rohkeutta ja harjoittelua molemmilta keskustelun osapuolilta.
Usein keskustelussa jännittää se, miten toinen osapuoli reagoi asiaan. Omien vanhempien kohdalla jännitystä voi lieventää, kun muistaa, että myös he ovat olleen nuoria ja käyneet usein hyvin samankaltaisia tilanteita läpi aiemmin ja näin ollen saattavatkin osata samaistua tilanteeseesi. Keskustelun aloitusta usein helpottaa, kun kertoo rehellisesti jännittävänsä keskustelua. Jännitys usein lieventyy, kun sen saa sanottua ääneen. Konkreettisesti keskustelun kiusaantuneisuutta voi myös helpottaa se, että asioista puhuu niiden oikeilla nimillä ja pyytää vastapuolelta samaa.
Mikäli suora puheeksi ottaminen tuntuu haastavalta, tarjoavat älypuhelimet meille oivan keinon ottaa asioita esiin viestitse. Viestien avulla molemmille osapuolille jää aikaa vastauksensa miettimiseen. Keskustelun voi myös halutessaan vain avata viestillä ”tulisitko huoneeseeni, haluaisin puhua mieltäni vaivaavasta seksiin liittyvästä asiasta” tai voi ilmoittaa etukäteen, että haluaisi puhua tiettynä aikana tietystä asiasta, jolloin molemmat saavat vielä aikaa valmistautua keskusteluun. Lisäksi keskustelun paikkaa voi miettiä sopivaksi; haluatko puhua mieluummin automatkalla, jossa sinun ei tarvitse istua kasvotusten toisen kanssa?
On hienoa, että pohdit etukäteen jännittäviä tilanteita ja varaudut siihen, mitä niissä voisi tapahtua. Muistathan kuitenkin, että jos tulet asiasi kanssa torjutuksi niin vika ei ole sinussa. Joskus vanhempien voi olla vaikea suhtautua lastensa kasvamiseen ja sen mukanaan tuomiin uusiin aiheisiin. Mikäli kävisi niin, että tulet torjutuksi tai vanhempi ei halua keskustella kanssasi, niin suosittelen myös siitä tilanteesta sinussa heräävien tunteiden kertomista vanhemmillesi. Se auttaa vanhempiasi ymmärtämään tilannetta kannaltasi ja parhaassa tapauksessa he haluavatkin keskustella kanssasi. Joka tapauksessa keskusteleminen asioista vanhempien kanssa on rohkeaa ja ehdottomasti suosittelemme sitä! Voit olla ylpeä itsestäsi, kun uskallat puhua myös hankalammista asioista!
Tsemppiä keskusteluihin! 😊
Heippa ja kiitos viestistäsi! Hienoa että haluat auttaa ystävääsi ja olla hänen tukenaan, vaikeissa tilanteissa ystävien merkitys korostuu entisestään. Mikäli epäilet, että ystävälläsi saattaa olla syömishäiriöön viittaavaa käyttäytymistä, on aiheen puheeksi ottaminen tärkeää, sillä mitä aiemmin tilanteeseen pystyy puuttumaan, sitä nopeammin toipuminen voi käynnistyä.
Kannattaa valmistautua hyvin tilanteeseen, jossa aiot ottaa aiheen puheeksi. Voit esimerkiksi pyytää ystäväsi kävelylle tai sellaiseen paikkaan, joka on turvallinen ympäristö, eikä ole pelkoa, että tilanteeseen tulisi ulkopuolisia henkilöitä tai muita keskeytyksiä. Mieti etukäteen mitä haluat sanoa, ja muotoile mieluiten lauseesi ns. omasta näkökulmastasi: ”Sinä olet huolestunut, koska sinusta tuntuu, että ystävällä ei ole kaikki hyvin”. Esittele siis asiasi sillä tavalla, miten sinä olet sen kokenut ja huomannut, ettei ystävästäsi tunnu, että syyllistäisit tai syyttäisit häntä. Voit jatkaa kysymällä, että onko ystäväsi itse kiinnittänyt huomiota siihen, ettei hän syö koulussa täysipainoista lounasta? Voi olla, että käyttäytymisen taustalla on muitakin huolia, joten ehkä kannattaa tiedustella, onko ystävälläsi murheita elämän muilla osa-alueilla, liittyen esimerkiksi perheeseen. On hyvä myös korostaa, että välität ystävästäsi ja haluat auttaa ja olet valmis kuuntelemaan hänen huoliaan.
Mikäli sinusta tuntuu hankalalta ottaa asia puheeksi kasvotusten, voit harkita viestin tai kirjeen kirjoittamista. Kun ystäväsi saa viestin ollessaan yksin, voi se herätellä häntä olemaan vastaanottavaisempi.
Lisäksi vinkkaan sinulle Syömishäiriöliiton tukipalvelut, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää: Syömishäiriötä sairastaville ja läheisille on olemassa maksuton tukipuhelin. Tukipuhelimessa päivystävät Syömishäiriöliiton työntekijät. Lisäksi Syömishäiriöliitolla on SYLI-chat, josta voi saada apua. Syömishäiriöliiton sivuilla on myös paljon lisätietoa aiheesta ja vertaistukea, joita kannattaa hyödyntää. Apua voi tarvittaessa hakea myös kouluterveydenhuollon kautta.
Tsemppiä ja aurinkoista kevään jatkoa!