Kysymys
Seksi
Nimimerkki: leo
Ikä: 13-15v
Alastonkuvan hallussapito minulle on lähetetty alaston kuva alaikäisestä ja hän sai selville että minulla on hallussa se ja aikuset puuttui asiaan niin olenko tehnyt rikoksen vai...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi sitä, oletko mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. On hieno juttu et pohdit asiaa myöslain näkökulmasta! Valitettavasti näillä tiedoilla, ja meidän osaamisellamme on vaikea arvioida tilannetta tarkemmin. Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin sanoa, että alle 15-vuotias ei ole varsinaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa, kun taas 15-vuotias on. Alle 15-vuotias on kuitenkin vahingonkorvausvastuussa, ja viranomaiset voivat puuttua tilanteeseen, vaikka rikosoikeudellista vastuuta ei olisi. Kannustankin sinua keskustelemaan aiheesta lisää tilanteeseen puuttuneiden aikuisten kanssa, ja toki myös poliisi tarjoaa neuvontaa. Poliisin neuvonnan yhteystiedot löydät täältä.

On tärkeää, että aikuiset puuttuvat siihen, jos jonkun koskemattomuutta ja rajoja rikotaan, sillä aikuiset voivat tukea nuoria ymmärtämään, miten vakavia seurauksia jollekulle voi olla sellaisesta käyttäytymisestä. Alastonkuvan ottaminen salaa, sen levittäminen tai kuvan hallussapito voi satuttaa toista syvästi sen lisäksi, että kyse on rikoksesta. Kuva voi levitä myös hallitsemattomasti. Sinänsä on siis syytä ottaa teon vakavuus tosissaan. Kun aikuiset puuttuvat tilanteeseen, voi myös oppia, millä tavalla voi jatkossa kunnioittaa toisen rajoja fiksusti toimien. Jos esimerkiksi joku lähettäisi sinulle alastonkuvan jatkossa, voit poistaa sen ja sanoa lähettäjälle, ettei kuvan ottaminen tai levittäminen ole ok. Sinun pitäisi jatkossa myös kertoa turvalliselle aikuiselle (tai viranomaiselle), jotta hän voi puuttua tilanteeseen. Näin voit suojata häntä, jonka koskemattomuutta ja rajoja on rikottu kuvaa levittämällä, hallussapidolla tai alun perin kuvaamalla. Lisäksi voit tällä tavalla huolehtia siitä, ettet itse syyllisty jatkossakaan rikokseen etkä toisaalta myöskään satuta toista ihmistä. Laki on siis yksi näkökulma, mutta tärkeää on myös se, että ihmiset pyrkivät kunnioittamaan toinen toistaan ja kohtelemaan toisiaan hyvin.

Mikäli asia vielä pohdituttaa tai siihen liittyy erityisiä huolia, voit olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Halutessasi voit myös soittaa Väestöliiton Poikien Puhelimeen tai chatata heidän työntekijöiden kanssa. Poikien Puhelimen yhteystiedot löytyvät täältä. Myös Tyttöjen ja Poikien Taloilta sekä muusta nuorisotyöstä voi saada apua pohdintoihin. Voit myös halutessasi lukea aiheesta lisää vielä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Nica
Alaikäisen suhde huomattavasti vanhemman miehen kanssa Mulla oli suhde 16-vuotiaana 40 vuotta vanhempaan mieheen. Hän sai mut tekemään asioita joita en olisi halunnut tehdä. Kärsin nykyään ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista. Onko...
Fressis

Hei Nica,

kiitos yhteydenotosta, jossa kerrot olleesi suhteessa alaikäisenä itseäsi huomattavasti vanhemman miehen kanssa ja kysyt, onko mahdollista, että tässä on tapahtunut rikos. Kerrot, että mies sai sinut tekemään asioita, joita et olisi halunnut tehdä. Valitettavasti tämän perusteella en pysty vielä arvioimaan, onko rikosta tapahtunut, mutta suosittelen sinua jatkamaan keskustelua Rikosuhripäivystyksen palveluissa, joissa voit asioida halutessasi myös nimettömästi: https://www.riku.fi/  Tarkempien tietojen valossa Rikosuhripäivystyksen työntekijä pystyy ottamaan asiaan paremmin kantaa ja ohjaamaan sinua tarvittaessa eteenpäin.

Jos suhteenne sisälsi seksuaalisia tekoja tai yhdyntää, seksuaalirikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä (rikoslain 20. luku). Voit lukea lisää tästä suojaikärajan näkökulmasta Väestöliiton artikkelista, ”Mitä suojaikäraja tarkoittaa?” Joidenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta (rikoslain 8. luku,1 §) syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan, kun asianomistaja (rikoksen kohteeksi joutunut henkilö) täyttää 28 vuotta. Rikos voidaan siis tutkia ja rikoksen tekijä voi joutua rikosoikeudellisesti vastuuseen teoistaan, vaikka tapahtumista olisikin kulunut jo aikaa.

Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että saat apua ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin. Suosittelenkin sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle avun saamiseksi, esimerkiksi ottamalla yhteyttä terveysasemalle, opiskelu- tai työterveyshuoltoon. Voit ottaa asian puheeksi myös Sekasin-chatissa. On tärkeää saada oikeutta, jos on joutunut rikoksen uhriksi, mutta sen lisäksi tarvitaan usein muita ammattilaisia asioiden käsittelyyn, jäsentämiseksi ja avun saamiseksi. Toivottavasti pääset vastauksen avulla asiassa eteenpäin.

Hyvää kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?