Kuulostaa siltä, että olet pohtinut tätä jo paljon. Ehdotat vaihtoehdoksi kasvissyöntiin siirtymistä, joka kuulostaa todella hyvältä ratkaisulta! Osa lihaa syövistä vaihtaa aluksi osan aterioista kasvisruuiksi ja samalla opettelee eläinperäisten tuotteiden korvaamista ruuassa, osa tiputtaa heti kaiken muun eläinperäisen paitsi kalan ja äyriäiset. Joku taas on pitkään muuten täysin kasvissyöjä, mutta juustot ovat niin suurta herkkua, että ne pysyvät herkutteluruokana mukana vuosiakin. Joku taas kokee asian niin vahvasti omakseen ja taitoa ja tietoa asiasta on jo niin paljon, että siirtyy yhdessä yössä täysin vegaaniksi.
Tässä asiassa ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan jokaisen täytyy itse löytää oma tapansa. Kannattaa aloittaa pohdinta siitä, että millä sinun on mahdollista ja kätevintä korvata eläinperäiset proteiininlähteet. Hahmottele itsellesi vaikka paperille, että millaiselta päivän syömisesi näyttävät kasvis/vegaaniversiona. Tämän ”vegaanisen ruokapäiväkirjasi” voi auttaa sinua hahmottamaan, miten käytännössä toteutat kasvis/vegaaniruokavaliota, mitkä asiat onnistuvat helposti ja onko joitakin aterioita, joissa tarvitaan erityistä etukäteisvalmistelua, jotta kasvisvaihtoehto on mahdollinen toteuttaa.
Ystäville ja lähiaikuisille kannattaa aina kertoa tällaisista ratkaisuista ja pyytää rohkeasti tukea uusien tapojen opetteluun. Yleensä ihmiset ovat innokkaita auttamaan ja sinunkin on helpompi arjessa tehdä haluamasi valintoja, kun saat tukea lähipiiristä. Entä tiedätkö ketään, jolla olisi omakohtaistakin kokemusta ja hyviä vinkkejä herkulliseen ja monipuolisen vegaaniruokavalion toteuttamiseen? Myös esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilta löydät paljon vinkkejä vegaanin arkeen. Valitse sieltä sinulle sopivimmat ensimmäiset askeleet!
Fressis-tiimi toivottaa sinulle maistuvaista matkaa vegaaniksi!
Maapähkinävoin pääraaka-aine eli maapähkinät ovat erinomainen lisä täydentämään monipuolista ruokavaliota. Niissä on runsaasti hyvälaatuista eli pehmeää rasvaa ja myös proteiinia.
Pähkinöiden ohjeellinen päivittäinen käyttömäärä on n. 2 rkl, jottei niistä saatu energiamäärä kasvaisi liian suureksi. Toki tosielämässä toisina päivinä pähkinöitä saatetaan syödä enemmän ja toisinaan jää väliin kokonaan. Mutta herkuttele maapähkinävoilla siis hyvillä mielin. Maapähkinävoissa pähkinät ovat tietenkin tiivistetyssä muodossa, joka kannattaa ottaa huomioon käyttömäärissä.
Maapähkinävoi voi olla ainoastaan maapähkinöistä tehtyä tai sitten siihen on valmistuksen aikana lisätty sokeria, suolaa ja/tai kasviöljyä. Tämän pystyt helposti tarkistamaan pakkauksen ainesosaluettelosta.
Sokeroimaton maapähkinävoi on paras valinta ja selvästi terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin suklaa. Sokeroidun maapähkinävoin kanssa kannattaa olla tarkkana ettet vahingossa totuta itsesi syömään kaikilla välipaloilla makeaa. Myöhemmin tästä tottumuksesta makeaan on voi olla vaikea oppia eroon.
Vegaaniruokavalio perustuu pelkkien kasvikunnan tuotteiden käyttöön. Monipuolisesti syövät vegaanit saavat yleensä melko helpostikin riittävästi rautaa ruokavaliostaan, sillä sitä on runsaasti mm. palkokasveissa (esim. soijapavut) ja täysjyväviljassa (etenkin ruisleipä on erinomainen raudan lähde). Lisäksi vegaaniruokavalion runsas C-vitamiinipitoisuus auttaa raudan imeytymisessä.
Kalsiumin saannin vegaani varmistaa syömällä pähkinöitä ja siemeniä sekä palkokasveja (kuten kikherneitä) sekä käyttämällä päivittäin kasvimaitoja (esim. soijamaito, kauramaito), joihin on lisätty kalsiumia. Muista tarkistaa pakkauksen ainesosaluettelosta, onko tuotteeseen lisätty kalsiumia.
Ruuasta vegaani saa D-vitamiinia niistä kasvimaidoista ja kasvirasvalevitteistä, jotka ovat täydennetty D-vitamiinilla. 2–18-vuotiaille vegaaneille suositellaan lisäksi 7,5µg vahvuista D-vitamiinilisää ruokavaliota täydentämään.
Liha on hyvä proteiinin ja raudan lähde ja siitä saa myös tärkeitä B-vitamiineja. Toisaalta lihassa on epäterveellisempää tyydyttynyttä eläinrasvaa ja etenkin valmiit lihatuotteet voivat sisältää paljon suolaa.
Nykyisin suositellaan välttämään runsasta lihan käyttöä. Runsaaseen punaisen lihan käyttöön liittyy myös suurentunut syöpäriski. Suositeltu määrä lihaa on alle 500 g viikossa. Lihatuotteissa on hyvä suosia vähärasvaisia ja suolattomia vaihtoehtoja.
Lihan käyttöä omassa ruokavaliossa ei tarvitse siis lopettaa kokonaan, mutta sen kohtuullinen käyttö on terveellinen sekä samalla ekologinen ratkaisu. Korvaamalla punainen liha erilaisilla kasviproteiineilla (esim. herneet, pavut, linssit), kalalla tai kanalla omaan ruokavalioon saa myös mukavaa vaihtelua!
Maito ja maitovalmisteet ovat hyvä proteiinin, kalsiumin, jodin ja useiden vitamiinien lähde. Puoli litraa nestemäisiä maitovalmisteita ja muutama viipale juustoa päivittäin kattaa elimistön kalsiumin tarpeen.
Maidolla ei ole terveydelle haitallisia vaikutuksia, mutta maitotuotteet on tärkeää valita rasvattomina tai vähärasvaisina. Halutessaan maidon ja maitovalmisteet voi korvata kasviperäisillä elintarvikkeilla, joihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia (soijajuoma, kaurajuoma, monenlaiset jogurttia vastaavat kauratuotteet jne).
Janojuomana paras vaihtoehto on vesi.