Moikka! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Haluankin rohkaista sinua olemaan asiasta yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hän pystyy paremmin arvioimaan tilannettasi ja auttamaan mahdollisen hoidon kanssa.
On kuitenkin tavallista, että peniksessä on näppylöitä. Ne voivat olla esimerkiksi helmiäisnystyjä tai finnejä. Penikseen voi tulla myös ihottumaa, jos sitä esimerkiksi pesee liian usein tai voimakkailla pesuaineilla. Peniksen hygieniasta huolehtimiseen riittääkin pesu kerran päivässä lämpimällä vedellä, ilman pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti ja vaihtaa jalkaan puhtaat alushousut. Penikseen voi laittaa myös mietoa perusvoidetta, jos sen iho tuntuu kuivalta. Voide voi auttaa myös näppylöihin.
On hyvä muistaa, että myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia. Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä toisen henkilön kanssa, suosittelen sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jotta asiaa voidaan tutkia.
Toivottavasti tämä vastaus auttoi asian kanssa eteenpäin!
Moi ja kiitos yhteydenotostasi!
Hieno homma, että olet hakeutumassa seksitautitesteihin tai olet jo käynyt testeissä.
Se on tärkeää terveytesi ja tulevien seksikumppaneidesi terveyden kannalta.
Käsityksemme mukaan sinulta tulisi pyytää erikseen lupa tulosten näyttämiseen vanhemmille.
Jos olet jo käynyt testeissä, niin toivottavasti tämä otettiin kanssasi puheeksi. Mikäli haluat, voit kuitenkin soittaa näin jälkikäteen testipaikkaan ja varmistaa, että meneekö tieto tuloksista myös vanhemmillesi.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Moikka nimimerkki Okei,
Hienoa, että olet huolehtinut ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. Yhdynnän lisäksi suojauksesta tulisi huolehtia myös suuseksin yhteydessä.
On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Joskus voikin käydä niin, että ehkäisy pettää, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan ja ehjänä, siihen kohdistuvasta hankauksesta huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Tarvittaessa sen voi rullata takaisin peniksen juureen.
On myös hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.
Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on myös hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.
Hei,
Kiitos viestistäsi! Hyvä että otit yhteyttä.
Kerrot käyttäneesi ilmeisen paljon erilaisia tupakka- ja nikotiinituotteita, ja olet huolissasi valkoisista ja kipeistä läikistä suussasi. Valitettavasti näillä tiedoilla, ja näkemättä sinua, on vaikea arvioida tarkalleen, mistä läikät voisivat johtua. Ne voivat hyvin olla esimerkiksi haitattomia aftoja, tai sitten nikotiinituotteiden aiheuttamia limakalvomuutoksia. Koska voin asiaa vain arvuutella, suosittelen lämpimästi, että varaat ajan joko lääkäriin tai hammaslääkäriin, jotta asiaa voidaan selvittää tarkemmin ja saat siihen avun. Samalla kannattaa kertoa myös tuosta mainitsemastasi nuolemistilanteesta, jolloin lääkäri osaa arvioida asiaa myös mahdollisen seksitautitartunnan näkökulmasta. En valitettavasti ihan täysin ymmärtänyt viestistäsi tarkoititko nuolemisella suutelua vai esimerkiksi suuseksiä. Myös suuseksissä on käytettävä suuseksisuojaa tai kondomia, jotta siinä vältytään seksitautien tarttumiselta.
Käyttämiesi nikotiinituotteiden luettelo kuulostaa hurjalta! Huoleni liittyy erityisesti siihen, miten paljon nikotiinia mahdatkaan saada, kun käytössäsi on useampia tuotteita yhtäaikaisesti ja/tai limittäin. Nikotiini on haitallinen aine, josta voi saada jopa myrkytyksen, jos sitä saa liikaa. Koska kerrot käyttäväsi noin montaa erilaista nikotiinituotetta, kohdallasi nikotiinimyrkytyksen riski on todellinen. Sitä voi saada myrkyllisen määrän jo yhdestäkin tuotteesta. Myös nikotiiniriippuvuus voi kehittyä jo vähäisemmänkin käytön seurauksena, jolloin tuotteiden käyttö on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin.
Suun hygieniasta huolehtiminen on kohdallasi erityisen tärkeää, koska käytät nikotiinituotteita. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla. Tietenkin paras vaihtoehto suun terveytesi kannalta olisi lopettaa tuotteiden käyttö kokonaan.
Oletko miettinyt, voisitko lopettaa nikotiinituotteiden käytön? Tai millaista hyötyä lopettamisesta voisi sinulle olla? Tämän viestin perusteella se voisi ainakin säästää sinua tämän tyyppiseltä huolelta. Jos nikotiiniriippuvuus on jo ehtinyt muodostua, voi lopettaminen tuntua vaikealta. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, ja haluankin kannustaa sinua pohtimaan asiaa! Voit aloittaa pohdinnan esimerkiksi pyöräyttämällä Hyvä syy -hyrrää, jonka kautta voit löytää uusia syitä lopettaa. Voit halutessasi lukea lisää lopettamisesta Fressiksestä.
Mukavaa syksyä sinulle!
Moi nimimerkki Kääks!
Hienoa, että pidät seksissä huolta ehkäisystä. Kerroit, että yhdynnän aikana kondomi oli rullautunut hieman pois peniksen juuresta. Tarkkaa todennäköisyyttä seksitautien tarttumisriskille on vaikea arvioida kuvailemassasi tilanteessa. Saattaa kuitenkin olla mahdollista, että sinun ja seksikumppanin välillä on ollut iho- ja limakalvokosketusta, joten seksitautitartunnan mahdollisuus kannattaa käydä testaamassa seksitautitesteissä. Se on ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa vai ei.
Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Jos olet opiskelija, seksitautien testaaminen onnistuu myös opiskeluterveydenhuollon kautta. Näissä paikoissa seksitautien testaaminen on maksutonta. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1 viikon kuluttua riskitilanteesta, kun taas hivin ja kupan kohdalla tulokset ovat luotettavia vasta 1–3 kuukauden kuluttua. Herpestä ja kondyloomaa ei yleensä testata seksitautien testaamisen yhteydessä, vaan ne todetaan oireiden perusteella. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.
Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.
Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Lisäksi ehkäisystä tulee huolehtia myös muissa seksin muodoissa kuin vain yhdynnässä. Kaikki seksitaudit voivat tarttua esimerkiksi suuseksissä.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olette huolehtineet ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. On hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa kuitenkaan 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä.
Pohdit, millaisia oireita seksitaudeista voi tulla. Seksitaudeista ja niiden oireista löydät tietoa täältä. On kuitenkin hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Lue lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.
Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.
Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.
Moikka! Tarkoitatkohan kysyä, voitko saada seksitaudin, jos olet harrastanut seksikumppanisi kanssa anaaliyhdyntää ilman kondomia? Kyllä voit saada, jos kumppanillasi on ollut aiempia seksikumppaneita, eikä hän ole käynyt seksitautitesteissä, joissa olisi todettu, ettei hänellä ole seksitautia.
Seksitaudit voivat tarttua kaikessa sellaisessa seksissä (penis-emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä/-seksi, suuseksi), jota ei ole suojattu kondomilla tai suuseksisuojalla, ja jossa limakalvot tai rikkoutuneet ihoalueet hankatuvat vastakkain ja eritteet, kuten siemenneste, emätinerite, esiliukaste tai veri vaihtuvat.
Anaaliseksissä ja -yhdynnässä on tärkeää suojautua paitsi seksitaudeilta, myös suolistobakteereilta, joten siksi siinä on erityisen tärkeää käyttää kondomia. Myös runsas liukuvoiteen käyttö anaaliseksissä on erittäin suositeltavaa, sillä se suojaa peräaukon seutua esimerkiksi hankaukselta.
Seksitautitesteissä on suositeltavaa käydä aina, jos on pieninkään epäilys seksitautitartunnasta. On hyvä muistaa myös se, etteivät seksitaudit useinkaan oireile millään tavalla.
Moikka!
Valitettavasti tilannettasi on vaikea arvioida näin yhden viestin välityksellä. Viestistäsi ei käy ilmi, minkä kokoinen mainitsemasi patti on. On tavallista, että peniksen ihossa on pieniä näppylöitä, jotka voivat olla helmiäisnystyjä, joille ei tarvitse tehdä mitään, tai esimerkiksi talirauhasia. Tukkeutunut/tulehtunut talirauhanen voi olla myös kipeä. Koska voin vain arvailla tilannetta, suosittelen lämpimästi, että olet asiasta yhteydessä vielä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jotka pystyvät arvioimaan pattia paremmin. Myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia, joten jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, suosittelen, että hakeudut myös seksitautitesteihin.
Moikka!
Seksitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa, eritteiden välityksellä tai rikkinäisten ihojen hankautuessa toisiaan vasten. Todennäköisimmin tartunnan voi saada suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suuseksissä. Eli kyllä, kuvaamassasi tilanteessa on seksitaudin tarttumisen riski. Mikäli suuseksiä haluaa harrastaa ilman suojausta (kondomi tai suuseksisuoja) tulisi molempien käydä ensin seksitautitesteissä.
Mukavaa kesää!
Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?
Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.