Moikka ja kiitos viestistäsi!
Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa monenlaista haittaa terveydelle ja hyvinvoinnille. Fressiksen tietopankista löydät kootusti tietoa nikotiinin haitoista.
Yksi haitta voi olla juuri mainitsemasi erektiohäiriöt. Nikotiinin käytön yhteydestä seksuaaliseen haluttomuuteen ei ole olemassa aivan yksiselitteistä tietoa. Joissain tutkimuksissa on todettu, että nikotiini voi laskea testosteronitasoja ja nostaa prolaktiinihormonin määrää, mikä voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Eli voi olla mahdollista, että nuuskan käytöllä voi ainakin osittain olla vaikutusta seksuaalisen haluttomuuden ilmenemiseen. Siihen voivat vaikuttaa kuitenkin monet muutkin asiat, ja siksi teidän olisi tärkeää jutella aiheesta yhdessä poikaystäväsi kanssa. Teidän on hyvä jutella muun muassa siitä, kokeeko hän asian samalla tavalla kuin sinä.
Joka tapauksessa me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa nuuskattomuuteen, jotta nuuskan käytön haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Lopettaminen on sitä helpompaa mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee. Tukea lopettamiseen saa Fressiksestä.
Aurinkoista helmikuuta!
Hei ja kiitos kysymyksestä!
On olemassa sellainen lääkehoito, joka heikentää seksuaaliviettiä vähentämällä mieshormonin eli testosteronin määrää elimistössä. Hoitoa käytetään Suomessa harvoin ja vain osana seksuaalirikosten ennaltaehkäisyä. Hoitoa kutsutaan myös kemialliseksi kastraatioksi vaikkakaan hoidon tavoitteena ei ole seksuaalisen halun täydellinen poistaminen vaan ennemminkin haitallisen seksuaalisen käyttäytymisen hallinta. Myös joidenkin mielialalääkkeiden on huomattu vaikuttavan seksuaalisen halun vähenemiseen.
Lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä on aina tärkeää olla yhteydessä omaan lääkäriin. Mikäli haluat keskustella tarkemmin seksuaaliseen haluun tai muuhun seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton maksuttomaan verkkoneuvontapalveluun.
Seksuaalisia halujaan ovat pohtineet myös nimimerkit tietämätön ja D.V.
Hyvää kevään odottelua!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuvailemasi tilanne vaikuttaa seksuaalisten halujen eriparisuudelta, joka on parisuhteessa normaalia. Kahden ihmiset halut kohtaavat harvoin täysin. On hyvin tyypillistä, että suhteen alussa kumppanit ovat seksuaalisesti aktiivisempia ja suhteen edetessä aktiivisuus tasoittuu. Mikäli eriparisuus tuottaa tyytymättömyyttä, kuten itse kuvaat, on asiaa hyvä lähteä tarkastelemaan tarkemmin.
Hienoa, että olet yrittänyt puhua asiasta suoraan, sillä molemmilla tulisi olla mahdollisuus kertoa omista toiveista seksin suhteen. Kuulostaa kuitenkin siltä, että kommunikointi asian suhteen on jumiutunut eikä se siksi ole enää hedelmällistä tai johda molempia tyydyttävään ratkaisuun. Suosittelen, että hakeutuisitte seksuaaliterapiaan, jossa seksielämäänne tarkastellaan eri näkökulmista ja molemmilla on mahdollisuus ottaa vastuu parisuhteen seksuaalisuudesta. Terapeutin vastaanotolla saattaa olla helpompi keskustella tilanteeseen liittyvistä tunteista sekä tuoda esille sanomatta jääneitä asioita.
Teillä molemmilla on oikeus seksuaaliseen tyytyväisyyteen. Avoimella ja rehellisellä keskustelulla voi päästä yhteisymmärrykseen siitä, millaiseksi seksielämänne muodostuu, niin että molemmat ovat siihen tyytyväisiä. Lisää parisuhteen seksuaalisuudesta voit lukea Väestöliiton sivuilta.
Oikein hyvää kevään alkua!