Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.
Kolme vuotta on pitkä aika pitää näin tärkeää asiaa salassa, joten on hyvä, että otit yhteyttä saadaksesi vanhemmille kertomiseen tukea. On hienoa, että sisaresi ovat tukenasi, ja olet ollut rohkea, kun olet kertonut asiasta heille.
Vanhemmille kertomiseen ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa, mutta moni on kokenut kirjeen kirjoittamisen hyväksi. Kirje mahdollistaa sen, että vanhempasi voivat lukea sen rauhassa ja palata siihen tarvittaessa. Tieto voi nimittäin herättää vanhemmissasi monia tunteita ja hämmennystä. Joskus nämä tunteet voivat tulla ulos äkkipikaisuutena tai ajattelemattomina kommentteina ja aiheuttaa pahaa mieltä tai riitaa. Kirjeen avulla vanhempasi saavat vähän lisäaikaa sulatella asiaa. Voi myös olla, että vanhempasi ovat aavistelleet jotakin, mutta odottaneet sinun ottavan asian puheeksi. Kirjeeseen voitkin kirjoittaa, että kertominen pelottaa ja toivot, että vanhemmat suhtautuvat kertomaasi ymmärtäväisesti. Antaessasi kirjeen heille voi pyytää, että vanhemmat lukevat sen rauhassa ja toivoa, että voitte jutella asiasta vielä yhdessä myöhemmin. Voit myös kertoa, että sisaresi tietävät ja ovat tukenasi. Vanhemmille kannattaa myös vinkata Setan Kasvurauha -oppaasta, jonka löydät täältä. Oppaasta vanhempasi saavat tietoa ja vastauksia mielessään oleviin kysymyksiin.
Usein nimittäin suhtaudumme kielteisesti asioihin, joita emme ymmärrä tai joita pelkäämme. Kun ymmärrys lisääntyy, usein pelotkin hälvenevät. Jos mahdollista, niin tulosta opas koulussa tai kirjastossa kirjeen mukaan, niin vanhempasi pääsevät tutustumaan siihen heti. Mikäli kertominen jännittää kovasti, voit käydä hakemassa rohkaisua Sekasin-chatista. Voit myös varata ajan Nettiturvikseen, jossa voit pohtia työntekijän kanssa vielä tarkemmin, miten kertoa vanhemmille. Voit varata ajan vaikka yhdessä siskojesi kanssa, niin saat heistä tukea. Nettiturviksessa voitte jutella työntekijän kanssa myös niin että vanhempasi ovat mukana. Mutta vain jos itse niin haluat.
Toivottavasti sait tästä viestistä apua ja asiat etenevät toivomallasi tavalla. Voit lukea lisää vinkkejä kertomiseen myös täältä. Toivon sinulle rohkeutta ja aurinkoista kevättä. Sinä ansaitset olla oma, arvokas itsesi!
Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!
Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.
Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.
Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?
Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.
Mukavaa kevään jatkoa sinulle!
Moi ja kiitos viestistäsi.
Pohdit viestissäsi uuden tuttavuuden sukupuolen selvittämistä. Kysymyksessäsi ei ole mitään noloa, vaan on hienoa, että lähdit kysymään, koska et halua loukata toista.
Sukupuolen kokemus on yksilöllinen, sisäinen kokemus, eikä aina välttämättä osu yhteen ulkoisten piirteiden kanssa. Niinpä ulkonäöstä ei voi oikeastaan päätellä sen kummemmin sukupuolta, vaan lähinnä tehdä oletuksia. Viestistäsi ei käy ilmi, onko uusi tuttavuus ihastus, vai onko kyseessä enemmän ystävyys. Mutta ihan ensimmäiseksi herää kysymys siitä, mitä tämä tieto sukupuolesta sinulle kertoo? Eli onko se tieto, jonka tarvitset voidaksesi vaikka edetä ihastumisen kanssa, tai jotta sinun olisi helpompi olla hänen seurassaan? Voi nimittäin myös olla, että tämä ihminen ei koe tarvetta määritellä omaa sukupuoltaan, eikä hänen vastauksensa anna tällöin mitään lisätietoa. Haastaisinkin sinua pohtimaan, että mihin kysymykseen tosiasiassa haluaisit vastauksen ja kertooko ihmisen sukupuolen kokemus tätä?
Jos kuitenkin koet, että haluat tietää, mutta suoraan kysyminen jännittää ja pelkäät vahingossa loukkaavasi, voisitko ottaa asian esiin käyttäen mainitsemaasi englanninkielen tapaa? Voisit vaikka aloittaa keskustelun yleisesti tästä merkintätavasta ja samalla kertoa oman merkintätapasi. Tämä voisi johtaa siihen, että tuttavuutesikin jatkaisi kertomalla, miten hän itsensä määrittelee. Mitään oikeaa tapaa ottaa asia esille ei ole, eikä etukäteen voi oikein tietää miten toinen asiaan suhtautuu. Paras vaihtoehto on etsiä sellainen tapa, joka tuntuu sinusta itseltäsi luontevalta.
Tukinetissä järjestetään sukupuolen moninaisuuden teemaa pohtivia ryhmächattejä, joissa voi jutella ja kysyä mieltä askarruttavia asioita nimettömänä. Sieltä voisit saada myös hyvää tukea ja erilaisia näkökulmia tähän asiaan. Ehkä myös sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat olleet samanlaisissa tilanteissa. Lue lisää täältä. Vaihtoehtoisesti voit kysyä lisävinkkejä myös Sinuiksi -palvelusta.
Mukavaa kesää sinulle ja kivoja hetkiä uuden tuttavuuden kanssa!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.
Oman seksuaalisen suuntautumisen pohdinnat ovat yleisiä ja luonnollisia. Etenkin murrosiässä, kun ihastumisia tapahtuu muutenkin ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. On tavallista, että ihastumista voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta ja oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Lähtökohtaisesti voidaan ajatella, että tyttö, joka ihastuu poikiin, on hetero ja tyttö, joka kokee ihastumista poikien lisäksi tyttöihin, on biseksuaali. Seksuaalisia suuntautumisia on kuitenkin paljon muitakin, ja niidenkin sisällä jokaisen kokemus on yksilöllinen. Itseasiassa todennäköisesti vähemmistö ihmisistä on 100% heteroita, vaikka yhteiskunnassa näin annetaankin välillä ymmärtää. Lisää seksuaalisuuden moninaisuudesta voit lukea täältä.
Seksuaalinen suuntautuminen on henkilökohtainen kokemus, jota ei voi määritellä ulkopuolelta. Viestissäsi esittämään kysymykseesi tiedät siis oikeastaan vastauksen vain sinä itse. Oletko pohtinut, mitä tieto siitä, mikä seksuaalisen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko omaa seksuaalista suuntautumista osata täysin määritellä? Vai voiko ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja ehkä sukupuolten sijaan ajatella, että ihastuu toiseen ihmiseen?
Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella joko puhelimitse, tai anonyymin kysymyspalstan kautta seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös palsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.
Aurinkoista kevään jatkoa!
Hei ja kiitos viestistäsi, jossa kuvasit hyvin ajatuksiasi ja tunteitasi.
Vaikka yhteiskunnallisesti ollaankin ehkä pikkuhiljaa menossa moninaisempaan suuntaan siinä, minkälainen ulkomuoto kuuluu mihinkin sukupuoleen, liittyy sukupuoleen yhä tietynlaisia odotuksia. Tosiasiassa sukupuolta ei kuitenkaan määritä se, miltä ulkoisesti näytämme, vaan se, mitä sisäisesti koemme. Oma kokemus sukupuolesta voi kuitenkin olla vahvasti sidoksissa omaan kehonkuvaan, ja ajatukseen siitä, minkälaiset ominaisuudet kuvastavat mitäkin sukupuolta. Kokemus voi myös vaihdella ja epävarmuus omasta sukupuolesta voi korostua eri elämänvaiheissa.
Kertomasi voi linkittyä syömishäiriöajatteluun, mutta viestistäsi kuuluu myös laajempi pohdinta omasta sukupuolen kokemuksesta. Tällaiset pohdinnat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä saada keskustelutukea, sillä pohdinnat voivat olla kuormittavia. Tämän yhden viestin kautta asiaan on vaikea pureutua syvemmin, mutta oletko kuullut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta? Heillä on erilaisia, alle 29-vuotiaille tarkoitettuja palveluita, joiden tarkoitus on auttaa juuri kertomasi kaltaisissa pohdinnoissa. Palveluihin kuuluvat mm. ryhmä-chat, jossa voi jutella muiden samanlaisia asioita pohtivien kanssa, puhelinneuvonta, tai ajanvarauksella toimiva kahdenkeskinen neuvonta. Kaikkiin palveluihin voi osallistua nimettömänä, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään sen enempää kuin mitä viestissäsi meille hyvin kerroit.
Oman sukupuolen tarkkaa määrittelyä tärkeämpää on, että voit hyvin. Viestissäsi nousee esiin kuitenkin asioita, joista herää huoli siitä, miten voit. Joskus jo yksikin keskustelu voi auttaa kirkastamaan omia ajatuksia, tai tuoda mielenrauhaa. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä vinkkaamaani tahoon, niin saat tukea siihen, miten voit voida hyvin omassa kehossasi. Sinä ansaitset voida hyvin.
Lempeää alkuvuotta!