Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Punainen viiru ulosteessa voi johtua esimerkiksi jostakin syömästäsi ruoka-aineesta tai peräaukossa olevasta haavaumasta. Kyse ei siis mitä todennäköisimmin ole mistään vakavasta ja sinulla ei liene syytä huoleen.
Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia nuorilla. Syövän riski kasvaa sitä mukaa, kun ihmiselle tulee lisää ikää ja esimerkiksi suolistosyöpä on yleisin yli 60-vuotiailla.
Mikäli asia kuitenkin vielä huolestuttaa sinua enemmän tai havaitset ulosteessasi vielä muutoksia, voisi asiasta olla hyvä keskustella ensin esimerkiksi vanhempasi kanssa. Voitte sitten yhdessä miettiä, olisiko asia hyvä tarkistuttaa vielä lääkärillä. Jos syöpään liittyvät asiat mietityttävät sinua, voit myös aina olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin.
Tsemppiä syksyyn!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Syöpä on hyvin monimutkainen sairaus, joka kehittyy pitkän ajan kuluessa. Yksittäisen päivän, viikon tai edes kuukauden syömisellä ei ole kovin paljon merkitystä kokonaisuuden kannalta. Sen sijaan se merkitsee, millaiset ruokailutottumukset pitkällä aikavälillä, vuosien tai kymmenien vuosien kuluessa on ja millainen ruokavalio on kokonaisuudessa.
Punaiseksi lihaksi luetaan siis naudan, porsaan sekä lampaan liha sekä näistä valmistetut lihajalosteet kuten leikkeleet, makkarat ja jauheliha. Tämän hetkisen tiedon mukaan voidaan sanoa, että lihajalosteiden ja punaisen lihan runsas käyttö lisää suolistosyövän riskiä. Punaiselle lihalle on annettu käyttösuositus enintään 500 g viikossa. On epätodennäköistä, että tuo 500 g edes olisi paljon ylittynyt listaamiesi ruokien määrässä.
Käytännössä tämä suositus tarkoittaa, ettei punaista lihaa suositella syötävän yli 3-5 annosta viikossa, riippuen annoskoosta. Voit siis ajatella, että muutama pääruokaa viikossa voi ihan hyvin sisältää punaista lihaa, eikä tämä lisää syövän riskiä. Punainen liha on hyvä raudan ja proteiinin lähde, mutta etenkin lihajalosteet sisältävät runsaasti suolaa ja kovaa rasvaa. Lihatuotteista kannattaakin valita mahdollisimman vähärasvaisia ja vähäsuolaisia tuotteita.
Lihan syöminen säännöllisesti ei ole tae syövän kehittymiselle eikä myöskään lihan syömättä jättäminen suojaa syövältä täysin varmasti – kyse on suuremmasta tai pienemmästä riskistä. Punaiseen lihaan ja lihavalmisteisiin kannattaa sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta suhtautua satunnaisena erityisruokana. Lisää aiheesta myös täällä.
Mukavaa kevättä!