Hei 1234,
kysyt voiko suuseksikontaktissa tarttua muita infektioita kuin varsinaisia seksitauteja ja tuleeko myös kahden neitsyen välttää sylki-sukuelin -kontaktia. Hyviä kysymyksiä!
Suussa on yli 300 lajia bakteereita, viruksia ja hiivoja. Suurin osa niistä on vaarattomia ja jopa ihmiselle hyödyllisiä osana suun ns. normaalia bakteerikantaa. Monilla on myös suun sairauksia aiheuttavia bakteereita, jotka niille suotuisissa olosuhteissa tekevät reikiä hampaisiin tai saavat ikenet tulehtumaan. Nämä bakteerit eivät kuitenkaan kykene siirtymään sukuelinten limakalvoille tartuntaa aiheuttavina tauteina syljen välityksellä, sillä ympäristöt ovat liian erilaiset. Sukuelinten hiivat eivät myöskään pysty siirtymään perusterveen ihmisen suuhun, sillä sylki, limakalvot ja normaalibakteerikanta estävät ”ulkomaailman” bakteereita asettumasta suuhun. Myöskään kariesbakteerit eivät enää tartu aikuiselta toiselle syljen välityksellä, sillä suun bakteerikanta vakiintuu jo alle 2-vuotiaana.
Mikäli suussa on sen sijaan jokin seksitauti tai aktiivinen huuliherpes, se voi siirtyä suuseksin aikana sukupuolielinten limakalvoille ja toisinpäin. Joskus myös suuseksin tai seksin harrastaminen voi saada alapään oman bakteeritasapainon hetkellisesti häiriintymään, jolloin kehon omat hiivat voivat saada aikaan hiivatulehduksen.
Aina kun on uusi kumppani, kannattaa huolehtia seksitautien ehkäisystä. Mikäli seksitaudit on kuitenkin poissuljettu (esimerkiksi jos kummallakaan seksin osapuolella ei ole ollut seksiä aiemmin kenenkään kanssa) eikä kummallakaan ole ilmeisiä tulehduksia tai ihorikkoja, voi seksistä nauttia ilman pelkoa tartunnasta.
Hyvää alkavaa syksyä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.
Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.
Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hyväksi vapen käyttö ei kuitenkaan suun ja hampaidesi terveydelle ole. Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Voit halutessasi lukea lisää vapettamisen haittavaikutuksista Fressiksestä.
Hammaslääkäri ei saa kertoa vanhemmille alaikäisen potilaan asioita, jos katsotaan että potilas on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei muutenkaan ole käräyttää ketään nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi ja kertoa että toivot, etteivät vanhempasi saisi tietää asiasta.
Oman terveyden ja hyvinvointisi vuoksi suosittelen kuitenkin vahvasti, että lopetat sähkösavukkeen eli vapen käytön kokonaan. Vaikka vapea käyttäisi vain harvoin, sen käyttöön tottuu nopeasti ja lopettamisesta tulee sitä vaikeampaa mitä kauemmin käyttö jatkuu. Kun käyttö jatkuu, kasvavat myös riskit merkittäville terveyshaitoille ja nikotiiniriippuvuuden syntymiselle.
Muistathan myös, ettei vapea tai muitakaan nikotiinituotteita tarvitse käyttää sen vuoksi, että kaveritkin käyttävät. Voit siis tehdä rohkeasti omat päätöksesi ja kieltäytyä vapesta, jos kaverit sitä tarjoavat. Fressiksessä voit katsoa videon ja lukea lisää päihteistä kieltäytymisestä.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei saa kertoa vanhemmille alaikäisen potilaan asioita, jos katsotaan että potilas on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Muutenkaan hammaslääkärin tehtävä ei ”käräyttää” ketään tai raportoida terveysasioista vanhemmille, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä.
Hammaslääkäri tuskin huomaa, jos olet muutamia kertoja käyttänyt vapea eli sähkösavuketta. Suosittelemme silti lämpimästi olemaan ilman vapea ja olemaan käyttämättä muitakaan nikotiinituotteita, sillä niiden käyttöön tottuu nopeasti ja mitä nuorempana käytön aloittaa, sitä vaikeampaa lopettaminen on myöhemmin. Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Voit halutessasi lukea lisää vapettamisen haittavaikutuksista Fressiksestä.
Jos asia sinua kovasti mietityttää voit ottaa sen rohkeasti itse puheeksi hammaslääkärin kanssa ja kertoa että toivot, etteivät vanhempasi saisi tietää asiasta. Voit aina asioidessasi hammaslääkärissä pyytää päivitystä tietojen luovuttamiseen tai tarkistaa miten asia kohdallasi on. Hammaslääkäriltä voit saada myös hyviä vinkkejä käytön lopettamisen tueksi. Niitä voit lukea myös Fressiksestä.
Moikka,
Kiitos kysymyksestä! Hienoa, että olet päättänyt lopettaa nuuskan käytön. Se on terveytesi kannalta fiksu päätös ja pystyt siihen varmasti! 😊
Muutaman kerran kokeilusta ei liene jäänyt mitään pysyviä jälkiä suuhusi. Nuuskan aiheuttamien vaurioiden näkyminen suussa on kuitenkin yksilöllistä, joten on vaikea sanoa mitään tiettyä määrää, jolloin vauriot alkavat näkyä. Jos sinua huolettavat nuuskan aiheuttamat mahdolliset vauriot suussasi, on hammaslääkäri paras asiantuntija arvioimaan suusi tilannetta.
Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja tavallisin nuuskan käytön aiheuttama vaurio on paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio. Se erottuu paksuuntuneena, harmaana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pidempään käytettynä nuuskan käyttö voi kuitenkin aiheuttaa suussa myös pysyviä muutoksia, jotka eivät enää palaudu, vaikka käytön lopettaisikin. Hyvä juttu siis, että olet jo päättänyt lopettaa 😊
Sinun ei kannata suotta myöskään murehtia sitä, huomaako hammaslääkäri käytön vai ei. Hammaslääkärin tarkoitus ei ole ”käräyttää” ketään, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Suosittelenkin siis olemaan asiasta rehellinen.
Kivaa syksyä!
Moikka,
Kiitos kysymyksestä! Uskoisin että hammaslääri ei näe mikäli olet käyttänyt vapea. Suosittelen kuitenkin juttelemaan tästä mikäli aiheesta kysytään. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei ole ”käräyttää” ketään, vaan auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Suosittelen siis olemaan asiasta rehellinen.
On hienoa, että pohdit asiaa ja että sinua kiinnostavat vapettamisen vaikutukset suun terveyteesi. Koska sähkösavukkeet eivät ole haitattomia missään määrin käytettyinä, me täällä Fressiksellä suosittelemme pysymään erossa sähkösavukkeista ja muistakin nikotiinituotteista. Voit lukea aiheesta lisää Fressiksestä.
Kivaa syksyä!
Hei, ja kiitos kysymyksestäsi.
Pohdit kysymyksessäsi sitä, onko terveellistä käyttää nuuskan tapaan teepusseja ja miten pääsisit tästä tavasta eroon. Hienoa, että haluat lopettaa, se on erittäin hyvä päätös ja pystyt siihen varmasti!
Teepusseja ei ole suunniteltu käytettäväksi suoraan kontaktiin limakalvojen tai hampaiden kanssa, joten niiden käyttöä nuuskapussin tapaan ei voi suositella. Jotkut teelaadut saattavat sisältää paljon fluoridia. Fluoridin imeytyminen elimistöön suun limakalvolta saattaa olla huomattavasti tehokkaampaa kuin normaalisti veteen liuotettuna ja nautittuna eli teenä.
Fluoridin liikasaanti voi vaurioittaa hampaita tai luustoa. Lievä liiallisen fluorin aiheuttama haitta on hampaisiin ilmestyvät pienet valkoiset läiskät ja vakavammissa tapauksessa hampaat voivat värjäytyä tai muuttua kuoppaisiksi ja laikukkaiksi.
Viestistäsi ei käy ilmi, oletko käyttänyt nuuskaa, mutta jos olet, ehkä haet teepusseista korviketta sille tuntemukselle, jonka sait, kun käytit nuuskapussia? Jos näin on, voisitko ajatella korvaavasi sen esim. pureskelemalla ksylitolipurkkaa? Myös esimerkiksi liikunta ja muu fyysinen tekeminen auttavat viemään ajatuksia muualle nuuskanhimon iskiessä. Täältä löydät lisää tietoa ja vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen: Näin lopetat nuuskan käytön – Fressis
Mukavaa syksyn odotusta sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hienoa, että olet päässyt eroon energiajuomista.
Energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia, minkä vuoksi niitä ei suositella nuorille. Runsas kofeiinin saanti voi muun muassa aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, unen laadun heikkenemistä, vapinaa ja sydämen tykytystä. Lisäksi energiajuomat sisältävät usein paljon sokeria, minkä vuoksi ne eivät sovi päivittäiseen käyttöön. Sokerista saa ylimääräistä energiaa ja se lisää myös hampaiden reikiintymistä. Happamat ja sokeripitoiset juomat vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota.
On vaikea tarkkaan arvioida, millaista haittaa viime syksyn päivittäinen energiajuomien käyttösi on sinulle aiheuttanut. Ehkä olet energiajuomia käyttäessäsi juuri huomannut vaikutuksia esimerkiksi uneen? Pysyvämpää haittaa ei liene aiheutunut muuten, mutta ehkä seuraavalla hammaslääkärikäynnillä voi selvitä, näkyykö hampaissa jotain energiajuomien aiheuttamia muutoksia.
Kerroit viestissäsi myös, että juot kahvia kaksi kuppia päivässä. Kahvin on todettu sisältävän terveydelle hyödyllisiä ainesosia. Kahvi sisältää kuitenkin myös kofeiinia, eikä sen juomista siksi suositella nuorille. Jos tykkäät kahvin mausta, voisitko ehkä vaihtaa sen kofeiinittomaan versioon?
Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen artikkelista.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Asia riippuu hieman siitä, että onko tämä ensimmäinen kerta vai onko takana jonkin verran säännöllistä käyttöä? Joskus pidempi käyttö aiheuttaa limakalvoon norsunnahkamaista paksunnosta tai ikenen punoittamista. Yksittäinen kerta tuskin näkyy. Neuvoisin kuitenkin olemaan huoletta siitä, että näkeekö hammaslääkäri jälkeä vai ei. Heillä on vaitiolovelvollisuus ja voit kertoa nuuskan käytöstä ja muistakin huolistasi avoimesti. Heidän tehtävä on auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Me täällä Fressiksellä tietysti suosittelemme lopettamaan nuuskan käyttämisen ennen kuin mahdollisia jälkiä ehtii edes syntyä. Niistä voit lukea lisää täältä ja osoitteesta röökikroppa.fi voit katsoa ja lukea millaisia muutoksia suussa tapahtuu nuuskaamisen seurauksena.
Aurinkoista kesää!
Hei!
Hyvä kysymys! 12-vuotiaana ei vielä viisaudenhampaat puhkea, vaan ne alkavat tulla vasta 17-21 vuotiaana. Voisiko kyse olla toisista pysyvistä poskihampaista eli seiskoista? Ne puhkeavat yleensä 11-13-vuotiaana ensimmäisten poskihampaiden eli kutosten taakse. Hampaat lasketaan etuhampaasta alkaen taaksepäin.
Muistathan harjata uudet hampaat hyvin, sillä hampaan puhjetessa ien voi olla hieman ärtynyt. Tavallisella hammasharjalla ei saa mitään vahinkoa aikaan vaan on tärkeää pitää bakteeripeite eli plakki poissa, jotta hampaaseen ei tule reikää. Jos sinulla on kipua hampaissa, pyydä vanhempiasi olemaan yhteydessä hammaslääkäriin ja varaamaan sinulle aika. Siellä osataan auttaa ja saat vielä varmistuksen sille, mistä kohdallasi on kyse.
Aurinkoista talvea!