Kysymys
MieliRuoka
Nimimerkki: Jääsormet
Ikä: Yli 18v
Syömishäiriö ja paleleminen Minulla oli/on syömishäiriö, laihduin yli vuoden ajan(yli 10kg lähti), mutta en ole onneksi superpahasti nälkiintynyt vaan hoikkuudesta huolimatta yhä normaalipainon puolella. Vaikuttaa siltä, että...
Fressis

Hei, kiitos viestistäsi!

Kerrot laihtuneesi yli 10 kg syömishäiriöoireiden seurauksena, mutta painosi pysyneen kuitenkin niin sanotusti normaalipainon puolella. Tämän jälkeen olet kärsinyt palelemisesta.

Onpa mukava kuulla, että olet tilanteen ahdistavuudesta huolimatta näin hienosti saanut painonmenetyksen pysähtymään! 😊 Toivottavasti saat tarvitsemaasi tukea ja apua syömishäiriöstä toipumiseen. Vaikka painosi ei tippunut alipainon puolelle, pidän mahdollisena sitä, että keho on tunnistanut merkittävän energiavajeen aiempaan tasoon nähden, ja että palelu syntyisi kehon asettumisesta ikään kuin ”säästöliekille”.

Jos tilanne ei ala yhtään asettua lähikuukausina, voisi olla aiheellista kertaalleen tarkastaa muutama perusverikoe (esimerkiksi perusverenkuva ja kilpirauhasarvot) muiden mahdollisten syiden poissulkemiseksi. Luulisin, että kehoa ei sen kummemmin voi ”huijata” palelun suhteen eli kannustaisin varmaankin sinua vain pukeutumaan lämpimästi. 😊

Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, suosittelen sinua tutustumaan vielä Syli ry:n palveluihin, tai ottamaan yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Toivotaan, että toipumisesi edistyy edelleen! ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Iwannabethin
Voiko ylipainoisella olla anoreksia? Olen lievästi ylipainoinen ja minulla on anoreksian oireita. Olen laihtunut kymmenen kiloa aika nopeasti. Voiko ylipainoisella olla anoreksia, jos se ei ole vielä edennyt...
Fressis

Hei ”Iwannabethin” – ja kiitos viestistäsi. Viestistäsi käy ilmi, että olet yli 18-vuotias, ja kerrot olevasi lievästi ylipainoinen ja laihtunut ”kymmenen kiloa aika nopeasti”. Kysyt, voiko kyseessä olla anoreksia.

Ylipainoisella voi hyvin olla syömishäiriö, joka voi myös vaatia hoitoa. Et tarkentanut viestissäsi, kuinka lyhyessä ajassa olet laihtunut 10kg etkä myöskään millä keinoin painoa pudotat. Et kerro myöskään tarkemmin, miten muuten voit. Kuvaat kuitenkin ”hullua laihdutusintoa” ja se kuulostaa epäterveelliseltä – sellaiselta, että keho ja psyyke eivät voi hyvin. Tällaista epätyypillistä syömishäiriötä sairastavan tilanne voi olla yhtä hankala kuin laihuushäiriötä tai ahmimishäiriötä sairastavan tilanne ja se voi aiheuttaa samalla tavalla vakavaa haittaa. Mikäli laihduttamisesi on lähinnä syömättömyyttä tai muulla tavoin epäterveellistä, on hyvä hakeutua hoitoon – tai ainakin hakemaan neuvoja siihen, miten painoa voi pudottaa järkevästi – ja onko siihen ylipäätään tarvetta. Suosittelenkin esim. yhteydenottoa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.

Toisaalta jos aikuinen pudottaa rauhalliseen tahtiin painoa ylipainosta normaalipainoon – huolehtien ravitsemuksen terveellisyydestä ja tasapainoisuudesta – ja kehonkuva ja psyykkinen vointi ovat kunnossa, voi painon pudotus olla keholle ja sielulle terveellistä. On kuitenkin hyvä muistaa se, että ”normaalipainoa” määrittävä kehon painoindeksi on huono mittari yksilön terveydelle, eikä oikeastaan sovellu siihen ollenkaan. Myöskään sen perusteella, miten muut kommentoivat kehoasi, ei tulisi tehdä laihdutuspäätöksiä, vaikka kommenteilla tarkoitettaisiinkin hyvää. Tärkeintä on, että itse koet voivasi hyvin kehossasi, oli painosi mikä tahansa.

Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa tutustua vielä Syömishäiriöliiton materiaaleihin ja tukitoimintoihin, jotta voit pohtia tilannettasi vielä tarkemmin ja hakea siihen tarvittaessa apua. Syömishäiriöliiton kautta voit löytää paitsi vertaistukea myös suoraa ammattiapua. Voit esimerkiksi soittaa tukipuhelimeen tai jutella ruokaan ja liikuntaan liittyvistä tuntemuksista chatin kautta. Lisätietoa löydät täältä. Syömishäiriöliiton sivuilta löytyy myös luotettavaa tietoa syömishäiriöistä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: mitätehdä
Mahdollinen syömishäiriö ja avun hakeminen hei, en ole varma että onko minulla syömishäiriö. Minulla on jo pari kuukautta ollut vaikeuksia oman kehon ja ruuan kanssa (tuntuu että syömisestä on...
Fressis

Moikka! Hyvä, että kirjoitit tänne meille.

Apua voi hakea silloinkin, kun on vain huolissaan, eikä ole ihan varma siitä, onko jokin vialla vai ei. Kerroit, että sinulla on syömiseen liittyvää epämukavuutta, haluat laihtua ja ruokaan ja kaloreihin liittyvät ajatukset ovat paljon mielessä. Tämä on jo syy hakea apua pian. Sinun ei kannata nyt huolehtia, mitä seuraa siitä, kun haet apua. Voi olla, että liikkumisesta ja painosta keskustellaan, kuten olet miettinytkin. Luultavimmin kanssasi keskustellaan myös esimerkiksi riittävän ruuan saannin tärkeydestä.

Kannustan sinua keskustelemaan jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Jos kouluterveydenhoitajasi on vielä paikalla, varaa hänelle aika pikapuoliin. Vanhemmillekin voi kertoa, vaikka asia vähän jännittäisikin. Voi olla, ette hekin ovat huomanneet, että syöt vähemmän kuin ennen. Mitä nopeammin saat tilanteeseen apua, sitä parempi. Kannattaa siis toimia heti, kun tämän vastauksen saat.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuokaYleinen
Nimimerkki: pelokas
Syömishäiriö ja lihomisen pelko Hei. Millä määrällä ruokaa ihminen lihoo? Minulla on syömishäiriö ja pelkään yli kaiken että lihon. En ole alipainoinen, mutta olen kuitenkin laihtunut verrattuna esim....
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Kerrot, että sinulla on syömishäiriö ja olet laihtunut vuodentakaisesta painostasi. On hyvä asia, että pystyt kertomaan sairastavasi syömishäiriötä. Sen myöntäminen on jo iso askel häiriön voittamisessa.

Syömishäiriön oireina on vääristynyt ja vaikea suhtautuminen omaan painoon, kehonkuvaan ja syömiseen. Omaa painoa halutaan kontrolloida ja lihomisen pelko voi olla suuri. Oma keho nähdään todellista suurempana ja omaa kehoa on vaikea hyväksyä. Syöminen voi aiheuttaa syyllisyyttä ja ahdistusta. Syömisen jälkeen voi tulla tarve oksentaa, liikkua runsaasti tai tehdä jotain muuta, jolla voi kompensoida ruoasta saatua energiaa.

Pelkäät kovasti lihomista, vaikka olet laihtunut ja olet normaalipainoinen. Sinulla kuulostaa olevan edelleen syömishäiriön oireita ja hyötyisit varmasti ammattilaisen avusta. Jos sinulla ei ole tällä hetkellä hoitokontaktia syömishäiriön vuoksi, voisit käydä juttelemassa tilanteestasi esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Olisi tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi tilannettasi ja voitte miettiä, miten sinua voisi auttaa, jotta paranet ja voit paremmin. Jos sinulla on olemassa oleva hoitokontakti, sinun kannattaa keskustella painoon liittyvistä asioista sinua hoitavien ammattilaisten kanssa. Jos kärsii syömishäiriöstä, olisi tärkeää opetella joustavaa ja rentoa ruokailua sekä suhtautumista omaan kehoon. Tämä voi kuulostaa ahdistavalta ja jopa mahdottomalta, mutta hyvän hoidon ja ajan kanssa, syömishäiriö on mahdollista voittaa.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuoka
Nimimerkki: Hermona oleva ystävä
Huolissaan kaverin syömättömyydestä Hei! Ajattelin kertoa tästä nyt, koska olen miettinyt tätä jo pidemmän aikaa, mutta ajattelin ettei se voi mitenkään pitää paikkaanssa, mutta nyt mennään. Olen...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Tosi hyvä, että kirjoittelit ajatuksiasi kaverisi voinnista. Kaverisi syö kertomasi mukaan todella vähän ja tuntuu vahtivan jatkuvasti omaa painoaan. Hänen voinnistaan kyllä herää suuri huoli. Kaverisi tarvitsisi nyt ehdottomasti apua ja tukea, mutta hän pyrkii peittelemään laihduttamistaan ja pelkää tilanteen paljastuvan muille.

Riittävä ja monipuolinen ravitsemus on todella tärkeää nuoren normaalin kasvun ja kehityksen vuoksi. Huono ja riittämätön ravitsemus voi vaikuttaa myös mielialaan, hormonitasapainoon ja kuukautiskiertoon. Normaali hormonitoiminta nuoruusiässä varmistaa luuston kehittymisen vahvaksi ja terveeksi.

Silloin, kun haluaa jatkuvasti pakonomaisesti laihduttaa ja kontrolloi syömistään, voidaan puhua syömishäiriöstä. Jatkuva painon tarkkailu ja syömisen säätely voi aiheuttaa myös häpeää ja syyllisyyttä. Syömishäiriön kanssa kamppailu vie voimia, kun energia menee syömisen tarkkailuun ja oman käyttäytymisen salailuun.  Kaverit, perhe ja harrastukset saattavat jäädä sivummalle. Syömishäiriö on sairaus, johon tarvitaan hoitoa ja jota voidaan oikeasti onneksi myös hoitaa.

Kaverisi saattaa kamppailla nyt todella hankalien asioiden kanssa, muttei ehkä halua myöntää sitä. Joskus ihminen saattaa suuttua, kun joku todella osuu asian ytimeen ja se onkin itselle tosi kipeä juttu. Joskus on myös vaikeaa myöntää tarvitsevansa apua ja avun vastaanottaminen voi olla myös vaikeaa. Kaverisi voi kokea, että kontrolloimalla syömistään ja painoaan, hän tavallaan hoitaa jotain itselleen hyvin hankalaa asiaa paremmin, kuin tuketumalla muihin tai hakemalla apua.

Kuulostaa siltä, että olet hyvä ystävä. Uskalsit rohkeasti ilmaista huolesi kaverillesi hänen voinnistaan. Olet myös todella kinkkisessä tilanteessa, kun toivoisit kaverisi saavan apua, muttet halua pettää hänen luottamustaan. Voit itse olla kaverisi tukena ystävänä sen verran kuin itse jaksat, mutta sinä et pysty hänen tilannettaan yksin ratkaisemaan. Sinun kannattaisi jutella kaverisi tilanteesta jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Jos juttelu oman vanhemman tai kouluterveydenhoitajan kanssa tuntuu hankalalta, myös koulukuraattorilta tai -psykologilta voi saada apua. Sinä voit purkaa heille ihan vain omaakin huoltasi ja saada itsellesi tukea, koska tilanne on sinulle hankala ja stressaava. Lisäksi ammattilaisina heillä voi olla keinoja auttaa etenemään asiassa niin, että kaverisi saa lopulta apua.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: Neuvoton
Pakkomielle laihduttaa En rehellisesti sanottuna tiedä mitä tehdä. Olen 12-vuotias tyttö. Olen noin 167cm pitkä ja kasvan kovaa tahtia. Painoa on noin 54 kiloa. Minulle on...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hyvä, että otit yhteyttä. Kerroit, että sinulla on pakonomainen tarve laihduttaa, jätät aterioita väliin ja yrität oksentaa syömääsi ruokaa, jos olet syönyt mielestäsi liikaa. Nautit myös syömättömyyden tunteesta. Sinulla on tavoite laihduttaa niin että painat enää 45 kg. Tällä hetkellä pituutesi ja painosi suhteen perusteella olet hoikka, et paksu.

Olipa hyvä, että kerroit asiasta kaverillesi ja hän huolestui sinusta. Sen jälkeen sinäkin jäit miettimään tilannettasi. Kaverisi oli oikeassa huolestuessaan tilanteestasi. Ensinnäkin riittävä ja monipuolinen ravitsemus on todella tärkeää normaalin kasvusi ja kehityksesi vuoksi. Huono ja riittämätön ravitsemus vaikuttaa myös mielialaasi ja hormonitasapainoosi. Kuukautisten alkaminen voi esimerkiksi viivästyä tai kuukautiset voivat jäädä pois. Normaali hormonitoiminta nuoruusiässä varmistaa luustosi kehittymisen vahvaksi ja terveeksi.

Olisi myös tärkeää selvittää, miksi haluat olla laihempi. Jokin asia voi ahdistaa ja painaa mieltäsi ja pyrit ehkä hoitamaan sitä kontrolloimalla painoasi. Murrosiässä keho myös muuttuu ja monenlaisia asioita voi tapahtua vauhdilla. Oma keho voi tuntua vieraalta ja muutoksia voi olla vaikea hyväksyä. Oletko pohtinut tätä?

Silloin, kun haluaa jatkuvasti pakonomaisesti laihduttaa, kontrolloi syömistään ja oksentaa, voidaan puhua syömishäiriöstä. Se on sairaus, johon tarvitaan hoitoa. Jatkuva painon tarkkailu ja syömisen säätely voi aiheuttaa myös häpeää, syyllisyyttä sekä kärsimystä. Ne vievät omia voimia sekä aikaa kavereilta, perheeltä ja harrastuksilta, kun energia menee syömisen tarkkailuun ja ehkä oman käyttäytymisen salailuunkin.

Kaverisi antaa sinulle varmasti anteeksi. Hän kuulostaa olevan hyvä kaveri, kun uskalsi rohkeasti ilmaista huolensa sinulle. Ehkä syynä kaverille tiuskaisuun oli se, että asia on sinulle vaikea etkä halua myöntää, että jotain saattaa olla pielessä? Joskus ihminen saattaa käyttäytyä näin kipeän asian äärellä. Joskus on myös vaikeaa myöntää tarvitsevansa apua ja joskus apua ei halua edes ottaa vastaan. Voi olla, että kokee omalla toiminnallaan – kuten vaikka laihduttamalla – kontrolloivansa jotain itselleen hyvin hankalaa asiaa paremmin.

Sinun kannattaisi ehdottomasti kertoa tilanteesta jollekin luotettavalle aikuiselle, koska 12-vuotiaana tarvitset nyt aikuisen apua. Olisiko mahdollista ottaa asia puheeksi esimerkiksi vanhempien kanssa? Apua voisi saada etäyhteydellä myös kouluterveydenhoitajalta, -kuraattorilta tai – psykologilta. Tarvittaessa voit myös jutella asiasta esimerkiksi Syömishäiriöliiton chatissa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuoka
Nimimerkki: Ystävä
Miten ottaa kaverin syöminen puheeksi hänen kanssaan? Oon huomannut että ystäväni syö koulussa vain salaatin, ja juo useamman lasin vettä. Hän myös palelee paljon ainakin koulupäivien aikana. Hänen vanhempansakin käyvät hänen...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi! Hienoa että haluat auttaa ystävääsi ja olla hänen tukenaan, vaikeissa tilanteissa ystävien merkitys korostuu entisestään. Mikäli epäilet, että ystävälläsi saattaa olla syömishäiriöön viittaavaa käyttäytymistä, on aiheen puheeksi ottaminen tärkeää, sillä mitä aiemmin tilanteeseen pystyy puuttumaan, sitä nopeammin toipuminen voi käynnistyä.

Kannattaa valmistautua hyvin tilanteeseen, jossa aiot ottaa aiheen puheeksi. Voit esimerkiksi pyytää ystäväsi kävelylle tai sellaiseen paikkaan, joka on turvallinen ympäristö, eikä ole pelkoa, että tilanteeseen tulisi ulkopuolisia henkilöitä tai muita keskeytyksiä. Mieti etukäteen mitä haluat sanoa, ja muotoile mieluiten lauseesi ns. omasta näkökulmastasi: ”Sinä olet huolestunut, koska sinusta tuntuu, että ystävällä ei ole kaikki hyvin”. Esittele siis asiasi sillä tavalla, miten sinä olet sen kokenut ja huomannut, ettei ystävästäsi tunnu, että syyllistäisit tai syyttäisit häntä. Voit jatkaa kysymällä, että onko ystäväsi itse kiinnittänyt huomiota siihen, ettei hän syö koulussa täysipainoista lounasta? Voi olla, että käyttäytymisen taustalla on muitakin huolia, joten ehkä kannattaa tiedustella, onko ystävälläsi murheita elämän muilla osa-alueilla, liittyen esimerkiksi perheeseen. On hyvä myös korostaa, että välität ystävästäsi ja haluat auttaa ja olet valmis kuuntelemaan hänen huoliaan.

Mikäli sinusta tuntuu hankalalta ottaa asia puheeksi kasvotusten, voit harkita viestin tai kirjeen kirjoittamista. Kun ystäväsi saa viestin ollessaan yksin, voi se herätellä häntä olemaan vastaanottavaisempi.

Lisäksi vinkkaan sinulle Syömishäiriöliiton tukipalvelut, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää: Syömishäiriötä sairastaville ja läheisille on olemassa maksuton tukipuhelin. Tukipuhelimessa päivystävät Syömishäiriöliiton työntekijät. Lisäksi Syömishäiriöliitolla on SYLI-chat, josta voi saada apua. Syömishäiriöliiton sivuilla on myös paljon lisätietoa aiheesta ja vertaistukea, joita kannattaa hyödyntää. Apua voi tarvittaessa hakea myös kouluterveydenhuollon kautta.

Tsemppiä ja aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?