Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Hei ”??”
Kysyt tampoonin käytöstä ja kerroit että olet käyttänyt uidessa tamponia ja kokenut huonoa oloa, kun poistat tamponin. Uimisen jälkeen on tosiaan hyvä hetimmiten vaihtaa tamponi, jotta uimavedestä tamponiin tarttuneet epäpuhtaudet tai kloori eivät jää muhimaan tamponiin ja sitä kautta emättimeen.
Jos olet poistanut tamponin heti uimisen jälkeen, en osaa kuvitella tuon epämiellyttävän tuntemuksen olevan mitään vaarallista. Ehkä tamponi on imenyt itseensä niin paljon nestettä, että sen poistaminen vain tuntuu epämiellyttävämmältä kuin muulloin. Voisikohan se olla mahdollista?
Minusta sinun ei tarvitse olla huolissasi, kunhan tosiaan muistat vaihtaa tamponin uinnin jälkeen. 😊 Jos asia sinua kovasti mietityttää, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte jutella myös muista kuukautissuojavaihtoehdoista, jos haluat niitä kokeilla.
Hyvää syksyn alkua!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tamponi on todennäköisesti asetettu oikein, mikäli sen käyttö ei tunnu juuri miltään. Näin ollen myöskään tamponissa kiinni olevan narun ei pitäisi tuntua pahalta. Voit tarkistaa oikeaoppisen tamponin asettamisen kuvituskuvien avulla täältä.
Tamponin naru on usein niin pitkä, että osa siitä jää näkyviin senkin jälkeen, kun tamponi on asetettu paikoilleen. Näkyviin jäävän narunpätkän voi taitella ns. piiloon lähelle emätintä, jolloin sen ei pitäisi häiritä. Narun ajatuksena on helpottaa tamponin pois ottamista.
Mikäli tamponi ei tunnu hyvältä, on kuukautissuojia onneksi monia erilaisia. Tärkeintä on löytää itselle toimiva ja hyvältä tuntuva ratkaisu.
Mukavaa pian alkavaa joulukuuta!
Moikka! Valitettavasti vesipuistoreissusi on varmaankin ennättänyt jo olla, ennen kuin saat tämän vastauksen.
Kuulostaa kuitenkin siltä, että kuukautisesi ovat olleet jo loppumaisillaan, joten ehkä pystyit jo olemaan ilman kuukautissuojaa. Tamponi on tosiaan hyvä vaihtoehto silloin, jos haluaa uida kuukautisten aikana. Myös kuukautiskupin kanssa voi hyvin uida. Jos tamponia tai kuukuppia ei ole aiemmin käyttänyt, on hyvä aloittaa käytön opetteleminen rauhassa. Täältä voit lukea vinkkejä tamponin käytön aloittamiseen ja täältä kuukupin.
Kuukautisten alettua kuukautisvuodon määrä ja kuukautiskierron pituus voivat vaihdella paljonkin. Kun vuodot vakiintuvat 2-3 vuoden aikana niiden alkamisesta, on kierron pituus tavallisesti 24-38 vrk ja vuoto kestää 2-8 vrk. Toki joillain vuodot jatkuvat epäsäännöllisinä tämän jälkeenkin. Jos vuotosi jatkuvat yhtä pitkinä (13 vrk) pidempään, suosittelen että menisit juttelemaan niistä vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. 😊
Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia tunteita ja pohdintoja. Jos vain mahdollista, kuukautisten alkamisesta voi olla hyvä kertoa esimerkiksi omalle vanhemmalle tai jollekin muulle läheiselle. Hänen kanssaan voit keskustella tarpeen mukaan sinua mietityttävistä asioista. Kuukautisista löydät paljon hyvää tietoa myös Fressiksen artikkelista.
Tutustu täältä myös muiden nuorten lähettämien kysymysten vastauksiin kuukautisten alkamisesta.
Hei, kiitos viestistä!
Harmi kuulla, että tamponin käyttäminen aiheutti sinulle kipua ja huonovointisuutta. On luonnollista, että tamponin käyttö voi aluksi tuntua hassulta, ja sitä voi jännittää. Oikein laitettua tamponin ei pitäisi kuitenkaan tuntua erityisemmin. Erilaiset kuukautissuojat ovat monille tottumiskysymys.
Voisiko olla, että et ole asettanut tamponia riittävän syvälle? Jos tamponin asettaminen syvemmälle mietityttää, on hyvä tietää, että tamponin naru on aina riittävän pitkä, jotta sen saa varmasti vedettyä käytön jälkeen pois. Täältä voit lukea vielä tarkemmin tamponin asettamisesta. Tamponit, joissa on asetin mukana, saattavat olla alkuun myös helpompia laittaa paikoilleen. Jos tunnet epämiellyttävää tunnetta tamponin käytön aikana, kannattaa tamponi vaihtaa uuteen tai kokeilla puhtailla sormilla asetta tamponia hieman parempaan asentoon.
Urheillessa voi tosiaan tuntua siltä, että side on epävarmempi, eikä pysy hyvin paikallaan. Tällöin tamponi voi olla käytännöllisempi vaihtoehto. Myös kuukuppi tai kuukautisalushousut ovat hyviä vaihtoehtoja kuukautissuojaksi. Kannustankin sinua vielä juttelemaan näistä eri vaihtoehdoista jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voit hyvin mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Keskustella voit myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Ymmärrän viestistäsi, että valkovuotosi on niin runsasta, että koet tarpeelliseksi käyttää tamponeja.
Onko valkovuotosi koostumus muuttunut tällaiseksi vai onko vuodon määrä ja koostumus sellaista kuin aina ennenkin? Jos vuoto on poikkeavan runsasta tai juoksevaa/kokkareista, tai jos se haisee pahalta, voi kyse olla tulehduksesta, joka tulisi hoitaa.
Valkovuoto on emättimen tapa puhdistaa itseään, eikä sen kanssa tavallisesti tarvitse käyttää kuukautissuojia. Voi myös olla, ettei tamponin käyttäminen satu sen takia, että valkovuoto omalla tavallaan ”liukastaa” tamponin luisumista paikoilleen ja pois.
Koska on vaikea arvioida asiaa tämän tarkemmin, suosittelen, että varaat ajan joko kouluterveydenhoitajalle tai suoraan lääkäriin, jos koet valkovuotosi määrän tai koostumuksen olevan tavallisesta poikkeavaa. Toki valkovuodon koostumus ja määrä vaihtelevat jonkin verran myös kuukautiskierron vaiheen mukaan.
Jos haluat jutella aiheesta lisää, voit jutella siitä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Moi nimimerkki Pinja,
Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. On luonnollista, että kuukautisten alkamisesta ei halua jutella muille – ei vaikka kyseessä olisi oma äiti, joka on käynyt samat murrosiän vaiheet läpi nuoruudessaan. Haluankin heti alkuun sanoa, että sinun ei myöskään ole millään lailla pakko kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et halua.
Viestistäsi käy kuitenkin ilmi se, että haluaisit kertoa asiasta äidillesi. Osaatko arvioida sitä, miksi asiasta kertominen pelottaa sinua? Jännittääkö sinua äitisi reaktio? Voisitko jutella asiasta ensin jonkun toisen luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa ja hakea sitä kautta rohkaisua keskusteluun äitisi kanssa? Rohkaisua asiasta keskusteluun voit hakea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Myös sen sanominen ääneen, että haluaisit jutella äitisi kanssa jostain, mistä jutteleminen pelottaa sinua, on ok ja voi auttaa. Näin äitisi osaa varautua siihen, että kertominen ei ole sinulle helppoa.
On joka tapauksessa hieno asia, että kuukautisesi ovat alkaneet. Murrosikään liittyviä muutoksia ei tarvitse mitenkään häpeillä. Ne ovat hieno merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti. Täältä voit lukea vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta. Käy lukemassa lisää menkoista myös artikkelistamme.
Kysyt myös tamponien käytön aloittamisesta. Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.
Voit jutella kouluterveydenhoitajan kanssa myös tamponien käytöstä. Tsemppiä sinulle aiheen puheeksi ottamiseen äitisi kanssa!
Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Kuukautisten aikana voi hyvin uida, jos käyttää tamponia tai kuukuppia. Molempien käyttö vaatii hieman harjoittelua, mutta opit käytön varmasti nopeasti. 😊
Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Pienin koko voi muutenkin soveltua sinulle hyvin, jos vuotosi on niukkaa. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse – samaan tapaan kuin terveyssiteissä. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.
Jos mahdollista, voisit vielä jutella tamponin käytöstä esimerkiksi äitisi, tai jonkun toisen luotettavan aikuisen kanssa, joka voi myös auttaa sinua tamponien hankkimisessa. Tamponeja saa kaikista tavallisista ruokakaupoista, mutta valikoima on useimmiten isoissa kaupoissa laajempi.
Tsemppiä vielä tamponin käytön harjoittelemiseen ja kivaa koulu-uintia!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Kävipä tylsä tuuri, että kuukautiset sattuivat juuri vesipuistoreissun kanssa samanaikaisesti. Kuukautisten aikaan uidessa vaihtoehtona on tamponi tai kuukuppi. Erityisesti altaaseen ei ole kuukautisten aikana kannattavaa mennä uimaan ilman tamponia tai kuukuppia. Kerroit, ettet saa hommattua niitä mistään. Voisitko jutella asiasta vaikkapa äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa? Voisitte sitten yhdessä käydä ostamassa esimerkiksi tamponeja reissua varten. Asiasta kertomisessa tai tamponin/kuukupin ostamisessa ei ole mitään noloa, vaan ne ovat aivan luonnollisia asioita.
Tamponin käytöstä on ehkä helpompi aloittaa, koska kuukuppia asettaessa sormet täytyy uskaltaa työntää emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää. Emättimen suuaukko voi myös olla tiukka, jos ei ole ollut vielä yhdynnässä. Tamponin käytön voi silti hyvin aloittaa, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu nyt vaikealta ja tekee kipeää, se kyllä tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee.
Toivottavasti pääset nauttimaan vesipuistoreissusta!
Moikka ja kiitos viestistä!
Tamponin unohtuminen emättimeen saattaa tosiaan aiheuttaa kuvailemiasi oireita. Jos et itse ole saanut tamponia vielä poistettua, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Voit olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaasi tai opiskeluterveydenhuoltoon. Sitä kautta saat varmasti apua tilanteeseesi. Jos olosi muuttuu yllättäen huonovointiseksi, ripuloit, sinulla on päänsärkyä tms., on tärkeää olla viipymättä yhteydessä lääkäriin, jotta voidaan poissulkea tamponin käytön yhteydessä joskus esiintyvä toksinen sokkioireyhtymä.
Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!