Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Hei ”??”
Kysyt tampoonin käytöstä ja kerroit että olet käyttänyt uidessa tamponia ja kokenut huonoa oloa, kun poistat tamponin. Uimisen jälkeen on tosiaan hyvä hetimmiten vaihtaa tamponi, jotta uimavedestä tamponiin tarttuneet epäpuhtaudet tai kloori eivät jää muhimaan tamponiin ja sitä kautta emättimeen.
Jos olet poistanut tamponin heti uimisen jälkeen, en osaa kuvitella tuon epämiellyttävän tuntemuksen olevan mitään vaarallista. Ehkä tamponi on imenyt itseensä niin paljon nestettä, että sen poistaminen vain tuntuu epämiellyttävämmältä kuin muulloin. Voisikohan se olla mahdollista?
Minusta sinun ei tarvitse olla huolissasi, kunhan tosiaan muistat vaihtaa tamponin uinnin jälkeen. 😊 Jos asia sinua kovasti mietityttää, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte jutella myös muista kuukautissuojavaihtoehdoista, jos haluat niitä kokeilla.
Hyvää syksyn alkua!
Moi nimimerkki pööpöö!
Hienoa, että olet kiinnostunut tutustumaan oman kehosi ja vulvasi anatomiaan. Kerroit, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautisvuoto valuu emättimen aukosta ulos, joten tämän perusteella voi päätellä, että sinultakin sellainen löytyy.
Aina emättimen aukko ei kuitenkaan erotu kovinkaan selkeästi. Oletko katsellut vulvaasi peilin kautta, jolloin sen anatomiaa on helpompi hahmottaa? Emättimen aukko sijaitsee sisempien häpyhuulten välissä hieman klitoriksen ja virtsaputken suun alapuolella. Kun levität sisempiä häpyhuulia, emättimen aukon voi mahdollisesti erottaa selvemmin peilistä. Voit tutustua vulvan anatomiaan piirroskuvan avulla täällä. Emättimen voi löytää myös tunnustelemalla vulvaa sormin. Voit liu’uttaa sormeasi sisempien häpyhuulten välissä ja painaa sormea hellästi vulvaa kohti, jolloin emättimen aukko voi löytyä.
Mainitsit, että vulvassasi on jonkinlainen patti. Täältä käsin en valitettavasti osaa sanoa, onko kyseessä vulvaan kuuluva osa vai onko kyse esimerkiksi emättimen suulla olevien Bartholinin rauhasten tulehduksesta, kystasta vai mahdollisesti jostakin muusta. Mikäli patti on kipeä, arka tai turvonneen oloinen, kannattaa varata aika gynekologille.
Kun olet paikantanut emättimesi aukon ja mahdollisesti harkitset tamponin käyttöä, kannattaa ensiksi kokeilla pienintä kokoa ja harjoitella rauhassa tamponin asettamista emättimeen. Pienten tamponien imukyky ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, minkä vuoksi niitä voi joutua vaihtamaan useammin. Kun tamponin käyttö on tullut tutuksi ja olet saanut sen asettamiseen varmuutta, voit tarvittaessa kokeilla isompia kokoja sen mukaan, minkä verran kuukautisvuotoa tulee. Mikään pakko tamponia ei kuitenkaan ole käyttää, vaan myös esimerkiksi kuukautissiteet tai kuukautisalushousut ovat oikein hyviä vaihtoehtoja kuukautissuojiksi.
Lopuksi sanon vielä, että kaikenlaiset vulvat ovat hyviä omanlaisinaan. Sanoit pelkääväsi sitä, että vulvasi ei ole normaali ja seksi ei onnistu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seksi ei ole vain yhdyntää ja nautintoa voi saada monin tavoin. Vulvassa on monia nautintoa tuottavia alueita, kuten klitoris, ulommat ja sisemmät häpyhuulet sekä emätin, minkä lisäksi myös muiden kehonosien hyväily voi tuntua nautinnolliselta. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua siihen, mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä.
Hauskaa ja aurinkoista kesän alkua!
Hei, kiitos viestistä!
Harmi kuulla, että tamponin käyttäminen aiheutti sinulle kipua ja huonovointisuutta. On luonnollista, että tamponin käyttö voi aluksi tuntua hassulta, ja sitä voi jännittää. Oikein laitettua tamponin ei pitäisi kuitenkaan tuntua erityisemmin. Erilaiset kuukautissuojat ovat monille tottumiskysymys.
Voisiko olla, että et ole asettanut tamponia riittävän syvälle? Jos tamponin asettaminen syvemmälle mietityttää, on hyvä tietää, että tamponin naru on aina riittävän pitkä, jotta sen saa varmasti vedettyä käytön jälkeen pois. Täältä voit lukea vielä tarkemmin tamponin asettamisesta. Tamponit, joissa on asetin mukana, saattavat olla alkuun myös helpompia laittaa paikoilleen. Jos tunnet epämiellyttävää tunnetta tamponin käytön aikana, kannattaa tamponi vaihtaa uuteen tai kokeilla puhtailla sormilla asetta tamponia hieman parempaan asentoon.
Urheillessa voi tosiaan tuntua siltä, että side on epävarmempi, eikä pysy hyvin paikallaan. Tällöin tamponi voi olla käytännöllisempi vaihtoehto. Myös kuukuppi tai kuukautisalushousut ovat hyviä vaihtoehtoja kuukautissuojaksi. Kannustankin sinua vielä juttelemaan näistä eri vaihtoehdoista jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voit hyvin mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Keskustella voit myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua!
Moi nimimerkki Pinja,
Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. On luonnollista, että kuukautisten alkamisesta ei halua jutella muille – ei vaikka kyseessä olisi oma äiti, joka on käynyt samat murrosiän vaiheet läpi nuoruudessaan. Haluankin heti alkuun sanoa, että sinun ei myöskään ole millään lailla pakko kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et halua.
Viestistäsi käy kuitenkin ilmi se, että haluaisit kertoa asiasta äidillesi. Osaatko arvioida sitä, miksi asiasta kertominen pelottaa sinua? Jännittääkö sinua äitisi reaktio? Voisitko jutella asiasta ensin jonkun toisen luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa ja hakea sitä kautta rohkaisua keskusteluun äitisi kanssa? Rohkaisua asiasta keskusteluun voit hakea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Myös sen sanominen ääneen, että haluaisit jutella äitisi kanssa jostain, mistä jutteleminen pelottaa sinua, on ok ja voi auttaa. Näin äitisi osaa varautua siihen, että kertominen ei ole sinulle helppoa.
On joka tapauksessa hieno asia, että kuukautisesi ovat alkaneet. Murrosikään liittyviä muutoksia ei tarvitse mitenkään häpeillä. Ne ovat hieno merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti. Täältä voit lukea vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta. Käy lukemassa lisää menkoista myös artikkelistamme.
Kysyt myös tamponien käytön aloittamisesta. Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.
Voit jutella kouluterveydenhoitajan kanssa myös tamponien käytöstä. Tsemppiä sinulle aiheen puheeksi ottamiseen äitisi kanssa!
Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Kuukautisten aikana voi hyvin uida, jos käyttää tamponia tai kuukuppia. Molempien käyttö vaatii hieman harjoittelua, mutta opit käytön varmasti nopeasti. 😊
Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Pienin koko voi muutenkin soveltua sinulle hyvin, jos vuotosi on niukkaa. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse – samaan tapaan kuin terveyssiteissä. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.
Jos mahdollista, voisit vielä jutella tamponin käytöstä esimerkiksi äitisi, tai jonkun toisen luotettavan aikuisen kanssa, joka voi myös auttaa sinua tamponien hankkimisessa. Tamponeja saa kaikista tavallisista ruokakaupoista, mutta valikoima on useimmiten isoissa kaupoissa laajempi.
Tsemppiä vielä tamponin käytön harjoittelemiseen ja kivaa koulu-uintia!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tamponin naru kuuluu jättää emättimen ulkopuolelle, jotta tamponin poistaminen on helpompaa. Naru tuskin tulee pilkottamaan uikkareista, mutta jos se kuitenkin huolettaa, voit vaikka hieman taitella narua ja asettaa sitä lähemmäs emätintä ns. piiloon 😉
Tamponi on hyvä suoja uidessa, sillä se on huomaamaton ja varma. Muistathan kuitenkin, että tamponi voi narun kautta imeä myös vettä itseensä ja mahdollisesti myös vedessä olevia bakteereita, joten on hyvä vaihtaa uusi tamponi heti uimisen jälkeen.
Tamponin ja muiden kuukautissuojien käytöstä löydät lisää tietoa esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.
Kivaa syksyä!