Kysymys
NikotiinipussitSeksiYleinen
Nimimerkki: Nikke
Ikä: 13-15v
Mitä kasiluokan terveystarkastuksessa tapahtuu? Mitä kasiluokan lääkärintarkastuksessa tapahtuu? Katsooko lääkäri pippeliä, ja kokeileeko esinahan liikkuvuutta? Minulla on vähän kireä esinahka. Tehdäänkö sille jotakin?
Fressis

Heippa!

Kasiluokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.

Kysyt tarkemmin siitä, millä tavalla pippeliä tutkitaan tarkastuksessa. Jo alkuun haluan sanoa, että tarkastuksessa ei tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Jokaiseen tutkimukseen tarvitaan siis sinun suostumuksesi. Fyysistä kehitystä voidaan arvioida myös ilman, että täytyy riisua alushousuja. Tärkeää on siis se, että kerrot terveydenhoitajalle ja lääkärille, jos toivot, ettei intiimialueitasi tutkita tietyllä tavalla, ja muutenkin asioista, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Tarkastuksessa on kuitenkin hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa asioista, joita on mielessäsi tai jotka mahdollisesti huolettavat. Ymmärrän viestistäsi, että kireä esinahka voisi kohdallasi olla tällainen asia, ja haluankin rohkaista juttelemaan tästä tarkastuksessa. Lääkäri osaa arvioida sitten sitä, tarvitseeko asialle tehdä mitään ja jos tarvitsee, mitä se voisi kohdallasi olla. Mitään varsinaisia toimenpiteitä esinahalle ei tarkastuksessa tehdä, ja se on harvoin muutenkaan tarpeellista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Hömpötihöö
Ikä: 9-12v
5.luokan laaja terveystarkastus Moi meille on tulossa 5 laaja terveyden tarkastus niin pelottaa tutkitaanko siella alakertaa
Fressis

Hei nimimerkki Hömpötihöö ja kiitos viestistäsi. Sinua huolestuttaa kovasti 5. luokan laaja terveystarkastus ja se, että tutkitaanko siellä myös alapääsi.

Ensinnäkin haluan sinulle kertoa, että sinua ei terveystarkastuksessa pakoteta mihinkään ja voit itse vaikuttaa siihen, miten asiat tarkastuksessa etenevät. Voit hyvin käydä esimerkiksi murrosikään liittyvät asiat läpi lääkärin kanssa keskustellen. Saat itse päättää omaan kehoosi ja yksityisyyteesi liittyvistä asioista, eikä tätä oikeutta terveystarkastuksessakaan rikota. 😊 Tärkeää on tietenkin sanoittaa lääkärille se, mitä et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Ennen terveystarkastusta sinulle ja vanhemmillesi tulee omat lomakkeet, joissa kysellään niistä asioista, joista sitten jutellaan vastaanotolla. Se mitä terveystarkastuksessa tehdään, riippuu lääkäristä, mutta 5. luokan tarkastuksessa selvitetään tavallisesti laajasti terveydentilaan liittyviä asioita. Siihen liittyy mielialaan, koulutyön sujumiseen, sosiaalisiin suhteisiisi liittyvistä asioista juttelua sekä fyysisen terveystilanteen selvittämistä. Asioita tarkastellaan laajasti, jotta saadaan selville kokonaisvaltainen kuva hyvinvoinnistasi ja terveystilanteestasi. Siten voidaan antaa sinulle sopivia neuvoja, jotta voit hyvin ja pysyt terveenä jatkossakin.

Tarkastuksessa tutkitaan muun muassa pituus ja paino ja katsotaan ryhti. Ryhtiä tarkastettaessa riisutaan usein paita, jotta lääkäri pystyy paremmin tarkastelemaan ryhtiäsi. Samalla lääkäri myös havainnoi, onko kehossasi tapahtunut murrosiän muutoksia (mm. rintojen ja karvojen kasvu). Joskus lääkäri kurkkaa pikkuhousuihin nähdäkseen, onko häpykarvoitusta tullut. Voit myös kertoa asian itse lääkärille, niin hänen ei tarvitse kurkata. Lääkärin kanssa voi heti alussa sopia, mitä toivot tarkastuksessa tehtävän ja mitä et halua. Voit kertoa, jos sinua jännittää jokin asia, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

Älä siis turhaan pelkää tarkastusta. Tarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään hyvinvointiasi, ja tuetaan sinua ja vanhempiasi hyvinvointisi edistämisessä. On tärkeää, että tuot esille terveydenhoitajalle ja lääkärille pelkosi ja jännityksesi tilanteeseen liittyen, jotta he voivat huomioida nämä. He ovat siellä sinua varten ja haluavat myös, että sinun on siellä hyvä ja turvallinen olla, eikä yksityisyyttäsi rikota tai sinua aseteta liian epämukavaan tilanteeseen. Voit myös käydä juttelemassa tarkastuksesta etukäteen kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se sinua vielä huolettaa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua 😊

Aurinkoista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: terkkari
Ikä: 13-15v
Mitä 8lk terveys- ja lääkärintarkastuksessa tehdään? Mulla kohta tulossa 8lk terveystarkastus ja lääkärintarkastus. Mitä sielä tehdään? Ja mitataanko yleensä paino sillälailla että vanhempi kuulee ja näkee?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä. Kahdeksannen luokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.

Koska tarkastuksessa tarkastellaan myös fyysistä terveyttäsi, on painon mittaaminen luonnollinen osa tarkastusta. Tarkastuksessa ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Voit siis hyvin tuoda näillä käynneillä ilmi sen, jos et toivo painoasi mitattavan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että käynneillä on myös mahdollista puhua ihan mistä vain asiasta, joka itseä mietityttää tai murehdituttaa. Jos sinulla on siis painoosi liittyen ajatuksia, joista haluaisit keskustella, on nämä käynnit hyvä paikka siihen. 😊 Yhtä lailla voit myös kertoa sen lääkärille/terveydenhoitajalle, jos et toivo vanhempasi olevan mukana koko tarkastuksen ajan. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla sinun suostumus, ja siksi onkin tärkeä tuoda esiin ne asiat, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea vielä tarkemmin siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: ..
Painon puheeksi ottaminen terveystarkastuksessa Oon 7lk ja mulla on tulossa ensi viikolla terveydentarkastus. Oon 165cm pitkä ja painan 94kg. Voiko se terkkari laittaa mut johonki ns. painoseurantaan säännöllisesti...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua. Pahoittelut, että saatat saada tämän vastauksen myöhässä, jos sinulla on ollut jo terveystarkastus terveydenhoitajalla. Vastaamme Fressiksessä kysymyksiin kahden viikon kuluessa kysymyksen saamisesta.

Kerrot painoon liittyvistä huolistasi, ja erityisesti siitä, että pelkäät terveydenhoitajan puuttuvan asiaan, vaikka et haluaisi. On täysin ymmärrettävää, että aihe on sinulle herkkä. Onhan kyseessä todella henkilökohtainen asia. On myös totta, että monissa yhteyksissä painosta ei puhuta sellaisella herkkyydellä, joka huomioisi tämän. Toivon kuitenkin, että keskustelusi terveydenhoitajan kanssa on ollut huomioiva, ja että olet päässyt juttelemaan asiasta vailla huolta siitä, että et itse tule kuulluksi.

Kun painoasi ja pituuttasi tarkastelee suhteessa toisiinsa, on totta, että niiden suhde ei ole täysin tasapainossa. Ikäiselläsi nuorella asiaa ei kuitenkaan voida tarkastella pelkästään tästä näkökulmasta, koska murrosiän kehityksesi on vielä kesken ja kehossasi voi tapahtua vielä paljonkin muutoksia. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä, ei kiusata. Uskon siis, että olette keskustelleet hänen kanssaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista, kuten syömistottumuksista, liikkumisesta, mielen hyvinvoinnista ja unesta ja levosta. Jos siis terveydenhoitaja on ”laittanut sinut painonseurantaan” tai lähetteen ravitsemusterapeutille, ovat ne sen vuoksi, että elintavoissasi voidaan vahvistaa niitä asioita, jotka ovat jo hienosti, ja että saisit tukea niihin asioihin, joita itse haluat muuttaa.

Kuvaatkin viestissäsi joitain näistä asioista ja on hieno asia, että sinulla on mieluisia liikunnallisia harrastuksia ja että koet syöväsi normaalisti. On totta, että herkuttelu on helposti sellainen asia, joka vaikuttaa painon nousemiseen. Herkuttelulle on kuitenkin paikkansa myös ruokavaliossa, joka on koostettu terveellisesti ja monipuolisesti, eikä sitäkään tarvitse kokonaan lopettaa. Voit lukea aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.

Arvelet itsekin, että suklaan ja karkkien napostelu voisi olla sellainen asia, johon voisit ruokavaliossasi kiinnittää vielä huomiota ja vähentää niiden syömistä. Hienoa, että tunnistat tällaisen asian, ja että koet voivasi itse myös muuttaa tätä tottumusta. Napostelun himoa helpottaa, kun syö päivän mittaan tasaisin väliajoin (4-5 kertaa päivässä) monipuolisen aterian/välipalan, jossa on paljon kasviksia/hedelmiä, täysjyväviljatuotteita tai muu hiilihydraatin lähde sekä proteiinia ja pehmeää rasvaa. Ehkä nämä ovatkin sinulle jo tuttuja juttuja, mutta voit halutessasi lukea niistäkin lisää täältä.

Ruokailutottumusten muuttaminen ei ole aina helppoa -etenkään yksin. Vaikka itse tiedostaisi asiat, joiden haluaisi muuttuvan ja uskoisi siihen myös pystyvänsä, on tällaisiin muutoksiin tärkeä saada tukea lähiympäristöstä. Onko lähelläsi luotettavaa aikuista, jonka kanssa voisit jutella asiasta ja jolta saisit tukea? Onko sinun mahdollista jutella esimerkiksi huoltajasi kanssa aiheesta? Voitteko yhdessä miettiä esimerkiksi sitä, millaisia ruokia ja välipaloja kotiin ostetaan, ja ettei herkkuja olisi tarjolla niin paljoa? Voit myös jatkaa juttelua luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatissä tai Netarissa.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Tsemppiä ja jaksamista arkeesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Jännittynyt
Mitä koulun 8. luokan terveystarkastuksessa tehdään? Tehdäänkö 8.luokan terveystarkastuksessa lusikkatesti?
Fressis

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kahdeksannella luokalla tehtävästä laajasta terveystarkastuksesta kuulee varmasti monenlaisia huhupuheita ja ”pelotteluita” siitä, mitä siellä tapahtuu. Laajan terveystarkastuksen tarkoituksena on arvioida sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskelujen suhteen.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea tarkempaa tietoa siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu. Tarkastuksessa ei tehdä mitään sellaista, mitä nuori ei halua tehtävän. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla nuoren suostumus. Nuoren fyysistä kehitystä voidaan arvioida esimerkiksi piirretyn kuvasarjan avulla, josta nuori valitsee sellaisen kuvan, joka kuvaa parhaiten hänen kehitysvaihettaan. Vaatteita ei siis tarvitse riisua ollenkaan.

Jos nuorella on erityisiä huolia sukuelinten ulkonäköön tai toimintaan liittyen, voidaan asiaa hänen omasta tahdostaan tutkia lisää. Siinä tapauksessa tutkimisen suorittaa koululääkäri ja tutkiminen tehdään muilla tavoin, kuin lusikkatestillä.

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Tyttö 15v
8.luokan terveystarkastus Oon kuullu huhuu et 8.lk terveystarkastukses työnnettäis joku iso dildo pimppiin ja sit se kattois et kuinka syvälle se menee. Ahistaa ihan sikana enkä...
Fressis

Moikka!

Terveystarkastuksessa ei työnnetä esineitä kehoosi, eikä muutenkaan tehdä mitään, mikä loukkaa koskemattomuuttasi tai itsemääräämisoikeuttasi. Terveystarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään laajasti terveys- ja hyvinvointitilannettasi sekä sosiaalisia suhteitasi. Siellä käydään läpi myös tulevaisuuden suunnitelmiasi ja saat hyviä ohjeita terveyden ylläitämiseen. Monenlaisia huhuja ja keksittyjä tarinoita voi kuulla terveystarkastuksissa tapahtuneen, mutta ne eivät pidä paikkaansa. Saat parhaan käsityksen tarkastuksesta ja sen sisällöstä, jos juttelet oman kouluterveydenhoitajasi kanssa etukäteen tarkastuksesta. Voit samalla kertoa mitä siinä jännität, niin ne asiat osataan ottaa erityisesti huomioon tarkastuksessa. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä 8.-luokan terveystarkastus sisältää.

Oliko vastauksesta hyötyä?