Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Night Owl
Ikä: Yli 18v
Onko haitallista, jos valvoo viikonloppuisin klo 02 asti? Onko kovin haitallista, jos nuorena aikuisena valvoo viikonloppuisin klo 02 asti, jos arkisin menee nukkumaan klo 23 maissa? Kyse ei ole mistään bilettämisestä vaan...
Fressis

Moikka!

Hienoa kuulla, että koet unirytmisi olevan kunnossa.

Yleisesti suositellaan sitä, että nukkumaanmeno ja herääminen olisi hyvä ajoittaa päivittäin suurin piirtein samaan aikaan, oli sitten viikonloppu, loma tai arkipäivä. Tällöin unirytmi pysyy säännöllisenä.

Kokonaisuuden kannalta oleellista on toki myös se, kuinka pitkään nukkuu, ja millaiset elintavat ja unen laatu ovat muuten. Tarvittavan unen määrä on yksilöllistä ja voi vaihdella myös eri elämänvaiheissa.

Tuntematta tilannettasi tämän tarkemmin, näkisin, että ei ole kovinkaan haitallista, jos satunnaisesti valvot hieman myöhempään. Viestistäsi ei käy ilmi onko sinulla jotain erityistä syytä sille, miksi asiaa pohdit. Koetko olosi viikonloppuisin tai arkisin väsyneeksi? Onko arkirytmiin palaamisessa haasteita viikonlopun jäljiltä?

Jos et koe tästä viikonlopun myöhempään valvomisesta olevan haittaa jaksamisellesi, en näe, että asiasta tarvitsisi olla erityisesti huolissaan. Suosittelen toki sitä, että menet myös viikonloppuisin nukkumaan silloin, kun sinua alkaa väsyttämään, etkä ainakaan tieten tahtoen venytä nukkumaanmenoaikaasi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Rytmi

Uni on supervoima – vaali sitä!

Unella on suorastaan supervoimia, eikä siitä kannata nipistää. Lue lisää miksi.

Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Iltavirkku
Onko unirytmillä väliä terveyden kannalta? Onko terveyden kannalta väliä mihin aikaan nukkuu, siis kunhan vaan nukkuu tarpeeksi ja säännöllisesti? Minulla ei ole koskaan menoa aamuisin (menot alkavat aikaisintaan klo...
Fressis

Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä!

Tosi hienoa, että pohdit uneen liittyviä asioita. Riittävä ja laadukas uni on erittäin merkittävä tekijä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Meillä kaikilla on hieman erilaiset päivärytmit elämäntilanteen mukaan. Kerroit, että sinulla rytmi on iltapainotteinen eikä sinulla ole tarvetta olla aikaisin aamulla missään. Tästä näkökulmasta on siis ihan ok, että menet nukkumaan myöhemmin ja heräät myöhemmin. Arjen rytmityksen kannalta on hyvä, jos nukkumaanmeno- ja heräämisaika ovat suhteellisen säännöllisiä. Tämän lisäksi olisi tärkeää, että saa riittävästi laadukasta unta. Ilmeisesti nukutkin kertomasi perusteella noin 9 tuntia, mikä on oikein hyvä määrä. Unen tarvekin vaihtelee yksilöllisesti ja osa pärjää lyhyemmälläkin yöunella.

Koetko, että unesi on laadullisesti hyvää? Unen laatua voi pyrkiä arvioimaan esimerkiksi pohtimalla, kokeeko olonsa virkeäksi ja levänneeksi aamulla, kun herää. Jatkuvasti väsynyt olo aamulla ja mm. useat yölliset heräämiset voivat kertoa siitä, että unen laatu (ja osittain myös määrä) kärsii.

Joissain tutkimuksissa on todettu, että yöunien paras ja virkistävä vaihe olisi unen ensimmäisen kolmanneksen aikana. Nukkumaan kannattaisi käydä klo 22-24 välillä, sillä myöhemmin nukkumaan käyvät eivät välttämättä pääse syvään uneen, eikä uni virkistä. Kaikille tällainen unirytmi ei kuitenkaan sovi tai ole esimerkiksi työn puolesta mahdollinen.

Keskeisintä unen kannalta on tosiaan se, että saisi riittävästi laadukasta unta. Jos omaa rytmiään haluaa muuttaa, kannattaa se pyrkiä tekemään vähitellen, ja kokeilla esimerkiksi aikaistaa nukkumaanmenoa 15 minuutilla viikossa. Olennaista unirytmin kääntämisessä on myös herätä joka aamu samaan aikaan. Joskus unirytmin muuttamisessa voidaan käyttää apuna esimerkiksi kirkasvalolamppua ja melatoniinia.

Hyvää lisätietoa unesta löydät esimerkiksi Terveyskirjaston sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Sleepless
Mikä avuksi nukkumisen haasteisiin? Miksi täysin unettoman yön jälkeen on yhtä aikaa liian kuuma ja kylmä(vilunväreitä plus hikoilua plus tunkkaiset aivot tuntuvat liian isoilta kalloon, kuin olisi sairas)?...
Fressis

Moikka!

Pohdit monia uneen liittyviä asioita. Unen tarve on yksilöllistä ja saattaa vaihdella hieman elämäntilanteestakin riippuen. Myös se, miten vähäunisiin öihin reagoi, voi vaihdella. Kertomasi kuvaus huonosta olosta, sekavuudesta ja kehon lämpötilan vaihteluista kuulostaa ihan luonnolliselta. Unettomuudesta johtuva paha olo voi olla nimittäin sekä fyysistä, että psyykkistä. Joissain testeissä on todettu, että uneton yö voi vastata 0,6 promillen humalaa, eli olo unettoman yön jälkeen ei tosiaankaan ole ihan skarpein.

Myös päivällä suoritetulla liikunnalla voi olla vaikutusta uniin. Kevyt liikunta muutamia tunteja ennen unta saattaa rauhoittaa unta, mutta kuuden kilometrin lenkki voi olla liikaa ja nostaa vireystasoa niin että nukahtaminen illalla on vaikeaa. Etenkin jos keho on jo valmiiksi väsynyt liian vähäisistä unista tai rasitus on liikaa suhteessa omaan kuntotasoon. Tee siis mieluummin lyhyempiä lenkkejä ja kokeile pidentää pikkuhiljaa, niin löydät sopivan rytmin, joka ei vaikuta uneen.

Uneton yö silloin tällöin ei ole vaarallista, etenkin kun kerroit nukkuvasi hyvin, kun saat unen päästä kiinni. Omaa unta ja sen riittävyyttä voi tarkastella suhteessa omaan toimintakykyyn. Jos olo on pitkiä aikoja kerrallaan vetämätön, tai aiheuttaa huolta, voi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta terveydenhuollossa. Jo asiasta huolehtiminen voi nimittäin edesauttaa unettomuutta. Voit käydä lukemassa lisää unesta YTHS:n sivuilta ja tutustua halutessasi myös Mielenterveystalon maksuttomaan Unettomuuden omahoito-ohjelmaan.

Toivottavasti tämä viesti sai pahimman kärjen pois huolelta. Kuuntele itseäsi ja ota matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos asia tuntuu sinua vielä huolettavan. Hyviä lepohetkiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RytmiYleinen
Nimimerkki: 15v tyttö
Painoindeksi ei ole hyvä terveydentilan mittari Hei! Olen 15- vuotias tyttö, täytän tänä vuonna 16. Olen 167cm pitkä ja painan 51 kiloa. Olenko alipainoinen?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos tarkastellaan puhtaasti vain painoa ja pituutta, on painosi lievän alipainon puolella. Painoindeksi ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari kertomaan terveydentilasta ja kehonkoostumuksesta laajemmin. Tärkeämpää, kuin puntarin lukema, on olosi muuten: jaksatko hyvin arjessa ja viihdytkö hyvin kehossasi? Mikäli olosi on hyvä, ei ole tarpeen yrittää nostaa painoa vain siksi, että painoindeksi kertoisi sinun olevan ns. normaalipainoinen – olemme kaikki erilaisia yksilöitä erilaisine kehoinemme. Lisäksi voi olla, että murrosiän myötä painosi nousee itsestään, kun rasvakudoksen määrä lisääntyy muun muassa lantion alueella.

Jos taas sinusta tuntuu, että haluaisit saada painoa vähän nousemaan, niin neuvoisin sinua jättämään vaa’alla käymisen satunnaiseksi asiaksi, ja keskittymään arjen rutiineihin, kuten säännölliseen ateriarytmiin ja mieliruokiesi valitsemiseen. Liikunta, ulkoilu, riittävä uni ja muu mielekäs tekeminen ovat yhtäläillä tärkeitä palasia oman hyvinvoinnin rakentamisessa. Painoa ei kannata tarkkailla kovinkaan usein, koska oma jaksaminen ja olo muutenkin ovat huomattavasti parempia mittareita omalle hyvinvoinnille, kuin numerot puntarissa.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Uneton
Mikä avuksi nukahtamiseen ja unettomuuteen? Menen nukkumaan kymmeneltä tai yhdeltätoista. Käy joko niin että pyörin valveilla kaksi-kolme, jopa neljä tuntia ennen kuin nukahdan, ja sitten nukun noin kahdeksaan, tai...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että unen kanssa on ollut monenlaista pulmaa. Hienoa, että kirjoitit tänne, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin. Mitä pidempään uniongelmat jatkuvat, sitä enemmän saattaa nukkumaanmeno alkaa jännittää. Tämä voi vaikeuttaa unen tuloa tai heikentää unenlaatua entisestään.

Kerroit, että olet kokeillut jo monenlaisia asioita tuloksetta. Et kuitenkaan maininnut viestissäsi päivärytmistäsi tai arjestasi. Usein unta voi häiritä stressi, ahdistavat ajatukset tai huolet. Joskus ne on helppo tunnistaa, mutta voi myös olla, että alitajunnassa on huolia, joita ei välttämättä itse tiedosta. Yksi keino tarkastella omia ajatuksia on huolihetki. Siinä pysähdytään tietoisesti kuulostelemaan omaa mieltä. Käytännössä se toimii niin, että kirjaat viimeistään alkuillasta kaikki mieleen tulevat ongelmat ja huolet paperille – isot ja pienet. Sen jälkeen käyt jokaisen huolen läpi miettien mistä huoli syntyy, onko se realistinen tai voiko asialle tehdä jotain. Kirjaa vastaukset ylös, mutta älä jää pyörittelemään niitä kovin pitkään. Tarkoitus on, että kirjattuasi asiat, ne ovat pois mielen päältä ja saatat kirjata sellaisiakin asioita, joita et edes tiennyt mielessäsi olevan. Myös some kannattaa pitää kiinni tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta sieltä ei nouse lisää mieleen vaikuttavia asioita.

Kerroit myös ottavasi päiväunia. Yli 15–30 minuutin päiväunet saattavat haitata nukahtamista, eli siitä tavasta olisi hyvä pyrkiä eroon, tai ainakin lyhentää päiväunien kestoa pienin askelin. Nukahtamisvaikeuksia voi helpottaa myös oman uni-ikkunan tunnistaminen. Uni-ikkuna on aika, jolloin nukahtaminen ja unessa pysyminen on luonnostaan helpointa, eli se hetki, kun väsymyksen tunne tulee. Hetki voi olla hyvinkin lyhyt, jopa 15 minuuttia. Jos tällöin ei mene nukkumaan, olo voi virkistyä uudestaan ja voi mennä pitkään ennen kuin väsymyksen tunne palaa. Mitä jos kokeilisit vielä kiinnittää näihin asioihin huomiota? Löydät myös Uniliiton sivuilta lisää tietoa ja vinkkejä, joista voisit saada mielenrauhaa. Löydät sivut täältä: https://www.uniliitto.fi/auta-unta/

Mikäli nämäkään vinkit eivät auta, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan, jotta uniongelmat saadaan kuntoon. Tarvittaessa apua voidaan tällöin lähteä etsimään esim. nukahtamislääkkeistä, jotta saadaan unettomuuden aiheuttama jännitys ja kierre katkaistua. Älä siis jää asian kanssa yksin, vaan hae rohkeasti apua!

Lempeää alkuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Rytmi

En saa unta – mikä avuksi?

Silloin tällöin vaivaava unettomuus ei ole vakavaa. Jos unettomuus toistuu noin kolmesti viikossa usean kuukauden ajan, voi olla kyse unettomuushäiriöstä.

Artikkeli
Rytmi

Vaikea herätä? Helpota kouluaamuja oikealla rytmillä

Unirytmin muutokseen on hyvä varautua jo ennen koulujen alkua. Katso vinkit siihen miten teet sopeutumisesta aamuherätyksiin helpompaa.