Moi, kiitos yhteydenotostasi!
Hienoa, että haet tukea pohdintoihisi, kun koet epävarmuutta. Emme valitettavasti voi vastata suoraan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi. Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen. Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Seksitautien mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, jos seksiä ei ole ollut muiden kanssa. Huuliherpes on kuitenkin sellainen tauti, joka voi periaatteessa tarttua suusta sukuelimiin, etenkin oireisena. Herpes voi kuitenkin olla täysin oireeton eli ihminen ei välttämättä tiedä siitä. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä. Ehkäisyn lisäksi kannattaa tutustua liukuvoiteiden käyttöön. Liukuvoiteista löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Hei, kiitos viestistäsi!
On normaalia, että seksi alkaa kiinnostaa jo sinun ikäisiäsi nuoria.
Ennen seksin harrastamista toisen henkilön kanssa on kuitenkin tärkeää, että siihen osallistuvien osapuolten keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Kerrot iäksesi 9-12 vuotta. Yleensä tämän ikäiset eivät ole valmiita vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa. Silti seksistä kiinnostuminen ja seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi olla joillekin ok. Mihinkään ei ole kuitenkaan kiire.
Seksiin toisen henkilön kanssa ei pidä suostua, jos ei ole siihen halukas eikä valmis, vaikka ajatus siitä kiinnostaisi tai kiihottaisikin. Seksissä on aina varmistettava molempien suostumus ennen kuin sitä tehdään. Seksi on myös hyvin henkilökohtainen asia, joka kannattaa jakaa itselle tärkeän ja luotettavan ihmisen kanssa. Kannattaa siis kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa omia fiiliksiä asian suhteen. Voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista lisää seksistä Mitä seksi on? – Fressis ja selata muiden nuorten kysymyksiä ja vastauksia niihin samasta aiheesta.
Jos tällaiset pyynnöt toistuvat, muista että voit pyytää tyttöjä lopettamaan ja kertoa että heidät toimintansa on häiritsevää. Jos he eivät pyynnöstä huolimatta lopeta, voit kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi opettajalle.