Hei,
Pohdit minipillereiden aloituksen jälkeisen pitkittyvän vuotelun terveysvaikutuksia. Kuten toteat itsekin, epäsäännölliset vuodot ovat aloitukseen liittyen tavallisia ja tilanne todennäköisesti tasaantuu ajan kanssa. Odottaisin ihan rauhassa ainakin sen aikaa että olet käyttänyt pillereitä yhteensä 6 kuukautta. Jos vuotelu ei rauhoitu siihen mennessä, neuvoisin ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon ja kertomaan tilanteesta. Joskus voidaan kokeilla vuodon hallintaa erilaisella pillereiden annostelulla ja ylimääräinen vuoto saadaan usein näin loppumaan. Jos vointisi on ok, en osaisi olla kovin huolissani mistään merkittävästä terveyspulmasta vuotoihin liittyen. Jos asia kuitenkin huolestuttaa sinua, voit mittauttaa itselläsi varmuuden vuoksi hemoglobiinin.
Moikka! Kerrot käyttäneesi nyt vajaan kuukauden ajan Slinda-ehkäisypillereitä ja ihmettelet käytön aikana ilmennyttä tiputteluvuotoa.
On varsin normaalia, että pillereiden aloituksen yhteydessä esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n. 3kk) aikana, minkä jälkeen tilanne voi tasoittua. Pillereiden aikana veristä vuotoa voi tulla vähän miten sattuu. Tiputteluvuoto voi olla kirkasta verta, rusehtavaa tuhrua tai vain aavistuksen punertavaa vuotoa. Osalla naisista pillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. Jos vuotohäiriöt haittaavat sinua, tai pitkittyvät, ole yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty. Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvissä kysymyksissä suosittelemme muutenkin olemaan suoraan yhteydessä paikkaan, josta ehkäisy on määrätty.
Slindan pakkausselosteesta kannattaa lukea pillereiden tarkemmat käyttöohjeet. Siellä kerrotaan pillereiden ottamisesta näin: ”Ota yksi Slinda-tabletti päivittäin, tarvittaessa pienen vesimäärän kera. Voit ottaa tabletit ruoan kanssa tai ilman ruokaa (ks. kohta ´Slinda ruuan ja juoman kanssa´). Tabletit on kuitenkin otettava samaan aikaan joka päivä, jotta kahden tabletin ottoväli on aina 24 tuntia.” Tabletit tulee siis ottaa joka päivä samaan aikaan.
Pakkausselosteessa kerrotaan myös vuodoista näin: ”Slinda-tablettien käytön aikana voi esiintyä jonkin verran verenvuotoa tai vuodot voivat jäädä kokonaan pois. Jatka kuitenkin tablettien ottoa tavalliseen tapaan ilman taukoa.” Jos olet pilleriliuskassa jo lumetablettien kohdalla, voi kyseessä olla myös tavallinen tyhjennysvuoto.
Voit kirjata itsellesi tiputteluvuodot ylös, jotta pystyt seurailemaan niitä.
Heippa!
Kiitos kysymyksestä. On normaalia, että minipillereiden aloituksen yhteydessä esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n. 3kk) aikana, minkä jälkeen tilanne voi tasoittua. Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi kuitenkin tulla myös vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. Jos vuotohäiriöt haittaavat sinua, tai pitkittyvät, ole yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty.
On totta, että joskus myös seksitaudit voivat oireilla vuotohäiriöinä. Jos sinulla siis on ollut seksiä, jossa et ole käyttänyt kondomia, suosittelen, että käyt seksitautitesteissä. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa yhdynnässä seksitaudeilta. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta Väestöliiton artikkelista.
Hauskaa vappua!
Moikka!
On mahdollista, että jälkiehkäisy on voinut vaikuttaa hormonaaliseen toimintaan ja siksi vuotoa tuli jo nyt. Joskus myös syystä tai toisesta kuukautiskierrossa voi olla epäsäännöllisyyttä, vaikka yleensä kierto olisi säännöllinen. Sinun kannattaa tehdä raskaustesti noin neljän viikon kuluttua yhdynnästä, jossa ehkäisy petti tai se unohtui. Näin kannattaa yleensä tehdä, kun on käyttänyt jälkiehkäisyä. Muuten voit jäädä seuraamaan tilannetta ja jos kuukautiskierto jatkuu joitakin kuukausia epäsäännöllisenä, voit hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Hienoa, että muistitte jälkiehkäisyn! Jos harrastit seksiä uuden kumppanin kanssa, olisi tärkeää käydä myös seksitautitestissä. Jos sinulla on vakikumppani ja jatkossa kondomi meinaa unohtua, voi miettiä myös muita raskaudenehkäisykeinoja. Kyseeseen tulisi tällöin jokin hormonaalinen ehkäisyvalmiste. Kondomi on kuitenkin oikeinkäytettynä oikein hyvä ehkäisykeino ja se suojaa myös seksitaudeilta!
Kivaa kesän jatkoa!
Moikka!
Erityisesti minipillereiden aloituksen yhteydessä on ihan tavallista, että esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n.3kk) aikana. Tämän jälkeen tilanne usein tasoittuu. Osalla vuodot jatkuvat normaalisti ja osalla vuodot voivat jäädä kokonaankin pois.
Voit siis hyvin seurailla vielä tilannetta. Mikäli vuotohäiriöt kuitenkin pitkittyvät tai tilanne muuten häiritsee sinua, on hyvä olla yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty.
Tsemppiä kevääseen! 😊
Moikka! Sinun olisi hyvä varmasti jutella tilanteesta terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Voisit olla yhteydessä tahoon, josta sait ehkäisyn tai sitten ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai ehkäisyneuvolaan, jos kotipaikkakunnallasi on sellainen. Myös opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitaja osaa ohjata eteenpäin.
Minipillereiden käytön alussa on normaalia, että voi esiintyä epäsäännöllistä tiputteluvuotoa muutaman ensimmäisen kuukauden ajan ja sitten tilanne tasoittuu. Osalla kuukautiset jatkuvat normaalisti ja osalla jäävät pois kokonaan. Kuulostaa kuitenkin siltä, että sinulla on ollut vuotoa aika paljon ja näin ”sähköpostitse” tilannetta on vaikea arvioida. Voi olla, että vielä voidaan odotella ja seurata tai sitten olisi hyvä miettiä toista valmistetta.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Kerroit, että sinulla on käytössä minipillerit. Etenkin minipillereiden aloituksen yhteydessä on varsin tyypillistä, että ensimmäisten kuukausien aikana ilmenee tiputteluvuotoa, joka voi olla kirkasta verta, rusehtavaa tuhrua tai aavistuksen punertavaa vuotoa. Kuvauksesi perusteella en ole ihan varma mitä tarkoitat sillä, että yhdynnän jälkeen sinulla alkaa kuukautiset. Epäilen kuitenkin, että tarkoitat jonkinlaista yhdynnän jälkeistä verenvuotoa? Kuukautiskierron lopulla, hetki ennen kuukautisten alkamista, seksin yhteydessä tulevaan vuotoon voi sekoittua hieman verta, jolloin vuoto voi olla rusehtavaa. Yhdynnän jälkeinen verenvuoto, voi aiheutua myös esimerkiksi limakalvoille yhdynnän aikana syntyneestä nirhaumasta. Tällaisessa tapauksessa apuna voi toimia liukuvoiteen käyttö. Joskus yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi kuitenkin olla merkki tulehduksesta tai seksitaudista. Jos seksitaudin mahdollisuus on olemassa, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Mikäli yhdynnänjälkeinen verenvuoto on toistuvampaa, on sen syy hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla.
Kysyit myös raskauden mahdollisuudesta minipillereitä käytettäessä. Ohjeiden mukaan käytettynä minipilleri on varma ehkäisymenetelmä. Sen ehkäisyteho on noin 99 prosenttia. Raskauden mahdollisuus on siis todella, todella pieni, mutta kuitenkin olemassa. Suurin osa raskauksista alkaa unohtuneen pillerin takia.
Mukavaa alkanutta vuotta!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Mitä luultavimmin tilanteessasi on kyse tavallisesta minipillereiden aloitusvaiheen ongelmasta. On hyvin tyypillistä, että ensimmäisen 3 kk aikana on tiputteluvuotoa, joka voi olla kirkasta verta, rusehtavaa tuhrua tai vain aavistuksen punertavaa vuotoa. Minipillereiden aloituksen yhteydessä vuodot voivat olla epäsäännölliset jonkin aikaa. Sen jälkeen vuodot joko vähitellen jäävät pois, harventuvat tai säännöllistyvät johonkin rytmiin. Kannattaa rauhassa odottaa.
Mutta muista kuitenkin, että myös osaan seksitaudeista voi liittyä verestävää vuotoa. Jos on olemassa mahdollisuus, että olisit saanut joskus seksitaudin, eikä testejä ole tehty, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon.
Jos tautitestit on tehty tai riskiä ei ole, voit olla rauhallisin mielin ja seurata tilannetta. Jos vuoto jatkuu edelleen 1-2 kk kuluttua, suosittelen olemaan yhteydessä sinulle ehkäisyn määränneeseen paikkaan.
Aurinkoista syksyä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä testin ja kierukan asettamisen välissä, voit varmuuden vuoksi tehdä raskaustestin raskauden poissulkemiseksi. Jos et ollut suojaamattomassa yhdynnässä raskaustestin tekemisen ja kierukan asettamisen välissä, ei vuodottomuudesta tarvitse olla mitenkään huolissaan. Vuotojen vähentyminen tai loppuminen kokonaan on hyvin tyypillinen hormonikierukan aiheuttama muutos. Kohdussa keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kivut vähenevät. Viidesosalla käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois. Kohdulle tästä ei ole haittaa, päinvastoin. Ohuempi limakalvo tuottaa vähemmän prostaglandiineja, jolloin kohtu supistelee vähemmän ja kuukautiskivut helpottuvat.
Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa, eli hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia. Joskus naiset saavat kierukan käytön alussa kuitenkin lieviä, keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten esimerkiksi tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta tai lievää aknea. Nämä haitat tasoittuvat kuitenkin useimmiten muutamassa kuukaudessa.
Kerroit viestissäsi myös, ettet kehtaisi soitella heti lääkäriin. Jos jokin asia kuitenkin mietityttää sinua, kannustaisin sinua rohkeasti kysymään asiasta. Se on tärkeää!
Aurinkoista kevättä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuparikierukka voi lisätä kuukautisvuotoja, aiheuttaa tiputteluvuotoa ja joskus lisätä myös kuukautiskipuja. Alkuvaiheen runsaampi vuoto tasoittuu usein ainakin jossain määrin ensimmäisten kuukausien aikana. On hyvin yksilöllistä, miten paljon vuotoa on ja kauanko se kestää. Kierukan sijainti kannattaa tarkistuttaa lääkärissä, jos vuotoa on pidempään kuin 3 kuukautta.
Vuotoa voi yrittää rauhoitella tulehduskipulääkkeellä, jos niiden käytölle ei ole mitään estettä. Tulehduskipulääke, kuten ibuprofeeni, voi vähentää vuotoa selvästi. Kannattaa keskustella oikeasta annoksesta terveydenhoitajan, lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.
Kierukoista hormonikierukka vähentää vuotoja ja joskus lopettaa ne kokonaan. Mikäli vuoto-ongelma kestää pitkään (siis kuukausia), kannattaa ehkä pohtia yhdessä lääkärin kanssa myös sitä vaihtoehtoa, että kierukkasi vaihdettaisiinkin hormonikierukaksi.
Mukavaa syksyn jatkoa!