Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Moi! Kiitos kysymyksestäsi!
Valkovuodon alkaminen on yksi murrosiän merkeistä, ja jokaisella murrosikä alkaa ja etenee omaan yksilölliseen tahtiinsa. Joillakin murrosiän ensimerkit voivat ilmaantua jo 8-vuotiaana ja toisilla 13-vuotiaana. Ei siis ole millään tavalla noloa, jos valkovuoto ei ole alkanut vielä 11-vuotiaana.
Ylipäätään siinä ei ole mitään noloa, missä iässä murrosiän muutokset ilmaantuvat, olipa kyse esimerkiksi rintojen kasvusta, karvojen kasvamisesta tai tummumisesta, kuukautisten alkamisesta tai pituuskasvusta. On kuitenkin aivan ymmärrettävää, että murrosikään liittyvät asiat mietityttävät ja itseä tulee vertailtua kavereihin ja muihin ikätovereihin. Liiallista vertailua kannattaa kuitenkin välttää, sillä murrosikä etenee jokaisella omalla tavallaan, eivätkä kaikki muutokset tapahdu kaikilla samassa järjestyksessä ja samassa tahdissa. Lisäksi murrosikä muuttaa jokaisen kehoa eri tavoin, ja jokaisen keho on hyvä ja arvokas juuri sellaisenaan. Voit lukea lisää murrosiästä Hyvä Kysymys -sivustolta.
Se on kuitenkin kiva, että voitte puhua kavereiden kanssa murrosiästä ja sen tuomista muutoksista, koska näin pääsette yhdessä ihmettelemään ja iloitsemaan teille merkityksellisistä asioista yhdessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei murrosikä ja kehon kehittyminen ole mikään kilpailu. Kannustan sinua puhumaan murrosiästä ja mieltäsi askarruttavista kysymyksistä myös jonkun luotettavan aikuisen kuten vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa.
Kun jossain vaiheessa sinulla alkaa tulla valkovuotoa, se tarkoittaa, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kuukautiset alkavat yleensä parin vuoden sisällä valkovuodon alkamisesta. Valkovuodolla on myös tärkeä tehtävä, sillä se puhdistaa ja kosteuttaa emätintä. Valkovuodon tuleminen ei lakkaa murrosiän loputtua, vaan jatkuu koko aikuisiän.
Hei,
Jos olet tehnyt raskaustestit ohjeen mukaan, voit varmasti olla ihan huoletta. Oikein tehtynä ja ajoitettuna raskaustesti antaa yleensä luotettavan tuloksen. Kerroit myös, että kuukautisesi ovat tulleet ihan normaalisti, joten senkin valossa sinulla ei varmastikaan ole syytä huoleen.
Jos sinusta tuntuu, että jonkinlainen raskauden pelko hallitsee vielä ajatuksiasi, kannattaa asiasta jutella jonkun kanssa. Keskusteluapua voi saada esimerkiksi opiskeluterveydenhoitajalta. Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Tsemppiä loppuvuoteen! 😊
Hei Mimi, kiitos kysymyksestäsi.
Kerrot, että olet suorittamassa vapaaehtoista asepalvelusta ja olet laihtunut sen aikana 10kg – samalla kuukautiset ovat jääneet pois.
Olet oikeassa, että nopea painon lasku voi aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Myös liiallinen liikunta ja stressi voivat edesauttaa tilannetta. Elimistö yrittää kertoa, että sen hyvinvointiin pitäisi keskittyä enemmän. Viestistäsi ei käy ilmi syömiseen ja ravitsemukseesi liittyviä asioita ja jäin myös pohtimaan millaiseksi itse koet jaksamisesi? Koska olet laihtunut, energiansaantisi on selvästi vähäisempää kuin energiantarpeesi. Voisitko kenties saada lisäenergiaa jotenkin? Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä palanen paitsi arjessa jaksamisen suhteen, myös siinä, että kehittyy ja palautuu fyysisestä rasituksesta. Näen, että voisit hyötyä siitä, että juttelisit näistä asioista vielä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Mainitset viestissäsi myös anoreksian, onko sinulla kenties ollut, tai epäiletkö, että sinulla olisi anoreksia?
Kysymykseesi, kuinka kauan kuukautiset voivat olla poissa ”turvallisesti”, ei ole yksiselitteistä vastausta. Kuitenkaan 6 kk pidempään en odottaisi ennen lääkäriin hakeutumista. Kuukautisten poisjäämisen takana voi olla myös jokin muu asia kuin tuo laihtuminen ja nämä asiat / sairaudet olisi hyvä poissulkea. Lisäksi olisi hyvä tehdä suunnitelma, miten toimitaan ja missä vaiheessa, mikäli kuukautiset eivät käynnisty itsestään.
Kaiken kaikkiaan näen, että sinun olisi tärkeää olla näistä pohdinnoista yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen. Älä jää pohdintojesi kanssa yksin ❤
Hyvää syksyä sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Valkovuodon alkaminen on jo itsessään merkki siitä, että keho valmistautuu menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valitettavasti kuukautisten alkamista ei kuitenkaan pysty oikein arvioimaan tämän tarkemmin. Joillain valkovuotoa voi tulla vähemmän aikaa ennen menkkojen alkua ja joillain pidempään, jopa muutamakin vuosi. Se on siis hyvin yksilöllistä. Kuukautiset alkavat yleensä 10–16 vuoden iässä ja kaikista murrosiän merkeistä (rintojen kasvu, karvoitus, pituuspyrähdys) on kuukautisten alkaminen usein viimeinen.
Menkkojen odottaminen voi tuntua ikävältä, mutta kyllä ne sieltä tulevat! 😊 Kun kuukautiset ovat tuloillaan, voi se ilmetä siten, että valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa. Vuoto ei siis välttämättä ole vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä.
Jos sinulla on mielessä lisää kysymyksiä kuukautisiin liittyen, voit rohkeasti kysyä niistä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaltasi 😊 Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen tai tutustua muihin kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja vastauksiin Fressiksessä.
Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
Moikka!
Kuukautisten alkamiseen liittyvät asiat nolostuttavat monia, mikä on harmi, sillä kuukautisten alkaminen on oikeasti aika makea juttu! Se tarkoittaa, että sinä kasvat ja kehityt juuri niin kuin kuuluukin ❤ Joissain perheissä kuukautisten alkua jopa juhlitaankin ja kuukautiset ovat yhtä luonnollinen kasvun merkki kuin vaikka kainalokarvojen tai viiksien kasvu. Kuukautisista on kuitenkin puhuttu avoimemmin vasta viime vuosina ja siksi niistä puhuminen voi vielä jännittää.
Noin puolella suomalaisista on kuitenkin kuukautiset. Vaikka se voikin tuntua hassulta, niin myös äitisi on ollut aikanaan aivan samassa tilanteessa kuin sinä ja todennäköisesti häntäkin on jännittänyt kertoa asiasta. Menkoista on helpointa puhua ennakkoon, sillä silloin niiden alettua, ei kertomisesta tule lisäjännitystä. Menkoista voi aloittaa puhumaan esimerkiksi kysymällä missä äidilläsi on kotona siteitä, jotta löydät ne, kun menkkasi alkavat. Äitisi ymmärtää varmasti miten jännittävästä asiasta on kyse ja asia voi jännittää häntäkin – onhan menkat merkki siitä, että sinä kasvat ja se on vanhemmalle usein jännittävää.
Voi myös olla, että äitisi ei ota asiaa puheeksi koska hän haluaa, että saat ottaa sen esiin sinulle sopivassa kohdassa. Jos ääneen puhuminen jännittää liikaa, voit laittaa myös koulupäivän aikana äidillesi viestin, jossa kysyt voitteko jutella koulun jälkeen menkoista, jotta tiedät mitä tehdä kun ne alkavat. Uskallan luvata sinulle, että kertominen kirpaisee hetken mutta helpottaa kun olet saanut asian sanottua. Samalla se helpottaa myös tilannetta, kun menkat sitten alkavat, koska silloin tiedät jo miten toimia.
Tsemppiä sinulle! Jos menkat mietityttävät sinua muutenkin, suosittelen tutustumaan muihin kysymyksiin ja vastauksiin, joita Fressiksessä on menkkoihin liittyen. Jos kaipaat lisää keskustelutukea, voit ottaa nimettömänä yhteyttä esimerkiksi Nuortennettiin. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen ❤
Hei, kiitos kysymyksestä!
Tämä kiertoväli, eli aika edellisten kuukautisten alkamisesta seuraavien kuukautisten alkuun, kuulostaa normaalilta. Sinun ei siis tarvitse olla huolissaan. Voi hyvin olla, että loka-marraskuun kiertoväli on ollut tavallista lyhyempi. Keskimäärin kuukautiskierron pituus eli kuukautisten alkamispäivien väli on 21–35 päivää. Ensimmäisinä vuosina kuukautisten alettua, kierto ja vuodon määrä voivat vaihdella paljonkin. Tämä johtuu siitä, että kuukautiskierron säätely ei vielä ole kypsynyt, eikä munasolun irtoaminen ole säännöllistä. Tämä on normaali murrosiän kehitykseen liittyvä vaihe ja kestää keskimäärin 2–3 vuotta. Toki joillain kuukautiskierto voi vielä tämän jälkeenkin olla epäsäännöllinen. Kuukautiskierron säännöllistyttyäkin siihen, onko kuukautiskierto lyhyempi tai pidempi, voivat vaikuttaa myös esimerkiksi koettu stressi ja runsas liikunta.
Joskus kuukautisten välillä voi tulla tiputteluvuotoa, mutta tämä on usein enemmän väriltään rusehtavaa ja kestää muutaman päivän. Jos lokakuun lopussa tullut vuoto oli selvästi kirkasta/punaista, uskon, että kyse on ollut kuukautisvuodosta.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Raskauden alkaminen on periaatteessa aina mahdollista, kun harrastaa suojaamatonta penis-emätinyhdyntää eikä käytössä ole muita ehkäisymenetelmiä, esim. ehkäisypillereitä.
Miehen kiihottuessa peniksen päästä erittyy esiliukastetta, jonka tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin seksissä limakalvoja ja ihoa rikkoutumiselta. Esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, ja tämän vuoksi raskauden alkaminen on mahdollista, vaikka penis vain kävisi emättimessä.
Mikäli epäilet olevasi/epäilet seksikumppanisi olevan raskaana, tehkää ihmeessä raskaustesti. Raskaustestin voit tehdä heti, kun huomaa kuukautisten olevan myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai jos niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti kannattaa tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen.
Jotta voit nauttia seksistä ilman huolta raskaudesta tai seksitaudeista, muista aina kondomi ❤
Moi nimimerkki random!
Oman kehityksen eteneminen voi ymmärrettävästi aiheuttaa huolta ja monia muita pohdintoja, joten on hyvä, että laitoit meille viestiä.
Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi kuvauksen perusteella syytä huoleen ei ole. Kuukautiset alkavat yleensä 10–16 -vuoden iässä ja noin kahden vuoden sisällä valkovuodon alkamisesta. Kavereihin vertailemalla ei voi päätellä omaa kuukautisten alkamisajankohtaa, koska murrosikä etenee jokaisella omaan yksilölliseen tahtiinsa.
Lääkärikäyntiä suositellaan, mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet vielä 16. ikävuoteen mennessä. Tässä mielessä sinulla on vielä hyvin aikaa odotella kuukautisten alkua. Kuukautisten alkamisikään vaikuttavat ennen kaikkea perintötekijät mutta myös esimerkiksi ravitsemus, liikunnan määrä, stressin määrä ja terveydentila.
Mikäli mahdollista, voit halutessasi kysyä äidiltäsi, milloin hänen kuukautisensa alkoivat. Se voi nimittäin antaa hieman suuntaa siitä, missä iässä sinun kuukautisesi saattavat alkaa. Hänen tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa voi olla mahdollista jutella myös muista kuukautisiin ja murrosikään liittyvistä, mieltäsi askarruttavista asioista. Lisäksi voit lukea kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautisista voi mennä juttelemaan myös kouluterveydenhoitajalle. Hänen vastaanotolleen voi mennä myös silloin, jos sinulla herää mitä tahansa muuta huolta tai kysyttävää murrosiän kehitykseesi liittyen.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi moni miettii omaa murrosikää ja sen aikataulua ja hyvä niin, se on tärkeä asia. Nyt on kuitenkin niin, että kavereihin vertaaminen on tässä asiassa turhaa. Murrosiän aikatauluun vaikuttavat monet asiat ja näiden tekijöiden yhdistelmä on hyvin yksilöllinen. Esimerkiksi sinun henkilökohtainen ravitsemus ja perimäsi ovat oleellisia tekijöitä.
Oletko kysynyt äidiltäsi, milloin hänellä alkoivat kuukautiset? Tai milloin isälläsi oli kasvupyrähdys? Olivatko he enemmän niin sanotusti ”myöhäisiä kypsyjiä” vai ”aikaisia kypsyjiä”? Jos vanhemmat ovat kypsyneet/ tulleet murrosikään ikäluokkansa viimeisinä, on hyvinkin mahdollista, että sinullakin murrosikä on enemmän myöhään kuin aikaisin verrattuna muihin ikätovereihin. Se on täysin ok! 😊
Kuukautiset alkavat tavallisesti 10 – 16 ikävuoden välillä. Kaikista murrosiän merkeistä (rintojen kasvu, karvoitus, pituuspyrähdys) on kuukautisten alkaminen usein viimeinen. Kirjoitat, että muita merkkejä on jo. Tämän määritelmän mukaan kehityksesi ja kypsymisesi vaikuttaa olevan ihan hyvässä aikataulussa ja täysin normaali. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, on hyvä palata asiaan uudelleen ja mennä juttelemaan aiheesta kouluterveydenhoitajan kanssa. Siihen asti voit vain odotella rauhassa ja pitää huolta itsestäsi liikkumalla, syömällä ja nukkumalla riittävästi. 😊
Hyvää syksyn jatkoa sinulle!
Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi. Hienosti tämän tiesitkin 😊 Myös kuukautisten alkamisikä on yksilöllinen, ja vaihtelee 10 ja 16 ikävuoden välillä. Kaikki on siis hyvin ja tilanteesi on täysin normaali! Kuukautisesi tulevat varmasti, viimeistään muutaman vuoden sisään 🙂 Jos haluat, voit jutella kuukautisiin ja murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Odotellessasi voit myös tutustua Fressiksen artikkeleihin menkoista tai lukea vastauksia muiden nuorten laittamiin menkka-aiheisiin kysymyksiin.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Hei “Minä vain”,
Kiitos kysymyksestä! Mainitsit, että valkovuotoa on erittynyt jo noin vuoden ajan. Valkovuoto kosteuttaa ja suojaa emätintä ja sen alkaminen edeltää kuukautisia – osalla sen tulo kestää kuukausia, osalla jopa muutaman vuoden ennen kuukautisten alkua. Mainitsemasi vuoden kestänyt valkovuoto ilman kuukautisten alkua kuulostaa siis täysin normaalilta.
Menkat alkavat kullakin yksilölliseen tahtiin, eikä niiden alkamiseen voi itse vaikuttaa. Tiedetään, että esimerkiksi perimä vaikuttaa vahvasti kuukautisten alkamisajankohtaan ja voikin olla, että tämän takia kuukautiset eivät ole sinulla vielä alkaneet. Oletko jutellut äitisi kanssa hänen kuukautistensa alkamisajankohdasta? Tämä voi antaa jotakin suuntaa myös sinun kuukautisten alkamiselle, mutta toisaalta kuten sanottua, on jokaisella tähän oma yksilöllinen tahtinsa.
Ikäsi puolesta sinulla ei ole myöskään syytä olla huolissasi menkkojen alkamisesta, sillä kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16 ikävuoden välissä. Ymmärrän kuitenkin, että niiden odottaminen voi tuntua pitkältä, etenkin jos muilla ikätovereilla kuukautiset ovat jo alkaneet. Uskoisin kuitenkin, että paras tapa odotella kuukautisia on nauttia arjesta sellaisena kuin se nyt on, ja muistaa syödä, liikkua, nukkua ja tehdä itselle mieluisia asioita. Nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi ❤ Kuukautisten kanssa ehtii kyllä elää myöhemmin ihan riittämiin. Odotellessasi voit toki lukea lisää kuukautisista. Suosittelen lukemaan esimerkiksi Fressiksen 12 kysymystä ja vastausta menkoista –artikkelin täältä.
Mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit keskustella kuukautisista myös vaikkapa äitisi kanssa. Tai jos sinulla on esimerkiksi hyviä ystäviä tai vaikkapa isosisko, joilla kuukautiset ovat jo alkaneet, he varmasti mielellään juttelevat aiheesta kanssasi, koska ovat olleet samassa tilanteessa itsekin. 😊
Mainitset kysymyksessäsi vielä vatsakivun – jos tämä on ollut jatkuvaa ja toistuvaa, on vatsakivun syy tärkeä selvittää. Suosittelenkin, että olet vatsakivusta vielä yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit jutella myös kuukautisiin liittyvistä asioista.
Malttia menkkojen odotteluun ja tsemppiä sinne syysarkeen!
Moi Jake! Hienoa, että olit meihin yhteydessä asiasi kanssa.
Toisinaan seksissä voi käydä erilaisia vahinkoja – kuten sinun tapauksessasi kondomin rikkoutuminen – vaikka olisikin toiminut vastuullisesti molempien turvallisuudesta huolehtien. Tällöin asiassa auttaa avoimuus seksikumppanille ja jatkotoimien selvittäminen, kuten oletkin tehnyt.
Mikäli kondomi rikkoutuu tai luiskahtaa pois seksin aikana, on erittäin suositeltavaa käydä seksitautitesteissä, mikäli ei ole täyttä varmuutta omasta tai toisen tartuntatilanteesta. Varmuuden asiasta saa vain käymällä seksitautitesteissä, sillä oireettomuus ei ole tae siitä, etteikö seksitautia voisi olla. Testejä ei pidä kuitenkaan ottaa liian aikaisin, koska mahdollinen tartunta ei välttämättä näy tuloksissa. Sinun kannattaa käydä ainakin klamydia- ja tippuritestissä, joka voidaan testata aikaisintaan 1–2 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ne testataan joko virtsanäytteestä tai vanutikulla otettavalla näytteellä virtsaputkesta. Hiv ja kuppa puolestaan testataan verikokeella, joka kannattaa ottaa 1–3 kuukauden kuluttua tapahtuneesta, jotta tulos olisi luotettava. Herpes ja HPV puolestaan todetaan yleensä silmämääräisesti oireiden perusteella, mikäli tartunta-alueelle ilmaantuu esimerkiksi haavoja, rakkuloita tai muita ihomuutoksia.
Seksitauteja testataan ilmaiseksi oman kotipaikkakunnan terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla, opiskeluterveydenhuollossa sekä nuoriso- ja ehkäisyneuvolassa. Ajanvarauksen voi tehdä joko netissä tai puhelimitse. Ajanvarauksen yhteydessä kysytään yleensä taustatietoina mahdollinen tartunta-ajankohta, millaisia oireita mahdollisesti on (yleensä seksitaudit ovat kuitenkin oireettomia) sekä käytetyistä seksitavoista. Jos on esimerkiksi ollut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa myös nielusta/peräaukosta. Suosittelen, että te molemmat käytte testeissä.
Viestissäsi ei käy ilmi, oliko teillä kondomin lisäksi käytössä hormonaalista ehkäisyä. Mikäli tyttö ei käytä esimerkiksi e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta, rikkoutunut kondomi on voinut aiheuttaa raskaaksi tulemisen riskin. Mikäli raskaus ei ole toiveissa ja tytöllä on tapahtuneen jälkeen kuukautiset myöhässä, hänen kannattaa tehdä raskaustesti 3–4 viikon kuluttua tapahtuneesta.
Lopuksi annan vielä muutaman vinkin, joilla kondomin hajoamista tai poisluiskahtamista voi pyrkiä välttämään: On tärkeää, että kondomi on sinulle oikean kokoinen (, jolloin se pysyy paremmin päällä. Kondomit tulee säilyttää kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa hankaukselta suojattuna, ja ennen käyttöä tulee tarkistaa parasta ennen -päiväys. Seksin aikana voi olla hyvä käyttää liukuvoidetta, joka ehkäisee kondomiin kohdistuvaa kitkaa ja hankausta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen artikkelista.
Toivottavasti vastauksestani on apua tilanteeseesi. Mikäli sinulle tulee mieleen muuta kysyttävää, voit olla meihin uudelleen yhteydessä. Lisäksi Väestöliitto tarjoaa ilmaista seksuaalineuvontaa nuorille anonyymisti.
Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä menkkoihin liittyvistä pohdinnoistasi! 😊
Viestistäsi käy ilmi, että valkovuodon tuleminen on kohdallasi alkanut. Se on jo itsessään merkki siitä, että keho valmistautuu menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valitettavasti asiaa ei kuitenkaan pysty oikein arvioimaan tämän tarkemmin: joillain valkovuotoa voi tulla vähemmän aikaa ennen menkkojen alkua ja joillain pidempään, jopa muutamakin vuosi. Se on siis hyvin yksilöllistä. Se, milloin äidilläsi alkoi kuukautiset, voi antaa jotain suuntaviivoja sille, koska sinun menkkasi alkavat, vaikka tämäkään ei suoraan auta asian arvioimisessa. Oletko jutellut menkoista vielä äitisi kanssa?
Kun kuukautiset ovat tuloillaan, valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa, mutta ei välttämättä vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on siis täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä. Seuraavalla kerralla vuoto voi olla jo selkeästi verisempää, jolloin voi sanoa, että kuukautiset ovat alkaneet.
Menkkojen odottaminen voi tuntua vaikealta, mutta joka tapauksessa voit olla varma, että ne sieltä vielä alkavat. 😊 Murrosiän kehityksesi vaikuttaa etenevän kuten kuuluukin, mutta toki jos tämä aihe tai jokin muu murrosiän muutoksiin liittyvä mietityttää sinua, suosittelen hakeutumaan vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusille. Hän pystyy paremmin arvioimaan missä vaiheessa kasvusi ja kehityksesi on.
Menkkoja odotellessasi voi tutustu Fressiksen artikkeleihin kuukautisiin liittyen, tai lueskella vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin menkoista Fressiksessä.