Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Moi! Kiitos yhteydenotostasi!
On ymmärrettävää, että olet ehtinyt jo odottaa kuukautisia ja asia voi sinua huolestuttaa. Ei ole useinkaan helppoa olla kaveripiiristä se, jonka murrosikä tai kuukautiset alkavat ensimmäisten tai viimeisten joukossa. Tyttöjen kuukautiset alkavat keskimäärin 13-vuotiaana ja kuukautiset alkavat rintojen kasvun alettua 1–4 vuoden sisään. Tyttöjen murrosiän katsotaan olevan viivästynyt, jos kuukautiset eivät ole alkaneet 15,5 vuoden ikään mennessä. Älä siis suotta vielä ainakaan huolestu asiasta vaan anna kehollesi aikaa edetä kehityksessä omaan yksilölliseen ja hyvään tahtiinsa
Valkovuoto on emättimen luonnollista puhdistautumista ja valkovuoto alkaa ennen kuukautisten alkamista, joten kehosi kuulostaa toimivan normaalisti. Valkovuodosta voit lukea lisää täältä. Jos kuukautiset, valkovuoto tai oman kehon muutokset huolestuttavat, niin niistä voi hyvin jutella koulun terveydenhoitajan kanssa. Hänen kauttaan voi olla tarvittaessa mahdollista päästä lääkärille ja gynekologiseen tutkimukseen. Ammattilaiset ottavat kyllä huolesi tosissaan ja on tosi tärkeää, ettet joudu kantamaan huoltasi yksin.
Halutessasi voit tulla juttelemaan murrosiästä ja kuukautisista myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Chatin löydät täältä.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Raskaus ei ole ainoa syy, miksi muuten melko säännölliset kuukautiset saattavat myöhästyä tai jäädä pois. Hienoa kuitenkin, että olet tehnyt raskaustestit ja sulkenut pois raskauden mahdollisuuden. Tämä on aina ensimmäinen askel, jos kuukautiset ovat myöhässä ja on syytä epäillä raskautta eli on ollut penis-emätinyhdynnässä ilman ehkäisyä/kondomi on esimerkiksi rikkoutunut yhdynnän aikana.
Epäsäännöllinen kuukautiskierto on melko tavallinen oire. Monilla kuukautiskierto reagoi herkästi elämäntapojen tai -tilanteiden muutoksiin. Nopea laihtuminen, niukka ravitsemus ja liiallinen liikunta voivat aiheuttaa kuukautisvuotojen poisjäämisen, samoin voimakas stressitilanne. Myös esimerkiksi vaikeaan lihavuuteen voi liittyä kuukautisten poisjääminen. Kuulostaako, että jokin näistä tilanteista voisi koskea sinua? Viestistäsi on ainakin kuultavissa se, että asia stressaa sinua kovin paljon.
Missään tapauksessa sinulla ei ole mitään hätää. Voit olla siis huoletta ja seurailla tilannetta rauhassa
Jos kuukautisia ei tule seuraavan muutaman kuukauden aikana, käy sitten juttelemassa lääkärin tai hoitajan kanssa asiasta. Tilannetta selvitetään kyselemällä ja tarvittaessa tarkistamalla muutama verikoe. Kuukautiset palaavat yleensä itsestäänkin, kun syy on selvitetty.
Mukavaa kevään odotusta sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Menkkojen ajoittuminen harrastusten, matkojen ja leirien kohdalle voi ymmärrettävästi jännittää! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska tällaisiin tilanteisiin voi onneksi tosiaankin usein jollain tavalla varautua, mikä voi lieventää omaa huolta asiasta!
Viestistäsi ei käy tarkemmin ilmi millaista kuukautisvuotosi tavallisesti on eikä millaisia kuukautissuojia olet tottunut käyttämään, joten vastaan kysymykseesi nyt yleisellä tasolla. Vuodon runsaus vaikuttaa muun muassa siihen, millaisia kuukautissuojia kannattaa käyttää. Kuukautissuojia kun on erilaisia riippuen mm. siitä, onko vuoto niukkaa, ”normaalia” vai runsasta. Voi myös olla, että kuukautisvuodon alku- ja loppupuolella käytössä on erilainen suoja kuin silloin kun vuoto on runsaimmillaan, tai että yöllä käyttää erilaista suojaa kuin päivällä. Myös kokemus siitä, millaiset kuukautissuojat sopivat itselle, on tosi yksilöllinen.
Onkin hyvä tutkia kaupassa eri tuotevaihtoehtoja ja niiden ominaisuuksia ja ostaa testattavaksi mitkä niistä tuntuvat itselle ja omalle vuodolle sopivilta suojilta. Oletko testaillut erilaisia vaihtoehtoja? Mainitsit kysymyksessäsi, että sinua huolettaa se, tulevatko menkat yöllä läpi. Ehkä sinulla on tästä jo jonkinlainen kokemus, koska tämä erityisesti huolettaa sinua. On tavallista, että niinä vuotopäivinä, kun vuoto on runsaimmillaan, voi öisin olla tarpeen käyttää kahdenlaistakin eri suojaa. Käytössä voi olla esimerkiksi kuukuppi ja kuukautisside tai kuukautisalushousut. Joillekin riittää hyvin näistä myös toinen tai että yöksi alushousuihin laittaa yökäyttöön tarkoitetun siteen, joka on pidempi, imukykyisempi ja suunniteltu nimenomaan estämään yölliset ohivuodot.
Kuukuppi on erinomainen kuukautissuoja myös öisin, onko se sinulle tuttu? Sen käyttö toki vaatii hieman opettelua, mutta hyvä asia on, että kuukuppia voi harjoitella laittamaan, vaikkei olisi kuukautiset juuri nyt meneillään. Kuukuppi on siitä hyvä, että sitä harvoin tarvitsee tyhjentää niin usein, kuin siteitä tai tamponia täytyy vaihtaa. Monilla se riittääkin ainoaksi suojaksi myös öisin. Jotkut toki saattavat kuukautisten aikaan herätä yöllä tyhjentämään kuukupin, jos vuoto on oikein runsasta.
Uskon että oikeanlaisten ja sinulle sopivien kuukautissuojien kanssa pärjäät hyvin ja vältyt läpivuodoilta! Varmista siis, että sinulla on vuotoosi sopiva suoja ja vaihda se (tai tyhjennä kuukuppi) juuri ennen nukkumaan menoa, sekä heti herättyäsi. Jos käytät tamponia tai kuukuppia, voit varmuuden vuoksi laittaa vaikka vielä siteen tai kuukautisalushousut yön ajaksi. Muista myös ottaa tarpeeksi suojia leirille, ja tarvittaessa särkylääkettä, jos kärsit kuukautiskivuista. Muutamat ylimääräiset pikkuhousut ovat myös hyvä idea, jos nyt jostain syystä menkat pääsisivätkin tulemaan läpi.
Haluan loppuun vielä rohkaista sinua sillä ajatuksella, että ei myöskään haittaa, vaikka menkat tulisivat yöllä läpi. Se on toki sotkevaa ja voi tuntua siksi harmilliselta ja aiheuttaa häpeän tunnetta. Noloa se ei kuitenkaan millään tavalla ole, vaan täysin luonnollista ja normaalia.
Tsemppiä ja kivaa leiriä sinulle, se menee varmasti hyvin menkoista huolimatta!
Moi nimimerkki Pelottaa!
Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että syytä huoleen ei välttämättä ole. Kuukautisvuoto on yleensä runsainta kahtena tai kolmena ensimmäisenä vuotopäivänä. Voi olla, että pieraistessasi olet ikään kuin ponnistanut, jolloin emättimessä ollutta kuukautisverta on valunut samalla ulos.
Kerroit viestissäsi, että aamulla verta oli tullut pikkareihisi ja jalkoihisi, joten pohdin, oliko kuukautisveri mennyt läpi kuukautissuojasta vai oliko sinulla ollut suojaa? Kuukautisten aikana kuukautissuojaa olisi hyvä käyttää päivin öin sekä vaihtaa kuukautissuoja riittävän usein vuodon runsauden mukaan. Toisinaan voi toki käydä niin, että kuukautisvuoto tulee suojasta läpi ja tahrii vaatteita. Näin on esimerkiksi silloin, jos vuoto on runsasta, kuukautissuoja ei ole asettunut hyvin tai se on ehtinyt täyttyä verestä. Kyse on joka tapauksessa normaalista ja yleisestäkin asiasta, ei siis huolta
Murrosiässä ja joillakin myös sen jälkeen kuukautiskierto voi olla epäsäännöllistä, eli kuukautiskierron pituus, kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella. Tästä syystä joillakin kerroilla kuukautisvuotoa voi tulla runsaammin ja toisina kertoina niukemmin. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista ”Menkat – 12 kysymystä ja vastausta”.
Mainitsit myös, että heräsit aamulla vatsakipuun, joka on voinut olla yksi kuukautisten aiheuttama oire. Jotkut tuntevat joskus tai joka kerta kuukautisten aikana kipua alavatsassa, alaselässä ja/tai reisissä. Kivun voimakkuus ja kesto voivat vaihdella kuukautisista toisiin. Kuukautiskipuja voi yrittää lievittää esimerkiksi asettamalla lämpötyynyn alavatsalle, harrastamalla kevyttä liikuntaa tai apteekista saatavien särkylääkkeiden avulla. Mikäli nämä keinot eivät auta tai kipu tuntuu voimakkaalta, kannattaa mennä puhumaan asiasta terveydenhoitajalle tai lääkärille.
Moikka “Joku” ja kiitos viestistäsi Mukava että löysit meille kysymään asiasta, joka sinua huolettaa.
Heti alkuun haluan sanoa onnittelut! On hienoa, että menkkasi ovat alkaneet Tilanteesi kuulostaa täysin normaalilta. Kuukautiset alkavat nimittäin useinkin juuri mainitsemasi kaltaisella rusehtavalla vuodolla. Kirkkaammaksi ja ”verisemmäksi” vuoto muuttuu sitten ajan kanssa. On tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista rusehtavaa, verensekaista valkovuotoa. Veren määrässä ja värissä voi muutenkin olla eroa eri vuotokertojen välillä, ja usein kuukautisvuodon alku- ja loppuvaiheessa vuoto on rusehtavaa ja myös niukempaa.
On hyvä tiedostaa, että kuukautiskierto voi alkuun olla hyvinkin epäsäännöllinen ja kuukautisvuoto tulla harvoin. Vaikka kuukautiset alkaisivat tulla tiheämminkin, voi kuukautiskierto edelleen olla epäsäännöllinen ensimmäisen parin vuoden ajan niiden alkamisesta. Siksi on hyvä kantaa laukussa mukana varmuuden vuoksi kuukautissuojaa, jotta vuoto ei pääse pahasti yllättämään.
Kysyt myös pituuskasvustasi. Useimmiten kuukautisten alkamisen jälkeen pituuskasvu hiipuu. Kuukautisten alettua kasvua on jäljellä keskimäärin vielä noin 5-7cm. Kasvu on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja sitä voi tapahtua vielä enemmänkin tai jonkin verran vähemmän. Sitä on valitettavasti vaikea arvioida tämän tarkemmin.
On ymmärrettävää, että omaan kehoon liittyvät asiat mietityttävät. Haluan kuitenkin muistuttaa, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on, vaikka et kasvaisikaan niin pitkäksi kuin toivoisit. Parhaiten tuet omaa kasvua ja kehitystäsi huolehtimalla siitä, että syöt ja liikut säännöllisesti ja monipuolisesti sekä nukut riittävästi <3
Jos pituuskasvuun, menkkoihin tai muuten murrosikään liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan niistä vielä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Ensinnäkin onnittelut kuukautisten alkamisen johdosta, hieno juttu! Se kertoo siitä, että hormonitoimintasi on käynnistynyt ja kehosi toimii niin kuin pitää.
Ikävä kuitenkin kuulla, että kuukautisten alkaminen herättää ahdistusta. Kuvaat viestissäsi, että sinua erityisesti mietityttää se, millä tavalla kertoa asiasta kavereille, varsinkin, jos he ovat sinua vanhempia. Tästä ei kannata kuitenkaan olla huolissaan, kuukautisten alkamisikä on hyvin yksilöllistä! Sinulla kuukautiset ovat alkaneet jo varhaisemmassa vaiheessa. Keskimäärin kuukautiset alkavat noin 13 vuoden iässä, mutta vaihtelu voi olla 10-16 vuoden välillä.
Millä tavalla sinä toivoisit, että ystäväsi kertoisivat sinulle omista kuukautisistaan? Voisitko ensin kertoa asiasta kaikista lähimmälle ystävällesi ja vasta sen jälkeen muutamalle muulle? Kun asian on kertonut muutaman kerran, usein jännitys aiheen ääreltä katoaa, ja siitä voi olla jo tosi helppo puhua muille kavereille. Kuukautiset ovat myös henkilökohtainen asia, joten niistä ei myöskään välttämättä tarvitse erikseen kertoa kavereille, ellei asia tule luontevasti puheeksi.
Mehän emme voi tosiaan varmaksi tietää, onko muilla kavereillasi kuukautiset alkaneet, mutta syystä tai toisesta he eivät ole siitä kertoneet. Heitäkin voi jännittää asian kertominen. Jos sinä uskallat ottaa asian puheeksi, voi muillekin olla helpompaa puhua kuukautisista sitten, kun on sen aika.
Toivottavasti tämä vastaus auttoi sinua pohdinnoissasi! Mukavaa loppusyksyä sinulle!
Moi! Kiitos kysymyksestäsi!
Valkovuodon alkaminen on yksi murrosiän merkeistä, ja jokaisella murrosikä alkaa ja etenee omaan yksilölliseen tahtiinsa. Joillakin murrosiän ensimerkit voivat ilmaantua jo 8-vuotiaana ja toisilla 13-vuotiaana. Ei siis ole millään tavalla noloa, jos valkovuoto ei ole alkanut vielä 11-vuotiaana.
Ylipäätään siinä ei ole mitään noloa, missä iässä murrosiän muutokset ilmaantuvat, olipa kyse esimerkiksi rintojen kasvusta, karvojen kasvamisesta tai tummumisesta, kuukautisten alkamisesta tai pituuskasvusta. On kuitenkin aivan ymmärrettävää, että murrosikään liittyvät asiat mietityttävät ja itseä tulee vertailtua kavereihin ja muihin ikätovereihin. Liiallista vertailua kannattaa kuitenkin välttää, sillä murrosikä etenee jokaisella omalla tavallaan, eivätkä kaikki muutokset tapahdu kaikilla samassa järjestyksessä ja samassa tahdissa. Lisäksi murrosikä muuttaa jokaisen kehoa eri tavoin, ja jokaisen keho on hyvä ja arvokas juuri sellaisenaan. Voit lukea lisää murrosiästä Hyvä Kysymys -sivustolta.
Se on kuitenkin kiva, että voitte puhua kavereiden kanssa murrosiästä ja sen tuomista muutoksista, koska näin pääsette yhdessä ihmettelemään ja iloitsemaan teille merkityksellisistä asioista yhdessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei murrosikä ja kehon kehittyminen ole mikään kilpailu. Kannustan sinua puhumaan murrosiästä ja mieltäsi askarruttavista kysymyksistä myös jonkun luotettavan aikuisen kuten vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa.
Kun jossain vaiheessa sinulla alkaa tulla valkovuotoa, se tarkoittaa, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kuukautiset alkavat yleensä parin vuoden sisällä valkovuodon alkamisesta. Valkovuodolla on myös tärkeä tehtävä, sillä se puhdistaa ja kosteuttaa emätintä. Valkovuodon tuleminen ei lakkaa murrosiän loputtua, vaan jatkuu koko aikuisiän.
Hei ja kiitos viestistäsi,
Teoriassa on mahdollista, että spermaa ja siten hedelmöityskykyisiä siittiöitä voisi valua tilanteessa emättimeen. Käytännössä tämä ei liene kuvaamassasi tilanteessa kuitenkaan kovin todennäköistä, joten voit mitä luultavimmin olla huoletta. Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään raskaudenehkäisymenetelmää.
Mikäli raskauden mahdollisuus kuitenkin mietityttäisi sinua vielä ja menkat olisivat myöhässä, on hyvä tehdä raskaustesti. Tietoa raskaustestin tekemisestä löydät täältä.
Kaikenlaisessa seksissä on aina hyvä huolehtia sekä seksitautien että raskauden ehkäisystä. Myös anaaliseksissä on hyvä käyttää kondomia tai suuseksisuojaa, jotta peräaukosta ei siirry suolistobakteereja muualle elimistöön, jossa ne voivat aiheuttaa esimerkiksi tulehduksia. Lisätietoa aiheesta löydät tästä artikkelista.
Moikka!
Kuukautisten alkamiseen liittyvät asiat nolostuttavat monia, mikä on harmi, sillä kuukautisten alkaminen on oikeasti aika makea juttu! Se tarkoittaa, että sinä kasvat ja kehityt juuri niin kuin kuuluukin Joissain perheissä kuukautisten alkua jopa juhlitaankin ja kuukautiset ovat yhtä luonnollinen kasvun merkki kuin vaikka kainalokarvojen tai viiksien kasvu. Kuukautisista on kuitenkin puhuttu avoimemmin vasta viime vuosina ja siksi niistä puhuminen voi vielä jännittää.
Noin puolella suomalaisista on kuitenkin kuukautiset. Vaikka se voikin tuntua hassulta, niin myös äitisi on ollut aikanaan aivan samassa tilanteessa kuin sinä ja todennäköisesti häntäkin on jännittänyt kertoa asiasta. Menkoista on helpointa puhua ennakkoon, sillä silloin niiden alettua, ei kertomisesta tule lisäjännitystä. Menkoista voi aloittaa puhumaan esimerkiksi kysymällä missä äidilläsi on kotona siteitä, jotta löydät ne, kun menkkasi alkavat. Äitisi ymmärtää varmasti miten jännittävästä asiasta on kyse ja asia voi jännittää häntäkin – onhan menkat merkki siitä, että sinä kasvat ja se on vanhemmalle usein jännittävää.
Voi myös olla, että äitisi ei ota asiaa puheeksi koska hän haluaa, että saat ottaa sen esiin sinulle sopivassa kohdassa. Jos ääneen puhuminen jännittää liikaa, voit laittaa myös koulupäivän aikana äidillesi viestin, jossa kysyt voitteko jutella koulun jälkeen menkoista, jotta tiedät mitä tehdä kun ne alkavat. Uskallan luvata sinulle, että kertominen kirpaisee hetken mutta helpottaa kun olet saanut asian sanottua. Samalla se helpottaa myös tilannetta, kun menkat sitten alkavat, koska silloin tiedät jo miten toimia.
Tsemppiä sinulle! Jos menkat mietityttävät sinua muutenkin, suosittelen tutustumaan muihin kysymyksiin ja vastauksiin, joita Fressiksessä on menkkoihin liittyen. Jos kaipaat lisää keskustelutukea, voit ottaa nimettömänä yhteyttä esimerkiksi Nuortennettiin. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen
Moi nimimerkki random!
Oman kehityksen eteneminen voi ymmärrettävästi aiheuttaa huolta ja monia muita pohdintoja, joten on hyvä, että laitoit meille viestiä.
Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi kuvauksen perusteella syytä huoleen ei ole. Kuukautiset alkavat yleensä 10–16 -vuoden iässä ja noin kahden vuoden sisällä valkovuodon alkamisesta. Kavereihin vertailemalla ei voi päätellä omaa kuukautisten alkamisajankohtaa, koska murrosikä etenee jokaisella omaan yksilölliseen tahtiinsa.
Lääkärikäyntiä suositellaan, mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet vielä 16. ikävuoteen mennessä. Tässä mielessä sinulla on vielä hyvin aikaa odotella kuukautisten alkua. Kuukautisten alkamisikään vaikuttavat ennen kaikkea perintötekijät mutta myös esimerkiksi ravitsemus, liikunnan määrä, stressin määrä ja terveydentila.
Mikäli mahdollista, voit halutessasi kysyä äidiltäsi, milloin hänen kuukautisensa alkoivat. Se voi nimittäin antaa hieman suuntaa siitä, missä iässä sinun kuukautisesi saattavat alkaa. Hänen tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa voi olla mahdollista jutella myös muista kuukautisiin ja murrosikään liittyvistä, mieltäsi askarruttavista asioista. Lisäksi voit lukea kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautisista voi mennä juttelemaan myös kouluterveydenhoitajalle. Hänen vastaanotolleen voi mennä myös silloin, jos sinulla herää mitä tahansa muuta huolta tai kysyttävää murrosiän kehitykseesi liittyen.
Hei Evina! Kiitos kysymyksestä!
Osalla valkovuoto kestää joitakin kuukausia, ja osalla jopa pari vuotta, ennen menkkojen alkamista. Omilla teoilla ei voi valitettavasti vaikuttaa menkkojen alkamiseen, vaan ne alkavat kullakin juuri silloin kun keho on siihen valmis. Ymmärrän, että toivoisit menkkojen alkavan vasta kisakauden päätyttyä, mutta mikäli menkat alkaisivatkin lähiaikoina, niin tamponin tai kuukupin kanssa uintikin onnistuu. Kuukautissuojien käyttö vaatii aina vähän harjoittelua, mutta käyttöön kyllä tottuu nopeasti. Älä siis suotta jännitä menkkojen alkamista
Kuukautisia on niiden alettua mahdollista siirtää myös hieman eteenpäin keltarauhashormonivalmisteiden avulla, mutta tällaisesta tarvitsee aina keskustella lääkärin kanssa. Eli kun ja jos asia on joskus ajankohtainen esimerkiksi joidenkin toisten kisojen vuoksi, voi lääkäriltä kysyä asiasta.
Toivottavasti pystyt nauttimaan kisakaudesta etkä liikaa murehdi menkkojen alkamista. Ja mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit myös rohkeasti kysyä kavereilta, miten he ovat yhdistäneet kisakauden ja menkat tai ovatko he miettineet samaa, mikäli menkat eivät ole vielä alkaneet. Meillä kaikilla on lopulta aika samanlaisia pohdintoja ja mietteitä ja usein auttaa, kun jakaa niitä toisten kanssa. Jos aihe on kovasti mielen päälläsi, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten äitisi kanssa.
Ihanaa syksyn jatkoa sinulle sinne!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Kuulostaa täysin normaalilta Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Sen määrä ja koostumus myös vaihtelevat kuukautiskierron mukaan hormonien vaikutuksesta. Kuvaamasi tilanne, eli vuodon väheneminen menkkojen alkaessa ja lisääntyminen menkkojen jälkeen, on täysin normaalia
Vaikka valkovuotoa tulee, et tarvitse sitä varten kuukautis- tai pikkuhousunsuojia, vaan kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja pikkareiden vaihtaminen riittää. Joskus voi toki käyttää pikkuhousunsuojaa valkovuodonkin vuoksi, mutta pikkuhousunsuojien jatkuva käyttäminen voi altistaa tulehduksille. Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Poikkeava valkovuoto voi haista pahalta, olla kokkareista tai selvästi eri väristä (esim. vihertävää) tai koostumukseltaan erilaista. Tällöin voi olla kyse tulehduksesta, ja kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.
Hienoa, että olet seurannut kehosi toimintaa ja kysyt jos ihmetyttää! On helpompi huomata mahdolliset poikkeavuudet, kun tietää miten oma keho toimii
Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Hei!
Halusit tietää, onko mahdollista olla raskaana, vaikka ei olisi harrastanut seksiä. Käytännössä ei. Raskaus voi alkaa, kun siittiö kohtaa kypsän munasolun munasolun irtoamisen eli ovulaation aikana. Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnän seurauksena. Periaatteessa raskaus voi alkaa myös, jos siemennestettä päätyy emättimeen esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä raskauden alkaminen tällaisella tavalla on melko epätodennäköistä. Ymmärsin viestistäsi, että et ole harrastanut mitään yhdyntä- tai käsiseksiä? Tällöin ei ole myöskään mahdollista, että olisit raskaana.
Kuukautiskierto voi häiriintyä melko herkästi ja menkkojen viivästyminen voi johtua esimerkiksi stressistä tai sairastelusta. Vatsan turvotus puolestaan voi liittyä hormoneihin, ja useimmiten turvotusta esiintyykin naisilla kuukautiskierron loppupuolella eli ennen kuukautisten alkamista. Kerroit kuitenkin, että vatsan turvotus on jatkunut kohdallasi jo yli kuukauden. Vatsan turvotus ja kipu voi johtua monestakin eri asiasta, kuten vaikkapa stressistä, itselle sopimattomasta ruokavaliosta, tai liiallisesta paikallaanolosta. Valitettavasti voin sitä vain arvailla. Mainitsit vatsan turvotuksen voimistuvan etenkin iltaa kohden, ja tämä onkin yleensä turvotukselle ominaista.
On hyvä seurata muutoksia omassa kehossa ja kuukautiskierrossa, mutta uskon että voit odottaa seuraavia menkkoja huoletta. Pidempään jatkuneen vatsan turvotuksen ja -kivun osalta kannustaisin sinua olemaan yhteydessä esimerkiksi opiskeluterveydenhuoltoon. Tällaisten huolten ja vaivojen kanssa ei pidä jäädä yksin!
Mikäli joku muu asia seksiin tai seksuaaliterveyteen liittyen mietityttää, voit laittaa uuden kysymyksen meille Fressikseen tai Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Ihanaa syksyä sinulle!