Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Moi!
Kiitos viestistäsi, tosi hyvä kun olit meihin yhteydessä. Mietit onko ok, jos murrosiässä oleva normaalipainoinen nuori alkaa laihduttaa. Vastaukseni tähän on selkeä; en suosittele laihduttamista. Murrosikä on ajanjakso, jolloin keho ja mieli käy läpi monia muutoksia, jotka voivat tuntua hämmentäviltä. Erityisesti tytöillä murrosikään liittyy myös rasvakudoksen määrän lisääntyminen. Keho muuttuu tytöstä naiseksi, mikä johtuu hormonitoiminnan muutoksista. On tärkeä muistaa, että jokaisen keho on erilainen ja kasvaa omaan tahtiinsa. Mielen muutoksilla tarkoitan sitä, että moni nuori pohtii tuossa iässä omaa kehoaan ja saattaa vertailla itseään muihin. Tämä vertailu puolestaan johtuu aivojen kehityksestä ja on siis osa murrosiän kehitystä.
Kerrot havainnostasi, että pituuskasvusi on ehkä hidastunut. On hyvin mahdollista, että murrosikään liittyvä pituuskasvupyrähdys eli nopean kasvun vaihe on sinulla vähitellen jo tasaantumassa. Se on täysin normaalia. Jos pituuskasvun eteneminen mietityttää sinua, voit halutessasi käydä kouluterkkarilla mittaamassa pituutesi. Heillä on usein vastaanotto ilman ajanvarausta. Terveydenhoitajan kanssa voi myös jutella tasapainoisista ruokailutottumuksista. Yleisesti ajatellaan, että herkut ovat sopivissa määrin osa tasapainoista ruokailua, eikä niistä ole syytä kokonaan luopua. Terveydenhoidon ammattilaisen antama ohjaus auttaa varmistamaan, että saat esimerkiksi vastustuskykysi, jaksamisesi ja luustosi kehityksen kannalta riittävästi ravitsevaa ja monipuolista ruokaa.
Laihduttamisen sijaan kannustan sinua keskittymään hyvää oloa ja jaksamista ylläpitäviin asioihin. Ehkä harrastat jotakin, haluat panostaa hyviin yöuniin tai nautit kauniista kevätpäivistä kaverin kanssa ulkoillen ja liikkuen? Kaikki tuollaiset pienet asiat lisäävät itsevarmuutta, auttavat voimaan hyvin ja nauttimaan elämästä ilman kehoon liittyvää murehtimista. On hyvä muistaa, että olet vielä nuori ja murrosiän kehitysvaiheesi myötä alat vähitellen opetella huolehtimaan hyvinvoinnistasi. Pikkuhiljaa opit tunnistamaan, mikä saa juuri sinut tuntemaan olosi hyväksi.
Toivon, että tämä vastaus auttoi sinua ymmärtämään hieman paremmin murrosikään liittyviä erityisiä muutoksia ja sen myötä hyväksyisit itsesi juuri sellaisena kuin olet
Moikka! Onpa ikävä tilanne! Ei ole ihme, että sinusta tuntuu yksinäiseltä ja oudolta
On tosi hienoa, että olet sanonut rohkeasti asiasta kavereillesi. Tosi kurja että he eivät kuitenkaan ole suhtautuneet sanomaasi vakavasti eikä tilanne ole muuttunut. Epäilit itse, että tilanne voisi johtua siitä, että olet poika. Murrosiässä tapahtuu hirveästi asioita sekä kehossa että mielessä, jotka voivat tuntua vähän hämmentäviltä. Silloin voi olla joskus helpompi jutella samaa sukupuolta olevan kanssa, jonka tietää käyvän läpi samantyyppisiä juttuja. Murrosiässä on myös tavallista, että kaveripiiri muuttuu, kun itse kasvaa ja voi kaivata erilaisia juttuja kavereilta kuin ennen. Kyse voi olla jommastakummasta näistä, tai sitten jostain ihan muustakin – vain he tietävät vastauksen.
Voisitko kokeilla kysyä heiltä ihan suoraan mikä heidän toimintansa syynä on? Olisi reilua, että he kertovat sinulle mistä on kyse. Jos syynä tosiaan on sukupuoli, niin sille ei harmillisesti oikein voi mitään. Tilanne voi olla ohimenevä, mutta yksin ei ole kiva olla, joten uusien kavereiden seura voisi auttaa. Ystävystyminen tapahtuu usein helpoiten yhteisen tekemisen kautta.
Omasta tilanteesta kannattaa sanoa rohkeasti myös opettajalle. Hän voi pyrkiä järjestämään koulussa esim. pari- tai ryhmätehtäviä niin että pääset tekemään tehtäviä sellaistenkin kanssa, joiden kanssa et ole välttämättä ollut ennen niin paljon tekemisissä. Tai jos kaupungissasi on iltapäiväkerho- tai nuorisotalotoimintaa, voi uusia kavereita löytyä myös sieltä.
Jos vain mahdollista, tilanteesta kannattaa kertoa myös kotona. Vanhemmat usein huomaavat, jos lapsella on mieli maassa ja voivat huolestua kovastikin, jos eivät tiedä mitä sinulla on meneillään. Heillä voi olla myös hyviä ideoita siihen mistä ja miten uusia kavereita voisi saada.
Aikuiselle kertomista ei tarvitse jännittää. Lähes jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä tilanteessa, jossa kokee olevansa yksinäinen, joten aikuiset kyllä tietävät mitä käyt läpi ja ymmärtävät varmastikin sinua. Tärkeintä olisi nyt, että et jää pohtimaan asiaa enempää yksin, sillä silloin paha olo kasvaa usein vain isommaksi. Jos suoraan kertominen jännittää, voit käydä juttelemassa asiasta vielä nimettömänä esimerkiksi Apuu-chatissa ja saada lisää vinkkejä.
Pidän peukkuja, että asia ratkeaa pian ja pääset nauttimaan lähestyvästä keväästä vailla tällaisia murheita. Tsemppiä sinulle!
Moikka! Hyvä kysymys!
Pussailuun ei ole yhtä oikeaa tapaa. Se on itseasiassa erilaista eri ihmisten kanssa, koska se miten toinen pussaa vaikuttaa aina jollain tasolla siihen, miten itse toimii. Esimerkiksi jos pussailukaveri pussaa vain pieniä, nopeita suukkoja, ei kannata itse tähdätä kielisuudelmaan.
Kerroit että tyttöystäväsi osaa pussailla paremmin kuin sinä. Onko hän sanonut sinulle näin, vai mistä näin päättelet? Jos hän ei ole sanonut pussailutaidoistasi mitään, voi hyvin olla, että kuvittelet koko asian. Jos itse on epävarma alkaa nimittäin herkästi kuvittelemaan asioita, jotka vahvistavat omaa epävarmuutta. Jos taas hän on sanout asiasta, on se vähän epäreilua.
Pussailussa kehittyy harjoittelemalla, niin kuin kaikissa muissakin uusissa asioissa, eikä kaikkea voi osata heti. Jos tyttöystäväsi olisikin vaikka pussailut jo aiemmin jonkun toisen kanssa, ei hän voi tietää mistä juuri sinä pidät. Eli uuden ihmisen kanssa opetellaan aina uudelleen se mistä itse pitää toisen kanssa ja mistä toinen pitää.
Vaikka se voi tuntua hassulta, pussailua voi myös harjoitella itsekseen esimerkiksi omaan kämmenselkään. Voit kokeilla pussata ensin vaikka ihan hennosti ja sitten vähän voimakkaammin ja tunnustella minkälainen huulten kosketus tuntuu kädessä hyvältä. Voit kokeilla myös avata ja liikutella suuta eri tavoin ja tunnustella miltä se tuntuu. Esimerkiksi suoraan jännittyneillä, liikkumattomilla huulilla pussaaminen tuntuu aika erilaiselta, kuin jos huulet ovat rennot ja supistat niitä hieman kiinni sillä hetkellä, kun huulet koskevat kämmeneen.
Pussailu voi tuntua myös hankalalta, jos sitä kovasti jännittää. Siksi voisi olla hyvä myös jutella omasta jännityksestä tyttöystävän kanssa. Se, että tällaisesta asiasta pystyy keskustelemaan, on nimittäin tärkeää. Jos tuntuu, että tästä aiheesta ei pysty vielä keskustelemaan, voi se olla merkki siitä, että myös pussailu voisi vielä ehkä odottaa. Voit sanoa, että pidät hänestä kovasti ja jännität pussailua koska hän on mielestäsi siinä niin hyvä ja toivoisit että voisitte yhdessä harjoitella ja kokeilla erilaisia tapoja pussata. Pussailun harjoittelu yhdessä on varmastikin sellaista, josta te molemmat voitte nauttia
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kevättä!
Moikka Hilppuliini,
Tosi ikävä kuulla, että koulutehtävät tuntuu kaatuvan päälle ja ovat raskaita! Hyvä kun laitoit tänne kysymyksen aiheesta, varmasti moni muukin ikäisesi samaistuu tähän kysymykseen.
Koulutehtävien tarkoitus ei ole aiheuttaa ahdistusta tai pilata yöunia ainakaan kovin pitkäkestoisesti. On totta kai toisinaan normaalia stressaantua koulutöistä, mutta se ei saisi olla missään nimessä jatkuva tunnetila.
Voi olla useita syitä, miksi koulutehtävät tuntuvat raskailta ja ahdistavilta. Joskus niitä on määrällisesti liikaa tai toisinaan ne ovat liian vaikeita. Joskus kuormituksen voi puolestaan aiheuttaa kuormittava kokonaistilanne, jos elämässä on paljon muutakin meneillään.
En ole varma mistä sinun tapauksessasi on kysymys, mutta joka tapauksessa sinun tulee kysyä tilanteessasi aikuisilta apua. He voivat auttaa sinua helpottamaan tilannettasi koulutöiden suhteen.
Hyviä vaihtoehtoja on kysyä apua koulukuraattorilta, koulupsykologilta, opettajilta tai omilta vanhemmilta. Tuntuisiko se sinusta hyvältä idealta? Yhdessä keskustelemalla asiaan löytyy varmasti ratkaisu. Joissain tapauksissa koulutehtäviä voidaan ehkä sopeuttaa tilanteeseen tai niiden tekemiseen voi saada muunlaista apua.
Hae siis rohkeasti apua aikuiselta, ongelmaan on varmasti olemassa ratkaisu.
Tsemppiä koulutöihin ja toivottavasti asia ratkeaa pian!
Moikka!
Ihastumisesta kertominen on usein tosi jännittävää, koska ei voi tietää miten toinen asiaan reagoi. Ihastumisen voi pitää myös itsellään, sillä se voi tuoda kivaa, vähän kihelmöivää fiilistä päiviin.
Jos kuitenkin haluat kertoa asiasta ja vaikka toivot että kertominen johtaisi johonkin, kannattaa kertoa asiasta suoraan. Mielellään myös kasvotusten ja kahden kesken. Tällöin esimerkiksi kaverien läsnäolo ei vaikuta siihen, miten ihastus reagoi. Jos se ei ole mahdollista tai jännittää liikaa, voi ihastukselle jättää myös lapun reppuun. Voit myös laittaa hänelle viestiä puhelimella, vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa, kun hän on todennäköisesti kotona ilman kavereita.
Kertomista ennen voit koittaa selvittää onko ihastuminen molemminpuolista. Voit esimerkiksi kokeilla hymyillä ihastukselle ja hakea katsekontaktia ja katsoa saatko hymyä takaisin tai koittaa jutella hänelle koulussa, jos käytte samaa koulua. Parhaimmassa tapauksessa ihastuksesi vastaa kiinnostukseesi
On toki hyvä muistaa, että kertomiseen liittyy aina riski, että ihastuksesi ei tunne samoin. Tällaisessa tilanteessa on tärkeä muistaa, että kyse ei ole siitä, että sinussa olisi jotakin vikaa. Ihmiset vain pitävät erilaisista asioista, on kyse sitten ihmisistä tai vaikka lempijäätelöstä. Seuraava ihastuksesi voi puolestaan olla hyvinkin sellainen, joka pitää myös sinusta.
Kysyit myös pussailusta. Pussailun aloittamiseen ei ole olemassa mitään oikeaa ikää. Tärkeintä niin siinä, kuin muissakin toisen ihmisen kanssa tehtävissä jutuissa on, että ei tee mitään sellaista mikä ei itsestä tunnu juuri siinä hetkessä hyvältä. Kiirehtiä ei kuitenkaan kannata, sillä ensimmäiset pussailut ovat erityisiä juuri siksi että ne ovat ensimmäisiä. Pussailu on yleensä kivointa sellaisen ihmisen kanssa, josta oikeasti pitää ja joka pitää myös sinusta. Jokainen kuitenkin kehittyy omassa aikataulussaan ja voi olla, että vaikka itse haluaisit jo kokeilla pussailua, ei toinen osapuoli esimerkiksi ole siihen vielä valmis. Tällöin on odotettava, että se tuntuu toisestakin hyvältä ajatukselta.
Toivottavasti sait viestistä apua ja rohkaisua. Pidän peukkuja, että kaikki menee kertomisessa hyvin!
Hei,
Kiitos viestistäsi. Olet rohkea, kun kirjoitit haastavasta tilanteestasi. On ikävä kuulla, että syömiseen liittyvät ajatukset ja tunteet ovat sinulle vaikeita, etkä ole saanut syötyä.
Nyt olisi tärkeää, että et jää yksin huoliesi kanssa, vaan kerrot peloistasi, jollekin luotettavalle aikuiselle. Ehkä kouluterveydenhoitajalle tai huoltajallesi? Uskon, että voit oikeanlaisella tuella löytää uusia tapoja ja ajattelumalleja, joiden avulla voi jatkossa syödä normaalisti ja oppia nauttimaan ruoasta ilman huolta lihomisesta. Ehkä tiedätkin, että pitkittyneellä vajaalla ravitsemuksella on useita terveyttäsi ja muuta elämääsi heikentäviä vaikutuksia.
Kirjoitat viestissäsi, että haluaisit syödä normaalisti. Oma motivaatio on upea ja usein se tärkein lähtökohta syömishaasteista toipumiselle. Uskon vahvasti, että tilanteesi helpottuu pikkuhiljaa, kunhan vain saat riittävästi tukea. Jos haluat ja voimavarasi riittävät, suosittelen vähintäänkin tutustumaan tähän Mielenterveystalon syömisongelmien omahoito-ohjelmaan.
Tähän loppuun haluan vielä sanoa, että toivon vilpittömästi, että voit pian jo paremmin ja otat vastaan sinulle tarjottua tukea. Olet vielä nuori ja sinulla on elämä elettävänä!
Tsemppiä ja valoisaa kevään alkua!
Moikka!
Ensinnäkin on ihanaa kuulla, että olet ihastunut.
Olet tehnyt ison päätöksen, kun haluat lähestyä ihastustasi kertomalla asiasta hänelle. Tosi hienoa ja rohkeaa. Ihastumista voi ensin näyttää pienemmin: hymyillen, juttelemalla enemmän tai kivoilla teoilla (kuten avaamalla oven tai kommentoimalla kivasti somessa).
Ihastuksesta kertomiseen kannattaa valita juuri sinulle itsellesi sopivimman tuntuinen tapa: voit kertoa suoraan kasvokkain, yksityisviestillä somessa tai vaikka kirjoittamalla kirjeen ja antamalla sen koulussa. Tärkeää on, että valitset rauhallisen hetken, niin asiasi tulee varmasti kuulluksi eivätkä muut ympärillä häiritse. Jos siis päädyt kertomaan kasvokkain niin voit pyytää ihastustasi juttelemaan ihan vain sinun kanssasi kahden. Ei kannata myöskään hämmentyä siitä, jos omat sanat menevät vähän solmuun ja takeltelet tai kädet hikoavat ja on vaikea katsoa silmiin – ihastus on niin kokonaisvaltainen ja jännittävä tunne, että se pistää meidät usein hieman sekaisin kaikilta osin.
Olipa tapasi kertoa mikä tahansa, voi olla, että ihastuksesi kohteella kestää hetken, ennen kuin hän osaa reagoida tietoon. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa pohtiessaan tunteitaan ja oikeaa vastausta. Parhaassa tapauksessa ihastuksesi kohde tuntee samoin ja voitte vaikka sopia jotain yhteistä tekemistä eli treffit. Jos kuitenkin kävisikin niin, ettei tyttö ole sinuun ihastunut, niin muistathan ettei sinussa ole silti mitään vikaa. Päinvastoin, olet ollut rohkea kertoessasi ja voit olla ylpeä itsestäsi, kun olet uskaltanut olla avoin tunteissasi.
Rohkeutta ja tsemppiä kertomiseen!
Moikka e :),
Kiva kuulla, että tunteita on ilmassa! Tunteet tuovat monenlaista iloa ja väriä elämään ja ihastuminen on kutkuttava tunne iloineen ja suruineen!
Sanoit haluavasi selvittää, onko poika sinuun ihastunut vai ei ja ilmeisesti omat tunteesikin ovat vielä hieman epävarmat.
Ymmärrän, että asiasta voi ujostuttaa kysyä suoraan. On jännittävää kohdata toisen vastaus ja reaktio tuollaiseen kysymykseen. Varmimman vastauksen toki saa kysymällä suoraan, mutta asiaa voi tiedustella myös kiertoteitse.
Joskus jotkut laittavat luotetun ystävän asialle. Olisiko sinulla joku kaveri, joka voisi huomaamattomasti tiedustella asiaa tai ehkä jopa kysyä suoraan ”kaverin puolesta”? Toki tässäkin on paljastumisen riski olemassa.
Yksi vaihtoehto on myös yrittää viettää aikaa pojan kanssa kahden kesken. Jos hän on sinusta kiinnostunut, hän todennäköisesti mielellään viettää aikaa kanssasi. Tässä on myös se hyvä puoli, että voit tutustua häneen rauhassa ilman, että kerrot tunteistasi vielä mitään. Ehkä huomaatkin, että et olekaan hänestä niin kiinnostunut tarkemman tutustumisen jälkeen.
Tietysti kahden kesken ajan viettäminen voi jännittää yhtä lailla! Myös porukassa ajan viettäminen on hyvä ajatus. Siinäkin tutustuu toiseen ja saa ehkä paremmin selvää myös toisen tunteista niistä suoraan kysymättä.
Vielä yksi mahdollisuus on aloittaa keskustelua sosiaalisessa mediassa, jos teillä on sellainen käytössä. Siellä voi vaihtaa viestejä ja tutustua matalalla kynnyksellä.
Neuvoisinkin sinua etenemään rauhallisesti omaan tahtiin. Sitten kun olet valmis kysymään ja etenemään tunteiden kanssa, tiedät sen varmasti myös itse. Ihastumisen tunteiden kanssa ei ole kiire, ja voi ollakin hyvä ajatus myös tutustua toiseen ennen kuin kertoo omista tunteistaan.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua! Tsemppiä jatkoon!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Voi miten jännittävää, ihastuminen on samaan aikaan ihanaa mutta myös jännittävää, varsinkaan jos ei tiedä miltä ihastuksen kohteena olevasta tuntuu – sitä pohtii tykkääkö toinen minusta, entä jos ei, entä jos tykkääkin? Ihastuksesta ei ole mikään pakko kertoa, mutta jos haluat tietää, olisiko tämä tyttö sinusta kiinnostunut ja lopulta kertoa omista tunteistasi, sen eteen tulee hieman nähdä vaivaa ja se voi olla pelottavaakin.
Kuinka hyvin tunnet tämän tytön, johon olet ihastunut? Jos jo hieman tunnette, voisitko ehkä hakeutua hänen seuraansa enemmän ja jutella hänen kanssaan? Jutellessa ja viettämällä aikaa toisen kanssa voi saada jonkinlaisia merkkejä siitä, onko toinen kiinnostunut vai ei. Jos esimerkiksi juttelu sujuu ja hän viettää mielellään aikaa kanssasi, on hyvät mahdollisuudet, että hänkin olisi kiinnostunut sinusta. Jos ette vielä tunne toisianne, voisitko yrittää saada häneen kontaktia esim. somessa tai kenties yhteisten ystävien kautta? Joskus myös suoraan juttelemaan meneminen on paras keino saada toisen huomio ja aloittaa tutustuminen Tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista voit lukea hyviä vinkkejä ihastukseen tutustumiseen.
On tosi tärkeä muistaa, että toisen käyttäytymisestä ei voi suoraan päätellä onko hän kiinnostunut sinusta vai ei, joten asia kannattaa jossain vaiheessa varmistaa kysymällä. Mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole, joten on hyvä toimia sellaisella tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä. Miten sinä haluaisit, että sinulle kerrottaisiin asiasta tai kysyttäisiin ihastumisesta? Kun koet, että aika voisi olla oikea, voisit pyytää häneltä hetken kahden kesken, jotta voisitte käydä keskustelun kasvotusten. Omasta ihastuksesta kertominen tai toisen kiinnostuneisuudesta kysyminen voi myös olla helpompaa viestillä ja sekin on täysin ok. Se antaa myös toiselle aikaa pohtia mitä tunteita kertomasi hänessä herättää
Tsemppiä tilanteeseen! Kävi tilanteessa miten kävi, olet ollut rohkea kun olet uskaltanut kysyä asiasta. Siitä voi olla ylpeä! Paras lopputulos tietenkin on, jos tunteenne kohtaavat, mutta jos näin ei käykään, kunnioita toista ja muista, ettei vika ole sinussa. Aina tunteet eivät vain kohtaa, eikä siihen tarvita mitään erityistä syytä.
Mukavaa alkuvuotta!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi.
Vastaus on yksiselitteisesti kyllä, tytöt voivat pitää pulleista pojista Jokaisella ihmisellä on omat mieltymyksensä siinä minkälaisista ihmisistä tykkää, ihan samoin kuin tykkäämme muutenkin erilaisista asioista. Joku pitää suklaajäätelöstä ja toinen vaniljasta, kolmas pitää molemmista yhtä paljon. Yhtäläisesti tytöt voivat tykätä monenlaisista pojista – pitkistä, lyhyistä, pulleista, hoikista, puheliaista tai hiljaisemmista. Yhdelle ulkonäkö voi olla tärkeämpi ja toiselle taas se, että toisen kanssa on hyvä olla.
Joskus voi myös ihastua toiseen ilman että edes oikein tietää mihin toisessa ihastui. Ulkonäkö ei siis aina ole tärkein, vaan monesti etenkin seurustellessa luonteenpiirteillä ja esimerkiksi yhteisillä kiinnostuksen kohteilla on myös merkitystä. Myös omalla itsevarmuudella on vaikutuksensa. Jos arvostelee kovin sanoin itseään, saattaa samalla vähän kuin käpertyä sisäänpäin ja silloin monet hyvät piirteet (joita jokaisessa on – sinussakin) eivät näy muillekaan. Jos taas pitää itse itsestään, se näkyy usein ulospäin tietynlaisena rentoutena ja sellaisista ihmisistä on usein muidenkin helppo pitää.
Tärkeintä on, että sinun on itse hyvä olla oman kehosi kanssa. Se oikea tyttö tulee kyllä kohdalle ennemmin tai myöhemmin ja pitää sinusta juuri sellaisena kuin olet. Mukavaa talven jatkoa!
Moikka H!
Kiitos viestistäsi. Ikävä kuulla, että viiltelet itseäsi, sinulla on varmasti jo pidempään ollut paha olla. Mutta hyvä kun otat yhteyttä, toivottavasti saat vastauksestani apua.
Kysyt, mitä terkkari voi tehdä, jos näkee viiltelyjälkesi. Terkkarin ensisijainen tehtävä on olla tukenasi ja pyrkiä auttamaan sinua. Terveydenhoitaja haluaa ensisijaisesti yrittää ymmärtää tilannettasi ja kuunnella, mikä mieltäsi painaa. Ymmärrät varmasti, että nuoren itsensä satuttaminen on aina asia, joka aiheuttaa aikuisessa huolta ja josta on tärkeä voida puhua, jotta vointi ei pääse pahenemaan. Terveydenhoitajan tehtävänä on varmistaa, että saat tarvitsemasi avun. Hän toimii luottamuksellisesti ja käy kanssasi avoimesti läpi, millaista tukea tilanteeseesi on mahdollista antaa.
Pohdin, mikä saa sinut pelkäämään koulupsykologia ja asian kertomista vanhemmillesi. Pahan olon salaaminen sekä yksin jääminen usein vain voimistavat ahdistuksen tunteita ja pitkittävät avun saantia. Toivon, että uskot vanhempiesi ja muiden lähiaikuisten haluavan sinulle pelkästään hyvää. Rohkaisen ottamaan sen vaikeimman, mutta tärkeimmän askeleen ja kertomaan huolistasi edes jollekin luotettavalle aikuiselle. Aloitit jo hienosti sillä, että laitoit meille viestin
Tiedän, että moni nuori on saanut apua vastaaviin haasteisiin, kun on rohkeasti mennyt juttelemaan ammattilaisen kanssa. Psykologi on turvallinen aikuinen, joka osaa auttaa nuoria mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Kannustan suhtautumaan psykologin tapaamiseen avoimin mielin, sillä hänen tuellaan sinun ja perheesi on mahdollista löytää keinoja, joilla voit hallita pahaa oloasi ilman viiltelyä. Jos psykologille juttelu jännittää, voit jutella myös esimerkiksi koulukuraattorille.
Lopuksi haluan vielä sanoa, että muistathan, että asioilla on tapana järjestyä. Isoiltakin tuntuviin murheisiin löytyy aina jokin ratkaisu, kunhan et jää huoliesi kanssa yksin.
Valtavasti tsemppiä ja halauksia! Toivottavasti voit jo pian paremmin
Kiitos hyvästä kysymyksestä!
Ensinnäkin onnittelut pitkästä kaveruudesta! Ei ole ollenkaan itsestäänselvää, että kaveruus kestää noin pitkään ja sinun iässäsi se tarkoittaa suurinta osaa tähänastisesta elämästäsi!
Nuoruusiässä voi alkaa nähdä kavereita eri tavoin kuin ennen ja ihastuminen tätä myötä on täysin normaalia. Tunteista puhuminen puolestaan ymmärrettävästikin voi jännittää tosi paljon. Eihän sitä tiedä miten toinen siihen reagoi!
Suosittelen pysähtymään hetkeksi tunteidesi ääreen. En tiedä miten sinun kohdallasi on, mutta toiset ihastuvat nopeammin ja ihastus myös laantuu nopeasti, kun taas toisten kohdalla ihastumiset voivat kestävää pidemmän aikaa.
Ihastustasi ei ole kestänyt vielä kovin pitkään, vaikka ymmärrettävästi se voi tuntua pitkältä ajalta. Voi olla hyvä miettiä, kuinka pitkäaikaisesta ihastuksesta mahtaa olla kysymys. Haluan tällä sanoa sen, että mikäli oma ihastuksesi on lyhytaikaista, voi sen ääneen sanominen olla kaverisuhteellesi hankalaa. Oikeaa vastausta on mahdotonta antaa, mutta ehkä itse odottaisin hieman, ja jos tunteita on edelleen muutaman kuukaudenkin päästä niin sitten ottaisin asian esille. Mikäli haluat edetä nopeammin, niin ei sekään tietysti väärin ole!
Usein tunteista puhuminen auttaa. Toivottavasti sinulla on joku, jonka kanssa voisitte puhua asiasta vaikka ennen kuin paljastat tunteesi ihastuksellesi. Se voi olla joku toinen kaverisi tai joku läheisistä aikuisista. Tunteiden paljastamiseen ei ikävä kyllä ole olemassa oikotietä. Se on jännittävä hetki ja siksi kannattaakin valita sille sopiva, rauhallinen paikka ja aika, mieluiten kasvotusten. Sitten se täytyy vain kertoa.
Toivottavasti asiat ratkeavat parhain päin! Paljon voimia ja jaksamista erilaisten tunteiden myllerryksessä!
Moikka!
Kerroit kaipaavasi tyttöystävää, jotta saisit lievennettyä yksinäisyyttäsi, ja voisit sekä tukea että tulla tuetuksi tarvittaessa. Oletko ajatellut, että kertomasi toiveet voivat toteutua myös ystävän kanssa? Kaverin löytäminen saattaa olla hieman helpompaa kuin tyttöystävän löytäminen, ja hyvä kaveri on sellainen, jonka kanssa voi viettää aikaa, ja jonka kanssa voi tukea toinen toista.
Ihastumiseen vaaditaan usein joitain erityisiä juttuja (kuten tietynlainen luonne tai sukupuoli), kun taas kavereina voi olla hyvin erityyppisiäkin, tai eri sukupuolta olevia ihmisiä. Kaipaat sitten ystävää tai tyttöystävää, ensimmäinen askel on kuitenkin lähteä tutustumaan uusiin ihmisiin. Tyttöystävää ei ehkä kannata etsiä suoraan, sillä silloin saatat huomaamattasi rajata muita kivoja tuttavuuksia pois. Voi nimittäin olla, että tyttöystävä löytyy niin että olette ensin olleet kavereita.
Koulussa tapaa lähinnä samoja ihmisiä, joten omaa kaveripiiriä voi koittaa laajentaa esimerkiksi erilaisissa harrastuksissa. Monella paikkakunnalla on myös olemassa maksutonta kerhotoimintaa koulupäivien jälkeen, tai nuorisotaloja, joissa järjestetään tapahtumia oman kunnan nuorille. Uudessa toiminnassa on usein muitakin ekaa kertaa mukana, ja kun kaikkia vähän jännittää, on se yhdistävä tekijä, joka helpottaa tutustumista.
Voisit myös jutella yksinäisyydestäsi koulussa ja kysyä opettajalta, tai nuorisotyöntekijältä vinkkejä mistä kannattaisi aloittaa. He saattavat myös tietää, jos koulussasi on joku muukin, joka kokee samoin ja tutustuttaa teitä toisillenne. Tutustuminen vaatii aina vähän rohkeutta, mutta helpottuu harjoittelemalla. Uusien ihmisten kanssa juttelua voi harjoitella ensin esimerkiksi netissä nuorille tarkoitetussa ryhmä-chatissa ja Sekasin ryhmä-chatissä. Usein ryhmä-chateissa on muitakin yksinäisyyttä kokevia ja juttelu muiden kanssa voi helpottaa omaa oloa tutustumisen harjoittelun lisäksi.
Tänne kirjoittaminen oli jo hyvä ensimmäinen askel, lähde seuraavaksi yhtä reippaasti kokeilemaan jotakin tässä viestissä annettua vinkkiä. Tsemppiä sinulle!