Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymykset haulla: hpv Tyhjennä valinta
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jake
Ikä: 16-18v
Seksitautitartunnan mahdollisuus Moi, oon 17 vuotias poika. Harrastin seksiä samanikäisen tytön kanssa, kellä on todennäköisesti jo 10-20 aikaisempaa seksikumppania. Käytimme kortsua, mutta laukeamisen jälkeen huomasin, että...
Fressis

Moi Jake! Hienoa, että olit meihin yhteydessä asiasi kanssa.

Toisinaan seksissä voi käydä erilaisia vahinkoja – kuten sinun tapauksessasi kondomin rikkoutuminen – vaikka olisikin toiminut vastuullisesti molempien turvallisuudesta huolehtien. Tällöin asiassa auttaa avoimuus seksikumppanille ja jatkotoimien selvittäminen, kuten oletkin tehnyt.

Mikäli kondomi rikkoutuu tai luiskahtaa pois seksin aikana, on erittäin suositeltavaa käydä seksitautitesteissä, mikäli ei ole täyttä varmuutta omasta tai toisen tartuntatilanteesta. Varmuuden asiasta saa vain käymällä seksitautitesteissä, sillä oireettomuus ei ole tae siitä, etteikö seksitautia voisi olla. Testejä ei pidä kuitenkaan ottaa liian aikaisin, koska mahdollinen tartunta ei välttämättä näy tuloksissa. Sinun kannattaa käydä ainakin klamydia- ja tippuritestissä, joka voidaan testata aikaisintaan 1–2 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ne testataan joko virtsanäytteestä tai vanutikulla otettavalla näytteellä virtsaputkesta. Hiv ja kuppa puolestaan testataan verikokeella, joka kannattaa ottaa 1–3 kuukauden kuluttua tapahtuneesta, jotta tulos olisi luotettava. Herpes ja HPV puolestaan todetaan yleensä silmämääräisesti oireiden perusteella, mikäli tartunta-alueelle ilmaantuu esimerkiksi haavoja, rakkuloita tai muita ihomuutoksia.

Seksitauteja testataan ilmaiseksi oman kotipaikkakunnan terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla, opiskeluterveydenhuollossa sekä nuoriso- ja ehkäisyneuvolassa. Ajanvarauksen voi tehdä joko netissä tai puhelimitse. Ajanvarauksen yhteydessä kysytään yleensä taustatietoina mahdollinen tartunta-ajankohta, millaisia oireita mahdollisesti on (yleensä seksitaudit ovat kuitenkin oireettomia) sekä käytetyistä seksitavoista. Jos on esimerkiksi ollut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa myös nielusta/peräaukosta. Suosittelen, että te molemmat käytte testeissä.

Viestissäsi ei käy ilmi, oliko teillä kondomin lisäksi käytössä hormonaalista ehkäisyä. Mikäli tyttö ei käytä esimerkiksi e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta, rikkoutunut kondomi on voinut aiheuttaa raskaaksi tulemisen riskin. Mikäli raskaus ei ole toiveissa ja tytöllä on tapahtuneen jälkeen kuukautiset myöhässä, hänen kannattaa tehdä raskaustesti 3–4 viikon kuluttua tapahtuneesta.

Lopuksi annan vielä muutaman vinkin, joilla kondomin hajoamista tai poisluiskahtamista voi pyrkiä välttämään: On tärkeää, että kondomi on sinulle oikean kokoinen (, jolloin se pysyy paremmin päällä. Kondomit tulee säilyttää kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa hankaukselta suojattuna, ja ennen käyttöä tulee tarkistaa parasta ennen -päiväys. Seksin aikana voi olla hyvä käyttää liukuvoidetta, joka ehkäisee kondomiin kohdistuvaa kitkaa ja hankausta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen artikkelista.

Toivottavasti vastauksestani on apua tilanteeseesi. Mikäli sinulle tulee mieleen muuta kysyttävää, voit olla meihin uudelleen yhteydessä. Lisäksi Väestöliitto tarjoaa ilmaista seksuaalineuvontaa nuorille anonyymisti.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: rokotus
Ikä: Yli 18v
HPV-rokotus ja suuseksi Hei En aivan ehtinyt saada HPV-rokotusta koulussa. Haluaisin ottaa sen, vaikka pitää maksaa itse. En ole koskaan ollut yhdynnässä, mutta poikaystäväni on antanut minulle...
Fressis

Hei, ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että pohdit HPV-rokotteen ottamista!

Mietit, vaikuttaako HPV–rokotteen tehoon alentavasti se, että sinulla on kerran ollut suojaamatonta suuseksiä. Totta on, että rokote on tehokkaampi, kun sen ottaa ennen kuin on ollut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa. HP-virus voi tarttua kaikissa seksitilanteissa, siis myös suuseksissä, ja tartunnalta voi suojautua ainoastaan käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa. Näin tulee toimia siis myös rokotteen ottamisen jälkeen. HPV-rokote suojaa siltä, etteivät korkean riskin HP-virukset pääse aiheuttamaan tulehduksia, jotka voivat muuttua myöhemmin syöväksi. HP-virustyyppejä on olemassa noin 200, joista vain osa on sellaisia, jotka voivat aiheuttaa virusinfektion. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta olet tosiaan jo sen ikäinen, ettei sinun ole sitä mahdollista enää maksutta saada. Sen jo tiesitkin. Ymmärrän kuitenkin viestistäsi, ettei sinulla ole ollut tämän enempää seksikontakteja, ja siksi haluan rohkaista sinua kysymään rokotteen ottamisesta vielä terveydenhuollon ammattilaiselta. Vaikka HP-virus voi tarttua jo ensimmäisellä suojaamattomalla seksikerralla, ajattelen, että sinulla HPV:n tartuntariski on melko vähäinen, ja voisit hyötyä rokotteesta. Tämä puoltaa mielestäni sitä, että sinun kannattaa hakea rokote joka tapauksessa. Tarvitset siihen reseptin, jonka saat varaamalla ajan lääkärille joko oman terveysaseman tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Voit keskustella lääkärin kanssa vielä tarkemmin tilanteestasi, jos jokin vielä mietityttää.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulla apua! Käytäthän jatkossa suuseksisuojaa ja kondomia – niiden avulla suojaudut myös muilta seksitaudeilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: Yli 18v
HPV:n tartuttaminen eteenpäin Hei! Minulla on todettu noin vuosi sitten kondylooma ja minulla oli silloin visvasyyliä, hoidin ne kuitenkin liukoksella ja olen ollut vuoden oireeton. Mistä voin...
Fressis

Hei! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Valtaosan näkyvistä kondyloomista eli visvasyylistä aiheuttaa human papillome virus (HPV) tyypit 6 ja 11. Nämä ovat niin sanottuja matalan riskin viruksia suhteessa kohdunkaulansyöpään, jolle tietyt HP-virustyypit voivat altistaa.

Vaikka itse kondyloomat ovat hävinneet, kantamaansa virustyyppiä (ei siis muita) voi silti levittää seksikumppaneilleen. HPV-infektioilla on kuitenkin erittäin hyvä luontainen paranemistaipumus, ja suurin osa viruksen oireettomista kantajista onkin tyystin tietämättömiä koko asiasta. Jopa 80-90 % saa tartunnan elinaikanaan. Infektioiden paranemista edistää mm. tupakoimattomuus.

Viruksen kantajuutta ei selvitetä muuten vaan, eli et voi valitettavasti tietää, mitä muita virustyyppejä mahdollisesti kannat oireettomana. Suomessa on valtakunnallinen kohdunkaulansyövän seulontaohjelma, johon tulee ensimmäinen kutsu 25-30-vuotiaana. Joissain paikoin käytössä on HPV-testi perinteisen kohdunkaulan irtosolunäytteen (Papa-koe) sijasta, ja siinä seulotaan juurikin korkean riskin virustyyppejä.

Kondomin käyttö voi ehkäistä viruksen tarttumista, ei täysin, mutta noin 70-prosenttisesti. Mahdollisissa satunnaisissa seksikontakteissa kannattaa siis käyttää aina kondomia.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: piituli
Ikä: 16-18v
Haavauma ja patit alapäässä Minulla oli alapäässä hieman haavaa muistuttava repeymä reiän alapuolella, johon on nyt kehittynyt hieman ”irtonaisia” patteja muutama joita pystyy ns pyöritellä paikoillaan. Minulla on...
Fressis

Hei piituli,

Hyvä kun laitoit viestiä ja kysyit asiasta! Kuvaamasi patit kuulostavat kondyloomilta. Niitä sanotaan myös visvasyyliksi. Niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus eli HPV. HPV-infektio tarttuu iho- tai limakalvokosketuksessa ja se, kehen se on tarttunut, voi itse olla oireeton, mutta silti tartuttaa toisen. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä, joita voidaan hoitaa.

Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomien hävittämiseen käytettävät lääkkeet tarvitsevat kaikki lääkärin kirjoittaman reseptin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia (esim. jäädytys ja laserointi). Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Kondyloomien hoito onnistuu yleensä hyvin, mutta itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa. On hyvä tietää myös, että tupakointi lisää syylien uusimisriskiä ja muut seksitaudit voivat haitata HPV-infektion paranemista. Siksi on tärkeää hoitaa myös mainitsemasi klamydia pois.

Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.

Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hämmentynyt
Ikä: Yli 18v
Onko mahdollista testauttaa HPV:ta suusta? Onko mahdollista testauttaa HPV:ta suusta?
Fressis

Hei,

Tavallisesti ihmisen papilloomavirusta eli HPV:ta ei määritetä tai seulota suusta, vaikka periaatteessa se olisi laboratorioteknisesti mahdollista.

HPV-tartunnat paranevat yleensä itsestään, ilman mitään hoitotoimia, parissa vuodessa. Tupakointi ja muut mahdolliset seksitaudit (esim. klamydia, tippuri) voivat hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja siksi tupakointia kannattaa välttää, ja testauttaa muut seksitaudit nielusta.

Jos sinulla on nielussa joku erityinen oire tai löydös, kuten patti, syylä tai haavauma, kannattaa hankkiutua sen suhteen lääkärin arvioon. Muistutuksena vielä, että suuseksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa papilloomaviruksilta ja seksitaudeilta suojautumiseksi.

Voit lukea lisää HP-viruksesta Fressiksen tietopankista. Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: apua
Miten kondyloomia hoidetaan? Mulla on kondylooma mitä teen?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot sinulla olevan kondylooma ja pohdit mitä sinun tulisi nyt tehdä. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä.

Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia. Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.

Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.

Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Täältä voit lukea ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Saunoja
Voivatko syylät tarttua jalkapohjasta sukuelimiin? Jos istuu saunassa jalat ristissä ja asettautuessa paremmin syylällinen jalkapohja vahingossa hipaisee alapäätä, voiko syylä levitä jalkapohjasta sukuelimiin?
Fressis

Hei nimimerkki Saunoja,

Kiitos hyvästä kysymyksestä, johon pohdimme vastausta oikein porukalla. Sekä ihon että sukuelinten syylät ovat HPV:n aiheuttamia, mutta yleensä ne ovat eri HPV-tyyppiä. Ihon syylät voivat kyllä levitä eri puolille saman ihmisen kehoa. Sukuelinten syylät eivät toisaalta herkästi leviä muualle iholle. Terve iho ja terve limakalvo ovat hyviä puolustautumaan, joten jos sukuelimissä ei ole haavaa tai ihottumaa, kuvittelisi, ettei HPV kovin helposti tartu. Jalkapohjan syylän päälle muodostuu toisaalta myös usein känsä, joka on tiivistä sarveismassaa. Tuo känsä luultavasti vähentää jalkapohjan syylän tartuttavuutta.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moiccu
Mikä auttaisi kondyloomaan? Moikka, minulla on ollut kondyloomanäppyjä nyt noin 1.5v eikä meinaa millään poistua. On koitettu condylinet ja jäädytykset siltikin tulee takaisin, erittäin häiritsevä tapaus. Joudunko...
Fressis

Hei Moiccu!

Olet huolissasi sitkeästä kondyloomasta, joka ei ole reagoinut hoitoihin. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon.

Naisilla kondyloomat esiintyvät ulkonevina, kukkakaalimaisina syylinä ulkosynnyttimissä, mutta emättimessä ja kohdunnapukassa sijaitsevat syylät ovat litteitä. Jos ulkosynnyttimissä todetaan kondyloomia, tulee naiselta tehdä papakoe eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi.

Virus leviää seksikontaktissa ja siksi tilapäisten seksikumppanien kanssa on hyvä käyttää kondomia. On kuitenkin hyvä tietää, että kondylooman voi saada myös suuseksin sekä ihokosketuksen välityksellä, minkä vuoksi kondomin käyttökään ei täysin suojaa infektiolta.

HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä – jopa kahdeksan ihmistä kymmenestä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Näistä 90 % paranee itsestään elimistön immuunijärjestelmän avulla parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista vain noin 1 % saa näkyviä syyliä ja aika tartunnasta syylien ilmaantumiseen vaihtelee kuukausista useisiin vuosiin

Kondyloomia voi yrittää hoitaa paikallisvalmisteilla, jäädyttämällä, elektrokoaguloimalla sekä laserilla. Itse virus ei hoidoilla katoa elimistöstä ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.

Eli vastauksena kysymykseesi moiccu – kärsivällisyyttä! Elimistö yleensä hoitaa kondylooman ajan kanssa, vaikka paikallishoidoilla sitä ei kuriin olisi saatukaan. Viestistäsi ei käy ilmi missä sinua on hoidettu, mutta voisit hankkia vielä myös lähetteen erikoissairaanhoitoon iho- ja sukupuolitautien tai naistentautien yksikköön. Voit myös olla uudestaan sinne suuntaan yhteydessä, jos olet jo ollut sitä kautta hoidossa.

Tsemppiä ja kärsivällisyyttä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: itkettää
Jos poikaystävälläni on kondylooma, voiko minullakin olla? Löysin poikaystävän laukusta Condylinea eli lääkettä jolla hoidetaan kondyloomaa. Pitääkö mun käydä testeissä? Mitä ihmettä mä teen?
Fressis

Hei nimimerkki itkettää,

kiitos viestistäsi ja tosi hyvä, että pyydät apua tilanteeseen, jossa koet olevasi neuvoton. Kysymykseesi on mahdotonta antaa oikeaa neuvoa tai vastausta, mutta toivottavasti ajatuksistani on sinulle jotakin apua.

Voisitkohan ottaa poikaystäväsi kanssa puheeksi sen, että löysit hänen laukustaan Condyline-lääkkeen? Tällä tavalla saat ehkä selityksen asiaan, tai ainakin mahdollisuuden keskustella siitä. On varsin tavallista, että mieli alkaa rakentaa merkityksiä hämmentäville asioille, joihin ei ole parempaa tietoa tai toista näkökulmaa. Keskustelun perusteella voisit saada vastauksen myös siihen, mitä sinun tulisi tehdä, tai tarvitseeko tehdä mitään. Jos tämä ei ole sinusta hyvä ajatus, suosittelen sinua pohtimaan eri vaihtoehtoja Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Vielä muutama juttu kondyloomasta, jonka aiheuttaa Human Papilloma -virus. Arviolta 80–90 % suomalaisista saa jossakin elämänsä vaiheessa HPV-tartunnan ja suurimmalle osalle se ei aiheuta mitään oireita. HPV-tulehdus voi löytyä naiselta sattumalta HPV-testillä tai papakokeessa, ja joskus se voidaan todeta näkyvien oireiden, kuten kondyloomien, perusteella. Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsestään vuoden kuluessa. Suosittelen lukemaan HPV:stä lisää Fressiksen artikkelista, jonka löydät täältä.

Kysyt viestissä, pitääkö sinun käydä testeissä. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, seksitautitesteissä kannattaa käydä. Tosin HPV-testi ei taida kuulua peruspakettiin seksitautien osalta, mutta tilanne kannattaa ottaa puheeksi näytteenottopaikassa, niin saat asian selville ja ennen kaikkea mahdollisuuden keskustella asiasta, jos koet siihen tarvetta. Voit lukea halutessasi lisää seksitautitestauksesta Väestöliiton artikkelista ”Mihin voi mennä seksitautitesteihin?”.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. Voit tarvittaessa jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aava
Hpv-infektioiden paraneminen ja syövän kehittyminen Heippa, mä olen lukenut että nuorilla hpv:n aiheuttamat syövät ovat harvinaisia, niin ovatko ne harvinaisia vain sen takia että nuorilla hpv-infektio ei ole viellä...
Fressis

Hei,

Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen. Nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.

Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä on yhteydessä syövän kehittymiseen. Näitä virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio, eivätkä kaikki suuren riskin HPV-infektiot suinkaan pitkity. Pitkittyneen infektion lisäksi syövän kehittymiseen tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän kehittymisen riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia).

HPV:n saaminen ei siis tarkoita sitä, että sairastuisi ”automaattisesti” sen myötä syöpään. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta huolissasi. Kuten itsekin viimeisessä lauseessasi päättelit, nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään. Paras keino ehkäistä hpv-infektioita on ottaa hpv-rokote, jonka teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta.

Hp-virukseen liittyvät kysymykset tuntuvat mietityttävän sinua paljon, ja siksi suosittelenkin, että menisit juttelemaan aiheesta lisää vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissä.

Lue aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Heips
Hpv:n tarttuminen ja syövän kehittyminen Useita kysymyksiä HP-virustartunnasta ja sen aihettaman syövän kehittymisestä
Fressis

Hei,

Sinulla on selvästi suuri huoli ja paljon kysymyksiä mahdollisesta HP-virustartunnasta ja sen seurauksista. Ihan aluksi voit heittää nyt kaikki huolesi pois – et ole voinut saada tartuntaa kertomasi tilanteen kautta. Mitkään seksitaudit eivät tartu wc:n välityksellä. Sinun ei kannata siis kantaa mielessäsi näitä kysymyksiä.

Olet selvästikin jo lukenut HPV:sta aika paljon ja jatkoa ajatellen on ihan tärkeää siitä tietääkin. Totta on, että jotkin HP-virustyypit ovat siis syöpiä aiheuttavia, mutta ensinnäkin ne vaativat seksikontaktin toisen ihmisen kanssa ja toiseksi suuri osa viruksen aiheuttamista infektioista katoaa tai paranee itsestään. Mikäli sinulla on rokote, suojaa se sinua myös jatkossa parhaalla tavalla HP-viruksen aiheuttamalta syövältä ja sen esiasteilta. Ole siis huoletta, sinulla ei tämän tilanteen perusteella voi olla HP-virustartuntaa, sen aiheuttamaa syöpää eikä sen esiastetta! Kysyt myös  hpv:n aiheuttamien syöpien yleisyydestä – ne ovat todella harvinaisia nuorilla, koska kehittyminen tartunnasta syöväksi kestää kauan, jopa vuosia.

Voit halutessasi lukea vielä lisää HPV:sta ja siltä suojautumisesta Fressiksen tietopankista ja Kysy asiantuntijalta -palvelusta. Mikäli sinua kovasti edelleen huolettaa tämä asia, sinun kannattaa ottaa se puheeksi luottoaikuisesi, tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös jutella asiasta nimettömästi  ja luotamuksella Hyvä Kysymys -palvelussa asiantuntijan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 25 v. Nainen
Kauanko HPV voi olla elimistössä? Hei voiko hp-virus olla vielä elimistössä 3 vuodenkin päästä? Miten hp-viruksesta tullut syöpä oireilee? Tuleeko tietylle hp-virukselle immuniteetti?
Fressis

Hei!

Teoriassa HP-virus voi olla kehossa kolmekin vuotta, mutta liki kaikki tulehdukset paranevat vuoden aikana. HP-viruksen aiheuttamista syövistä yleisin on kohdunkaulan syöpä. Jos emättimen ja kohdun omaava henkilö käy säännöllisesti papa-tutkimuksessa, jäävät syövän varhaiset esiasteet yleensä nopeasti kiinni. Osa näistäkin esiasteista paranee itsestään ja osassa tapauksista gynekologin tekemät toimenpiteet poistavat muutokset niin, ettei syöpää kehity.

Syövän esiasteet eivät välttämättä oireile mitenkään. Joskus saattaa olla yhdynnän jälkeistä verenvuotoa. Itse syöpä oireilee muun muassa poikkeavina vuotoina. Immuniteetista löytyy kirjallisuudesta huonosti tietoa. Luultavasti jonkinlainen vasta-ainesuoja sairastetusta tulehduksesta jää, mutta se ei varmaankaan ole elinikäinen, eli ei anna vuosien mittaista suojaa virustulehduksia vastaan. Rokote on tällä tietoa paras tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta solumuutoksilta ja syövältä.

Koska aihe on monimutkainen, suosittelen, että tutustut esimerkiksi Terveyskirjaston HPV-artikkeleihin, joita on lukuisia. Voit lukea lisää HPV:stä myös Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?