Suosituimmat avainsanat
Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Ensinnäkin onnittelut kuukautisten alkamisen johdosta, hieno juttu! Se kertoo siitä, että hormonitoimintasi on käynnistynyt ja kehosi toimii niin kuin pitää.
Ikävä kuitenkin kuulla, että kuukautisten alkaminen herättää ahdistusta. Kuvaat viestissäsi, että sinua erityisesti mietityttää se, millä tavalla kertoa asiasta kavereille, varsinkin, jos he ovat sinua vanhempia. Tästä ei kannata kuitenkaan olla huolissaan, kuukautisten alkamisikä on hyvin yksilöllistä! Sinulla kuukautiset ovat alkaneet jo varhaisemmassa vaiheessa. Keskimäärin kuukautiset alkavat noin 13 vuoden iässä, mutta vaihtelu voi olla 10-16 vuoden välillä.
Millä tavalla sinä toivoisit, että ystäväsi kertoisivat sinulle omista kuukautisistaan? Voisitko ensin kertoa asiasta kaikista lähimmälle ystävällesi ja vasta sen jälkeen muutamalle muulle? Kun asian on kertonut muutaman kerran, usein jännitys aiheen ääreltä katoaa, ja siitä voi olla jo tosi helppo puhua muille kavereille. Kuukautiset ovat myös henkilökohtainen asia, joten niistä ei myöskään välttämättä tarvitse erikseen kertoa kavereille, ellei asia tule luontevasti puheeksi.
Mehän emme voi tosiaan varmaksi tietää, onko muilla kavereillasi kuukautiset alkaneet, mutta syystä tai toisesta he eivät ole siitä kertoneet. Heitäkin voi jännittää asian kertominen. Jos sinä uskallat ottaa asian puheeksi, voi muillekin olla helpompaa puhua kuukautisista sitten, kun on sen aika.
Toivottavasti tämä vastaus auttoi sinua pohdinnoissasi! Mukavaa loppusyksyä sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Valkovuodon alkaminen on jo itsessään merkki siitä, että keho valmistautuu menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valitettavasti kuukautisten alkamista ei kuitenkaan pysty oikein arvioimaan tämän tarkemmin. Joillain valkovuotoa voi tulla vähemmän aikaa ennen menkkojen alkua ja joillain pidempään, jopa muutamakin vuosi. Se on siis hyvin yksilöllistä. Kuukautiset alkavat yleensä 10–16 vuoden iässä ja kaikista murrosiän merkeistä (rintojen kasvu, karvoitus, pituuspyrähdys) on kuukautisten alkaminen usein viimeinen.
Menkkojen odottaminen voi tuntua ikävältä, mutta kyllä ne sieltä tulevat! 😊 Kun kuukautiset ovat tuloillaan, voi se ilmetä siten, että valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa. Vuoto ei siis välttämättä ole vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä.
Jos sinulla on mielessä lisää kysymyksiä kuukautisiin liittyen, voit rohkeasti kysyä niistä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaltasi 😊 Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen tai tutustua muihin kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja vastauksiin Fressiksessä.
Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
Moikka!
Kuukautisten alkamiseen liittyvät asiat nolostuttavat monia, mikä on harmi, sillä kuukautisten alkaminen on oikeasti aika makea juttu! Se tarkoittaa, että sinä kasvat ja kehityt juuri niin kuin kuuluukin ❤ Joissain perheissä kuukautisten alkua jopa juhlitaankin ja kuukautiset ovat yhtä luonnollinen kasvun merkki kuin vaikka kainalokarvojen tai viiksien kasvu. Kuukautisista on kuitenkin puhuttu avoimemmin vasta viime vuosina ja siksi niistä puhuminen voi vielä jännittää.
Noin puolella suomalaisista on kuitenkin kuukautiset. Vaikka se voikin tuntua hassulta, niin myös äitisi on ollut aikanaan aivan samassa tilanteessa kuin sinä ja todennäköisesti häntäkin on jännittänyt kertoa asiasta. Menkoista on helpointa puhua ennakkoon, sillä silloin niiden alettua, ei kertomisesta tule lisäjännitystä. Menkoista voi aloittaa puhumaan esimerkiksi kysymällä missä äidilläsi on kotona siteitä, jotta löydät ne, kun menkkasi alkavat. Äitisi ymmärtää varmasti miten jännittävästä asiasta on kyse ja asia voi jännittää häntäkin – onhan menkat merkki siitä, että sinä kasvat ja se on vanhemmalle usein jännittävää.
Voi myös olla, että äitisi ei ota asiaa puheeksi koska hän haluaa, että saat ottaa sen esiin sinulle sopivassa kohdassa. Jos ääneen puhuminen jännittää liikaa, voit laittaa myös koulupäivän aikana äidillesi viestin, jossa kysyt voitteko jutella koulun jälkeen menkoista, jotta tiedät mitä tehdä kun ne alkavat. Uskallan luvata sinulle, että kertominen kirpaisee hetken mutta helpottaa kun olet saanut asian sanottua. Samalla se helpottaa myös tilannetta, kun menkat sitten alkavat, koska silloin tiedät jo miten toimia.
Tsemppiä sinulle! Jos menkat mietityttävät sinua muutenkin, suosittelen tutustumaan muihin kysymyksiin ja vastauksiin, joita Fressiksessä on menkkoihin liittyen. Jos kaipaat lisää keskustelutukea, voit ottaa nimettömänä yhteyttä esimerkiksi Nuortennettiin. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen ❤
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi moni miettii omaa murrosikää ja sen aikataulua ja hyvä niin, se on tärkeä asia. Nyt on kuitenkin niin, että kavereihin vertaaminen on tässä asiassa turhaa. Murrosiän aikatauluun vaikuttavat monet asiat ja näiden tekijöiden yhdistelmä on hyvin yksilöllinen. Esimerkiksi sinun henkilökohtainen ravitsemus ja perimäsi ovat oleellisia tekijöitä.
Oletko kysynyt äidiltäsi, milloin hänellä alkoivat kuukautiset? Tai milloin isälläsi oli kasvupyrähdys? Olivatko he enemmän niin sanotusti ”myöhäisiä kypsyjiä” vai ”aikaisia kypsyjiä”? Jos vanhemmat ovat kypsyneet/ tulleet murrosikään ikäluokkansa viimeisinä, on hyvinkin mahdollista, että sinullakin murrosikä on enemmän myöhään kuin aikaisin verrattuna muihin ikätovereihin. Se on täysin ok! 😊
Kuukautiset alkavat tavallisesti 10 – 16 ikävuoden välillä. Kaikista murrosiän merkeistä (rintojen kasvu, karvoitus, pituuspyrähdys) on kuukautisten alkaminen usein viimeinen. Kirjoitat, että muita merkkejä on jo. Tämän määritelmän mukaan kehityksesi ja kypsymisesi vaikuttaa olevan ihan hyvässä aikataulussa ja täysin normaali. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, on hyvä palata asiaan uudelleen ja mennä juttelemaan aiheesta kouluterveydenhoitajan kanssa. Siihen asti voit vain odotella rauhassa ja pitää huolta itsestäsi liikkumalla, syömällä ja nukkumalla riittävästi. 😊
Hyvää syksyn jatkoa sinulle!
Moi ja kiitos viestistäsi,
Valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Sen tunnistaa usein pikkuhousuissa näkyvistä vaaleista tahroista. Joskus sen tulemisen pikkareihin saattaa myös tuntea. Normaali valkovuoto on miedon hajuista tai lähes hajutonta.
Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä. On siis ihan normaalia, vaikka sinulla ei olisi vielä valkovuodon tuleminen alkanutkaan.
Jos asia vielä mietityttää sinua, voit olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Lisätietoa valkovuodosta voit lukea täältä.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Ikävä kuulla, että tilanne saa sinut nolostuneeksi. Tilanteesi ei ole kuitenkaan ollenkaan outo eikä sen tarvitsisi nolostuttaa, sillä kuukautisten alkaminen on täysin yksilöllinen asia, joka tapahtuu kullakin oman kehon aikataulun mukaan 😊 Ymmärrän, että voi tuntua hankalalta, jos tuntuu että ympärillä tosi monella menkat ovat jo alkaneet, mutta vakuutan sinulle, että on paljon muitakin ikäisiäsi, joilla näin ei ole vielä käynyt.
Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 ikävuoden välillä, eikä niitä voi valitettavasti aloittaa kotikonstein. Voit siis vain odottaa, ja pitää huolta siitä, että liikut ja syöt monipuolisesti ja riittävästi ja huolehdit myös riittävästä unesta ja levosta. Kaikki nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi.
Älä siis huoli, kyllä menkkasi vielä alkavat! ❤ Voit odotellessasi lukea Fressiksen kuukautisaiheisia sisältöjä ja tutustua muiden nuorten laittamiin kysymyksiin kuukautisista ja niiden vastauksiin Fressiksessä.
Tsemppiä odotteluun!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Sen tunnistaa usein pikkuhousuissa näkyvistä vaaleista tahroista. Normaali valkovuoto on miedon hajuista, lähes hajutonta. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Joillain voi tulla valkovuotoa lyhyemmän aikaa ennen kuukautisten alkamista ja joillain pidempään, parikin vuotta ennen ensimmäisiä menkkoja.
Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen on siis hyvin yksilöllistä, joten on ihan normaalia, vaikkei sinulla olisi vielä valkovuodon tuleminen alkanutkaan. Murrosiässä tapahtuvia muutoksia ei muutenkaan kannata verrata kavereihin, koska ne tapahtuvat eri ihmisillä usein hyvinkin eri aikoihin. 😊 On toki täysin luonnollista, että vertailua tekee huomaamattaankin. Voit kuitenkin olla asian suhteen huoletta ja odotella valkovuodon ja kuukautisten alkamista rauhassa. 😊 Kuukautiset alkavat tavallisesti 10 – 16-vuotiaana.
Jos asia jää sinua vielä kovasti mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan! Suosittelen tutustumaan myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleihin, joihin on koottu paljon hyödyllistä tietoa murrosiässä tapahtuvista muutoksista.
Mukavaa syksyn alkua!
Hei Hekna! Et ole pohdintojesi kanssa yksin – montaa ikäistäsi mietityttää kuukautisten alkaminen.
Kuvailemasi vuoto kuulostaa valkovuodolta. Valkovuoto voi olla kirkasta, maitomaista, kellertävää tai harmahtavaa, ja usein sen tunnistaa siitä, että alushousuissa näkyy jonkinlainen vaalea tai kuivunut jälki.
Valkovuodon erittyminen alkaa usein ennen kuukautisten alkamista. Osalla valkovuotoa tulee kuukausia, toisilla jopa vuosia, ennen kuin kuukautiset lopulta alkavat. Kuukautisten tarkkaa alkamisajankohtaa on valitettavasti mahdotonta tietää etukäteen, mutta tavallisesti ne alkavat 10 – 16-ikävuoden tienoilla.
Mainitsit, että et kehtaa jutella äidillesi kuukautisiin liittyvistä asioista. On ymmärrettävää, että näin henkilökohtaisen asian esille ottaminen jännittää. Kannustaisin sinua silti selättämään jännityksen ja ottamaan asian esille. Äitisi on käynyt samat pohdinnat läpi nuoruudessaan, ja hän varmasti ymmärtää ja osaa neuvoa sinua asioissa, jotka askarruttavat. 😊Voit toisaalta käydä juttelemassa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se tuntuu helpommalta. Kouluterveydenhoitajat auttavat kaikessa seksuaaliterveyteen ja kuukautisiin liittyvässä.
Kuukautisia odotellessasi voit käydä tsekkaamassa 12 faktaa kuukautisista täältä. Kun kuukautisista tietää enemmän, ei niiden alkaminenkaan jännitä enää yhtä paljon. Voit myös käydä lukemassa erilaisista kuukautissuojista, jotta kuukautisten alkaessa olet kartalla eri vaihtoehdoista. Kuukautissuojia, kuten siteitä tai tamponeja voit saada tarvittaessa myös kouluterveydenhoitajalta.
Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään, voit laittaa meille Fressikseen uuden kysymyksen tai olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Aurinkoisia alkusyksyn päiviä sinulle!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Tämä onkin asia, jota miettivät monet ikäisesi nuoret. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo pitkään, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊
Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuvailemasi vuoto saattaa siis hyvin olla ensimmäinen kuukautisvuotosi 😊
Älä huolestu, jos seuraavat menkkasi tulevat vasta kuukausien päästä ensimmäisistä. Menkat voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, ja siksi onkin hyvä kantaa laukussa/repussa mukana kuukautissuojia siltä varalta, että menkat seuraavan kerran yllättävät. Voit lukea kuukausisuojista lisää täältä. On hyvä myös kirjata itselleen ylös esimerkiksi puhelimen kalenteriin se, koska menkat alkoivat ja loppuivat, jotta niitä pystyy seurailemaan. Tätä varten on myös erilaisia sovelluksia, jollaisen voi ladata omaan puhelimeen.
Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella vielä luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos menkat tai jokin muu murrosikään liittyvä mietityttää sinua 😊
Hyvää alkavaa kesää!
Moi! Kiitos kysymyksestäsi.
Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.
Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.
On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.
Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.
Mukavaa kevättä sinulle!
Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!
Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.
Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.
Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.
Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Jos olet varma, että pyyhkiessä veri tuli emättimestä, on täysin mahdollista, että kuukautisesi alkoivat pari kuukautta sitten! 😊 Pieni määrä kirkasta verta pyyhkiessä voi johtua myös esimerkiksi haavaumasta peräaukossa.
Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 -vuotiaana. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo vuoden ajan, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊 Kuulostaa muutenkin siltä, että murrosiän kehityksesi etenee hienosti!
Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuukautisvuodon määrä on myös yksilöllistä. Tämä tarkoittaa sitä, että toisilla se voi olla todella niukkaa ja toisilla taas hyvin runsasta, tai kaikkea siltä väliltä. Kuukautiset voivat olla myös hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, joten seuraava kuukautisvuoto saattaa tulla vasta kuukausien päästä ensimmäisestä.
Valitettavasti en pysty varmaksi sanomaan sitä, alkoivatko kuukautisesi, mutta se on erittäin mahdollista! Joka tapauksessa kuukautisesi tulevat vielä varmasti, oli kyseessä sitten seuraava vuoto tai vasta se ensimmäinen. Pidä siis varmuuden vuoksi laukussa/repussasi mukana kuukautissuojia, ettei vuoto pääse pahasti yllättämään. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Niistä voit lukea lisää myös täältä. Jos kiinnostaa, voit tutustua täältä Fressiksen muihin kysymyksiin ja vastauksiin kuukautisiin liittyen.
Jos asia jää vielä mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä kouluterkkariin tai esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin. Voit aina laittaa meille myös uuden kysymyksen 😊